Acizii grasi Omega 3, bolile de inima si imbunatatirea functiei cognitive

Acizii grasi Omega 3, bolile de inima si imbunatatirea functiei cognitive Acizii grasi Omega 3, bolile de inima si imbunatatirea functiei cognitive

Ultima actualizare: 25 noiembrie 2021

acizii-grasi-omega-3-imbunatatesc-functia-cognitiva

Doi acizi grasi Omega 3, care se gasesc in uleiul de peste, ar putea ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale in cazul seniorilor care au boli de inima considerate factori de risc in aparitia declinului cognitiv. Concluzia apartine unei echipe internationale de cercetatori si a fost publicata recent in American Heart Association News.

Acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA) sunt doi dintre compusii polinesaturati Omega 3 care si-au reconfirmat statutul de grasimi “bune”. Acest lucru se datoreaza efectului benefic pe care il au asupra indivizilor care sufera de afectiuni cardiovasculare si/sau tulburari neurologice.

Perspective promitatoare asupra functiei cognitive a seniorilor diagnosticati cu cardiopatie ischemica

Desi nu pot fi sintetizati in organismul uman, DHA si EPA pot fi asimilati prin intermediul unei alimentatii care contine grasimi nesaturate si prin utilizarea suplimentelor alimentare. Cea din urma varianta le-ar putea oferi beneficii cognitive uimitoare pacientilor in varsta diagnosticati cu boala arteriala coronariana, cunoscuta si sub denumirea de cardiopatie ischemica. Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit ca, in cazul acestora, prin administrarea unei combinatii de compusi DHA si EPA, la nivel de preparat realizat conform unei retete, poate fi imbunatatita functia cerebrala.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 forte 1000 mg, un supliment alimentar indispensabili pentru functioarea sanatoasa a inimii. De asemenea, produsul este esential pentru stimularea capacitatii intelectuale, cresterea rezistentei la imbolnaviri, reducerea nivelului de colesterol LDL, dezvoltarea armonioasa si mentinerea sanatatii organismului. Naturalis Omega 3 forte 1000 mg contine, printre altele, EPA, intr-o concentratie de 180 mg/ capsula, si DHA, intr-o concentratie de 120 mg/ capsula.

DHA + EPA, combinatia perfecta pentru o minte ascutita

Cand a fost a analizat impactul fiecarui acid gras asupra creierului, s-a ajuns la concluzia ca DHA este un predictor mai bun decat EPA pentru imbunatirea cognitiva a seniorilor. Totodata, cele mai mari imbunatatiri cerebrale au fost remarcate atunci cand niveluri mari de-ale ambelor tipuri de acizi grasi Omega 3 au fost prezente in sange. Astfel, oamenii de stiinta sustin administrarea combinata a DHA si EPA pentru a reduce riscul declinului cognitiv in cazul pacientilor cu cardiopatie ischemica.

“In timpul studiului, am descoperit ca EPA aduce beneficii suplimentare doar atunci cand nivelurile de DHA sunt deja ridicate”, a declarat unul dintre cercetatorii care au lucrat in cadrul proiectului, dr. Francine Welty, profesor de medicina la Harvard Medical School, Boston.

Pentru sustinerea performantei cognitive si reducerea riscului de aparitie a bolii Alzheimer, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Moller`s Omegacore. De asemenea, produsul contribuie la functionarea normala a sistemului cardiovascular si mentine nivelul normal al trigliceridelor.

Rezultate surprinzatoare chiar si pentru cercetatori

Studiul a cuprins 291 de adulti care aveau, in medie, 63 de ani si erau diagnosticati cu boala coronariana cronica, insa nu aveau probleme cognitive.

Jumatate dintre subiecti a primit o combinatie de 3.36 grame de EPA si DHA, iar jumatate nu. Toti participantii au efectuat teste ale functiei cognitive la momentul inceperii studiului, la un an dupa inceperea tratamentului si la sfarsitul proiectului care a durat 30 de luni. Testele au masurat fluenta verbala, limbajul si memoria, coordonarea vizual-motorie si viteza de procesare a creierului. Analizele de sange de la sfarsitul studiului au masurat nivelurile de DHA si EPA din organism.

Echipa de cercetatori a pornit de la ipoteza ca acizii grasi Omega 3, administrati in doze mari pe termen lung, ar putea preveni declinul cognitiv la persoanele cu boala arteriala coronariana. Oamenii de stiinta su fost surprinsi sa constate ca rezultatele sunt mult mai bune decat atat. Combinatia de EPA si DHA imbunatateste functia cerebrala.

Pentru mentinerea sanatatii creierului si cresterea rezistentei la stres, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Omega-3 LYSI. De asemenea, produsul ajuta la imbunatatirea sistemului cardiovascular si reduce hipertensiunea si colesterolul.

Alimentatia nu acopera necesarul zilnic de acizi grasi Omega 3

“Cine doreste sa folosească suplimente cu ulei de peste pentru a-si imbunatati functia cognitiva ar trebui sa o faca pe unui preparat facut dupa o reteta care sa includa cei doi compusi”, sfatuieste dr. Francine Welty.

Nivelul de acizi grasi folosit in cadrul studiului nu poate fi obtinut doar prin intermediul alimentatiei. Acest lucru ar presupune consumul zilnic al unei cantitati foarte mari de peste gras, lucru imposibil. Spre exemplu, 100 de grame de somon au cel mult 2.3 grame de acizi grasi Omega 3. Pentru a obtine 3.36 de grame de DHA si EPA ar insemna sa fie consumata o portie si jumatate de peste gras pe zi. La modul realist, doua mese de peste pe saptamana, care includ peste gras si fructe de mare, cum ar fi crevetii, ar furniza doar echivalentul a aproximativ 0.25 grame de acizi grasi Omega 3 pe zi.

Surse:
https://www.heart.org/en/news/2021/11/08/two-omega-3s-in-fish-oil-may-boost-brain-function-in-people-with-heart-disease
https://www.abstractsonline.com/pp8/?_ga=2.3593904.1274536733.1633317524-37078804.1596946634#!/9349/presentation/7888