Informatii complete despre saptamana 23 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 23 de sarcina Informatii complete despre saptamana 23 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-23-sarcina

Saptamana 23 de sarcina il gaseste pe bebelusul tau din ce in ce mai puternic si mai activ. In aceasta faza, e evident ca acele lovituri usoare sunt produse de copil si nu sunt doar niste bule de gaz. De asemenea, este posibil sa simti ca iti e mai cald decat de obicei si ai putea sa observi unele modificari de vedere.


Bebelusul tau in saptamana 23 de sarcina

In saptamana 23 de sarcina, copilul masoara, de obicei, aproximativ 20 centimetri de la crestet pana la sezut. Inaltimea bebelusului este de aproximativ 29 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unui mango mai mare. In saptamana 23 de sarcina, bebelusul cantareste aproximativ 565 de grame.

Activitate fizica

Bebelusul incepe sa dezvolte si mai multi muschi si devine mai puternic si mai activ. De aceea, vei incepe sa simti mult mai multa miscare.

Dezvoltarea creierului

In aceasta saptamana, creierul bebelusului se dezvolta foarte repede.

Vederea copilului se imbunatateste

Tot in aceasta perioada, copilul poate raspunde la contactul cu lumina. De exemplu, daca indrepti o lanterna pornita spre burtica, fatul poate reactiona si se poate misca.

Noutati privind unghiile

Unghiile bebelusului isi fac loc acum in varfurile degetelor. De asemenea, lanugo, parul fin si moale care acopera cea mai mare parte a corpului bebelusului, poate deveni mai inchis la culoare. De altfel, lanugo poate fi observat in urmatoarea ecografie pe care trebuie s-o faci.

Plamani

Printre organele vitale care se dezvolta in aceasta saptamana se numara si plamanii. Cu toate ca plamanii inca nu pot sa functioneze singuri, fatul poate sa efectueze miscari de respiratie.

Supravietuirea in afara uterului

Se intampla foarte rar ca bebelusii nascuti inainte de saptamana 23 de sarcina sa supravietuiasca. Cu toate acestea, unii bebelusi nascuti extrem de prematur, in saptamana 23 de sarcina, au sansa sa traiasca. Este cunoscut faptul ca bebelusii nascuti in aceasta etapa prematura nu sunt inca pregatiti sa traiasca in afara uterului. Acestia trebuie ingrijiti intr-o unitate specializata de terapie intensiva neonatala. Potrivit cercetarilor, in tarile dezvoltate, intre 23% si 27% dintre copiii nascuti in a 23-a saptamana de sarcina supravietuiesc si pot pleca acasa alaturi de parinti.

Corpul tau in saptamana 23 de sarcina

Incep sa apara simptome noi

Da, copilul pe care il astepti sta foarte confortabil in pantece, dar probabil ca ai observat ca sarcina si-a pus amprenta asupra corpului tau din cap pana in picioare.

In saptamana 23 de sarcina, poti avea anumite stari de confuzie (creierul tau este “inundat” de progesteron) si poti observa cum picioarele incep sa se umfle. In plus, palmele si talpile ar putea capata o culoare rosie, iar pielea ar putea sa fie mai predispusa la eruptii cutanate si alte semne.

Vergeturile incep sa capete nuante vibrante de roz, rosu, violet, maro-roscat sau maro inchis pe aproape toata suprafata pielii si... stai un pic! Ce este acea dunga inchisa la culoare care se intinde pe verticala, de la osul pubian pana la ombilic?

Pielea se decoloreaza

Aceasta dunga de care povesteam poarta denumirea de linea nigra. Aceasta reprezinta un semn specific al sarcinii, care poate fi mai vizibil la femeile cu pielea mai inchisa la culoare. Linea nigra se afla intre buric si zona pubiana. Aceasta este cauzata de aceiasi hormoni care provoaca toate decolorarile si semnele pielii care pot aparea in timpul sarcinii, cum ar fi pistruii care pot fi observati pe brate si picioare.

sarcina-23

De asemenea, femeile care au pielea mai inchisa la culoare pot observa anumite semne si decolorari pe fata, mai ales in zona din jurul nasului, fruntii, obrajilor si ochilor. Acest simptom se numeste masca de sarcina (sau melasma), deoarece arata exact ca o masca pe fata gravidei.

Vestea minunata este ca toate aceste semne de piele vor disparea dupa cateva luni de la nastere. Intre timp, scoate corectorul din trusa si foloseste-l, nu si cremele de inalbire pentru ca acestea nu vor da roade.

Bufeuri

Saptamana 23 de sarcina poate veni si cu cateva episoade de senzatie de caldura, asa-numitele bufeuri. Potrivit statisticilor, mai mult de una din trei femei insarcinate se confrunta cu bufeuri in perioada sarcinii. Vinovati par a fi hormonii sarcinii si acumularea in greutate.

Sfaturi pentru saptamana 23 de sarcina

Petrece timp la soare

In saptamana de 23 de sarcina, poti sa te scalzi putin in lumina calda a soarelui (bineinteles, daca vremea iti permite). Putina lumina solara este sanatoasa atat pentru tine, cat si pentru fat. Cercetatorii au descoperit ca expunerea la lumina in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea ochiului bebelusului. Putin timp petrecut in aer liber este, de asemenea, esential pentru sanatatea mintala si starea de spirit.

Soarele reprezinta o sursa naturala excelenta de vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru cresterea sanatoasa a oaselor bebelusului, dezvoltarea creierului si sanatatea mintala. La adulti, vitamina D formeaza oase puternice, imbunatateste sistemul imunitar si reduce inflamatiile din organism.

Cum pot fi abordate bufeurile

Pe masura ce sarcina progreseaza, bufeurile se pot intensifica. De asemenea, mai pot persista pentru o perioada scurta de timp dupa nastere. Vei reveni la normal dupa ce activitatea hormonala se echilibreaza in perioada postpartum. Pana atunci, poti apela la urmatoarele metode pentru a-ti mentine o stare buna:

- bea multa apa pentru a ramane hidratata

- fa un dus caldut, racoritor

- porneste aerul conditionat sau ventilatorul

- foloseste un ventilator portabil

- deschide geamul pentru a lasa aerul rece sa patrunda in camera, in cazul in care temperaturile de afara permit acest lucru

- foloseste servetele umede fara parabeni pentru a te racori

- poarta haine confortabile, largi

Ingrijirea ochilor

Daca ai probleme cu ochii, ia legatura cu medicul. De cele mai multe ori, problemele oculare si vizuale in timpul sarcinii nu sunt periculoase si dispar dupa nastere. Cu toate acestea, uneori, anumite tulburari, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, pot provoca probleme mai grave. In timpul sarcinii, trebuie sa:

- eviti procedurile de corectare a vederii

- mergi la medicul oftalmolog pentru a efectua examinarile regulate

- sa-i spui medicului ce simptome ai

 

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/23-weeks-pregnant-4159036

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-23.aspx

https://www.healthline.com/health/pregnancy/23-weeks-pregnant