Care este momentul potrivit pentru a face un test de sarcina?

Care este momentul potrivit pentru a face un test de sarcina? Care este momentul potrivit pentru a face un test de sarcina?

Ultima actualizare: 22 august 2023

test-de-sarcina

Efectuarea unui test de sarcina reprezinta un mod de a determina daca sunteti sau nu insarcinata. Daca testul de sarcina este pozitiv, inseamna ca sunteti insarcinata. Intrucat acuratetea unui test de sarcina este foarte mare (90-99%), rezultatele fals-pozitive sunt foarte rare. Sub forma unui dispozitiv medical, un test de sarcina este usor de utilizat, iar depistarea sarcinii se face printr-un mecanism de identificare a unui hormon. Atunci cand o persoana ramane insarcinata, corpul trece printr-o suita de schimbari hormonale. O prima etapa o reprezinta producerea hormonului numit gonadotropina corionica umana (HCG), ca urmare a implantarii ovulului in uter.


Cum functioneaza un test de sarcina?

Gonadotropina corionica umana (hormonul sarcinii) este un hormon glicoproteic care, in mod obisnuit, se gaseste in sange si urina doar pe perioada sarcinii. Intr-un interval de 6-10 zile din momentul fertilizarii ovulului, se observa prezenta in organism a acestui hormon. Concentratia gonadotropinei corionice umane creste de-a lungul perioadei de sarcina, pana in perioada de 8-11 saptamani, dupa care scade treptat pana ce ajunge la o valoare constanta, mentinuta pe intreg parcursul sarcinii. Un test de sarcina functioneaza datorita unei benzi care absoarbe urina, astfel incat sa se determine cantitatea de HCG din aceasta.

Daca in urina se gaseste o concentratie mai mica de 5 mIU/mL, testul de sarcina va fi negativ, si daca se gaseste o concentratie ≥35 mIU/mL, testul de sarcina va fi pozitiv. Acest tip de test de sarcina contine o portiune din plastic impregnata cu anticorpi monoclonali care, dupa ce vor interactiona cu HCG, se vor colora specific si vor indica prezenta unor linii.

Dupa folosirea testului, rezultatele pot fi astfel:

  • aparitia unei singure liniute: semn ca testul a functionat, insa nu sunteti insarcinata;
  • aparitia a doua liniute: semn ca testul a functionat si ca sunteti insarcinata;
  • daca nu apare nicio linie, inseamna ca testul nu a fost realizat corespunzator, motiv pentru care ar trebui repetat.

In functie de tipul unui test de sarcina, interactiunea chimica se produce in cateva minute, dupa care puteti citi rezultatul. O sarcina poate fi identificata si prin ecografie, analize de sange, insa cel mai la indemana test il reprezinta acest tip de dispozitiv care poate fi achizitionat de la orice farmacie, intr-o gama variata de tipuri.

Pentru a preveni si pentru a reduce semnele atrofice, adica vergeturile, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL STRETCH MARKS - Crema prevenire si contracarare vergeturi. Aceasta crema emolienta, hidratanta si elasticizanta are in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei din tarate de orez. Este potrivita pentru orice tip de piele, putand fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.

Cand se recomanda efectuarea unui test de sarcina?

Un test de sarcina ar trebui efectuat in conformitate cu indicatiile inscrise de catre producator, dar in special la primele semne ale intarzierii menstruatiei, un prim semn al faptului ca ati putea fi insarcinata. Efectuarea unui test de sarcina in prima saptamana a intarzierii ciclului menstrual este recomandata in special la femeile care nu sufera de dereglari menstruale. De asemenea, se recomanda ca un test de sarcina sa fie efectuat la 1-2 saptamani din momentul ultimului contact sexual neprotejat. Trebuie avut in vedere si faptul ca rezultatul negativ se poate datora efectuarii incorecte a unui test de sarcina sau testarii rea rapide, nu neaparat lipsei din organism a HCG.

Pentru a asigura precizia unui test de sarcina, se recomanda urmatoarele:

  • efectuarea testului dimineata, folosind prima urina, deoarece nivelul HCG este ridicat, ceea ce creste fidelitatea rezultatului;
  • consumul excesiv de lichide poate afecta rezultatul unui test de sarcina, prin diluarea urinei, si nu se recomanda efectuarea testului daca ati baut multa apa de-a lungul noptii in curs;
  • perioada cea mai scurta pentru a avea rezultate concludente in urma efectuarii unui test de sarcina este de 14 zile de la eventuala conceptie (contact sexual neprotejat);
  • efectuarea testului de sarcina la 7-10 zile de la intarzierea menstruatiei, pe fundalul faptului ca nu exista dereglari si intarzieri, in mod obisnuit, ale menstruatiei;
  • daca frecventa menstruatiei variaza intre 30-36 de zile, se recomanda folosirea unui test de sarcina la cel putin 1-2 zile dupa aparitia menstruatiei.

Efectuand testul de sarcina in anumite zile, maximizati sansele de a obtine rezultatele corecte, in conformitate cu prezenta sau absenta sarcinii.

Daca sunteti in cautarea unui test de sarcina care sa fie usor de folosit si care sa va ofere cat mai repede rezultatul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Clearblue test de sarcina cu detectare rapida. Acest produs garanteaza o acuratete de 99% si dispune de un design revolutionar, fiind fabricat in urma unei cercetari ample desfasurate cu participarea femeilor.

Cum se utilizeaza corect un test de sarcina

Pentru a folosi corect un test de sarcina, trebuie urmate cu atentie detaliile inscrise pe ambalaj. Inainte de toate, trebuie sa te asiguri ca testul se afla in perioada de valabilitate, deoarece poate duce la rezultate fals-pozitive sau fals-negative. In functie de tipul de test, bandeleta absorbanta trebuie introdusa intr-o proba de urina, sub jetul de urina sau exista posibilitatea de a introduce cateva picaturi de urina intr-o fanta. In conformitate cu timpul indicat pe prospect, este necesara o anumita perioada de timp pentru a avea loc reactia chimica. Indiferent de rezultatul afisat, se recomanda ca in cazul in care suspectati ca sunteti insarcinata, sa faceti cel putin doua teste.

Rezultate fals-negative se pot datora urmatoarelor:

  • utilizarea unui test de sarcina aflat in afara perioadei de valabilitate;
  • realizarea mult prea devreme a testului de sarcina;
  • urina folosita a fost prea diluata;
  • sarcina ectopica (extrauterina);
  • urmati un tratament medicamentos pe baza de diuretice, antihistaminice.

Rezultatele fals-pozitive se pot datora urmatoarelor:

  • urmati tratament cu HCG;
  • prezenta tumorilor ovariene;
  • infectii ale tractului urinar;
  • tratamente chimioterapice;
  • rezultatul fals-pozitiv se poate obtine dupa pierderea unei sarcini.

In situatia in care ciclul menstrual intarzie si vreti sa aflati daca sunteti sau nu insarcinata, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Test de sarcina tip stilou. Acesta este un produs modern si care va ofera rezultatul cu o precizie foarte mare, intr-un timp foarte scurt, fiind si foarte usor de utilizat.

Test de sarcina pozitiv? Care sunt pasii urmatori?

In cazul in care testul de sarcina este pozitiv, se recomanda sa mai faceti unul, pentru siguranta si confirmarea rezultatului. Medicul poate confirma 100% sarcina, daca nu aveti incredere inca in testul efectuat, prin analize de sange sau ecografie. Sarcina presupune foarte multe schimbari de natura hormonala, fizica, necesitand monitorizarea si supravegherea medicului. In cazul in care testul este pozitiv, se recomanda sa vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru a pune la punct toate analizele si investigatiile necesare monitorizarii evolutiei sarcinii.

 

Surse:

https://www.clearblue.com/pregnancy-tests/early-pregnancy-testing

https://www.verywellfamily.com/when-is-the-best-time-to-take-an-early-pregnancy-test-1960163

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests

https://www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/

 

Farmacistul Catena va recomanda: