Ablatie cardiaca – informatii complete

Ablatie cardiaca – informatii complete Ablatie cardiaca – informatii complete

Ultima actualizare: 21 decembrie 2023

Ablatia cardiaca este o interventie folosita de cardiologi pentru a trata ritmurile anormale ale inimii, cunoscute drept aritmii. Cel mai comun tip de ablatie cardiaca este prin cateter, aceasta fiind o procedura minim invaziva. Atunci cand ablatia cardiaca prin cateter nu este posibila, pacientului i se recomanda interventia clasica. Aceasta procedura este efectuata prin folosirea unui tub subtire si flexibil, care este introdus prin artere sau vene. In cazuri rare, aceasta procedura este efectuata in timpul unei interventii chirurgicale cardiace. In acest articol, veti afla informatii complete despre ablatia cardiaca, modul in care trebuie pregatit pacientul si care sunt riscurile asociate.

Ablatie cardiaca, generalitati

Ablatia cardiaca descrie o serie de proceduri care trateaza ritmul cardiac neregulat sau anormal. Aceasta procedura descrie anumite tehnici care au rolul de a identifica si elimina semnalele electrice anormale ale inimii.

CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii.

In timpul procedurii de ablatie cardiaca, cardiologul foloseste energia calda sau rece pentru a crea mici cicatrici in tesutul inimii, ce urmaresc acele zone ale inimii care cauzeaza aritmiile. Realizarea de cicatrici la nivelul acestor zone ajuta la blocarea inimii din a produce ritm cardiac neregulat sau anormal.

Procedura de ablatie cardiaca trateaza diferite afectiuni:

  • fibrilatie atriala – aceasta este cea mai comuna cauza care impune ablatia cardiaca. In acest caz, camerele superioare ale inimii bat in mod neregulat, cauzand tremur in loc sa se contracte. Fara contractii puternice, inima nu poate pompa sange. Asadar, din cauza faptului ca sangele nu poate ajunge la inima in mod corespunzator, riscul de a se forma cheaguri de sange creste in mod semnificativ.
  • flutter atrial – in acest caz, inima reuseste sa se contracte pentru a pompa sange, dar face acest lucru foarte rapid. Rezultatul acestei conditii este reprezentat de batai ale inimii care sunt mai rapide decat in cazul fibrilatiei atriale, crescand riscul de formare a cheagurilor de sange si de aparitie a infarctului.
  • tahicardie supraventriculara – daca aveti aceasta afectiune, inima pompeaza sange in mod normal. Cu toate acestea, veti avea episoade in care inima bate foarte rapid, ajungand si la 300 de batai pe minut. Cand tahicardia supraventriculara persista timp indelungat, aceasta aritmie poate conduce la aparitia degradarilor la nivelul inimii si a simptomelor severe si se impune ablatia cardiaca.
  • tahicardie ventriculara – ventriculii reprezinta cele doua camere inferioare ale inimii. Daca apare o aritmie in aceste doua camere, inima incepe sa bata foarte rapid si sa nu permita sangelui sa pompeze in mod corespunzator in corp. Prin urmare, puteti avea scaderi bruste ale tensiunii arteriale.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, care datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii. Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Ablatie cardiaca – informatii privind interventia

Ablatia cardiaca este o interventie minim invaziva la nivelul inimii si se realizeaza cu ajutorul unui cateter, prin interventie chirurgicala sau prin combinarea acestor doua tratamente.

  • ablatia cardiaca prin cateter – aceasta este cea mai des intalnita metoda de interventie. Procedura este minim invaziva. Cardiologul va insera un cateter printr-o vena, in mod normal prin zona inghinala, si il va ghida spre inima. Cateterul elibereaza energie calda sau rece la nivelul tesutului inimii, creand cicatrici care vor bloca ritmul cardiac anormal sau neregulat.
  • ablatie cardiaca chirurgicala – aceasta procedura este executata de chirurg pe cord deschis. De obicei, aceasta este efectuata in timp ce se executa si alt tip de interventie chirurgicala. De exemplu, daca aveti nevoie de un bypass sau de inlocuirea unei valve, dar aveti nevoie in acelasi timp si de ablatie cardiaca, atunci medicul va opta pentru optiunea chirurgicala. Si in acest caz, chirurgul va folosi energia calda sau rece pentru a crea cicatrici la nivelul tesutului inimii, reusind sa blocheze semnalele electrice care cauzeaza aritmia.
  • interventia chirurgicala hibrida – daca nu aveti nevoie de interventie chirurgicala pe cord deschis, medicul poate opta pentru procedura hibrid de ablatie cardiaca. In acest caz, specialistul poate decide sa faca o mica incizie la nivelul toracelui. Urmatorul pas va fi sa introduca un cateter pentru a trata semnalele electrice ce cauzeaza aritmia.

Ablatie cardiaca – informatii privind pregatirea pacientului

Toate interventiile de ablatie cardiaca se efectuaza in spital de catre cardiolog sau chirurg cardiovascular. Medicul va va evalua cu atentie functia cardiovasculara, dar si starea generala de sanatate, inainte de a decide ce tip de procedura de ablatie cardiaca trebuie sa aplice.

Drept pregatire pentru aceasta procedura, specialistul va face anumite recomandari:

  • intrerupeti tratamentul cu anticoagulante sau cu medicamentele care trateaza aritmia. Urmati intocmai instructiunile medicului si sistati tratamentul respectiv doar daca vi se recomanda acest lucru.
  • Nu mancati sau consumati lichide in seara de dinaintea procedurii. Medicul va va oferi instructiuni exacte in acest sens.
  • Daca purtati lentile de contact, ochelari sau aparat dentar, va trebuie sa le indepartati inainte de procedura.

In ziua interventiei, chiar inainte de inceperea acesteia, vi se va insera o branula pentru a vi se administra medicatia recomandata de medic. In cazul introducerii fluidelor pe cale intravenoasa, este posibil sa vi se monteze o sonda vezicala, pentru eliminarea urinei in timpul procedurii si dupa finalizarea acesteia.

Farmacistii Catena recomanda Omega 3 forte 1000 mg, o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii.

Pregatirea pacientului implica si indepartarea parului din zona inghinala, acolo unde se va introduce cateterul. De asemenea, asistenta va aplica niste plasturi speciali, care sunt conectati la un monitor, pentru a tine sub control ritmul cardiac, dar si pentru a monitoriza nivelul de oxigen si tensiunea arteriala.

Pacientul va fi transportat apoi in sala de interventie. In zona in care se va insera cateterul, va fi asezat un camp steril pentru a nu expune zona la bacterii sau microbi. In functie de tipul de ablatie cardiaca ales, se va recurge la o anestezie generala sau doar la o usoara sedare a pacientului.

Ablatie cardiaca – informatii despre riscuri

Riscurile care apar in urma interventiei de ablatie cardiaca sunt in general mai comune in cazul celei chirurgicale, spre deosebire de cea efectuata prin cateter. Printre posibilele riscuri pe care le puteti infrunta cand treceti printr-o interventie de ablatie cardiaca se numara:

  • sangerare sau infectie in zona prin care a fost introdus cateterul;
  • deteriorarea vaselor de sange;
  • deteriorarea valvei inimii;
  • agravarea aritmiei sau aparitia uneia noi;
  • scaderea ritmului cardiac, care poate impune folosirea unui stimulator cardiac pentru a remedia situatia;
  • cheaguri de sange la nivelul plamanilor sau picioarelor;
  • infarct sau atac de cord;
  • ingustarea venelor care transporta sangele de la plamani la inima;
  • deteriorarea rinichilor, din cauza substantei de contrast folosite in timpul procedurii;
  • cazuri rare de deces.

Ablatia cardiaca poate fi o solutie eficienta pentru tratarea aritmiilor severe. In functie de starea de sanatate pe care o aveti si de gravitatea aritmiei, medicul va poate recomanda sa efectuati ablatie cardiaca prin cateter, in mod chirurgical sau prin procedura hibrida.

De indata ce tesutul inimii se vindeca dupa procedura de ablatie cardiaca, ritmul inimii ar trebui sa revina la normal.

Majoritatea persoanelor care au trecut prin aceasta procedura au observat o ameliorare a simptomelor si a calitatii vietii.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23047-heart-ablation

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/treatments/ablation#:~:text=It%20uses%20either%20heat%20(radiofrequency,muscle%20which%20are%20triggering%20arrhythmias

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cardiac-ablation/about/pac-20384993

 

Farmacistul Catena va recomanda: