Totul despre cele 5 tipuri de hepatită și viruși hepatici

Data publicarii: 21 iulie 2020

Hepatita este o afecțiune a ficatului care poate fi de trei feluri: de natură virală, autoimună sau toxică (indusă de medicamente sau alcool), manifestată prin deteriorarea celulelor și a țesutului hepatic și care, într-un procent foarte mare, conduce la ciroză sau cancer hepatic. Există mai multe tipuri de hepatită virală, în funcție de virușii hepatici (hepatitici) care o provoacă, A, B, C, D, E, F, G, primele cinci forme fiind cele mai des întâlnite.

Conținut:

            Hepatita A

                        Transmitere

                        Statistici despre hepatita A

            Hepatita B

                        Transmitere

                        Statistici despre hepatita B

            Hepatita C

                        Transmitere

                        Statistici despre hepatita C

            Hepatita D

                        Transmitere

                        Statistici despre hepatita D

            Hepatita E

                        Transmitere

                        Statistici despre hepatita E

Hepatita A

Hepatita A apare în urma infecției cu virusul hepatic A și se mai numește și boala mâinilor murdare. Prevenirea hepatitei A se face în principal prin vaccin, însă odată contactată și vindecată, organismul dezvoltă anticorpi și capătă imunitate. Hepatita A este considerată cea mai ușoară formă de hepatită, dat fiind că o persoană poate fi infectată și asimptomatică, iar organismul o poate vindeca singur, cazurile în care sunt dezvoltate complicații fiind destul de rare.

           Transmitere

Hepatita A se transmite prin contact cu persoanele infectate sau cu obiecte, alimente, apă contaminată.

           Statistici despre hepatita A

Deși prezintă un grad epidemiologic crescut, hepatita A nu este la fel de periculoasă ca celelalte forme de hepatită. Cel mai mare risc de infecție apare în zonele defavorizate sau la persoanele cu igienă precară.

Hepatita B

Hepatita B este cunoscută și sub numele de hepatită serică și reprezintă infecția cu virusul hepatic de tip B. Prevenirea sa se poate face prin vaccinare, vaccinul antihepatitic B fiind inclus în schema de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății în România. Posibilitatea ca boala să fie asimptomatică este foarte mare, însă riscul de a se croniciza este pe măsură, aspect care poate conduce la deteriorarea treptată a ficatului. În cazul în care organismul reușește să elimine virusul, persoana capătă imunitate, uneori chiar și pe viață.

            Transmitere

Hepatita de tip B se poate transmite prin contact sexual sau contact direct cu sângele, sperma sau saliva persoanei infectate, motiv pentru care sterilizarea echipamentelor medicale, sanitare și cosmetice reprezintă o reală necesitate. Punctăm că virusul hepatic B poate rezista în afara corpului uman până la 7 zile. De asemenea, poate fi transmisă în procent de aproape 100% de la mama infectată la făt, dacă virusul hepatic B a fost contactat în primul trimestru de sarcină. Totodată, virusul hepatic B poate fi transmis la naștere sau prin alăptare.

            Statistici despre hepatita B

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual, între o jumătate de milion și un milion de persoane mor, la nivel mondial, din cauza infecției cu virus hepatic de tip B, fiind responsabil, totodată, pentru 5%-10% dintre cazurile de transplant hepatic din lume.

Hepatita C

Hepatita C este considerată cea mai periculoasă și agresivă formă de hepatită și reprezintă infecția cu virusul hepatic de tip C. Din păcate, pentru acest tip de hepatită nu există vaccin și este direct responsabilă de apariția cirozei hepatice și a cancerului hepatic. Punctăm că în aproximativ 80% dintre cazuri, după infecția inițială, persoanele pot fi asimptomatice, dar pot transmite virusul.

            Transmitere

Hepatita C se poate transmite prin contactul direct cu sângele infectat, de exemplu, prin transfuzii de sânge, instrumente medicale nesterilizate, tatuaje, piercing-uri, dar și prin contact sexual sau de la mama infectată la făt.

            Statistici despre hepatita C

Conform statisticilor, la nivel mondial, aproximativ 71 de milioane de oameni suferă de hepatită cronică C și doar o persoană din cinci ştie că este infectată, motiv pentru care este supranumită ”ucigaşul tăcut”.

Hepatita D

Hepatita D, denumită și hepatită Delta, este cauzată de infecția cu virusul RNA și poate apărea doar ca urmare a contaminării cu virusul hepatic B. Dat fiind faptul că depinde de virusul hepatic B pentru a se replica, hepatita D poate fi prevenită prin vaccinarea contra hepatitei B.

            Transmitere

Hepatita D reprezintă, de fapt, o suprainfectare cu virusul B, însă persoanele care o dezvoltă sunt mult mai grav afectate.

            Statistici despre hepatita D

Dat fiind faptul că începând cu anul 1980 s-a început, la nivel mondial, o campanie de vaccinare împotriva virusului hepatic de tip B, incidența hepatitei de tip D a scăzut semnificativ.

Hepatita E

Hepatita E este foarte asemănătoare cu hepatita A, însă virusul care o declanșează este virusul hepatic de tip E. Pentru această formă de hepatită nu există, însă vaccin.

            Transmitere

Asemenea hepatitei de tip A, se transmite prin mâini murdare, contact cu obiecte și alimente contaminate, virusul hepatic E fiind prezent și în materiile fecale.

            Statistici despre hepatita E

Hepatita E se întâlnește de regulă în focare, în special în țările subdezvoltate sau în zonele insalubre și la persoanele cu o igienă precară. La nivel global, anual, aproximativ 20 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic E.