Acid lactic – ce este si cum ajuta in ingrijirea tenului

Acid lactic – ce este si cum ajuta in ingrijirea tenului Acid lactic – ce este si cum ajuta in ingrijirea tenului

Ultima actualizare: 4 decembrie 2023

Acidul lactic, un ingredient esential in multe produse destinate ingrijirii tenului, este recunoscut pentru proprietatile sale unice care ajuta diverse tipuri de piele. Acest alfa-hidroxiacid (AHA) este cunoscut pentru efectul sau delicat, dar eficient asupra pielii, oferind beneficii multiple in ingrijirea tenului, inclusiv pentru pielea sensibilă.

Cu un rol cheratolitic remarcabil, acidul lactic actionează prin exfolierea pielii, indepartand celulele moarte de la suprafața acesteia si a scalpului, contribuind astfel la revitalizarea si netezirea tenului. Intrucat actioneaza ca exfoliant chimic, ajuta la imbunatatirea texturii pielii, eliminand eficient celulele moarte si favorizand obtinerea unui aspect mai luminos si mai uniform.

In plus, acidul lactic este apreciat pentru capacitatea sa de a hidrata pielea. Prin efectul sau bland de exfoliere, acesta este ideal pentru persoanele cu ten sensibil si uscat, oferind o ingrijire adaptata nevoilor specifice ale fiecarui tip de piele. Astfel, acidul lactic nu doar ca imbunatateste aspectul pielii, dar contribuie si la sanatatea si vitalitatea acesteia pe termen lung.


Acid lactic – generalitati

Acidul lactic este unul dintre cei mai populari alfa hidroxiacizi, fiind folosit ca ingredient in produsele de ingrijire a pielii. De asemenea, este folosit si de catre specialisti in tratamentele cosmetice sau in peeling. Acidul lactic se regaseste in mod natural in produsele lactate. Acesta se formeaza in mod natural in timpul fermentatiei lactate si este un produs secundar al procesului glicolitic. Acidul lactic este cel care confera iaurtului si laptelui acru gustul intepator. In plus, produsele lactate au fost folosite de secole in intreaga lume pentru a hidrata si infrumuseta pielea.

In cosmetice, acidul lactic este apreciat pentru proprietatile sale exfoliante si hidratante. Acesta ajuta la indepartarea celulelor moarte de pe suprafata pielii prin distrugerea legaturilor dintre acestea, in procesul de exfoliere. De asemenea, contribuie la regenerarea celulelor intr-un ritm mai rapid. Prin urmare, prin folosirea acidului lactic veti avea un ten mai luminos si in acelasi timp mai fin.

In plus, acidul lactic este cunoscut pentru capacitatea sa de a imbunatati nivelul de hidratare a pielii, fiind foarte des folosit pentru persoanele cu ten uscat sau sensibil. Pe langa aceste proprietati, acidul lactic exfoliaza pielea si stimuleaza regenerarea celulara, ajutand pielea sa se mentina mai neteda si stralucitoare.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare, un ser conceput ca tratament intensiv, de soc, pentru a contracara hipercromiile localizate. Formulat cu ingrediente active cu actiune antipete (Butyl Resorcinol, vitaminele C si PP cu Tehnologie Inalta, Tetrapeptide-30) si imbogatit cu AHA din fructe, favorizeaza eliminarea celulelor puternic pigmentate.

Pe de alta parte, acesta este considerat un AHA puternic. Efectul sau de peeling va poate expune pielea la efectele daunatoare ale soarelui. Asadar, este important sa folositi protectie solara. De asemenea, peelingul cu acid lactic poate produce iritatie, mancarime sau roseata. Aceste efecte au de obicei o natura moderata si se pot ameliora pe masura ce pielea se obisnuieste cu produsul. Cu toate acestea, nu este recomandat sa realizati un peeling cu acid lactic daca aveti una dintre urmatoarele probleme sau afectiuni:

Beneficiile acidului lactic in ingrijirea tenului

Acidul lactic este apreciat pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra pielii. Pe langa imbunatatirea texturii si tonusului pielii, acesta imbunatateste aspectul si fermitatea acesteia, dar este eficient si in reducerea punctelor negre sau pentru estomparea liniilor fine.

  • Proprietati antiinflamatoare si exfoliante

Acidul lactic este eficient in exfolierea pielii si deblocarea porilor, contribuind astfel la prevenirea acneei. Prin indepartarea eficienta a celulelor moarte de la suprafata pielii, ajuta la imbunatatirea texturii si aspectului acesteia. Aceasta actiune exfolianta contribuie la deschiderea porilor si la reducerea acumularii de sebum si impuritati, ceea ce poate preveni aparitia acneei si a altor probleme ale pielii. Acidul lactic poseda proprietati antiinflamatorii, care sunt benefice in calmarea iritatiilor si rosetii asociate cu diferite afectiuni cutanate. Astfel pot ajuta la reducerea inflamatiei si la ameliorarea simptomelor asociate cu diverse probleme dermatologice. De asemenea, datorita acestei proprietati antiinflamatorii, acidul lactic poate fi folosit pe pielea sensibila.

  • Actiune impotriva acneei

Prin exfolierea blanda a pielii, acidul lactic are efect cheratolitic, ajutand la deschiderea porilor si la prevenirea acumularii de sebum si bacterii. Acesta indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii si a scalpului, imbunatatind astfel textura pielii si uniformizand culoarea tenului. Actiunea impotriva acneei se potenteaza datorita proprietatilor antiinflamatorii, care ajuta la calmarea pielii si la reducerea rosetii si inflamatiei asociate cu acneea. Aceste proprietati fac din acidul lactic un aliat potrivit pentru pielea sensibila si inflamata, oferind o abordare mai blanda in tratarea acneei.

  • Beneficii in hidratarea pielii

Acidul lactic este unul dintre factorii naturali de hidratare a pielii. Acesta patrunde usor in piele, ajutand la retinerea apei si la mentinerea unui nivel optim de hidratare. De asemenea, contribuie la intarirea barierei pielii. Prin acest proces, previne pierderea umiditatii si mentine pielea hidratata si sanatoasa. Prin urmare, are efect puternic in prevenirea uscaciunii si prevenirea pielii deshidratate. O piele bine hidratata este mai putin predispusa la aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire, mentinandu-si elasticitatea si fermitatea.

  • Beneficii in imbunatatirea texturii si tonusului pielii

Utilizarea acidului lactic in peelinguri contribuie la imbunatatirea texturii si tonusului pielii, precum si la stimularea productiei de colagen. Aceste beneficii contribuie la un aspect mai tanar si mai sanatos al pielii. De asemenea, rolul sau este de uniformizare a aspectului pielii si de reducere a petelor pigmentare. Prin urmare, datorita reducerii hiperpigmentarii, cum ar fi a petelor provocate de soare sau a cicatricilor postacneice, acest acid ajuta la obtinerea unui aspect mai uniform al pielii. Nu in cele din urma, acesta stimuleaza productia de colagen, jucand un rol esential in mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii.

In concluzie, acidul lactic este folosit pentru un peeling moderat, care contribuie la uniformizarea aspectului pielii. Rolul sau nu se opreste aici, datorita efectului pe care il are in reducerea semnelor imbatranirii si imbunatatirea tonusului si texturii. Desi acest ingredient este prezent in multe produse cosmetice de pe piata, este important sa discutati cu un dermatolog inainte de a-l folosi, mai ales ca este deosebit de important sa aplicati si un produs cu factor de protectie solara. Astfel, veti contribui la mentinerea beneficiilor sale pentru piele si veti preveni aparitia semnelor pigmentare.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/lactic-acid-peel#takeaway

https://www.medicalnewstoday.com/articles/lactic-acid-for-skin#how-to-use

https://www.webmd.com/beauty/lactic-acid-for-skin-care

https://www.verywellhealth.com/lactic-acid-skin-care-4178819#:~:text=Lactic%20acid%20helps%20improve%20your,moisturized%20and%20feeling%20less%20dry.&text=Fading%20sun%20spots%20or%20age,another%20benefit%20of%20lactic%20acid.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

-20.00%
RILASTIL D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare X 30 ml

RILASTIL D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare X 30 ml

Rilastil D-CLAR Picaturi concentrate pentru depigmentare…