Bruceloza: ce este, ce cauze are si ce optiuni de tratament exista

Bruceloza: ce este, ce cauze are si ce optiuni de tratament exista Bruceloza: ce este, ce cauze are si ce optiuni de tratament exista

Ultima actualizare: 23 august 2021

bruceloza

Bruceloza este o boala infectioasa cauzata de Brucella (bacterii Gram-negative), si se transmite de la animale la om prin intermediul consumului de produse lactate nepasteurizate (crude). Uneori, bruceloza poate fi contractata din aer sau prin contactul direct cu animalele infectate. Cu toate acestea, desi oamenii sunt gazde accidentale, boala continua sa fie destul de des intalnita. De asemenea, persoanele care lucreaza direct cu animalele prezinta un risc crescut de imbolnavire (oamenii care-si desfasoara activitatea in abatoare, gradini zoologice, medicii veterinari etc.)

Printre semnele si simptomele brucelozei, se numara febra, frisoanele, pierderea apetitului, oboseala, durerile articulare, durerile de cap, iar infectia se trateaza, de obicei, cu antibiotice. Transmiterea bolii de la o persoana la alta este foarte rara. Cocobacilii Gram-negativi sunt localizati la nivelul organelor de reproducere ale animalului-gazda si ajung apoi in urina acestuia, in lapte si in lichidul amniotic.


Bruceloza – generalitati

Exista mai multe tipuri de Brucella si, din pacate, in cazul animalelor, boala nu poate fi tratata. Laptele si produsele lactate crude sunt acelea care nu au trecut prin procesul numit pasteurizare, un procedeu termic de conservare a produselor alimentare, care reduce numarul microorganismelor ce altereaza hrana, prelungind durata de valabilitate a acesteia.

Farmacistii Catena recomanda Enterolactis Plus, supliment alimentar ce contribuie la reechilibrarea florei intestinale, imbunatatind activitatea sistemului digestiv. Este indicat in timpul tratamentelor cu antibiotice, care pot cauza dezechilibre.

Tocmai de aceea, este indicat sa nu cumparati lactate decat din hipermarketuri sau din magazine specializate, in niciun caz de la persoane fizice, fie ele chiar si cunoscute. In plus, astfel de produse reprezinta un pericol nu doar din cauza bacteriei Brucella, ci si a Campylobacter, E. coli, Listeria, Salmonella etc.

Ce este Brucella?

Brucella reprezinta un gen de bacterii Gram-negative, denumit astfel dupa Sir David Bruce (1855 – 1931). Acesti cocobacili nu au spori si nu sunt incapsulati (nu sunt acoperiti de acea membrana cu capsula polizaharidica). Speciile diferite de Brucella sunt similare din punct de vedere genetic, desi fiecare prezinta diferente in functie de gazda. Trei specii sunt agenti patogeni care pot afecta mai des oamenii: B. melitensis, B. abortus, B. suis. Sir David Bruce a fost cel care a izolat pentru prima data B. melitensis de la soldatii britanici care decedasera in Malta, din cauza febrei malteze. Bruceloza afecteaza mai des vacile, caprele si oile.

Recomandarea farmacistilor Catena este produsul antiparazitar pentru copii Wormex, sub forma de sirop, care sustine buna functionare a sistemului digestiv, ajuta la reducerea gazelor intestinale si favorizeaza eliminarea pe cale naturala a parazitilor intestinali.

 

Bruceloza – cai de transmitere si de infectare

Cea mai comuna modalitate de infectare este consumul produselor lactate nepasteurizate. Persoanele expuse la locul de munca – medicii veterinari, persoanele care lucreaza in abatoare, cei care impacheteaza carnea – se pot proteja cu ajutorul pieselor vestimentare impermeabile (cizme de cauciuc, pelerine, manusi, masti) si printr-o igiena riguroasa a mainilor. Acest lucru este de o importanta deosebita, deoarece bacteriile pot patrunde in organism prin intermediul ranilor deschise, dupa contactul cu un animal infectat. Infectia poate fi transmisa si atunci cand o persoana respira aer contaminat.

Suplimentul alimentar Spasmodep picaturi se recomanda pentru ameliorarea crampelor si durerilor abdominale, contribuie la refacerea mucoasei gastrice si sustine functionarea normala a sistemului digestiv.

Bruceloza – simptomatologie

Perioada de incubatie a brucelozei este cuprinsa intre doua si patru saptamani. Debutul poate fi brusc sau insidios. Simptomele includ aparitia febrei, a durerilor de spate si de cap, la care se adauga lipsa poftei de mancare, frisoanele, slabiciunea musculara, durerile abdominale, tusea. In unele cazuri, simptomele pot disparea de la sine, dupa care pot sa reapara. De asemenea, simptomele variaza si in functie de tipul bacteriei Brucella. Unele persoane se pot confrunta cu bruceloza cronica, ceea ce inseamna ca pot avea simptome chiar si la mai multi ani de la incheierea tratamentului. Simptomele pe termen lung includ oboseala, febra recurenta, artrita, endocardita, spondilita.

Diagnosticul de bruceloza

Diagnosticul de bruceloza se stabileste de catre medicul specialist, care poate observa existenta nodulilor limfatici inflamati, a ficatului si splinei marite, prezenta febrei, durerilor articulare sau a eruptiilor cutanate. Adesea, simptomele manifestate in bruceloza sunt asemanatoare cu cele ale gripei, asadar este nevoie si de recoltarea sangelui venos pentru confirmarea bacteriologica. Cu cat mai repede este identificata bacteria, si deci sursa infectarii, cu atat mai curand poate pacientul sa inceapa tratamentul.

Tratamentul pentru bruceloza

Presupune administrarea antibioticelor, insa bruceloza poate fi dificil de tratat. Substantele active, prescrise de obicei, sunt hiclat de doxiciclina, sulfat de streptomicina, ciprofloxacina, rifampicina. In general, se prescrie o combinatie de antibiotice, administrate timp de 6 – 8 saptamani. Din pacate, bruceloza poate recidiva in primele 6 luni dupa tratament. Recuperarea poate dura de la cateva saptamani la cateva luni.

Sfaturi de preventie si posibile complicatii

Daca nu este descoperita si tratata la timp, bruceloza cronica poate cauza complicatii severe, putand afecta mai multe organe.

  • Endocardita este una dintre complicatii – netratata, poate deteriora sau distruge valvele cardiace.
  • Artrita si spondilita se numara si ele printre complicatii. Artrita este caraterizata de inflamatia articulara, putand aparea la nivelul genunchilor, soldurilor, incheieturilor mainii. Spondilita este o forma de artrita care afecteaza coloana vertebrala.
  • Bruceloza poate duce la marirea splinei si a ficatului, dar si la inflamatia si infectia epididimului (un organ alungit, aflat in spatele testiculelor). De la epididim, infectia poate migra catre testicule, cauzand umflaturi si durere.
  • Bruceloza poate afecta si sistemul nervos central.

In ceea ce priveste preventia, se recomanda evitarea consumului produselor lactate nepasteurizate, precum si a preparatelor din carne, gatite in sange. Persoanelor care intra in contact cu animale care pot fi purtatoare, li se recomanda echipamentele de protectie si igiena riguroasa a mainilor.

Farmacistul Catena va recomanda: