Magneziul este o sare minerala care este esențiala pentru un numar mare de functii fiziologice. Este vital pentru buna functionare a celulelor si pentru prevenirea anumitor probleme simptomatice. Cu toate acestea, multi dintre noi sufera de o lipsa de magneziu. In acest caz, ne confruntam adesea cu oboseala cronica, crampe musculare si schimbari de dispozitie, dar ne putem confrunta si cu insomnie.
Insa administrarea de magneziu nu este suficienta pentru a corecta o deficienta. Exista diferite tipuri de magneziu si nu toate au aceleasi caracteristici. Asadar, cum va orientati printre toate aceste tipuri de magneziu, foarte diferite intre ele?
Cum se fixeaza magneziul?
Suplimentele de diferite tipuri de magneziu ofera formule pe baza de saruri de magneziu completate cu vitamina B6 si/sau taurina. Vitamina B6 are reputația de a facilita intrarea magneziului in celulele intestinale, crescand astfel biodisponibilitatea acestuia.
Cum sunt clasificate diferitele tipuri de magneziu?
Magneziul este clasificat in functie de generatia sa, pentru a-i intelege beneficiile specifice. Acest lucru ne permite, de asemenea, sa determinam biodisponibilitatea formelor de magneziu, adica cantitatea care ajunge in fluxul sanguin, si asimilarea lor. Termenul „generatie”, legat de diferitele tipuri de magenziu, se refera la data aparitiei lor pe piata.
Magneziul este intotdeauna asociat cu alte molecule, liganzii, care sunt transportatorii sai. Impreuna, acestea formeaza o sare de magneziu. Exista multe forme de sare de magneziu, in speta mai multe tipuri de magneziu:
-
saruri anorganice (oxid, carbonat, hidroxid);
-
saruri anorganice solubile (clorura, sulfat);
-
saruri organice solubile (citrat, lactat, gluconat etc.);
-
complexe organice solubile (glicinat, bisglicinat etc.).
Citrat de magneziu
Cand vine vorba de ales unul dintre multele tipuri de magneziu, magneziul sub forma de citrat este una dintre primele optiuni. Citratul de magneziu combina acidul citric cu magneziul. Biodisponibilitatea sa este foarte ridicata, iar continutul sau de magneziu este de 16,2%. Aceasta forma ajuta la reglarea aciditatii, dar si la extragerea apei din intestine. Prin urmare, citratul de magneziu are un efect laxativ demn de luat in considerare. Acest efect laxativ are loc in detrimentul pierderii de apa: exista un risc de deshidratare, care trebuie prevenit prin consumul suficient de apa.
Exista cateva contraindicații pentru aceasta forma de magneziu. Alegerea acestei forme dintre alte tipuri de magneziu trebuie evitata in cazul problemelor renale, cardiace, al tratamentului medical sau al unei ionograme perturbate. De asemenea, pot aparea efecte nedorite. Acestea includ crampe abdominale, greața, varsaturi, diaree etc.
Bisglicinat
Glicinatul si bisglicinatul sunt forme in care magneziul se leaga de glicina, un aminoacid. Biodisponibilitatea sa este relativ buna (cu un continut de magneziu de 16%) si este apropiata de cea a sarurilor organice. Aceasta forma de magneziu nu pare sa aiba dezavantaje deosebite si este uneori asociata cu vitamina B6.
Dintre diversele tipuri de magneziu din suplimentele alimentare, bisglicinatul de magneziu nu este cea mai utilizata forma de magneziu, deoarece este scump si una dintre cele mai greu de obtinut in suplimentele alimentare. Cu toate acestea, este una dintre cele mai eficiente forme de magneziu disponibile.
Glicerofosfat
Glicerofosfatul de magneziu combina sarea minerala cu fosforul. Este deosebit de bine tolerat de organism si este una dintre cele mai bune forme dintre diferitele tipuri de magneziu. Este foarte biodisponibil si conține 12,4% magneziu. La fel ca alte forme de magneziu, glicerofosfatul trebuie, desigur, evitat in caz de insuficienta renala. Exista riscul de saturare a urinei cu cristale de fosfo-amoniac-magneziu. Cereti sfatul medicului daca suferiti de afecțiuni renale. Avantajul acestui produs este ca nu are efecte secundare si nici efect laxativ (sau daca are, este doar unul foarte usor). Este de preferat pentru beneficiile pe care le aduce organismului!
Clorura de magneziu
Clorura de magneziu este prezenta intr-un numar mare de produse cu diferite tipuri de magneziu, in principal datorita biodisponibilitatii sale ridicate (si unui continut de magneziu de aproximativ 12%). Consumatorii il folosesc cel mai adesea pentru a trata sau preveni tulburarile infectioase si par multumiti de rezultate. Cu toate acestea, niciun studiu stiintific fiabil nu a demonstrat ca clorura de magneziu este in vreun fel eficienta impotriva infectiilor. Clorura de magneziu poate actiona si ca laxativ.
Trebuie subliniat faptul ca clorura este un element acid, adaugandu-se la lunga lista de alimente acidifiante din dieta noastra. Prin urmare, cand alegeti clorura de magneziu dintre diferitele tipuri de magneziu, trebuie sa stiti ca in doze mari poate avea, teoretic, consecinte nocive pentru sanatate.
Gluconat de magneziu
Gluconatul de magneziu este un amestec de magneziu (sare minerala) si acid gluconic care este foarte asimilabil si utilizat pe scara larga dintre alte tipuri de magneziu ca supliment alimentar pentru tratarea hipoglicemiei. Cu toate acestea, nu este unul dintre cele mai utilizate tipuri de magneziu din suplimentele pe baza de magneziu.
Lactatul de magneziu
Unul dintre cele mai utilizate tipuri de magneziu este lactatul de magneziu. Acesta contine 12% magneziu pentru o biodisponibilitate foarte ridicata. Lactatul de magneziu combina magneziul cu un reglator al aciditatii: acidul lactic. Acidul lactic este o molecula derivata din metabolismul energetic. Acesta se acumuleaza odata cu oboseala musculara si poate duce la dureri musculare. Lactatul poate provoca, de asemenea, anxietate.
Lactatul de magneziu poate provoca efecte secundare digestive si opusul efectelor dorite (cum ar fi durerile musculare). Prin urmare, dintre diferitele tipuri de magneziu este de preferat sa il luati in timpul mesei si sa evitati sa consumati prea multe grasimi.
Oxid de magneziu
Oxidul de magneziu este una dintre cele mai economice saruri de pe piata. Continutul sau de magneziu este foarte ridicat (aproximativ 60%), dar biodisponibilitatea sa este foarte scazuta. Prin urmare, dozele trebuie sa fie impartite pentru a fi suficiente. Exista, de asemenea, un risc laxativ semnificativ. Dintre tipuri de magneziu economice, hidroxidul de magneziu este o alta forma de magneziu, la fel de economica, cu o biodisponibilitate si un continut de magneziu destul de similare.
Malabsorbtia magneziului poate duce la efecte secundare precum diaree si scaune moi. Acestea sunt frecvente in cazul suplimentelor foarte ieftine.
Magneziu marin
Magneziul marin provine din mare. Este o forma naturala de magneziu care combina mai multe saruri organice (in principal clorura si oxid). Biodisponibilitatea magneziului marin este scazuta pana la medie, deseori acesta fiind combinat cu vitamina B6, care ii creste absorbtia. Dintre multele tipuri de magneziu, aceasta forma de magneziu ofera toate beneficiile mineralului, chiar daca nu este cea mai usor asimilabila. Printre aceste beneficii se numara: combaterea insomniei, a crampelor, a oboselii etc. De asemenea, aceasta forma naturala de magneziu provoaca foarte rar efecte secundare. Daca suferiti de insuficienta renala, cereti sfatul medicului inainte de a utiliza oricare forma dintre diferitele tipuri de magneziu.
Malat de magneziu
Dintre toate celelalte tipuri de magneziu, aceasta forma este o combinatie a mineralului si a acidului malic. Acesta este un acid organic care se gaseste rar in legume si fructe. Foarte solubil in organism, malatul de magneziu are o biodisponibilitate buna si un continut ridicat de magneziu (15,4%). Considerat un tonic, acest produs trebuie luat dimineata. El ajuta la producerea si utilizarea mai eficienta a energiei, amelioreaza simptomele fibromialgiei si calmeaza durerile musculare. Malatul de magneziu este, de asemenea, un posibil chelator natural al aluminiului, ajutand organismul sa scape de acesta.
Magneziu acetil taurinat
Magneziul acetil taurinat este un supliment care leaga magneziul de taurina. Taurinatul de magneziu ajuta la transportul magneziului in celule si actioneaza ca stabilizator al membranei celulare. Dintre alte tipuri de magneziu este foarte biodisponibil, in special in creier. Acest produs are o actiune antistres foarte eficienta, care se dovedeste utila impotriva anxietatii. De asemenea, are proprietati neuroprotectoare. Cercetatorii considera ca dintre toate celelelalte tipuri de magneziu, taurinatul de magneziu contribuie la protejarea celulelor retiniene impotriva apoptozei (moartea celulara), permitand pacientilor cu glaucom sa mentina o vedere buna pentru mai mult timp. Persoanele cu diabet ar trebui sa discute cu medicul de familie cand aleg intre diferite tipuri de magneziu. Inainte de a-l utiliza, trebuie sa stie ca acest produs creste sensibilitatea la insulina.
Alte tipuri de magneziu
Exista multe alte tipuri de magneziu, dar acestea sunt mai putin utilizate decat cele enumerate mai sus. Trebuie sa prezentam aici si aceste tipuri de magneziu pentru a va ajuta sa le intelegeti si sa le diferentiati.
Sulfatul de magneziu
Dintre toate celelalte tipuri de magneziu, sulfatul de magneziu este forma cea mai frecvent utilizata in spitale, in special in tratamentul preeclampsiei (hipertensiune arteriala la femeile insarcinate). Este utilizat in principal in medii medicale, pentru a trata preeclampsia si alte probleme de sanatate.
Treonatul de magneziu
Treonatul de magneziu este, de asemenea, o forma de magneziu chimic. Dintre alte tipuri de magneziu s-a demonstrat ca treonatul de magneziu traverseaza bariera hemato-encefalica cu mare usurinta. In prezent in curs de studiu, rezultatele initiale sunt incurajatoare. Acesta pare a fi capabil sa combata declinul cognitiv si bolile neurodegenerative. Prin urmare, treonatul de magneziu ar putea contribui la reformarea si pastrarea memoriei pentru mai mult timp. De asemenea, s-a demonstrat ca dintre toate celelalte tipuri de magneziu, treonatul are un efect benefic asupra somnului. Efectele secundare (probleme digestive minore) pe care pare sa le provoace nu sunt foarte frecvente si pot fi evitate daca se respecta dozele.
Magneziu aspartat si glutamat
Aspartatul si glutamatul sunt aminoacizi care au un efect stimulator asupra sistemului nervos central. Au o biodisponibilitate buna si un continut interesant de magneziu (aproximativ 9%). Se gasesc in alimente, iar consumul excesiv al acestor aminoacizi poate avea, de asemenea, consecinte asupra sanatatii. Prin urmare, este de preferat sa evitati suplimentele cu aceste tipuri de magneziu sau sa le luati numai la recomandarea medicului.
Surse: