Zona Zoster de la A la Z

Zona Zoster de la A la Z Zona Zoster de la A la Z

Ultima actualizare: 7 septembrie 2022

mancarime-eruptie

Zona zoster este o infectie virala care provoaca o eruptie dureroasa pe piele. Desi pot aparea oriunde pe corp, semnele bolii apar in majoritatea cazurilor sub forma unei benzi de vezicule fie pe partea stanga, fie pe partea dreapta a trunchiului.

Infectia este cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca si varicela. La persoanele care au avut varicela, virusul ramane inactiv in tesutul nervos de langa maduva spinarii si creier. Dupa ceva timp, poate chiar ani, virusul se poate reactiva, provocand zona zoster.

De cele mai multe ori, virusul ramane latent si nu produce simptome de zona zoster. In unele cazuri, insa, virusul se reactiveaza de mai multe ori. Afectiunea apare, in cele mai multe cazuri, dupa 50 de ani, cu toate ca poate aparea la orice varsta daca o persoana a avut in trecut varicela.

Zona zoster nu pune viata in pericol, dar poate provoca dureri foarte mari. Riscul de boala poate fi prevenit cu ajutorul vaccinurilor.

Tratament zona zoster - obiectiv

De asemenea, tratamentul acordat din timp poate ajuta la reducerea duratei bolii si la diminuarea riscurilor de complicatii. Cea mai frecventa complicatie este nevralgia postherpetica. Aceasta provoaca dureri specifice zonei zoster pentru o lunga perioada de timp dupa disparitia veziculelor.


Ce este zona zoster?

Zona zoster este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian, acelasi virus care provoaca varicela. Dupa terminarea infectiei cu varicela, virusul ramane in stare latenta in sistemul nervos, timp de ani de zile, inainte de a se reactiva si de a cauza zona zoster.

Acest tip de infectie virala se manifesta printr-o eruptie cutanata rosie care produce durere si senzatie de arsura. Dupa cum mentionam, veziculele specifice apar pe una dintre partile laterale ale corpului, de obicei pe trunchi, fata sau gat.

In majoritatea cazurilor, afectiunea dispare dupa 2-3 saptamani.

Care sunt cauzele acestei afectiuni?

Virusul varicelo-zosterian, acelasi care provoaca varicela, este responsabil pentru declansarea infectiei zoster. Orice persoana care a avut varicela poate dezvolta zona zoster. Dupa vindecarea de varicela, virusul patrunde in sistemul nervos si ramane latent ani de zile.

Acesta se poate reactiva dupa o anumita perioada si se poate deplasa de-a lungul cailor nervoase catre piele, producand simptome. Afectiunea nu apare, insa, la toate persoanele care au avut varicela.

Cauzele bolii sunt inca neclare. Cu toate acestea, se pare ca motivul principal este scaderea rezistentei organismului la infectii odata cu inaintarea in varsta. Concluzia a fost trasa pe baza statisticilor. Afectiunea este mai frecventa la persoanele in varsta si la cele cu sistemul imunitar slabit.

Virusul varicelo-zosterian face parte din grupul de virusuri herpes, in care sunt cuprinse virusurile care provoaca celebrele leziuni din jurul gurii (herpes oral) si herpes genital. Cu toate acestea, virusul care declanseaza varicela si zona zoster nu este acelasi care provoaca herpes oral sau genital, o infectie cu transmitere sexuala.

Cat de contagioasa este infectia?

Persoanele cu zona zoster pot transmite virusul varicelo-zosterian celor care nu sunt imuni la varicela. De obicei, virusul se transmite prin contactul direct cu leziunile deschise ale eruptiei cutanate. Dupa infectare, persoana va dezvolta varicela, insa nu si zona zoster.

Varicela poate provoca probleme grave pentru unii oameni. De aceea, pana nu dispar eruptiile, persoanele care sufera de varicela sunt contagioase si trebuie sa evite contactul fizic cu cei care nu a avut inca varicela sau nu s-au vaccinat impotriva infectiei, mai ales persoanele cu sistemul imunitar slabit, femeile gravide si nou-nascutii.

Factori de risc

Infectia poate aparea la orice persoana care a avut vreodata varicela. Majoritatea adultilor au avut varicela cand erau copii, inainte de aparitia vaccinului care protejeaza acum impotriva varicelei.

Factorii care pot creste riscul de a dezvolta zona zoster sunt:

- Varsta. Zona zoster apare cel mai frecvent la persoanele trecute de varsta de 50 de ani. In plus, riscul creste odata cu inaintarea in varsta.

- Anumite boli. Riscul de infectare este mai mare in randul persoanelor care sufera de boli care slabesc sistemul imunitar, precum infectia cu HIV / SIDA si cancer.

- Tratamentul pentru cancer. Radioterapia sau chimioterapia pot reduce imunitatea si pot declansa infectia cu zoster.

- Anumite medicamente. De asemenea, riscul de zona zoster e mai mare si la cei care iau medicamente care previn respingerea organelor transplantate sau steroizi, cum ar fi prednisonul.

Zona Zoster - simptomatologie

De obicei, primele simptome ale zonei zoster sunt durerea si senzatia de arsura. Durerea este insotita de o eruptie rosie care apare pe o parte laterala a corpului. Eruptia cutanata se caracterizeaza prin:

- pete rosii

- vezicule pline cu lichid care se sparg usor

- pete care se intind de la coloana vertebrala catre trunchi

- eruptii pe fata si urechi

- mancarime

Unii oameni dezvolta si alte simptome, pe langa durere si eruptii cutanate, cum ar fi:

- durere de cap

- febra

- slabiciune musculara

- frisoane

- oboseala

Complicatiile rare, dar grave ale zonei zoster sunt:

- Durere sau eruptie la nivelul ochiul. Acestea trebuie tratate de urgenta pentru a fi evitate leziunile permanente ale ochilor.

- Pierderea auzului sau durere intensa intr-o ureche, pierderea gustului sau ameteli. Acestea pot fi simptome ale sindromului Ramsay Hunt si trebuie tratate, de asemenea, de urgenta.

- Infectii bacteriene, care pot fi recunoscute pe baza simptomelor precum pielea rosie, umflata si calda la atingere.

Simptome ale zonei zoster la nivelul fetei

De cele mai multe ori, infectia cu zoster apare pe o parte a spatelui sau a pieptului. Simptomele isi pot face, insa, aparitia si pe o parte a fetei. Daca eruptia cutanata este aproape de ureche sau in interiorul acesteia, se poate declansa o infectie care ar putea duce la pierderea auzului, probleme cu echilibrul si slabiciune la nivelul muschilor faciali.

Leziunile care apar in interiorul gurii pot produce dureri foarte mari. Din cauza acestora, pacientul nu poate manca si, de obicei, nu are gust.

Eruptiile aparute pe scalp pot provoca dureri la pieptanare. Daca nu se trateaza, persoanele pot ramane cu pete fara par permanente.

Zona Zoster la nivelul ochilor

Aceasta forma se numeste zona zoster oftalmica si apare la aproximativ 10-20% dintre persoanele care dezvolta aceasta infectie.

Eruptia cutanata poate aparea pe pleoape, frunte si, cateodata, pe varful sau partea laterala a nasului. Pacientul se poate confrunta cu simptome precum arsuri, roseata, lacrimare, umflaturi si vedere incetosata.

Chiar daca eruptia cutanata dispare, pacientul poate ramane cu dureri in ochi din cauza leziunilor nervoase. Durerea se amelioreaza in cele din urma la majoritatea oamenilor.

Daca nu este tratata, infectia poate provoca probleme grave, cum ar fi pierderea vederii pe termen lung si cicatrici permanente cauzate de umflarea corneei.

Simptome care pot aparea pe spate

Cu toate ca eruptiile specifice zonei zoster se dezvolta de obicei intr-o parte a taliei, poate aparea o dunga de vezicule de-a lungul uneia dintre cele doua parti laterale ale spatelui sau ale zonei lombare.

Simptomele zonei zoster pe fese

Eruptiile pot aparea inclusiv pe fese. Si pentru ca apar, de obicei, pe o singura parte a corpului, simptomele apar pe fesa dreapta, nu si pe stanga. De asemenea, primele simptome sunt sub forma de furnicaturi, durere sau mancarime.

Dupa cateva zile, se poate dezvolta o eruptie rosie sau vezicule. E posibil ca unii oameni sa aiba dureri, dar sa nu dezvolte eruptii cutanate.

Zona zoster in sarcina

Cu toate ca se intampla extrem de rar, zona zoster poate aparea si in timpul sarcinii. Femeile gravide care intra in contact cu o persoana care are varicela sau o infectie activa cu zona zoster, pot dezvolta varicela daca nu au fost vaccinate sau daca nu au avut niciodata aceasta afectiune.

In functie de trimestrul in care se afla sarcina, varicela poate provoca dizabilitati congenitale. De aceea, se recomanda ca femeile sa-si faca vaccinul impotriva varicelei inainte de sarcina pentru a-si proteja copilul.

Riscurile ca zona zoster sa provoace complicatii sunt foarte mici, insa pot fi extrem de neplacute. Se recomanda ca femeile gravide sa mearga imediat la medic daca dezvolta eruptii cutanate in timpul sarcinii.

Medicul poate recomanda anumite medicamente antivirale care trateaza zona zoster ce pot fi utilizate fara nicio problema in timpul sarcinii. De asemenea, pot fi administrate antihistaminice pentru a ameliora mancarimile si acetaminofen pentru a reduce durerea.

Care sunt stadiile de evolutie ale zonei zoster?

Simptomele progreseaza, de cele mai multe ori, astfel:

- Durerile, furnicaturile, mancarimea si amorteala afecteaza la inceput doar o anumita zona a pielii.

- Dupa maximum 2 saptamani, apare o eruptie cutanata.

- Apoi, se formeaza pete rosii si vezicule insotite de mancarime. Acestea continua sa apara timp de 3-5 zile.

- Veziculele ajung apoi sa se contopeasca si sa formeze o banda rosie care seamana cu o arsura severa. Chiar si cea mai usoara atingere poate provoca dureri.

- Inflamatia poate afecta tesutul moale aflat sub si in jurul eruptiei cutanate.

- Dupa 7-10 zile, veziculele se usuca treptat si formeaza cruste. Pe masura ce dispar, veziculele pot lasa mici cicatrici.

Afectiunea se intinde, de obicei, pe durata a 2-4 saptamani. Infectia este contagioasa pana la aparitia crustelor. Cei mai multi oameni se vor confrunta o singura data cu zona zoster. Cu toate acestea, au existat cazuri in care infectia a reaparut.

Tratament Zona zoster

Specialistii nu au descoperit inca niciun remediu pentru zona zoster. Cu toate acestea, exista tratamente prompte cu medicamente antivirale eliberate pe baza de reteta care pot grabi procesul de vindecare si care pot reduce riscul de complicatii. Aceste medicamente sunt:

- aciclovir

- valaciclovir

- famciclovir

Pentru a calma durerile puternice provocate de afectiune, medicul poate prescrie, de asemenea, alte remedii:

- tratament zona zoster cu plasturi cu capsaicina care se aplica pe piele

- tratament zona zoster cu antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina

- tratament zona zoster cu injectii cu corticosteroizi si anestezice locale

- tratament zona zoster cu anticonvulsivante, cum ar fi gabapentina

- tratament zona zoster cu agenti anestezici, cum ar fi lidocaina, disponibili sub forma de gel, crema, spray sau plasture de piele

- tratament zona zoster cu medicamente care contin substante narcotice, cum ar fi codeina

Tratament zona zoster cu medicamente antivirale

Tratamentul pentru zona zoster cu medicamente antivirale poate:

- preveni aparitia complicatiilor

- reduce riscul reaparitiei eruptiei cutanate

- reduce durata si gravitatea semnelor bolii

Tratament zona zoster – remedii la domiciliu

Simptomele de zona zoster pot fi ameliorate si cu ajutorul remediilor la domiciliu, cum ar fi:

- dusurile cu apa calduta care curata si calmeaza pielea

- consumul de alimente care contin vitaminele A, B-12, C si E, precum si aminoacidul lizina pentru a intari sistemul imunitar

- compresele reci si umede aplicate pe eruptii pentru a ameliora durerea si mancarimea

- lotiunile cu calamina, sau solutiile din bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb si apa, care pot reduce mancarimea

- baile cu fulgi de ovaz care combat durerea si pruritul

Zona Zoster – vaccinul ca metoda de preventie

Singura modalitate de a preveni infectia este efectuarea vaccinului contra virusului zosterian. Persoanele care doresc sa faca vaccinul pentru zona zoster au doua variante: Varilrix si Varivax.

vaccin

Varilrix este un vaccin care se administreaza copiilor si adultilor pentru a-i proteja de boala produsa de virusul varicelei (varsat-de-vant).

Vaccinul Varilrix se poate administra copiilor incepand cu varsta de 9 luni. In urma vaccinarii cu Varilrix, sistemul imuntar (sistemul natural de aparare al organismului) incepe sa produca anticorpi care vor proteja organismul de infectia cu virusul varicelei (varsat-de-vant).

Doze

0,5 ml solutie injectabila reconstituita contine o doza imunizanta de vaccin Varilrix.

Subiecti sanatosi

La copiii cu varsta cuprinsa intre 9 luni si 12 ani (inclusiv), se recomanda administrarea a doua doze de vaccin Varilrix, pentru a asigura protectia optima impotriva varicelei, iar administrarea celei de-a doua doze trebuie realizata la cel putin 6 saptamani dupa prima doza.

De cealalta parte, Varivax este un vaccin folosit pentru a proteja adultii si copiii (cu varsta de 12 luni si peste) impotriva varicelei (varsatului de vant).

Atunci cand vaccinarea are loc in intervalul de 3 zile de la expunere, poate ajuta la prevenirea aparitiei bolii sau poate reduce severitatea simptomelor bolii (mai putine leziuni, durata mai scazuta).

La adulti si adolescentii cu varsta peste 13 ani, se re recomanda administrarea a 2 doze de vaccin Varilrix la un interval de minimum 6 saptamani.

Vaccinul impotriva zonei zoster are doar rol de prevenire a infectiei. Nu poate fi acordat ca tratament persoanelor care sufera in prezent de aceasta boala.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/symptoms-causes/syc-20353054

https://www.healthline.com/health/shingles

https://www.medicalnewstoday.com/articles/154912