Afectiuni cauzate de expunerea excesiva la soare

Afectiuni cauzate de expunerea excesiva la soare Afectiuni cauzate de expunerea excesiva la soare

Ultima actualizare: 5 iulie 2023

expunere-la-soare

Expunerea la soare este importanta pentru organism intrucat stimuleaza productia de vitamina D. Cu toate acestea, exista o limita foarte fina intre expunerea moderata la soare si cea excesiva. Desi beneficiile soarelui pentru sanatatea organismului sunt numeroase, expunerea in mod excesiv si neprotejat poate produce efecte nefaste si imediate asupra pielii, dar si a starii generale de sanatate.

Asadar, pentru a va putea bucura de lumina, energia si caldura produse de soare, este important sa cunoasteti care sunt afectiunile pe care expunerea excesiva le poate genera. In acest articol, veti intelege care sunt efectele ce pot aparea atunci cand va expuneti prea mult la soare, dar si care sunt masurile de preventie pe care le puteti urma.

Farmacistii Catena recomanda Benesio BeautyCell, un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitaminele C si E, acid hialuronic si indulcitor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii. Trecerea timpului diminueaza capacitatea organismului de a produce colagen, iar acest lucru afecteaza integritatea tesuturilor.

Expunerea excesiva la soare si afectiunile pe care le poate declansa

Definirea concreta a expunerii excesive la soare este greu de realizat intrucat depinde de diferiti factori. In primul rand, tipul de piele poate influenta perioada recomandata pe care o puteti petrece la soare. De asemenea, puterea razelor solare din zona in care va aflati poate limita perioada optima pentru expunere.

Desi exista diferite variabile ce pot influenta definirea perioadei recomandate pentru a sta la soare, raportul de cauzalitate continua sa existe. Astfel, cu cat veti petrece mai mult timp in soare pe parcursul unei zile, cu atat riscul de a dezvolta o afectiune asociata expunerii la soare este mai mare. Conform recomandarilor specialistilor, puteti evita expunerea pe perioada pranzului in timpul verii, atunci cand razele soarelui sunt cele mai puternice.

Alergia la soare

Alergia la soare apare de obicei sub forma unei iritatii pe piele, in urma expunerii excesive la soare sau la o alta sursa de radiatii cu ultraviolete. Majoritatea alergiilor au o forma usoara spre medie, iar simptomele lor se pot diminua prin tratament. Pe de alta parte, o alergie severa ar putea avea nevoie de tratament personalizat din partea medicului specialist.

Cele mai frecvente semne si simptome pe care alergia la soare le poate avea sunt urmatoarele:

  • prurit cutanat;
  • senzatie de “piele care strange”;
  • mici puncte pe piele care se pot dezvolta in pete extinse;
  • papule de culoare alb-galbuie;
  • usturime.

Aceste simptome apar de obicei pe pielea expusa in mod repetat la soare sau o alta lumina UV. In general, simptomele dispar in cateva minute pana la cateva ore dupa aparitie. Cu toate acestea, in cazul in care reactiile pe piele persista si continua sa provoace disconfort in urmatoarele zile, este recomandat sa va programati la o consultatie cu un medic.

Recomandarea farmacistilor Catena este Vitamina E de la Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina E, un ingredient cu rol major in pastrarea sanatatii organismului.

Arsura solara

Arsura solara este reprezentata prin inflamatie a pielii si senzatie de durere si se manifesta prin insorirea zonei afectate. De asemenea, pielea este fierbinte la atingere. Pentru a ameliora in mod rapid simptomele, persoanele care s-au expus excesiv la soare pot folosi unguente cu efect de racire si medicamente ce pot ameliora durerea asociata inflamatiei. In general, arsura solara usoara spre moderata, dispare in cateva zile de la aplicarea tratamentelor.

Simptomele cele mai frecvente care apar in cazul arsurilor solare sunt urmatoarele:

  • inflamatie si transformarea pigmentului pielii in roz sau chiar rosu;
  • pielea este fierbinte la atingere;
  • durere si senzatie de mancarime;
  • pustule mici, umplute cu lichid ce se pot sparge;
  • durere de cap, febra, stare de greata in cazul arsurilor solare severe;
  • disconfort la nivelul ochilor.

Orice zona a corpului expusa la soare poate suferi arsuri, inclusiv lobul urechii, scalpul sau buzele. Chiar si zonele acoperite pot avea arsuri daca, de exemplu, imbracamintea folosita este prea larga si permite razelor UV sa ajunga la piele. De asemenea, ochii, atunci cand nu sunt protejati corespunzator, pot fi expusi la arsuri solare.

Simptomele asociate arsurilor solare pot aparea la cateva ore de la expunere. Corpul uman are o capacitate surprinzatoare de autovindecare a arsurilor superficiale. Cu toate acestea, o arsura solara severa poate necesita un consult specializat.

Ptiriasis Versicolor

Ptiriasis-ul versicolor este o infectie fungica ce apare la nivelul pielii. In acest caz, aceasta interfereaza cu pigmentarea normala a pielii, determinand mici decolorarii. De obicei, aceste pete pot fi mai deschise sau mai inchise in comparatie cu restul pigmentului pielii. Zonele in care apare aceasta depigmentare cel mai des sunt umerii si spatele.

Aceasta afectiune este cauzata de expunerea excesiva la caldura si umiditate. In plus, simptomele ei sunt urmatoarele:

  • decoloare la nivelul umerilor, spatelui, pieptului si gatului;
  • senzatie usoara de mancarime.

In momentul in care petele depigmentate se extind sau infectia fungica revine pe corp, este recomandat sa discutati cu medicul dermatolog.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni dezvoltarea afectiunilor asociate expunerii excesive la soare, puteti urma cateva sfaturi la indemana oricui care va vor proteja pielea si sanatatea. In primul rand, este important sa constientizati ca razele UV pot atinge pielea chiar daca purtati imbracaminte, dar aceasta este prea larga. Acestea va pot afecta si in zilele in care este innorat sau prin geamurile masinii.

Cateva sfaturi pentru preventie eficiente sunt urmatoarele:

  • purtati o palarie sau un accesoriu care sa va protejeze fata, urechile, scalpul si gatul
  • purtati ochelari de soare cu protectie impotriva radiatiilor UV
  • purtati bluze si pantaloni lungi, din materiale care resping radiatiile UV
  • folositi crema cu factor de protectie de minim 15 si aplicati-o cu 30 de minute inainte de a iesi afara. Reaplicati crema in mod constant pe parcursul expunerii la soare.

Indiferent de varsta, puteti fi expus/a la afectiuni cauzate de expunerea excesiva la soare. De asemenea, tipul de piele pe care il aveti sau zona in care locuiti pot mari riscul la care va expuneti. Asadar, pentru a preveni aparitia unor afectiuni iremediabile ce va pot afecta sanatatea, este important sa folositi masuri de preventie si sa utilizati produse pentru protectie solara.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinea-versicolor/symptoms-causes/syc-20378385

https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/sunlight

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Vitamina E 100mg x 30cp.

    Naturalis Vitamina E 100mg X 30 capsule gelatinoase moi

      Vitamina E Naturalis este un supliment alimentar care contine vitamina E, un micronutrient care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Vitamina E este o vitamina liposolubila,…

  • 3 la pret de 2
    Benesio BeautyCell colagen 5g x 20 plicuri

    Benesio BeautyCell colagen 5g X 20 plicuri

    BeautyCell este un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat imbogatit cu vitamina C, vitamina E, acid hialuronic si indulcitor. Fermitatea pielii se datoreaza colagenului, componenta importanta…