Ce este miocardita, de ce apare si care sunt factorii de risc

Ce este miocardita, de ce apare si care sunt factorii de risc Ce este miocardita, de ce apare si care sunt factorii de risc

Ultima actualizare: 13 octombrie 2021

miocardita

Miocardita este una dintre bolile cardiovasculare si se manifesta prin inflamarea miocardului, adica a muschiului inimii. Miocardita este o afectiune care poate sa fie intalnita in mai multe forme clinice, existand posibilitatea de a nu prezenta simptome dar si de a pune in pericol viata pacientului. In cele mai multe dintre situatii, miocardita are origine infectioasa – fungica, bacteriana sau virala. La pacientii cu miocardita, inima nu mai poate fi irigata normal cu sange, ceea ce genereaza simptome precum puls neregulat, oboseala, dificultati de respiratie sau dureri in piept.

Se poate ca aceasta boala sa apara la persoane fara alte probleme de sanatate si sa evolueze rapid in aritmii maligne sau catre insuficienta cardiaca. Din punct de vedere al varstei pacientilor care sufera din cauza miocarditei, media este de 42 de ani. Aceasta boala afecteaza mai des femeile insarcinate si pacientii imunodeprimati. Chiar daca bolile cardio – vasculare sunt specifice mai mult persoanelor in varsta, miocardita poate sa apara inclusiv la adulti tineri, copii si sugari.


Ce este miocardita?

Luand in calcul debutul si evolutia bolii, specialistii clasifica miocardita in patru categorii: fulminanta, acuta, activa cronica si cronica persistenta. Miocardita fulminanta afecteaza functia ventriculara si apare in urma unei infectii virale, manifestandu-se prin multiple focare de inflamatie la nivelul muschiului cardiac, degenerarea fibrelor si necroza. In cazul miocarditei acute, semnele si simptomele nu sunt atat de evidente ca la cea fulminanta. Cu toate acestea, afectarea ventriculara este destul de serioasa si poate duce la cardiomiopatie dilatativa.

Miocardita activa cronica are o evolutie indelungata, dar este marcata frecvent de reactivari. In cazul pacientilor cu miocardita cronica persistenta nu apare disfunctie ventriculara, chiar daca sunt prezente simptome clinice si anumite semne ale afectarii miocardice, precum palpitatiile sau durerile retrosternale. De asemenea, la aceasta forma de miocardita pot sa apara focare de necroza miocitara.

Pentru a asigura o protectie cat mai eficienta a sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda Naturalis CardioSuport. Acest supliment alimentar contine trei ingrediente esentiale pentru functionarea normala a inimii, si anume coenzima Q10, Omega – 3 si resveratrol. Au efect antioxidant si de protejare a celulelor, reducand imbatranirea celulara.

Miocardita – cauze

Cu toate ca traim intr-o epoca a tehnologiei si ca exista o multitudine de alternative moderne de diagnosticare, mai mult de jumatate dintre miocardite sunt clasificate ca avand cauze necunoscute (idiopatice). In cele mai multe dintre cazuri, specialistii suspecteaza ca este vorba despre o cauza virala. Putem avea de-a face cu miocardita infectioasa sau neinfectioasa, sunt multe cauze care o pot genera, insa probabilitatea este destul de mica.  Miocardita infectioasa poate sa fie provocata de virusuri, de bacterii, de fungi sau de paraziti. Dintre toate acestea, virusurile sunt cauza cel mai des intalnita. Miocardita neinfectioasa poate sa apara in situatia transplantului cardiac, poate sa sa fie consecinta folosirii unor produse chimice sau a expunerii la radiatii, dar poate sa apara si in urma folosirii unor medicamente sau droguri care sa determine reactii alergice sau toxice. De asemenea, miocardita neinfectioasa poate sa apara si la pacientii cu boli precum poliartrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, arterita cu celule gigante, sarcoidoza sau arterita Takayasu.

Pentru o mai buna functionare a inimii, a plamanilor si a ficatului, farmacistii Catena recomanda W Coenzima Q10 MAX. Acest produs este un supliment alimentar, a carui formula, pe baza de ulei, asigura o absorbtie ridicata prin administrarea unei singure capsule in fiecare zi.

Miocardita – simptome

Faptul ca miocardita nu este insotita de simptome specifice face ca aceasta afectiune sa fie dificil de diagnosticat. De foarte multe ori avem de-a face cu o simptomatologie discreta sau chiar cu lipsa totala a simptomelor. Se poate ca simptomele sa fie confundate cu cele specifice virozei, ca de exemplu diareea sau febra.

In cazul unora dintre pacientii cu miocardita, simptomele sunt grave inca de la debutul afectiunii si poate sa apara insuficienta cardiaca severa si chiar moarte subita. Mai mult de o cincime dintre decesele subite la pacienti care nu au implinit inca 30 de ani sunt generate de miocardita. Printre simptomele cel mai des remarcate la persoanele care au aceasta afectiune se numara durerile in piept, dificultatile la respiratie, palpitatiile, sincopele sau lesinul, precum si retentia de fluide.

Pentru sanatatea inimii, a vaselor de sange si a creierului, farmacistii Catena recomanda produsul Omega-3 Forte LYSI. Acest ulei de peste se administreaza sub forma de capsule si este extrem de benefic pentru stimularea sistemului circulator, ajutand la echilibrarea nivelului trigliceridelor din corp.

Diagnosticul de miocardita

In situatia in care observati la dumneavoastra sau la copilul dumneavoastra vreuna dintre manifestarile amintite anterior, care pot fi semne de miocardita, este esential sa ajungeti cat mai urgent la medic pentru stabilirea unui diagnostic. Se recomanda un consult medical mai ales in situatia persoanelor care prezinta dificultati de respiratie sau dureri la nivelul pieptului. In cazul in care simptomele sunt severe, sfatul specialistilor este sa sunati la 112 pentru a beneficia de ajutor medical de urgenta.

Pentru a reusi sa stabileasca diagnosticul, medicul va solicita analize de sange, radiografie cardio – pulmonara, ecografie cardiaca sau/si electrocardiograma (ECG). De asemenea, poate sa fie nevoie de imagistica prin rezonanta magnetica cardiaca (cardioRM sau IRM cardiac). Pentru ca diagnosticul sa fie cat mai precis, poate sa fie nevoie de cateterism cardiac si de biopsie miocardica.

Pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal. Acest supliment alimentar contine ulei din seminte de in, ulei din seminte de sofranel, ulei din seminte de luminita – noptii si ulei din seminte de floarea soarelui, surse excelente de acizi grasi nesaturati cu rol in mentinerea presiunii arteriale normale si a usurarii circulatiei sangvine.

Tratament miocardita

La majoritatea pacientilor, miocardita ajunge sa se amelioreze fara a fi nevoie de tratament iar vindecarea este completa. In unele cazuri, este suficient ca pacientul sa respecte repausul la pat in perioada acuta si sa beneficieze de medicatie simptomatica. In situatia pacientilor cu miocardita severa, tratamentul vizeaza cauza (daca este cunoscuta) si complicatiile afectiunii (asa cum este insuficienta cardiaca sau tulburarea de ritm cardiac).

In situatii severe, medicul poate sa recomande un tratament agresiv. Poate fi vorba despre perfuzii intravenoase, despre implantarea unui balon de contrapulsatie aortica sau a unor dispozitive intraventriculare. Ultima alternativa de tratament o constituie transplantul de inima.

Pentru reducerea riscului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3 forte. Acest supliment alimentar pe baza de Omega – 3 si vitamina E contribuie la restabilirea echilibrului nervos, stimuland vitalitatea intelectuala. Ajuta la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau”, imbunatatind imunitatea si functionarea vaselor sangvine.

Miocardita – metode de preventie

Chiar daca nu au fost identificate pana in prezent niste metode anume care sa ajute la prevenirea miocarditei, exista cateva masuri universale de prevenire a infectiilor care pot fi de ajutor. In primul rand, se recomandaevitarea contactului cu persoane care au gripa sau care sunt racite. In situatia in care remarcati la dumneavoastra semne sau simptome de infectie virala, evitati contactul cu alte persoane pentru a nu le imbolnavi.

O alta masura pe care specialistii o recomanda pentru a preveni miocardita este aceea de a va spala mainile in mod regulat. Este important si sa evitati expunerea la capuse, ca masura de prevenire a bolii Lyme. Este bine sa va asigurati ca sunteti la zi cu vaccinurile care va protejeaza de gripa si rujeola, pentru ca sunt boli care pot sa favorizeze aparitia miocarditei.

Farmacistul Catena va recomanda: