Cand bebelusul nu doarme noaptea: cauze, solutii si remedii

Cand bebelusul nu doarme noaptea: cauze, solutii si remedii Cand bebelusul nu doarme noaptea: cauze, solutii si remedii

Ultima actualizare: 12 septembrie 2023

bebelusul-nu-doarme-noaptea

Pentru mame, dupa ce nasc, este o adevarata provocare sa treaca de la sapte – opt ore de somn pe noapte la doar cateva ore. Este o perioada in care foarte multe ore vor fi petrecute alapatand sau leganand copilul, in special pana cand bebelusul ajunge la varsta de aproximativ opt – noua luni. Incepand cu aceasta varsta, cel mic poate ajunge sa doarma toata noaptea – uneori chiar si 12 ore. Specialistii recomanda ca, dupa culcarea de seara (in jur de ora 19) si pana dimineata, de cate ori se trezeste copilul, luminile din incapere sa fie cat mai putin intense si sa fie cat mai multa liniste pentru ca celui mic sa nu ii vina cheful de joaca.

Este ideal daca parintii pot sa doarma atunci cand bebelusul doarme, insa daca acesta nu adoarme apar tot felul de intrebari. De exemplu, apar ingrijorari in legatura cu o pozibila afectiune a copilului, ceea ce este de inteles. Cei mai multi dintre specialisti sunt de acord asupra faptului ca este important sa formati o rutina in viata celui mic, astfel incat sa existe un program clar pentru somn, pentru mancat sau pentru interactiunea cu parintii. Este esential ca acest program sa fie respectat cat se poate de mult, pentru ca il ajuta pe cel mic sa creasca si sa se dezvolte normal. 

Pentru a proteja pielea sensibila a bebelusului sau a copilului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL - Crema eritem fesier. Acest produs contine Omega 3, 6, 9, provitamina B5, vitamina E, si oxid de zinc, fiind un tratament zilnic recomandat pentru a proteja zona de scutec si pentru a preveni roseata, iritarea sau aparitia dermatitei.


Programul optim de somn al copiilor pe varste

Pentru bebelusii care nu au implinit inca un an de viata, cele mai importante actiuni sunt dormitul si mancatul. Este perfect normal ca bebelusii sa se trezeasca mai des pentru a fi hraniti, dar este adevarat si ca programul de dormit dofera de la un copil la altul. La aceasta varsta, dupa ce se trezeste si mananca, bebelusul mai sta treaz putin timp si apoi adoarme iar pentru o perioada cuprinsa intre o jumatate de ora si trei ore. Odata cu inaintarea in varsta, aceste obiceiuri se modifica iar cel mic ajunge sa doarma din ce in ce mai putin.

Varsta

Ore dormite ziua 

Ore dormite noaptea

Medie ore dormite zilnic 

Nou-nascut

8,5

8,5

17

1 luna

9

17

3 luni

10

16

6 luni 

5

10

15

9 luni 

3,5

11

14,5

12 luni

3

11

14


Cand bebelusul nu doarme noaptea - 5 cauze posibile

Exista mai multe motive pentru care bebelusul dumneavoastra nu doarme noaptea. Iata cinci dintre cele mai comune cauze posibile:

1 Se poate ca bebelusul sa nu se simta bine

Este o problema care poate sa apara in cazul oricarui bebelus din cand in cand. De exemplu, atunci cand ii creste un dinte, daca sufera din caza vreunei alergii sau daca este racit, daca este constipat, daca are o acumulare de gaze, etc. Oricare dintre aceste motive il pot trezi pe cel mic si il pot face s anu doarma in timpul noptii.

Pentru a proteja sanul si pentru a va asigura confortul si discretia, farmacistii catena va recomanda sa folositi Lansinoh Tampoane pentru san. Acest produs are un design special, care asigura absorbtie maxima. Aceste tampoane au capacitatea de a absorbi pana la de 20 de ori mai mult decat greutatea lor in lichid, sunt moi si catifelate, iar marimea este universala si se potrivesc pentru sani de orice dimensiune.

2 Poate ca ii este foame

Cei mai multi specialisti considera ca aceasta este principala problema care poate sa faca un bebelus sa nu doarma in timpul noptii. Desigur, nu exista doi bebelusi la fel. In plus, unii sunt hraniti cu lapte matern iar altii cu lapte praf, iar laptele matern este digerat mai rapid. In mod normal, un bebelus trebuie sa fie alaptat de pana la zece ori intr-o zi de-a lungul primei luni de viata, iar in a doua luna de viata de aproximativ sapte – opt ori in fiecare zi.

3 Suprasolicitarea poate sa fie o explicatie

Nu este o problema care sa apara foarte des in cazul bebelusilor, insa exista situatii in care copiii nou – nascuti pot sa fie prea obositi pentru a reusi sa adoarma. Pentru a va asigura ca rezolvati problema suprasolicitarii bebelusului dumneavoastra, urmariti-i cu mare atentie reperele de somn si lasati-l sa adoarma imediat ce da semne de oboseala.

4 Poate sa fie vorba despre anxietatea de separare

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu teama copilului atunci cand nu mai are siguranta pe care o simte atunci cand este tinut in brate de catre mama. De foarte multe ori, aceasta este cauza pentru care cel mic nu doarme in timpul noptii. Lipsa apropierii fizice poate sa provoace stari de anxietate si de agitatie, plans, deci poate sa il trezeasca din somn pe bebelus.

5 Bebelusii pot sa confunde noaptea cu ziua

Se intampla atunci cand programul de somn al bebelusului este inversat, adica atunci cand doarme prea mult in timpul zilei. Chiar daca este foarte dificil pentru parinti, vestea buna este ca acest comportament al bebelusului este doar unul temporar.

Pentru a curata eficient zona scutecului bebelusului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DERMASTIL - Servetele umede. Acest produs protejeaza si trateaza pielea delicata a bebelusilor si a copiilor, lasand-o moale, parfumata si improspatata. Aceste servetele au pH fiziologic si respecta bariera hidrolipidica, calmand eficient pielea iritata fara sa fie nevoie de clatire.

Cand bebelusul nu doarme noaptea - remedii sigure

In primul rand, este foarte important ca parintii sa constientizeze faptul ca este posibil sa nu aiba ce sa faca atunci cand bebelusul nu doarme noaptea. Somnul unui copil mic nu este la fel cu somnul unei persoane adulte, la bebelusi fiind nevoie de anumite stimulente care sa ii ajute sa adoarma. De exemplu, poate sa fie vorba despre alaptare la san, despre leganat sau despre folosirea suzetei. Asa cum am mentionat anterior, este recomandat ca luminile sa fie stinse atunci cand cel mic se trezeste in timpul noptii, iar temperatura din incaperea in care doarme trebuie sa fie pastrata la valori optime.

Este foarte important ca, in aceasta perioada, parintii sa doarma cu bebelusul si sa raspunda prompt nevoilor lui. Specialistii avertizeaza parintii sa nu administreze calmante bebelusului si nici sirop special pentru ca acesta sa adoarma. O alta recomandare este aceea de a nu hrani exagerat copilul inainte de culcare in speranta ca astfel va dormi mai profund si fara intrerupere, pentru ca bebelusii nu se trezesc doar pentru ca le este foame sau pentru ca ii doare ceva.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Crema eritem fesier X 100 ml

RILASTIL DERMASTIL PEDIATRIC Crema eritem fesier X 100 ml

Crema eritem fesier absorbanta, protectoare si…

Lansinoh Tampoane pentru san X 24 bucati

Lansinoh Tampoane pentru san X 24 bucati

Lansinoh Tampoane pentru san sunt tampoane de…