
Poliomielita este o infectie virala care poate provoca paralizie si deces. Din fericire, vaccinarea este o metoda sigura si eficienta de protectie impotriva poliomielitei. Spalatul pe maini cu apa si sapun sau utilizarea regulata a dezinfectantului pentru maini pe parcursul zilei ajuta, de asemenea, la prevenirea infectarii si raspandirii virusurilor.
Vaccinurile impotriva poliomielitei pot fi administrate fie ca vaccin individual, fie ca parte dintr-un vaccin combinat, care ofera protectie si impotriva altor boli. In trecut, vaccinurile impotriva poliomielitei era disponibile sub forma de picaturi cu administrare orala, insa in prezent sunt exclusiv injectabile. Daca doriti sa va protejati cu vaccinul antipoliomielita se poate adresa medicului de familie despre imunizare.
Cum se transmite poliomielita
Pentru a intelege importanta unui vaccin pentru poliomielita, vom discuta pe scurt despre aceasta afectiune.
Poliomielita este cauzata de un virus care se raspandeste usor de la o persoana la alta. Transmiterea virusului poliomielitei are loc in principal prin contact cu materiile fecale ale unei persoane infectate – de exemplu, prin neglijarea spalarii mainilor si introducerea lor in gura ori prin contactul cu apa sau alimentele contaminate. Mai rar, se poate transmite si prin tuse sau stranut.
Perioada de incubatie pana la aparitia simptomelor este de 3-6 zile. La persoanele in cazul carora boala evolueaza ajungandu-se la paralizie, acest simptom apare de obicei in termen de 7-21 de zile de la expunerea la virus, dar in unele cazuri poate aparea si dupa 35 de zile.
Bolnavul este cel mai contagios in perioada de debut a afectiunii, cand virusul se gaseste in concentratii mari in gat si in materiile fecale. Virusul poliomielitei poate persista in fecale timp de 3 pana la 6 saptamani. In cazuri rare, persoana poate fi contagioasa timp indelungat, ce poate varia de la peste 6 luni pana la cativa ani.
Din fericire, riscul de a contracta poliomielita este extrem de mic, deoarece majoritatea populatiei a primit un vaccin pentru poliomielita. Exista totusi un risc foarte mic de infectare in timpul calatoriilor in tari endemice, cum ar fi Afganistan si Pakistan. Daca nu ati primit vaccinul pentru poliomielita, exista un risc mic de a contracta virusul daca intrati in contact cu vreo persoana infectata care a calatorit in aceste tari.
Simptome poliomielita
Unii pacienti pot avea simptome usoare asemanatoare gripei, cum ar fi:
-
febra mare;
-
oboseala extrema;
-
dureri de cap;
-
varsaturi;
-
intepenirea gatului;
-
dureri musculare.
Simptomele dureaza de obicei pana la 10 zile. In cazuri rare, poliomielita poate provoca simptome mai grave care afecteaza creierul si nervii, cum ar fi paralizia, de obicei la nivelul picioarelor. Acest lucru se poate intampla in decursul a cateva ore sau zile. Majoritatea pacientilor se recupereaza, mobilitatea revenind treptat in cateva saptamani.
De ce este totusi important un vaccin antipoliomielita:
-
unele persoane pot ramane cu dizabilitati ireversibile, iar daca paralizia afecteaza muschii implicati in respiratie, poate fi fatala;
-
chiar si persoanele care par sa se fi recuperat complet dupa ce au avut poliomielita pot dezvolta simptome noi sau cele existente se pot agrava chiar si dupa 15 pana la 40 de ani de la infectie (afectiune cunoscuta sub numele de sindrom postpoliomielita);
-
intre 2 si 10 copii din 100 care dezvolta paralizie din cauza poliomielitei mor, deoarece virusul afecteaza muschii care ajuta la respiratie.
Vaccinul inactivat pentru poliomielita (IPV) a fost dezvoltat in 1955 de Dr. Jonas Salk. Vaccinul contine tulpini inactivate ale tuturor celor trei tipuri de virus care cauzeaza poliomielita.
Vaccinul antipoliomielita se administreaza de catre personal medical calificat, prin injectie intramusculara sau intradermica. Vaccinul produce anticorpi in sange care previn raspandirea virusului la nivelul sistemului nervos si, implicit, riscul de paralizie.
Vaccin poliomielita – eficienta
-
Este un vaccin sigur si eficient in prevenirea formelor severe de boala cauzate de virusul poliomielitei.
-
Doua doze de vaccin antipoliomielita asigura protectie in proportie de cel putin 90%.
-
Trei doze de vaccin ofera protectie de cel putin 99%.
-
Dupa 3 doze se asigura imunitate in peste 95% din cazuri.
Vaccin poliomielita – avantaje
-
Nu este un vaccin „viu”, deci nu exista riscul ca vaccinarea sa provoace poliomielita.
-
Raspunsul imun al pacientilor este excelent.
Vaccin poliomielita – dezavantaje
-
Imunitatea la nivel intestinal este scazuta, persoana vaccinata putand elimina virusul prin fecale.
Vaccin poliomielita – recomandari, cine trebuie sa se vaccineze
Cine ar trebui sa primeasca vaccinul antipoliomielita:
-
sugarii si copiii cu varsta sub 5 ani (deoarece sunt cei mai susceptibili la infectia cu virusul poliomielitei);
-
copiii nevaccinati sau vaccinati incomplet;
-
adultii nevaccinati;
-
adultii vaccinati anterior care prezinta un risc crescut de expunere la poliomielita (in acest caz, vaccinul pentru poliomielita se administreaza ca doza de rapel).
Vaccin poliomielita pentru sugari si copii
Ca parte a programului de vaccinare de rutina din copilarie, tuturor copiilor ar trebui sa li se administreze un vaccin antipoliomielita, pentru a fi protejati impotriva acestei afectiuni. Programul include copiii care nu au inceput seria de vaccinuri impotriva poliomielitei sau care sunt in intarziere cu administrarea tuturor dozelor recomandate.
In cazul calatoriilor in strainatate alaturi de parinti, inainte de plecare copiii trebuie sa fie complet vaccinati impotriva poliomielitei.
Vaccin poliomielita pentru adulti
Majoritatea adultilor probabil au fost deja vaccinati impotriva poliomielitei in copilarie. Totusi, puteti face un vaccin antipoliomielita daca stiti sau banuiti ca nu ati facut vaccinul sau ca nu ati primit toate dozele necesare.
In anumite situatii, creste riscul ca adultii sa fie expusi la virusul poliomielitei, si aici ne referim la urmatoarele contexte:
-
calatoriti intr-o tara unde exista un risc crescut de expunere la virusul poliomielitei;
-
lucrati intr-un laborator sau intr-un cadru medical si manipulati probe care ar putea contine virusul poliomielitei;
-
sunteti cadru medical sau ingrijitor care intra in contact apropiat cu o persoana posibil infectata cu virusul poliomielitei;
-
faceti parte dintr-un grup sau o populatie cu risc crescut de expunere din cauza unui focar.

Vaccin poliomielita – recomandari si doze
Doza de vaccin antipoliomielita este de 0,5 mL, administrata intramuscular sau subcutanat.
Sugari si copii (cu varste intre 2 luni si 17 ani)
Vaccinul care contine tulpini inactivate ale virusului poliomielitei (IPV) este recomandat pentru imunizarea de rutina a sugarilor incepand cu varsta de 2 luni.
Se administreaza o schema de 4 doze intramuscular la urmatoarele varste: 2 luni, 4 luni, 6-18 luni si, respectiv, 4-6 ani.
De obicei, se foloseste un vaccin combinat pentru primele 3 doze, iar pentru ultima doza, un vaccin cu un singur antigen.
-
Vaccinul DTaP-IPV (cu sau fara antigenul impotriva bacteriei Haemophilus influenzae de tip b (Hib)) este autorizat pentru utilizare la copiii cu varsta sub 7 ani. DTaP este un vaccin combinat care protejeaza impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive.
-
Vaccinul DTaP-HB-IPV-Hib este autorizat pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 23 de luni si, daca este cazul, poate fi administrat inclusiv copiilor cu varsta intre 24 de luni si cel mult 7 ani.
-
Vaccinul DTaP-IPV sau Tdap-IPV trebuie utilizat ca doza de rapel la copiii cu varste intre 4 si 6 ani.
-
Copiii care au varsta de cel putin 7 ani trebuie sa primeasca vaccinul IPV simplu sau formula pentru adolescenti/adulti a vaccinului combinat difterie-tetanos-pertussis-poliomielita (Tdap-IPV).
Vaccinul Tdap-IPV contine o cantitate mai mica de antigen pentru tuse convulsiva (pertussis) si toxoid difteric decat vaccinurile administrate copiilor mai mici si este mai putin probabil sa provoace reactii la copiii mai mari.
Vaccinul Tdap este in general administrat adolescentilor la varsta de 14-16 ani, ca prim rapel la 10 ani de la ultima doza. Cu toate acestea, daca este indicata si vaccinarea antipoliomielitica, trebuie utilizat vaccinul Tdap-IPV.
Cand se utilizeaza vaccinul combinat DTaP-IPV/Hib pentru schema de 4 doze (la 2, 4, 6 si, respectiv, 15-18 luni):
-
se va administra o doza suplimentara de rapel cu un vaccin care contine tulpini inactivate ale virusului poliomielitei (IPV simplu sau DTaP-IPV) la varsta de 4-6 ani, ajungandu-se astfel la o schema cu 5 doze;
-
vaccinul DTaP-IPV/Hib NU trebuie utilizat ca doza de rapel la varsta de 4-6 ani;
-
intervalul minim intre dozele 4 si 5 trebuie sa fie de cel putin 6 luni, pentru a optimiza raspunsul imunologic dupa rapel.
Adulti (incepand cu varsta de 18 ani)
Si in cazul adultilor se recomanda vaccinarea pentru prevenirea poliomielitei.
-
Se recomanda o schema completa cu vaccin care contine IPV pentru adultii nevaccinati anterior, in special daca acestia primesc seria primara cu vaccin care contine toxoid tetanic.
-
Adultii nevaccinati impotriva poliomielitei, dar care nu necesita serie primara cu vaccin diftero-tetanic si care nu sunt expusi unui risc crescut de contact cu acest virus, pot primi vaccinul IPV cand sunt programati pentru dozele de rapel cu vaccin diftero-tetanic.
-
Pentru adultii care au fost vaccinati pentru alte afectiuni, cu exceptia poliomielitei, se acorda prioritate celor cu risc crescut de expunere la virusul poliomielitei. In cazul adultilor nevaccinati care au risc crescut de expunere la virusul poliomielitei, se recomanda o schema primara de vaccinare cu vaccin antipoliomielita:
-
intre prima si a doua doza se recomanda un interval de 1-2 luni;
-
a treia doza se administreaza la 6-12 luni dupa cea de-a doua doza.
In toate cazurile, dozele ramase de vaccin antipoliomielita trebuie administrate ulterior, la intervalele recomandate, daca persoana ramane expusa riscului.
Vaccin poliomielita – contraindicatii
Vaccinul antipoliomielita este contraindicat persoanelor care dezvolta o reactie alergica severa (de exemplu, anafilaxie, care pune viata in pericol) la o doza anterioara de vaccin antipoliomielita sau la orice componenta a vaccinului.
Persoanele care sunt moderat sau grav bolnave ar trebui sa astepte pana se recupereaza, pentru a primi vaccinul. De exemplu, in aceasta categorie intra sugarii care prezinta diaree sau varsaturi moderate ori severe.
Vaccin poliomielita – precautii
Principalele situatii in care se recomanda precautie in administrarea vaccinului pentru poliomielita sunt urmatoarele:
-
boala febrila acuta moderata sau severa (dupa cum spuneam, vaccinarea trebuie amanata pana la vindecarea afectiunii);
-
femeile insarcinate care nu prezinta un risc crescut de expunere la poliomielita. Acestea nu ar trebui vaccinate, chiar daca nu exista dovezi ca vaccinul ar afecta viitoarea mama sau fatul. Totusi, daca femeia gravida este expusa unui risc crescut si are nevoie de protectie imediata, vaccinul antipoliomielita poate fi administrat.
Vaccin poliomielita – posibile efecte secundare
Ca in cazul oricarei vaccinari, si dupa administrarea unui vaccin pentru poliomielita pot aparea efecte secundare minore. Majoritatea reactiilor sunt usoare si dureaza cel mult cateva zile, iar recuperarea se face fara probleme. Efectele secundare dupa un vaccin antipoliomielita constau, de obicei, in reactii usoare la locul injectarii, si anume:
-
dureri musculare;
-
durere, roseata si umflare la locul injectarii;
-
uneori, formarea unui nodul sub piele (acesta poate persista timp de cateva saptamani, dar nu necesita tratament);
-
febra usoara.
Alte probleme care pot aparea dupa vaccinare:
-
Unele persoane pot lesina dupa efectuarea unei injectii, inclusiv in cazul vaccinarii. Se recomanda ca acestea sa stea asezate sau intinse aproximativ 15 minute dupa vaccin, pentru a preveni pierderea starii de constienta sau eventualele accidentari. Anuntati personalul medical daca va simtiti ametit, aveti tulburari de vedere sau tiuit in urechi dupa vaccin.
-
Mai rar, unii pacienti pot dezvolta dureri severe si persistente la nivelul umarului, in astfel de cazuri durerea fiind mai intensa decat disconfortul obisnuit care poate aparea dupa o injectie.
Daca din varii motive prezentati reactii adverse ingrijoratoare dupa vaccinare, discutati cu medicul sau asistenta care v-a administrat vaccinul.
Surse:
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/immunization/poliomyelitis-vaccine#More-Information_v44231541
https://www.nhs.uk/conditions/polio/
https://www.cdc.gov/polio/vaccines/index.html
https://polioeradication.org/about-polio/the-vaccines/ipv/
https://www.health.gov.au/topics/immunisation/vaccines/polio-poliomyelitis-vaccine