
Timpanometria este o procedura prin care se masoara functia urechii medii. Aceasta evalueaza modul in care timpanul reactioneaza la modificarile de presiune a aerului care traverseaza canalul auditiv. O timpanograma este reprezentarea grafica a rezultatelor acestei examinari. Procedura este efectuata de un audiolog, un profesionist specializat in evaluarea, diagnosticarea si gestionarea tulburarilor de auz.
Din acest material, veti afla cand se recomanda o timpanograma, ce beneficii are aceasta evaluare si cum decurge procedura, astfel incat sa va puteti pregati in prealabil.
Ce este timpanograma si ce beneficii are
Urechea este alcatuita din trei componente: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Sunetele patrund prin urechea externa, sub forma de vibratii. Vibratiile respective ating timpanul (situat in urechea medie) si apoi traverseaza urechea interna si ajung pana la creier. Acolo, vibratiile sunt transformate in semnale electrice, pe care creierul le interpreteaza ca sunete. Orice anomalie sau disfunctie survenita pe traseul respectiv poate afecta auzul.
Timpanometria este o procedura prin care audiologul masoara modul in care se misca timpanul, pentru a determina cat de bine functioneaza urechea medie a pacientului. Dupa cum mentionam in introducerea articolului de fata, timpanograma este un grafic care prezinta rezultatele obtinute in urma efectuarii timpanometriei.
In evaluarea functiei auditive, timpanograma prezinta urmatoarele beneficii pentru pacienti:
-
procedura este non-invaziva, putand fi efectuata in siguranta pentru pacientii de orice varsta;
-
rezultatele se obtin rapid, pacientul afland imediat care este starea de sanatate a urechii medii;
-
permite o examinare completa, evaluand multiple aspecte ale functiei urechii medii;
-
ajuta la stabilirea unui tratament adecvat;
-
este accesibila, fiind disponibila in majoritatea clinicilor de audiologie si ORL.
Deosebirea dintre timpanograma si audiograma
Timpanograma evalueaza integritatea timpanului si functia urechii medii, in timp ce audiograma masoara sensibilitatea auditiva la diferite frecvente sonore. Deseori, timpanograma se efectueaza pentru a completa si verifica consecventa rezultatelor audiogramei, cand se detecteaza o tendinta de pierdere a auzului.
Cand se recomanda o timpanograma
Timpanograma se poate efectua de rutina sau poate fi utilizata pentru a diagnostica afectiuni care implica urechea medie si care pot cauza pierderea auzului. In astfel de cazuri, timpanograma poate ajuta specialistul sa identifice motivul pentru care apare pierderea auzului si tot in baza acestei evaluari isi poate da seama daca un aparat auditiv v-ar putea corecta pierderea auzului sau daca aveti nevoie de alt tip de tratament.
Timpanograma este deseori utilizata in cazul copiilor, dar poate fi recomandata la orice varsta, daca aveti probleme cu auzul. Copiii mici dezvolta adesea lichid in urechi, care in lipsa tratamentului poate cauza tulburari de auz.
Timpanograma poate fi utila in depistarea afectiunilor care pot duce la pierderea auzului. Iata cateva probleme frecvent diagnosticate prin intermediul acestei evaluari:
-
otita medie seroasa, o infectie a urechii medii;
-
presiune anormala a urechii;
-
perforatia timpanului;
-
disfunctia trompei lui Eustachio, care provoaca incapacitatea de a egaliza fluctuatiile de presiune din urechea medie.
Cum va pregatiti pentru o timpanograma
Pregatirea pentru timpanograma este minima, dar iata cativa pasi prin care va puteti asigura ca rezultatele vor fi precise:
-
indepartati excesul de cerumen din urechi;
-
stati nemiscati, pentru a nu afecta rezultatele examinarii (daca pacientul este minor, explicati-i copilului ca trebuie sa stea nemiscat in timpul testului);
-
evitati mediile zgomotoase inainte de efectuarea testului, pentru a va asigura ca timpanul va functiona normal;
-
informati tehnicianul daca ati suferit recent de vreo infectie a urechii, daca ati trecut printr-o interventie chirurgicala sau simtiti durere.
Cum se efectueaza timpanograma
Echipamentul folosit pentru efectuarea timpanometriei se numeste timpanometru. Exista mai multe tipuri de timpanometre, dar per ansamblu acestea au cateva aspecte in comun, si anume:
-
un afisaj sau o interfata pentru a arata rezultatele;
-
o pompa care regleaza presiunea din canalul auditiv;
-
un microfon care inregistreaza nivelul presiunii sonore din canalul auditiv;
-
un difuzor care produce tonurile sondei, necesare pentru a efectua masurarea;
-
o sonda cu un varf de cauciuc care permite etansarea canalului auditiv si care contine orificii pentru celelalte componente.
Inainte de timpanograma, audiologul va efectua o examinare preliminara numit otoscopie. In cadrul acesteia, audiologul verifica interiorul urechii folosind un instrument special numit otoscop, care faciliteaza vizualizarea canalului auditiv, a timpanului si a altor parti ale urechii medii. Astfel, specialistul se asigura ca nu exista cerumen sau vreun corp strain care sa obstructioneze canalul auditiv.
Pentru efectuarea timpanogramei, veti sta asezat in pozitie verticala. Copiii pot sta in poala parintilor sau a ingrijitorilor. Se recomanda sa va relaxati si sa stati nemiscat, evitand inclusiv sa vorbiti sau sa inghititi saliva, deoarece orice miscare poate influenta rezultatele.
Apoi, audiologul va plasa o sonda in canalul auditiv. Sonda are un capat moale, ca un dop de urechi. Capatul sondei va etansa interiorul canalului auditiv. Sonda introduce aer in ureche, emitand in acelasi timp un ton jos. S-ar putea sa simtiti presiunea crescanda in ureche, care poate fi similara cu cea resimtita atunci cand zburati cu avionul si simtiti ca va „pocnesc” urechile. Senzatia poate crea un usor disconfort si s-ar putea sa auziti si niste tonuri intense, pe masura ce dispozitivul incepe sa efectueze masuratorile.
Pe parcursul procedurii, se modifica presiunea aerului din ureche, pentru a determina timpanul sa se miste. Microfonul de pe sonda va inregistra modul in care timpanul se misca inainte si inapoi, ca reactie la sunet si la presiunea aerului. Apoi, timpanometrul va crea un grafic numit timpanograma, care arata cum s-a miscat timpanul pe parcursul testarii.

Factori care pot influenta rezultatele
Exista o varietate de factori care pot influenta rezultatele timpanogramei. Le enumeram mai jos:
-
excesul de cerumen care obstructioneaza canalul auditiv – impiedica masurarea precisa a miscarii timpanului;
-
forma sau dimensiunea canalului auditiv – variatiile anatomice pot influenta rezultatele;
-
nivelul de cooperare al pacientului – de exemplu, in cazul copiilor mici, miscarea sau plansul in timpul testului pot afecta precizia masuratorilor;
-
afectiunile urechii medii – infectiile cronice sau anumite interventii chirurgicale pot modifica reactiile firesti ale timpanului.
Timpanograma – interpretarea rezultatelor
Daca timpanograma afiseaza rezultate normale, inseamna ca:
-
nu exista lichid in urechea medie;
-
timpanul se misca normal;
-
presiunea din urechea medie este normala;
-
oscioarele urechii medii si timpanul se mica normal.
Presiunea normala din interiorul urechii medii poate varia intre +50 si -200 de decapascali (daPa – unitate de masura a presiunii aerului) atat la copii, cat si in cazul adultilor.
Daca timpanograma afiseaza rezultate anormale, acest lucru poate sugera:
-
prezenta lichidului in urechea medie;
-
perforarea membranei timpanice;
-
existenta unor cicatrici la nivelul timpanului, fenomen care apare de obicei dupa infectii frecvente ale urechii;
-
cresterea peste intervalul normal a presiunii din urechea medie;
-
existenta unor excrescente in urechea medie;
-
obstructia timpanului din cauza cerumenului prezent in canalul auditiv;
-
afectarea mobilitatii oscioarelor urechii medii sau alte probleme legate de functionarea acestora.
Timpanograma testeaza doar aspectele care sugereaza tulburari ale urechii medii. Prezenta lichidului in urechea medie este de departe cea mai frecventa cauza a unei timpanograme anormale. Daca rezultatele testelor sunt persistent anormale sau daca medicul suspecteaza ca in spatele membranei timpanice se afla altceva decat lichid, pot fi necesare niste evaluari suplimentare.
Timpanograma cu rezultate anormale – solutii terapeutice
Daca rezultatele timpanogramei sunt anormale, pot fi necesare anumite interventii in functie de cauza depistata.
Lichid in urechea medie:
-
tratament – antibiotice sau simpla monitorizare, in functie de severitatea cazului;
-
optiuni chirurgicale – inserarea unor tuburi de timpanostomie, daca va confruntati cu infectii recurente.
Disfunctia trompei lui Eustache:
-
medicatie – decongestionante sau spray-uri nazale;
-
modificari ale stilului de viata – mestecatul gumei sau cascatul poate imbunatati functia trompei lui Eustache.
Timpan perforat:
-
monitorizare – deseori, perforatia membranei timpanice se vindeca de la sine;
-
interventie chirurgicala – timpanoplastie in cazul perforatiei persistente.
Timpanograma – intrebari frecvente
-
Procedura poate fi cumva dureroasa?
Timpanometria nu este dureroasa. Pe parcursul evaluarii, pacientii pot simti o usoara presiune sau gadilare, dar in general procedura este bine tolerata.
Procedura dureaza de obicei 5-10 minute pentru ambele urechi, iar rezultatele sunt disponibile imediat dupa test.
-
Poate timpanograma sa detecteze pierderea auzului?
Timpanometria in sine nu masoara capacitatea auditiva, dar identifica disfunctiile urechii medii care pot contribui la pierderea auzului.
-
Este timpanometria sigura pentru copii?
Da, timpanometria este sigura si este frecvent efectuata la copii pentru a diagnostica infectiile urechii sau pentru a monitoriza rezultatele tratamentului.
Surse:
https://www.healthline.com/health/tympanometry
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/24222-tympanometry
https://www.hearingpartners.com.sg/tympanometry-and-tympanogram/
https://www.apollohospitals.com/diagnostics-investigations/tympanometry