Meningita: simptome, cauze si preventie

Meningita: simptome, cauze si preventie Meningita: simptome, cauze si preventie

Ultima actualizare: 3 august 2022

Meningita este o boală infecțioasă care se manifestă prin inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Meningita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus, în cazuri rare de fungi și apare cu o frecvență mai mare la copii, adolescenți și persoanele cu imunitate scăzută. Meningita necesită tratament de urgență, în cazurile grave fiind responsabilă de apariția septicemiei. Ceea ce este important de punctat este că meningita poate fi prevenită prin vaccin meningococic.


Tipuri de meningită

Meningita poate fi de mai multe tipuri, în funcție de cauza care stă la baza apariției sale. Cele mai comune tipuri de meningită sunt meningita bacteriană și meningita virală, prima fiind cea mai gravă formă, iar cea din urmă fiind cel mai des întâlnită. De asemenea, mai există o formă de meningită, foarte rar întâlnită, numită meningită fungică.

Meningita: cauze

Fiecare tip de meningită are alte cauze care stau la baza declanșării sale, astfel:

  • Meningita bacteriană – cauze

Meningita bacteriană este cauzată de o bacterie, este contagioasă și foarte periculoasă deoarece poate pune viața în pericol. Cele mai comune bacterii care provoacă meningită sunt meningococul, pneumococul și Listeria monocytogenes. Infecția cu aceste bacterii se poate localiza oriunde în organism, dar poate migra către creier și măduva spinării, declanșând meningita bacteriană acută.

  • Meningita meningococică este cea mai periculoasă formă de meningită bacteriană și este extrem de contagioasă. Infecția cu meningococ afectează tractul respirator de unde poate migra în sânge și poate declanșa meningita meningococică. Apare cu precădere la copii și adolescenți și este responsabilă de declanșarea epidemiilor.
  • Meningita pneumococică este cauzată de bacteria Streptococcus pneumoniae, pneumococul, și se manifestă cu precădere în rândul sugarilor și copiilor. Apare în urma unei infecții a urechilor sau sinusurilor, dar și în urma unei pneumonii.
  • Meningita provocată de listeria apare în special la nou-născuți, la gravide, existând riscul de a fi transmisă la făt, la bătrâni sau la persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Bacteria Listeria monocytogenes se poate găsi în brânzeturi nepasteurizate sau crenvurști.

Meningita virală – cauze

Meningita virală este cauzată de un virus și chiar dacă este mai puțin periculoasă față de meningita bacteriană, aceasta poate cauza complicații grave la persoanele care au imunitate scăzută sau la nou-născuți. Meningita virală poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri, dintre care cele mai des întâlnite sunt: enterovirusurile, virusul herpes simplex, virusul urlian, responsabil de apariția oreionului, HIV și virusul West Nile.

Meningita fungică – cauze

Mai rar întâlnită, meningita fungică este cauzată de o infecție cu fungi și nu este contagioasă. Infecția poate apărea în altă parte a organismului și, dacă nu este tratată cu medicamente antifungice, se poate răspândi în organism, ajungând la creier și măduva osoasă și provocând meningită fungică. Cele mai afectate persoane sunt cele care au un sistem imunitar foarte slăbit, care sufera de cancer sau SIDA.

Meningita – simptome

Meningita bacteriană și virală au simptome asemănătoare, însă în cazul meningitei bacteriene acestea devin agresive și se pot dezvolta inclusiv pe parcursul a câtorva ore. Este important ca de la primele semne și simptome de meningită, persoana să se prezinte la medic de urgență.

  • Febră mare
  • Durere de cap acută
  • Rigiditate a gâtului
  • Respirație accelerată
  • Stare de somnolență
  • Sensibilitate oculară la lumină
  • Dureri musculare sau articulare
  • Mâini și picioare reci
  • Stări de greață și vărsături
  • Stări de confuzie
  • Irascibilitate
  • Dificultăți de concentrare
  • Convulsii
  • Iritații sau erupții ale pielii
  • Lipsa apetitului și a senzației de sete

Cum se transmite meningita

Meningita bacteriană se transmite asemeni unei gripe, pe cale aeriană, prin strănut, tuse și contactul direct cu secrețiile persoanei infectate, prin urmare, și prin sărut. De asemenea, meningita se poate transmite și prin folosirea la comun a tacâmurilor sau a periuței de dinți.

Cum se tratează meningita

Meningita bacteriană și cea virală se tratează cu antibiotice, cu diferența majoră că prima formă necesită tratament în spital, cu internare de minim o săptămână, fiind o formă mult mai gravă, agresivă și compatibilă cu moartea – dacă este tratată necorespunzător, iar cel de-al doilea tip de meningită se poate trata și acasă, recuperarea fiind mult mai rapidă. În majoritatea cazurilor, la meningita virală se administrează și medicamente antiinflamatoare și antivirale.

Prevenirea meningitei se face prin vaccinare

Bacteriile sau virusurile care provoacă meningită pot fi localizate la nivelul nasului sau gâtului, astfel că o persoană poate fi purtătoare a acestora fără ca simptomele să se manifeste. În acest caz, copiii și persoanele cu imunitate scăzută le pot contacta cu ușurință și pot dezvolta, ulterior, meningită. Din acest motiv, vaccinarea împotriva meningitei rămâne cea mai importantă metodă de prevenție a bolii.

Este important de punctat că există vaccin pentru majoritatea tipurilor de meningită, astfel:

Vaccin  meningococic – acesta este recomandat copiilor începând încă de la vârsta de 2 luni, vârstnicilor, dar și persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau care călătoresc în zone cu risc crescut de meningită. Există mai multe tipuri de vaccin meningococic, în funcție de bacteria responsabilă care poate produce meningită:

  • vaccinul meningococic polizaharidic contra meningococului de tip A și C – destinat adulților
  • vaccinul meningococic conjugat contra meningococului de tip A, C, W, Y - destinat imunizării copiilor începând cu vârsta de 2 luni.
  • vaccinul meningococic serogrup B, contra meningococului de tip B, responsabil de apariția celei mai agresive forme de boală, care poate ucide în numai 24 de ore. Conform studiilor, în România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate in ultimii 4 ani au fost cauzate de serogrupul B. Acest vaccin este recomandat începând de la vârsta de 2 luni.

Alte metode de prevenție a meningitei

Fiind vorba de o boală care se ia pe cale aeriană, meningita poate fi prevenită prin adoptarea unor reguli de igienă adecvată: spălatul pe mâini înainte de masă, după folosirea toaletei, după contactul cu animale, după ce s-au folosit mijloacele de transport în comun. Nu se recomandă folosirea veselei la comun sau a obiectelor de uz personal. Atunci când strănuți, trebuie acoperite gura și nasul cu un șervețel de unică folosință. Femeile însărcinate trebuie să evite brânzeturile nepasteurizate, mezelurile și semipreparatele. De asemenea, întărirea sistemului imunitar printr-o alimentație sănătoasă și odihnă este esențială pentru prevenția oricărui tip de boală, inclusiv a meningitei.