Valul 4 de COVID-19 - cum ne pregatim

Valul 4 de COVID-19 - cum ne pregatim Valul 4 de COVID-19 - cum ne pregatim

Ultima actualizare: 5 noiembrie 2021

informatii-despre-valul-4-de-covid

Dupa o perioada de declin, infectia cu virusul SARS-CoV-2 si-a reinceput ofensiva. Ne aflam deja in fata celul de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus si pare ca ce e mai greu abia acum urmeaza. Odata cu sosirea toamnei, tulpina Delta, dominanta in Europa, ameninta si Romania. Cele patru vaccinuri impotriva COVID-19 autorizate in UE (Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson) nu garanteaza imunitate 100% in fata imbolnavirii, dar pot proteja oamenii de formele severe si grave ale infectiei. De aceea, chiar daca ati efectuat schema completa de vaccinare, tot trebuie sa respectati anumite masuri de siguranta. Este important de stiut faptul ca puteti beneficia de nivelul maxim al imunitatii pe care vaccinarea il poate oferi numai dupa administrarea rapelului. Timp de pana la doua saptamani de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin va puteti infecta si dezvolta chiar si forme grave ale COVID-19. Pentru a va proteja pe dumneavoastra si pe oamenii din jur, este important sa va luati toate masurile posibile de siguranta.

Din pacate, chiar daca ati trecut deja prin boala, simpla vaccinare si nici administrarea dozei de rapel nu sunt suficiente pentru a va feri, in totalitate, de efectele celui de-al patrulea val de COVID-19. Autoritatile avertizeza ca, de aceasta data, ne confruntam cu o contagiozitate mult mai intensa si rapida decat pana acum. Potrivit autoritatilor din domeniul sanatatii, o persoana pozitiva poate genera de la cinci pana la noua alte cazuri de boala. Daca, pana acum, pentru transmiterea virusului erau necesare 15 minute, noua tulpina a facut ca timpul de infestare sa fie redus la 5 – 10 secunde. De aceea, sunt necesare eforturi colective de combatere si gestionare a bolii.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ImunoSuport ULTRA, un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Acesta utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita datorita careia organismul poate utiliza optim aportul de nutrienti.

Ce este important sa stiti despre valul 4 de COVID-19

Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Institutului National de Sanatate Publica (INSP-CNSCBT), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), pana la data de 28 septembrie, s-au vaccinat cu schema completa 5.353.033 de persoane.

Cat despre situatia imbolnavirilor din ultimele 24 de ore, Grupul de Comunicare Strategica transmite urmatoarele informatii: 10.826 de noi infectari cu SARS-CoV-2, 258 de persoane confirmate pozitive si internate în spital, 53 de persoane confirmate pozitive si internate la ATI si 207 de persoane decedate.

Pe masura ce numarul cazurilor de coronavirus si de internari in spital creste de la o zi la alta, oficialii din domeniul sanatatii indeamna populatia sa fie prudenta. Controlul asupra valului patru al pandemiei poate fi realizat fara implementarea unor blocaje la nivel national. In acest sens, vaccinarea este cea mai la indemana masura de protectie impotriva COVID-19. Chiar si asa, odata facut rapelul, nu inseamna ca populatia se poate relaxa.

Pentru a bloca virusurile care produc raceala si gripa, dar si pentru a le elimina, farmacistii Catena recomanda ViruProtect. Acesta este un dispozitiv medical care inhiba patrunderea in organism a virusurilor si multiplicarea acestora. Produsul amelioreaza simptomele racelii si gripei, calmeaza durerile in gat si creeaza o bariera tranzitorie care capteaza virusurile.

Exista cateva masuri suplimentare necesare pe care trebuie sa le adoptam la nivel individual, dar si comunitar:

PURTAREA MASTII SI RESPECTAREA DISTANTEI SOCIALE

Purtarea mastii si respectarea distantei sociale sunt, probabil, cele mai simple doua lucruri pe care le putem face pentru a ne proteja de infestarea cu virusul SARS-CoV-2. Oamenii de stiinta vin cu dovezi in acest sens. Cercetatorii de la University of California au descoperit ca purtarea mastilor chirurgicale scade cu pana la 65% riscul imbolnavirii. Acestea actioneaza ca o bariera eficienta impotriva stropilor eliberati prin respiratia, vorbitul, tusea sau stranutul persoanelor infestate.

Chiar daca este vorba despre prietenii sau rudele dumneavoastra, pentru binele individual si al persoanelor dragi, pastrati o distanta fizica de cel putin 1.5 metri fata de indivizii din jurul dumneavoastra. In mod special, va trebui sa evitati persoanele care prezinta simptome de gripa sau raceala. De asemenea, la modul general, evitati imbratisarile, strangerile de mana sau schimbul de mancare.

IGIENA MAINILOR

Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, este una dintre cele mai importante masuri de prevenire ale imbolnavirii de COVID-19. Asigurati-va ca sapuniti incheieturile, palmele si in spatele lor, degetele si spatiile dintre ele si sub unghii.

In cazul in care nu aveti la indemana apa si sapun, folositi un produs dezinfectant care contine cel putin 60% alcool.

Momentele cheie in care trebuie sa va spalati pe maini sunt urmatoarele: dupa ce ati tusit, stranutat sau suflat nasul; dupa vizitarea unui spatiu public (piata, mall sau mijloc de transport in comun), dupa ce ati atins suprafete care ar putea fi infectate (mese, laptopuri sau clante), dupa ce ati atins bani, inainte de a manca etc. Evitati uscatoarele de maini si folosirea prosoapelor la comun.

Studiile arata ca cei mai multi oameni obisnuiesc sa isi atinga fata la fiecare 2-5 minute. Ei bine, incercati sa nu faceti parte din aceste statistici. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu pentru a evita infectarea. Daca stranutati, duceti la gura cotul sau un servetel, nu palmele.

De asemenea, este recomandat ca masca sa fie manevrata doar dupa ce v-ati spalat sau dezinfectat pe maini. Regula trebuie aplicata chiar si atunci cand “doar o aranjati putin mai bine”.

Farmacistii Catena recomanda folosirea Taffix Spray Nazal, un dispozitiv medical care creeaza o bariera de protectie impotriva alergenilor si virusurilor din cavitatea nazala. In urma aplicarii, produsul se transforma intr-un gel care ajuta la blocarea a pana la 97% dintre virusuri si la distrugerea lor. Taffix Spray Nazal actioneaza in 50 de secunde de la aplicarea in fiecare nara si ofera o protectie de pana la cinci ore.

TESTAREA POPULATIEI VACCINATE SI NEVACCINATE

Gestionarea celui de-al patrulea val se va baza, in mare masura, pe testarea atat a oamenilor vaccinati, cat si a celor nevaccinati. Astfel, unitatile de sanatate publica vor putea colecta datele necesare pentru a determina unde se raspandeste infectia si ce activitati duc la acest fenomen. Pe baza informatiilor, cu scopul de a preveni si limita raspandirii bolii, autoritatile vor putea implementa masuri de carantinare la nivel local si/sau restrictii privind accesul la evenimente, restaurante, sali de sport etc.

Specialistii considera ca orice individ care are simptome de COVID-19, chiar daca s-a vaccinat si se bucura de o buna protectie, ar trebui sa fie testat si, in cazul in care se dovedeste a fi pozitiv, sa ramana in izolare.

LUCRUL DE ACASA

Autoritatile si angajatii din domeniul sanatatii le recomanda angajatorilor ca, acolo unde este posibil, sa le permita angajatilor sa lucreze de acasa. Astfel, va fi evitat riscul contaminarii la locul de munca, dar si in mijloacele de transport in comun.

Lipsa productivitatii nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijoratoare pentru detinatorii de companii. In urma unui studiu, cercetatorii de la Stanford University au descoperit ca munca de acasa creste productivitatea cu 13% datorita mediului de lucru mai linistit. De asemenea, ei au remarcat ca ratele de uzura au fost reduse cu aproximativ 50% si ca s-a imbunatatit satisfactia la locul de munca. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de 16.000 de angajati de-a lungul a noua luni.

PASTRAREA CALMULUI SI A STARII DE BINE

Statisticile privind imbolnavirea, teama de infectare, dezinformarea din media si restrictiile impuse de autoritati pot crea stari de stres, confuzie si anxietate in randul populatiei. De aceea, este recomandat sa urmariti doar informatii provenite din surse oficiale. Pentru a va pastra echilibrul psihic si emotional, implicit si bunastarea, incercati urmatoarele lucruri:

  • limitati folosirea retelelor sociale;
  • pastrati-va rutina de zi cu zi;
  • chiar daca lucrati de acasa, schimbati-va de pijamale imediat ce v-ati trezit;
  • in caz de nevoie, cereti ajutor din partea unui terapeut;
  • in masura in care este posibil si masurile de siguranta va permit, acordati-le o mana de ajutor oamenilor din jurul dumneavoastra;
  • practicati regulat exercitii fizice;
  • comunicati cu prietenii si familia prin intermediul telefonului;
  • alocati-va timp pentru lucrurile care va plac (lectura, gatit, pictura etc.).


Surse:

https://www.webmd.com/lung/news/20200710/face-masks-reduce-covid-risk-by-65-percent
https://healthcare-in-europe.com/en/news/study-shows-hand-washing-is-key-against-covid-19.html
https://globalhandwashing.org/resources/handwashing-and-coronavirus-fact-sheet/
https://nbloom.people.stanford.edu/sites/g/files/sbiybj4746/f/wfh.pdf
https://insp.gov.ro/
https://vaccinare-covid.gov.ro/raportari/
https://www.news-medical.net/health/Protecting-your-Mental-Health-During-a-Pandemic.aspx
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/delta-variant.html

Farmacistul Catena va recomanda:

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray este un remediu pentru gripa si…

Taffix Spray Nazal X 1 g

Taffix Spray Nazal X 1 g

Taffix ™ este utilizat pentru blocarea virusurilor…