Vitrectomie – procedura si recuperare dupa operatia de vitrectomie

Vitrectomie – procedura si recuperare dupa operatia de vitrectomie Vitrectomie – procedura si recuperare dupa operatia de vitrectomie

Ultima actualizare: 9 mai 2025

Vitrectomie-procedura-si-recuperare-postoperatorie

Vitrectomia este o interventie chirurgicala oculara care indeparteaza lichidul vitros din globul ocular. Se poate efectua pentru a indeparta corpul vitros sau pentru a remedia retina sau macula. Corpul vitros este apoi inlocuit cu un lichid limpede sau cu o bula de ga,z pana cand organismul pacientului incepe sa produca din nou materie vitroasa care sa o inlocuiasca pe cea initiala.

Daca din diverse motive va confruntati cu o tulburare de vedere si va temeti ca ar putea exista riscul sa aveti nevoie de o astfel de interventie chirurgicala, acest material v-ar putea oferi raspuns la o multime de intrebari.


Ce este o vitrectomie

Vitrectomia este un tip de interventie chirurgicala oculara recomandata pentru tratamentul problemelor de vedere aparute pe fondul afectarii retinei sau a corpului vitros al ochiului. In cadrul acestei proceduri, oftalmologul indeparteaza corpul vitros al globului ocular si il inlocuieste apoi cu o alta substanta.

Corpul vitros este o substanta gelatinoasa care ii confera forma globului ocular. In mod normal, corpul vitros este transparent, acest lucru permitand luminii sa patrunda in ochi si sa ajunga pana la retina. Retina este un strat de celule nervoase care captuseste interiorul partii din spate a ochiului. Aceste celule folosesc lumina pentru a transmite informatii vizuale catre creier.

Anumite afectiuni ocular pot determina materia vitroasa sa se tulbure, sa se umple cu sange sau reziduuri, sa se solidifice sau sa formeze cicatrici. Oricare dintre aceste modificari poate impiedica lumina sa ajunga corect la retina, provocand tulburari de vedere. Indepartarea si inlocuirea lichidului respectiv poate rezolva sau ameliora aceasta problema.

Tesutul cicatricial din corpul vitros poate inclusiv sa deplaseze sau sa rupa retina, aceasta putand chiar sa se desprinda de tesutul din jurul ei. In asemenea cazuri, medicul poate efectua o vitrectomie pentru a avea acces la retina, astfel incat sa o poata remedia. De asemenea, reduce tensiunea acumulata la nivelul retinei.

Tot prin vitrectomie medicul poate avea acces si la macula, care se afla in centrul retinei si permite o vedere centrala clara. Daca macula este lezata, vederea se incetoseaza.

Asadar, o victrectomie poate remedia urmatoarele probleme oculare:

  • sa indeparteze sangele sau alte substante acumulate in corpul vitros, care impiedica lumina sa se focalizeze corect pe retina;
  • sa indeparteze tesutul cicatricial care deniveleaza sau sfasie retina si provoaca vederea slaba;
  • sa ajute la remedierea retinei desprinse (smulse) de pe peretele ochiului;
  • sa indeparteze un corp strain, patruns in interiorul ochiului in urma unei leziuni.

Dupa caz, in timpul vitrectomiei, oftalmologul indeparteaza doar o parte sau chiar tot corpul vitros din globul ocular. Chirurgul foloseste niste instrumente minuscule pentru a sectiona corpul vitros si a-l aspira. Apoi, efectueaza celelalte proceduri, cum ar fi remedierea retinei, daca este cazul. La final, specialisul poate administra in ochi o solutie salina sterila, o bula de gaz sau un lichid limpede numit ulei siliconic. Gazul si uleiul de silicon ajuta retina sa-si mentina pozitia corecta.

Dupa operatie, pe masura ce ochiul se vindeca, organismul inlocuieste solutia salina sau bula respectiva cu fluidul natural produs de ochi, numit umoare apoasa.

Cand se recomanda o vitrectomie

Deseori, oftalmologul programeaza interventia chirurgicala in avans, dar unii pacienti pot necesara o vitrectomie efectuata in regim de urgenta, cum ar fi in cazul unei leziuni oculare.

In principiu, oftalmologul poate recomanda o vitrectomie pentru a trata oricare dintre afectiunile retiniene si maculare de mai jos:

  • dezlipirea retinei – cand aceasta se desprinde de pe tesutul de sustinere;
  • dezlipirea posterioara a corpului vitros – cand materia vitroasa se desprinde de retina;
  • hemoragie vitreana – cand cavitatea corpului vitros se umple partial sau total cu sange;
  • retinopatie diabetica – in astfel de cazuri, vasele de sange din retina prezinta scurgeri si cresc anormal;
  • lezarea maculei – adica a partii centrale a retinei;
  • denivelare maculara – cand macula formeaza cute sau pliuri;
  • retinopatie de prematuritate – cand in corpul vitros se formeaza tesut cicatricial din cauza cresterii anormale a vaselor de sange de la nivelul ochilor bebelusilor nascuti prematur.

Alte afectiuni tratate prin vitrectomie sunt urmatoarele:

  • leziuni oculare – deteriorarea globului ocular (de exemplu, din cauza unei zgarieturi sau intepaturi);
  • endoftalmita – o infectie a portiunii interioare a ochiului;
  • tumori – vitrectomia poate fi o modalitate de a efectua biopsia unei tumoari aparute la nivelul ochiului;
  • probleme ale cristalinului – uneori, vitrectomia poate ajuta la tratarea cataractei sau pentru remedierea cristalinului dislocat;
  • administrarea medicatiei – oftalmologul poate recurge la o vitrectomie pentru plasarea anumitor dispozitive de administrare a unor medicamente. Medicatia poate consta in corticosteroizi, terapie genica sau antivirale.
  • remedierea unor complicatii aparute dupa operatia de cataracta.

Oricare dintre problemele de sanatate oculara de mai sus poate afecta vederea, iar in lipsa tratamentului prompt, unele dintre ele pot duce chiar la orbire.

Dar in unele cazuri, o vitrectomie poate sa nu fie singura optiune pentru tratarea unei tulburari de vedere. De exemplu, daca suferiti de retinopatie diabetica, oftalmologul v-ar putea recomanda o procedura numita fotocoagulare cu laser. In cazul unei retine dezlipite, puteti fi supus unui tratament cu laser, unei proceduri numite retinopexie pneumatica sau unei operatii numite flambaj scleral. Insa este mai probabil sa aveti nevoie de o vitrectomie daca prezentati o dezlipire mai complexa a retinei sau daca afectiunea oculara a cauzat hemoragie vitreana.

Prin urmare, va trebui sa discutati cu oftalmologul despre avantajele si riscurile tuturor optiunilor de tratament pe care vi le prezinta, astfel incat sa luati o decizie informata.

Tipuri de vitrectomie

Tipul vitrectomiei depinde de partea afectata a ochiului.

  1. Vitrectomie anterioara

Puteti avea nevoie de o vitrectomie anterioara daca prezentati scurgeri ale materieri vitroase in partea anterioara a ochiului. Cavitatea anterioara (adica partea frontala a ochiului) contine irisul si cristalinul. Daca aveti probleme si cu camera posterioara a ochiului, poate fi nevoie si de o vitrectomie pars plana, prin care se remediaza retina.

  1. Vitrectomie pars plana posterioara

Dupa cum spuneam mai sus, o vitrectomie pars plana posterioara trateaza tulburarile care afecteaza cavitatea posterioara a ochiului. Pars plana reprezinta partea plata a corpului ciliar al ochiului. Partea posterioara a globului ocular contine retina, epiteliul pigmentar retinian, coroida si sclerotica. De asemenea, contine cavitatea vitreana, care contine corpul vitros.

Cum va pregatiti pentru vitrectomie

Pentru a va pregati pentru operatia de vitrectomie, trebuie sa aveti in prealabil o discutie cu oftalmologul. Daca urmati vreun tratament, specialistul va va spune daca este cazul ca inainte de procedura sa intrerupeti administrarea medicamentelor respective. De asemenea, daca inainte de operatie nu aveti voie sa mancati sau sa beti ceva, aveti grija sa respectati intocmai indicatiile medicului.

Pentru consultatia oftalmologica, specialistul poate folosi niste instrumente speciale si picaturi oculare pentru a va examina retina. In unele cazuri, poate fi necesara si o ecografie a ochiului, pentru examinarea mai amanuntita a retinei.

Vitrectomie-pregatire-pentru-operatie-si-recuperare-postoperatorie

Cum decurge o vitrectomie

Vitrectomia se efectueaza de obicei intr-un centru de chirurgie ambulatorie. O vitrectomie poate dura doar o ora sau chiar cateva ore, in functie de afectiunea tratata si, in unele cazuri, poate fi doar una dintr-o serie de proceduri menite sa remedieze problema.

Vi se poate efectua o anestezie locala, cu picaturi sau anestezic injectabil, administrat in ochi, ceea ce va permite sa ramaneti treaz. Sau, in unele situatii, vi se poate efectua anestezie generala cu un medicament care sa va adoarma.

Pentru a putea incepe procedura la ochiul ce urmeaza a fi tratat, medicul foloseste un instrument numit specul ocular, care va tine ochiul deschis pe parcursul procedurii.

In timpul interventiei chirurgicale, oftalmologul efectueaza una sau mai multe incizii mici la nivelul scleroticii (tunica alba a globului ocular). Va folosi apoi un microscop pentru a examina camera interioara a ochiului. Cu ajutorul instrumentarului, chirurgul va indeparta corpul vitros si eventualul tesut cicatricial sau corp strain din interiorul ochiului.

In cadrul aceleasi interventii chirurgicale, pe langa vitrectomie, chirurgul poate utiliza si alte tehnici pentru a trata retina, daca este necesar. In functie de caz, aceste tehnici pot consta in:

  • sigilarea vaselor de sange – laserul este uneori utilizat pentru a opri sangerarea vaselor retiniene mici din interiorul ochiului sau poate fi util in cazul vaselor de sange care cresc anormal;
  • indepartarea tesutului cicatricial sau a membranelor – depistate in interiorul globului ocular;
  • remedierea sclerei – prin plasarea unui suport pozitionat ca o curea in jurul peretilor globului ocular, pentru a mentine retina in pozitia corecta;
  • introducerea unei mici bule de gaz in interiorul ochiului – pentru a sigila orificiul macular sau o retina care s-a desprins de tesutul din jurul ei. Ulterior, aceasta bula se dizolva treptat, in termen de 1-3 luni. Cat timp este insa prezenta in interiorul ochiului, vederea va fi foarte slaba. Pacientii pot vedea uneori mai bine cand privesc direct in jos si tin obiectele la o distanta de doar cativa centimetri. Pe masura ce bula de gaz se resoarbe, aceasta poate induce vedere dubla sau perceperea unor luminite, mai ales cand este reabsorbita doar pe jumatate. Cand bula se micsoreaza suficient, tinde sa se descompuna in cateva bule mai mici, inainte sa dispara cu totul.
  • introducerea unui ulei siliconic in interiorul ochiului – uneori, acesta este folosit in loc de gaz, tot pentru a ajuta retina sa-si mentina pozitia corecta dupa operatie. Uleiul siliconic ramane in ochi pana cand este indepartat, deseori fiind necesara o a doua interventie chirurgicala pentru acest lucru. Aceasta tehnica este totusi utila cand este necesara sustinerea pe termen lung a retinei, de exemplu in cazurile foarte complicate. Spre deosebire de o bula de gaz, uleiul siliconic transparent nu afecteaza vederea.

Dupa operatie, veti fi monitorizat pana cand trece efectul anestezicului, apoi puteti merge acasa.

Recuperarea dupa vitrectomie

Majoritatea pacientilor pleaca acasa in aceeasi zi dupa operatie. Veti avea insa nevoie de un insotitor care sa va duca acasa.

Timp de cateva saptamani dupa operatie, ochiul care a fost supus interventiei poate fi umflat si rosu sau pielea din jurul lui se poate invineti. Cat timp se vindeca ochiul, s-ar putea sa va confruntati cu dureri oculare, iar pentru o vreme vederea poate fi mai incetosata decat inainte de operatie. Aceasta problema va disparea insa treptat. Va trebui sa mai mergeti la cateva consultatii oftalmologice, astfel incat medicul sa va poata verifica vederea si sa se asigure ca ochiul se vindeca.

Pentru a favoriza recuperarea postoperatorie, va trebui:

  • sa purtati un plasture pe ochi, de obicei timp de aproximativ o zi;
  • sa folositi picaturi oftalmice conform prescriptiei, pentru a reduce umflatura si a preveni infectiile;
  • sa evitati anumite activitati, cum ar fi sofatul, exercitiile fizice intense sau ridicarea greutatilor;
  • sa va luati concediu medical pentru 2-4 saptamani.

Medicul va va anunta cand va puteti relua activitatea la serviciu si cand puteti reveni la volan sau sa faceti exercitii fizice.

Daca pe parcursul procedurii chirurgicale vi s-a introdus o bula de gaz in ochi, va trebui:

  • sa tineti capul intr-o anumita pozitie in urmatoarele cateva zile sau saptamani, pentru a mentine bula de gaz in locul corect – de exemplu, ar putea fi cazul sa folositi o perna pentru gat, care sa va ajute sa va mentineti capul in pozitia corespunzatoare;
  • sa evitati zborurile cu avionul sau calatoriile la altitudini mari, cat timp bula este inca prezenta in interiorul ochiului.

In astfel de cazuri, ochiul va produce fluid nou, pentru a inlocui materia vitroasa care a fost indepartata in timpul operatiei. Singura problema este faptul ca vor trece cateva saptamani pana cand bula de gaz se va resorbi complet. La inceput, aceasta poate bloca cea mai mare parte a vederii, dar treptat dimensiunea ei incepe sa micsoreze de sus in jos. In acea perioada, marginile campului vizual pot parea cam intunecate.

Daca in schimb medicul v-a introdus ulei siliconic in ochi, s-ar putea sa aveti nevoie de o a doua interventie chirurgicala pentru a-l indeparta.

Vitrectomie – posibile complicatii

Majoritatea pacientilor trec cu bine de o vitrectomie, dar, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, uneori pot aparea complicatii. Riscurile pot depinde de varsta dumneavoastra, de starea generala de sanatate si de specificul afectiunii oculare tratate. Printre posibilele complicatii dupa aceasta procedura se numara:

  • infectiile;
  • sangerarea excesiva;
  • cresterea presiunii oculare;
  • o noua dezlipire a retinei, cauzata de operatie;
  • deteriorarea cristalinului;
  • cresterea riscului de formare a cataractei;
  • aparitia unor tulburari de miscare a ochilor dupa operatie;
  • modificarea erorii de refractie.

Exista, de asemenea, riscul ca operatia sa nu rezolve pe deplin problema initiala. In astfel de cazuri, poate fi necesara o alta interventie chirurgicala.

 

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/vitrectomy

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24402-vitrectomy

https://www.webmd.com/eye-health/what-is-vitrectomy

https://www.materprivate.ie/our-services/eye-care/eye-care-dublin/vitrectomy

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/retinal-detachment/vitrectomy