Sfaturi de calatorie pentru persoanele cu diabet: cum sa va mentineti rutina si sanatatea în timpul calatoriilor

Sfaturi de calatorie pentru persoanele cu diabet: cum sa va mentineti rutina si sanatatea în timpul calatoriilor Sfaturi de calatorie pentru persoanele cu diabet: cum sa va mentineti rutina si sanatatea în timpul calatoriilor

Ultima actualizare: 21 august 2023

Pentru pacientii cu diabet, o calatorie necesita un nivel suplimentar de planificare dincolo de zboruri, de rezervarea la hotel si de planificarea excursiilor la obiectivele turistice propriu-zise. Dar faptul ca suferiti de diabet nu trebui sa va impiedice sa explorati lumea. Aveti nevoie doar de un plan precis care sa acopere nevoile de sanatate – indiferent daca zburati, conduceti sau mergeti in croaziera.

Cele mai frecvente provocari de calatorie pentru persoanele cu diabet zaharat implica schimbarile in dieta, nivelurile de activitate si fusurile orare, toate acestea putand sa impiedice controlul glicemiei.

Intrebarile despre calatorii apar adesea in randul oamenilor care sufera de diabet, asa ca am adunat mai multe sfaturi de care sa tineti cont, de la analize, investigatii si sfaturi despre ambalarea medicamentelor si pana la asistenta medicala specializata.

Farmacistii Catena recomanda GlucoSuport Naturalis, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din dud alb, Gymnema sylvestre scortisoara care contribuie la mentinerea glicemiei in limite normale.

Indiferent daca porniti intr-o evadare rapida sau o calatorie prelungita, planificarea este cheia pentru o calatorie mai sigura si mai placuta.

Daca va administrati insulina ca parte a gestionarii diabetului de tip 2, medicatia dumneavoastra este importanta. Poate fi necesar sa luati o cantitate potrivita de insulina o data sau de mai multe ori pe zi si sa va ajustati doza in functie de ceea ce mancati. Administrarea insulinei conform planului individual poate fi o parte importanta a ingrijirii dumneavoastra. Dar, in unele zile, poate fi dificil de echilibrat din cauza urmatorilor factori:

  • alimente;
  • activitate;
  • verificarea glicemiei;
  • medicamente.

Cand calatoriti, s-ar putea sa intampinati noi provocari, putand fi mai greu sa pastrezi o rutina consecventa. Pot exista alimente necunoscute si un timp mai variabil al mesei. Este posibil sa fiti mai mult sau mai putin activ decat de obicei. De asemenea, este posibil sa traversati alte fusuri orare. Cu toate acestea, este important sa va mentineti rutina si sanatatea in timp ce calatoriti.


Suferiti de diabet? Sfaturi de sanatate in timp ce va bucurati de calatorie

Consultati medicul inainte de a pleca

Inainte de a pleca intr-o vacanta, mai ales in strainatate, se recomanda sa va adresati medicului sau specialistului in diabet pentru a trece in revista diferitele aspecte ale calatoriei care este planificata: durata, destinatia, schimbarea stilului de viata, cerintele de vaccinare etc.

Acest lucru nu numai ca permite oamenilor sa faca un control de rutina inainte de plecare, dar asigura si faptul ca vaccinarile sunt la zi si ca nu exista contraindicatii in privinta tratamentelor in curs. In plus, este o buna oportunitate de a discuta despre vreo terapie necesara si despre ajustarile dietei.

TRUCURI: Cand calatoriti in strainatate, cereti medicului sa pregateasca certificate si retete in limba engleza cu denumirea internationala a insulinei si a medicamentului. De asemenea, este recomandat sa verificati stocul de consumabile de testare si pompe, pentru a le lua in vacanta si sa aveti o reteta ca rezerva daca bagajele nu sunt livrate sau se pierd.

Colectarea documentelor esentiale

Solicitati-i medicului dumneavoastra sa scrie o nota in care sa se precizeze ca aveti diabet si ce medicatie trebuie sa aveti la dumneavoastra. Acest lucru va poate ajuta sa treceti mai usor prin punctele de securitate de la aeroport.

Cand va pregatiti pentru o calatorie, este important sa adunati o serie de documente importante si sa le puneti intr-un portofel sau buzunar separat, care ar trebui sa le aveti intotdeauna aproape:

  • retete uzuale;
  • certificat pentru transportul materialelor medicale;
  • card de asigurari de sanatate si certificat de asigurare internationala de sanatate (daca este necesar);
  • lista de contacte de urgenta;
  • document care indica identitatea calatorului si tratamentul pentru diabet;
  • document care sa precizeze istoricul medical si informatiile de contact ale medicului;
  • daca se utilizeaza o pompa de insulina: detalii si date despre pompa.

TRUCURI: Fotografierea documentelor importante cu un smartphone va ajuta sa le aveti intotdeauna la indemana.

Pregatirea valizei

Persoanele cu diabet ar trebui sa impacheteze de doua ori mai multe consumabile si medicamente decat cele necesare de obicei. Este bine sa aveti jumatate din acea cantitate intr-un bagaj de mana, la care sa aveti acces oricand. Articolele esentiale de ambalat includ:

  • orice medicament cu administrare orala;
  • seringi si insulina;
  • glucometru si baterii suplimentare pentru glucometru, pompa de insulina etc.;
  • materiale pentru testarea urinei (daca se testeaza cetonele);
  • ID diabet;
  • pachet de gustari care contine articole precum unt de arahide, biscuiti, branza, cutie de suc, bomboane tari si tablete de glucoza.

TRUCURI: Ce sa impachetati in bagajul de mana: masti de protectie (pot fi de unica folosinta sau reutilizabile) si dezinfectant pentru maini (100 ml pentru bagajul de mana), deoarece cazurile de COVID-19 sunt din nou in crestere in multe parti ale lumii; consumabile pentru diabet, act de identitate si medicamente, impreuna cu o scrisoare medicala, in cazul in care bagajele inregistrate se pierd. Este recomandat sa impartiti aceste provizii in pungi separate, daca este posibil (de exemplu, oferiti-le unui partener sau unui prieten care calatoreste cu dumneavoastra). Si nu uitati de gustarile suplimentare, in caz de intarzieri!

Adresati-va medicului pentru retete

Daca pierdeti flacoanele de insulina sau le epuizati, ori va trebuie medicamente sau alte consumabile, daca aveti retete, va poate fi mai usor sa le inlocuiti cand sunteti departe de casa.

Pastrati insulina in geanta de mana

Nu impachetati insulina in bagajul de cala, unde poate ingheta sau se poate deteriora sau pierde.

Cautati farmacii, clinici si spitale din apropierea destinatiei

Daca insulina sau alte consumabile se pierd sau ramaneti fara in timpul calatoriei, este bine sa cunoasteti locatii de unde sa va reaprovizionati sau sa cereti asistenta medicala.

Fiti pregatiti pentru fluctuatiile zaharului din sange

Cand sunteti in vacanta, puteti sa incercati alimente noi, sa faceti mai multa miscare sau sa constatati ca vremea este mai calduroasa decat va asteptati. Acesti factori pot creste riscul de scadere a glicemiei din sange. Testati-va glicemia in mod regulat si aveti intotdeauna cu dumneavoastra tablete de glucoza sau alt supliment cu actiune rapida.

Impachetati consumabile suplimentare

Este util sa impachetati de 2 pana la 3 ori cantitatea de insulina si consumabile de care aveti nevoie de obicei. Acest lucru va poate scoate din incurcatura daca vreunul se pierde sau ajungeti sa utilizati mai multe decat de obicei.

Aveti un kit de rezerva

Evitati sa purtati tot kitul de medicamente deodata la dumneavoastra. Pastrati proviziile suplimentare intr-un pachet separat, in cazul in care se pierde vreo punga.

Purtati o bratara de alerta medicala

In cazul in care aveti nevoie de asistenta medicala, acest lucru ii poate informa pe altii ca aveti diabet si/sau luati insulina.

Depozitati insulina in mod corespunzator

Asigurati-va ca insulina nu devine prea fierbinte sau prea rece. In clima calda, luati in considerare folosirea unui pachet de racire pentru a stoca insulina. Daca sunteti afara pe vreme rece, pastrati insulina aproape de corp. Puteti pastra insulina la temperatura camerei timp de 30 de zile.

Intelegeti cum si cand sa va ajustati doza de insulina

Daca luati rapid insulina la mese, poate fi necesar sa va ajustati doza daca mancati alte alimente decat de obicei. De asemenea, poate fi necesar sa va ajustati doza de insulina in functie de temperatura si de activitatile pe care le desfasurati. Inainte de a pleca, discutati cu medicul despre cum sa faceti acest lucru.

Pregatiti-va pentru alimente noi

Cand explorati alta tara, s-ar putea sa intalniti alimente necunoscute. Daca numarati carbohidratii, incercati sa cautati din timp alimentele comune. Acest lucru va poate permite sa echilibrati mai precis doza de insulina.

Reglati insulina pentru diferite fusuri orare

Daca variati fusurile orare, poate fi necesar sa faceti unele ajustari ale timpului si dozei de insulina. Discutati cu medicul despre cum puteti face asta cat mai eficient.

Distati-va!

Odata stabiliti in destinatia de vacanta, este timpul sa va relaxati si sa va bucurati. Puteti incerca activitati fizice noi, cum ar fi drumetii, paddle boarding, surfing sau caiac. Desfasurarea acestor activitati poate ajuta la reducerea rezistentei la insulina, putand sprijini gestionarea diabetului in ansamblu.

Dar si citirea unei carti langa plaja sau relaxarea intr-un hamac poate fi benefica, deoarece ajuta la reducerea stresului, factor care la randul sau poate influenta nivelul de glucoza. Indiferent ce activitati alegeti in timpul verii, este important sa monitorizati in mod regulat nivelul zaharului din sange, sa va asigurati ca aveti gustari la indemana si sa planificati intotdeauna din timp.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/insulin-routine-while-traveling#time-zones

https://www.rochediabetes.com/media/blogs/7-tips-vacationing-diabetes

 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Glucosuport x 30 caps.

    Naturalis Glucosuport X 30 capsule

      Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…