Aparat auditiv: beneficii si recomandari

Aparat auditiv: beneficii si recomandari Aparat auditiv: beneficii si recomandari

Ultima actualizare: 27 februarie 2024

Auzul este unul din cele cinci simturi esentiale, care consta in perceperea sunetelor din mediul inconjurator, prin captarea undelor sonore pe care acestea le produc. Undele sonore sunt captate de urechea externa si transmise mai departe prin canalul auditiv, pana la timpan. Acesta este o membrana care vibreaza in functie de frecventa si intensitatea sunetelor receptionate, transmitand astfel semnalele auditive in urechea medie formata din trei oase numite ciocan, nicovala si scarita. De aici, sunetele sunt transmise in urechea interna, unde sunt transformate in semnale electrice care sunt trimise catre creier prin intermediul nervilor auditivi. Ultima etapa consta in procesarea acestor semnale de catre creier, si, astfel, semnalele sonore capata o conotatie aparte, ajutand oamenii sa comunice si sa perceapa informatii importante din mediul inconjurator.

Nu de putine ori, mecanismul descris mai sus este afectat de diferite probleme care duc la diminuarea si uneori chiar la pierderea auzului. Daca astfel de probleme sunt ireversibile, folosirea unui aparat auditiv este cea mai buna solutie pentru ca pacientul sa beneficieze in continuare de acest simt.

Farmacistii Catena recomanda Acustivum spray auricular, care faciliteaza dizolvarea si eliminarea dopurilor de ceara existente, contribuie la mentinerea igienei canalului auditiv, impiedica formarea dopurilor de ceara.


Ce este si cum functioneaza un aparat auditiv?

Aparatul auditiv este un dispozitiv special conceput pentru a ajuta persoanele cu deficiente de auz sa capteze si sa interpreteze in mod eficient sunetele, astfel incat problemele auditive sa nu le afecteze calitatea vietii. Cu ajutorul aparatului auditiv, persoanele in cauza pot comunica in continuare, pot asculta muzica si pot desfasura o serie de alte activitati care solicita acest simt.

In prezent, majoritatea aparatelor auditive sunt electronice, iar principiul de functionare este urmatorul:

  • captarea sunetelor – aparatul auditiv este dotat cu un microfon, care capteaza undele sonore din mediul exterior si le transforma in semnale electrice;
  • procesarea si amplificarea – prin intermediul unui cip de procesare, semnalele sonore sunt procesate pe baza unor algoritmi specifici pentru fiecare utilizator, astfel incat sa se obtina o calitate cat mai buna a sunetului, care este apoi amplificat, pentru ca perceptia lui sa fie una clara;
  • transmiterea sunetelor – sunetele astfel prelucrate sunt transmise catre un receptor sub forma unui difuzor sau a unei casti, care le reda apoi catre urechea interna, unde semnalele sunt preluate de nervul auditiv si transmise in creier, unde sunt procesate si interpretate.

Cand se recomanda purtarea unui aparat auditiv?

Aparatul auditiv este destinat persoanelor cu probleme de auz, ca o ultima solutie atunci cand tratamentele sau procedurile interventionale nu au dat rezultatele dorite. Practic, pentru pacientii respectivi nu se mai poate face nimic din punct de vedere medical pentru a-si recapata auzul, iar in acest caz singura recomandare care mai poate fi facuta este purtarea unui aparat auditiv. Asadar, purtarea unui aparat auditiv se face doar la recomandarea medicului, acesta fiind si cel mai in masura sa recomande tipul de aparat auditiv potrivit.

Persoanele care incep sa aiba probleme de auz trebuie sa se prezinte cat mai devreme la un medic specializat in audiologie. In urma unui consult si a unor teste specifice, acesta poate recomanda purtarea unui aparat auditiv, daca nu exista alte alternative de tratament sau daca acestea au fost incercate dar nu au dat rezultate.

Care sunt beneficiile purtarii unui aparat auditiv?

Purtarea unui aparat auditiv permite persoanelor cu deficiente de auz sa aiba in continuare o viata normala, importanta acestui lucru fiind mai bine constientizata cand astfel de probleme incep sa se faca simtite. Iata cateva beneficii ale purtarii aparatului auditiv care pot parea banale, dar care capata o importanta deosebita in cazul persoanelor cu deficiente de auz:

  • imbunatatirea comunicarii – aparatul auditiv ii ajuta pe cei care il poarta sa perceapa si sa inteleaga ce spun cei din jurul lor, dandu-le astfel posibilitatea sa participe la conversatii la fel ca orice persoana cu auz normal;
  • perceperea semnalelor de avertizare – o persoana cu aparat auditiv poate auzi mai bine claxoanele masinilor, sirenele vehiculelor de interventie, mesajele Ro-alert si alte semnale sonore menite sa avertizeze sau sa atentioneze asupra unor eventuale pericole de care se pot astfel proteja;
  • prevenirea problemelor psihice – deficientele de auz au un serios impact si pe plan psihic, intrucat persoanele respective tind sa se izoleze pentru ca nu mai pot comunica eficient, de multe ori sunt si evitate de cunoscuti din cauza acestei dizabilitati, pierd intr-un fel contactul cu realitatea si se confrunta frecvent cu stresul. Toate acestea duc la scaderea stimei de sine, aparitia starilor de anxietate si a depresiei, precum si a unor tulburari cognitive mult mai grave.

In acelasi timp, daca deficientele de auz sunt prezente inca de la nastere sau de la varste fragede, utilizarea unui aparat auditiv este esentiala pentru ca cei mici sa poata invata sa vorbeasca.

Audispray este o solutie pe baza de apa de mare, care elimina impuritatile si previne formarea dopului de ceara. In cazul in care dopul s-a format deja, spray-ul ajuta la indepartarea acestuia.

Tipuri de aparate auditive

Aparatele auditive au aparut cu mult timp in urma, evoluand odata cu progresele din domeniul tehnologiei. Cum spuneam, acestea sunt in prezent dispozitive electronice, existand mai multe tipuri de aparate auditive adaptate pentru diferite situatii ce impun purtarea unui astfel de dispozitiv.

  • Aparate auditive care se introduc complet in canal – sunt cele mai mici si mai putin vizibile, fiind amplasate in profunzimea canalului auditiv.
  • Aparate auditive in canal – sunt asemanatoare celor descrise mai sus, doar ca nu se amplaseaza atat de adanc in canalul auditiv.
  • Aparate auditive retroauriculare – aparatele auditive de acest tip se monteaza in spatele pavilionului urechii externe, iar comunicarea cu urechea interna se face prin intermediul unui fir sau al unui tub subtire, care trece printr-un accesoriu asemanator unui dop, ce astupa canalul auditiv.
  • Aparate auditive deschise – sunt aparate retroarticulare de dimensiuni mai mici, o alta diferenta fiind data de acel dop din canalul auditiv, care este mai mic si mai maleabil.
  • Aparate auditive intraauriculare – se amplaseaza in interiorul urechii externe, fiind destinate persoanelor cu deficiente de auz pronuntate, motiv pentru care sunt si ceva mai sofisticate.

Cum se intretine un aparat auditiv?

Pentru a putea functiona corespunzator si a-si pune in valoare beneficiile, aparatul auditiv trebuie sa fie curatat zilnic cu o laveta uscata din material moale sau cu un servetel special destinat. De asemenea, este importanta indepartarea depunerilor de ceara, care se acumuleaza pe partile interne ale aparatului, iar in acest scop se recomanda folosirea unor perii sau dispozitive speciale. Nu se foloseste niciodata apa sau alte substante de curatare, pentru ca acestea pot deteriora aparatul auditiv.

Dispozitivul se scoate si se opreste inainte de culcare, iar pe timpul noptii se recomanda deschiderea compartimentului bateriei, pentru o mai buna ventilatie.

Aparatul auditiv trebuie tinut la distanta de sursele de caldura, dar si de umiditate, iar daca a luat contact accidental cu apa trebuie sa fie uscat cat mai repede cu putinta. Evitati sa folositi insa un uscator de par sau sa lasati aparatul pe calorifer ori alta sursa de caldura, fiind recomandata folosirea unui dispozitiv de uscare special destinat. Totodata, aparatul auditiv este foarte sensibil si la socurile mecanice, astfel ca trebuie sa aveti mare grija sa nu il scapati sau loviti. De mare ajutor in acest sens este o husa, in care aparatul auditiv poate fi pastrat cand nu este utilizat si care il protejeaza atat de socurile mecanice, cat si de umezeala si caldura.

Nu in ultimul rand, aparatul auditiv are nevoie de revizii periodice, in cursul carora se verifica buna functionare, se ajusteaza setarile si se inlocuiesc anumite componente, daca este cazul.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Audispray x 50ml

    Audispray x 50ml

    Audispray este o solutie pe baza de apa de mare care elimina impuritatile si previne formarea dopului de ceara. In cazul in care dopul s-a format deja, spray-ul ajuta la indepartarea acestuia. In cazul…

  • Acustivum spray auricular, 20 ml

    Acustivum spray auricular X 20 ml

    Acustivum spray auricular este un dispozitiv medical. Indicatii Faciliteaza dizolvarea si eliminarea dopurilor de ceara existente Impiedica formarea dopurilor de ceara Contribuie la mentinerea igienei…