Sepsisul

Sepsisul Sepsisul

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Sepsisul sau septicemia este o urgenta medicala care devine fatala si schimba viata tuturor persoanelor care dezvolta aceasta intoxicatie a sangelui.

Septicemia este un raspuns inflamator al organismului, mai exact rezulatul unei infectii bacteriene masive care ajunge in sange. Aceasta afectiune poate declansa o multime de schimbari ce pot deteriora mai multe sisteme de organe, iar in cazul in care progreseaza, se poate instala sepsisul sever sau socul septic care poate duce la deces.

Sepsisul este cel mai frecvent intalnit la persoanele in varsta sau cu un sistem imunitar slabit.

Simptome:

Sepsisul are trei stadii: sepsis, sepsis sever si soc septic. Simptomele se manifesta in functie de severitatea bolii. In stadiile initiale se extind vasele de sange, scade rezistenta periferica dar si tensiunea arteriala.

Sepsisul de manifesta in general prin febra mare si frisoane, puls crescut, tahicardie, transpiratie abundenta, stare de lesin si ameteli. Pot interveni si durerea musculara, discomfortul general, diaree, greata, varsaturi si chiar pierderea constiintei.

Daca va confruntati cu aceste simptome consultati imediat un medic specialist.

Cauze:

Desi orice tip de infectie – bacteriana, virala sau fungica – poate duce la dezvoltarea sepsisului, cele mai cunoscute dintre acestea sunt pneumonia, infectia abdominala, infectia la rinichi si infectia fluxului sanguin.

Factorii de risc ai sepsisului sunt: varsta inaintata; cresterea rezistentei la antibiotice care se intampla atunci cand un antibiotic isi pierde abilitatea de a rezista sau de a ucide bacteria si cresterea numarului de persoane cu boli care slabesc sistemul imunitar.

Cum se trateaza sepsisul:

In cazul in care nu este tratat corespunzator si la timp, sepsisul poate progresa rapid catre soc septic si chiar catre moarte.

Medicii folosesc o serie de medicamente, mai exact antibiotice cu spectru larg pentru a trata aceasta afectiune insa ar putea fi necesara si interventia chirurgicala, prin intermediul careia se poate elimina sursa de infectie.

Este foarte important sa nu uitam ca sepsisul este o urgenta medicala si ca fiecare minut conteaza, mai ales din momentul in care infectia se extinde cu repeziciune.

Text: Iulia Ghergu