Flutter-ul atrial: cand apare si cum se manifesta

Flutter-ul atrial: cand apare si cum se manifesta Flutter-ul atrial: cand apare si cum se manifesta

Ultima actualizare: 6 decembrie 2023

flutter-atrial

Flutter-ul atrial este un tip de aritmie supraventriculara. Mai exact, o persoana cu flutter atrial are un ritm cardiac anormal care incepe in camerele superioare ale inimii. Flutter-ul atrial este caracterizat de batai cardiace rapide, dar constante.

O frecventa cardiaca normala este de 60 pana la 100 de batai pe minut in repaus. Flutter-ul atrial poate face ca atriile, camerele superioare ale inimii, sa bata de 250 pana la 350 de ori pe minut. Ca raspuns la aceasta frecventa, camerele inferioare (ventriculele) ale inimii incep sa bata rapid, de obicei ajungand la 150 de batai pe minut sau mai mult.

Flutter-ul atrial este ca o linie de asamblare setata la o viteza prea mare. Camerele inimii nu se pot umple cu sange suficient de repede, deoarece contractiile sunt prea frecvente. In plus, atriile (camerele superioare ale inimii) nu au suficient timp sa goleasca tot sangele in ventriculele aflate in partea inferioara a inimii. Drept urmare, inima ajunge sa pompeze mai putin sange in corp decat in mod normal.

 


Informatii generale despre flutter atrial

La persoanele cu flutter atrial, camerele superioare ale inimii (atrii) bat prea repede. Din aceasta cauza, inima bate intr-un ritm rapid, insa de obicei regulat.

Flutter-ul atrial este un tip de tulburare de ritm cardiac (aritmie) cauzata de probleme ale sistemului electric al inimii.

Flutter-ul atrial este similar cu fibrilatia atriala, o tulburare frecventa care face ca inima sa bata neregulat. Persoanele cu flutter atrial au un ritm cardiac mai organizat si mai putin haotic decat cele cu fibrilatie atriala. In unele situatii, o persoana se poate confrunta atat cu episoade de flutter atrial, cat si cu episoade de fibrilatie atriala.

Persoanele cu flutter atrial pot sa nu aiba simptome. Cu toate acestea, aceasta afectiune poate creste riscul de accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si alte complicatii. Flutter-ul atrial poate fi tratat cu medicamente sau proceduri concepute sa cicatrizeze zone mici de tesut cardiac (ablatie).

Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu.

Tipuri de flutter atrial

Flutter atrial tipic

Este cel mai frecvent tip de flutter atrial si isi are originea in atriul drept. Aproximativ 80% dintre pacientii cu flutter atrial tipic sunt barbati, fiind asociat in mod special cu varsta inaintata, consumul excesiv de alcool si afectiuni precum hipertensiunea arteriala, diabetul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Flutter atrial atipic

Acest tip este asociat de multe ori cu bolile cardiace structurale, in mod special la pacientii care au suferit interventii chirurgicale cardiace sau o ablatie de fibrilatie atriala.

Flutter atrial paroxistic

Acest tip de flutter atrial se caracterizeaza prin crize cu debut sau sfarsit brusc. Un episod poate dura cateva ore sau cateva zile.

Flutter atrial persistent

Spre deosebire de flutter-ul atrial paroxistic, flutterul persistent poate fi permanent.

Un furnizor de asistenta medicala poate detecta tipul de flutter atrial pe baza rezultatelor electrocardiogramei (EKG).

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol.

Cauze si factori de risc

Cercetatorii nu stiu exact care sunt cauzele flutter-ului atrial. Acestia banuiesc ca este provocat de deteriorarea inimii, a sistemului sau electric sau a altor parti ale corpului care afecteaza inima.

Impulsurile electrice care determina bataile inimii sunt controlate de un stimulator cardiac natural care poarta denumirea de nod sinusal si care este situat in atriul drept. Nodul sinusal trimite semnale electrice atat catre atriul drept, cat si catre cel stang. Aceste semnale le transmit atriilor cum si cand sa se contracte.

La persoanele cu flutter atrial, o parte a semnalului provenit de la nodul sinusal se deplaseaza anormal de repede intr-o bucla continua la nivelul atriului drept. Drept urmare, camera superioara a inimii bate prea repede, ajungand la 250-320 de batai pe minut (bpm), iar camerele inferioare bat de obicei cu aproximativ 150 bpm.

In contrast, o frecventa cardiaca normala in repaus are intre 60 si 100 bpm, unde camerele superioare si inferioare bat la aceeasi frecventa. Aceasta este viteza cu care partea inferioara a inimii impinge sangele in organism.

flutter-atrial-cauze

Cercetatorii sustin ca exista multi factori care pot intrerupe circuitele electrice ale inimii care cauzeaza flutter atrial. Uneori este dificila identificarea cauzei exacte.

Cu toate acestea, flutter-ul atrial in sine este usor de recunoscut dupa modelul clasic de “dinti de ferastrau” care apare pe electrocardiograma (EKG). Electrocardiograma este un test care prezinta ritmul inimii.

Afectiuni cardiace

Flutter-ul atrial are la baza, in multe situatii, tulburari sau anomalii cardiace, cum ar fi:

·         cicatrici aparute in urma unei interventii chirurgicale anterioare la nivelul inimii sau a unei ablatii cardiace, o procedura nechirurgicala folosita pentru tratarea atat a flutter-ului atrial, cat si a fibrilatiei atriale

  • reducerea fluxului de sange catre inima (ischemie), cauzata de obicei de intarirea arterelor (ateroscleroza) sau de un cheag de sange
  • tensiune arteriala crescuta
  • boli ale muschiului inimii (cardiomiopatie)
  • tulburari ale valvelor inimii
  • o problema cardiaca, printre care atacul de cord
  • un cheag de sange in plamani
  • chirurgie non-cardiaca

flutter-atrial-cauze-afectiuni-cardiace

Alte afectiuni

Anumite probleme medicale la nivelul altor parti ale corpului care afecteaza inima pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea flutter-ului atrial. Printre acestea se numara:

  • bolile tiroidiene
  • cheagurile de sange
  • bolile pulmonare cronice, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) sau emfizemul
  • apneea in somn netratata

Stilul de viata

Specialistii sustin, de asemenea, ca stilul de viata poate juca un rol in dezvoltarea flutter-ului atrial. In aceasta categorie intra, de obicei, ingerarea de substante care ar putea afecta sistemul electric al inimii. Exemplele sunt:

  • abuzul de alcool
  • abuzul de substante, in special stimulente
  • fumatul
  • administrarea anumitor medicamente, cum ar fi pastilele de slabit sau medicamentele pentru raceli
  • cantitatile mari de cofeina

Semne si simptome de flutter atrial

Unii oameni nu dezvolta niciun simptom de flutter atrial, in timp ce altii pot avea urmatoarele manifestari:

  • dificultati de respiratie
  • ameteala
  • lipsa de energie
  • palpitatii cardiace
  • puls rapid
  • lesin
  • dureri in piept

flutter-atrial-semne-simptome

Diagnostic

Medicii incep sa ia in considerare ca persoana in cauza are flutter atrial daca bataile inimii in repaus depasesc 120 bpm si daca EKG-ul prezinta semne de flutter atrial.

Istoricul familial poate fi important atunci cand medicul incearca sa diagnosticheze flutter-ul atrial. Un istoric de boli cardiace, anxietate si hipertensiune arteriala poate influenta riscul.

Medicul primar poate pune un diagnostic preliminar de flutter atrial dupa efectuarea unei electrocardiograme. De asemenea, pacientul poate fi trimis la un cardiolog pentru teste suplimentare, printre care:

  • ecocardiograma
  • analize de sange
  • teste functionale pulmonare

Metode de tratament

Scopul principal al medicului este sa readuca ritmul cardiac la normal. Tratamentul este administrat in functie de cat de severa este starea pacientului si de felul in care raspunde la medicamente.

Problemele de sanatate subiacente pot afecta, de asemenea, tratamentul pentru flutter atrial si ar putea fi necesara si tratarea acestora, de asemenea.

Medicamente

Medicamentele pot incetini sau regla ritmul cardiac. Aceste medicamente sunt:

  • blocantele canalelor de calciu
  • beta-blocantele
  • digoxina

flutter-atrial-tratament-medicamente

Anticoagulantele, cum ar fi anticoagulantele orale non-vitamina K, pot fi administrate pentru a preveni formarea cheagurilor in artere. Coagularea sangelui poate provoca un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Persoanele cu flutter atrial au un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sange. Warfarina a fost anticoagulantul prescris in mod traditional, insa acum sunt preferate anticoagulantele orale non-vitamina K deoarece nu trebuie monitorizate frecvent cu ajutorul analizelor de sange si nu au interactiuni cunoscute cu alimente.

Interventie chirurgicala

Ablatia opreste tesutul cardiac care provoaca ritmul anormal. Ablatia este utilizata atunci cand problema nu poate fi ameliorata cu medicamente sau cand acestea provoaca efecte secundare, insa este din ce in ce mai aplicata ca tratament de prima linie pentru flutter-ul atrial.

Terapii alternative

Cardioversia electrica ajuta la restabilirea ritmului cardiac normal. Cardioversia electrica se realizeaza cu ajutorul unui defibrilator si este o procedura simpla si nedureroasa. Pentru un confort sporit, cardioversia electrica se efectueaza, de regula, sub sedare.

flutter-atrial-cardioversie-cardiaca

Cum poate fi prevenit flutter-ul atrial?

Unii dintre factorii de risc pentru flutter-ul atrial nu pot fi preveniti. Cu toate acestea, limitarea consumului de alcool poate ajuta, la fel ca abordarea problemelor care provoaca flutter atrial. Printre acestea se numara:

  • tulburarile valvelor inimii
  • defectele cardiace congenitale
  • boala arteriala coronariana
  • tensiune arteriala crescuta
  • tiroida hiperactiva
  • apnee obstructiva in somn
  • obezitatea

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22885-atrial-flutter

https://www.healthline.com/health/heart-disease/atrial-flutter

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atrial-flutter/symptoms-causes/syc-20352586

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Cardiovita x 30 caps.

    Naturalis CardioVita X 30 capsule

      Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular,…