Diaree: cauze, tratament, preventie

Diaree: cauze, tratament, preventie Diaree: cauze, tratament, preventie

Ultima actualizare: 30 iunie 2022

diareea

Diareea este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale sistemului gastrointestinal. Chiar daca ea are un impact major asupra calitatii vietii, pacientii au tendinta sa-i subestimeze efectele. Din acest motiv, dar si din cauza faptului ca, de multe ori, bolnavilor le este rusine sa abordeze problema scaunelor apoase, exista numeroase cazuri in care diareea nu este tratata corespunzator. Majoritatea oamenilor se confrunta cu episoade diareice de cateva ori pe an, timp de doua sau trei zile. Uneori, frecventa este mai mare. In astfel de cazuri, poate fi vorba despre sindromul intestinului iritabil. Diareea mai poate avea o multime de alte cauze, de la o sesiune intensa de alergare sau un festin copios pana la hipertiroidism sau cancer. Din cauza faptului ca etiologia bolii cuprinde o gama de factori declansatori, este foarte importanta recunoasterea si administarea unui tratament in functie de acestia. Cele mai multe cazuri de diaree nu necesita consult medical, insa situatia poate deveni grava daca problema de sanatate nu se amelioreaza dupa 48 de ore de la declansare. De asemenea, urmele de sange in scaun, deshidratarea si starile de hipertermie reprezinta motive de ingrijorare. Cei mai vulnerabili pacienti sunt femeile, copiii, batranii, pacientii care au diabet, ciroza sau boli intestinale inflamatorii.


De ce apare diareea?

Diareea este modul in care organismul elimina rapid virusurile, bacteriile sau toxinele din tractul digestiv. Ea apare atunci cand creste numarul evacuarilor intestinale, iar scaunele devin apoase si defecatia trebuie facuta de urgenta. Cand intestinele imping scaunele prin intestin inainte ca apa din scaun sa poata fi reabsorbita, se declanseaza afectiunea. Diareea poate aparea si atunci cand inflamatia mucoasei intestinului determina scurgerea excesului de lichid in scaun. Majoritatea cazurilor se vor vindeca in cateva zile cu un tratament pentru diaree, administrat la domiciliu.

Pe langa medicatie, recomandarea farmacistilor Catena este suplimentul alimentar Naturalis Rehidrafort aroma portocale. Acesta contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la tratarea starilor de deshidratare. 

Tipuri de diaree

Din punct de vedere clinic, diareea poate fi de mai multe feluri: acuta, persistenta sau cronica.

Diareea acuta si cea persistenta pot avea cauze diferite de cele ale diareei cronice. De multe ori, medicii nu gasesc cauza afectiunii. In majoritatea cazurilor, diareea dispare de la sine in cel mult patru zile, iar identificarea cauzei nu este necesara.

Diaree acuta

Cea mai des intalnita forma de diaree este cea acuta. Se manifesta prin scaune apoase care dureaza aproximativ o zi sau doua. In mod normal, afectiunea nu are nevoie de tratament medicamentos. Regimul si suplimentele alimentare il vor ajuta pe pacient sa-si revina complet in cateva zile.

Cauzele diareei acute

Cele mai frecvente cauze ale diareei acute si persistente sunt infectiile, diareea calatorului, diareea alergatorului si efectele secundare ale medicamentelor. Iata cele trei tipuri de infectii care pot declansa afectiunea:

·         infectii virale: norovirus, rotavirus, adenovirus sau astrovirus;

·         infectii bacteriene care pot patrunde in organism prin apa sau alimente contaminate: Campylobacter, Escherichia coli (E.coli), Salmonella sau Shigella

·         infecții parazitare care presupun patrunderea in organism a parazitilor si asezarea acestora in tractul digestiv: Cryptosporidium, Giardia lamblia sau Entamoeba histolytica.

Diareea calatorului este o problema cu care se confrunta destul de des persoanele care calatoresc in tarile in curs de dezvoltare. Ea este provocata de apa sau alimente contaminate cu virusuri, bacterii sau paraziti.

Diareea alergatorului este un sindrom care poate avea la baza reducerea fluxului sangvin catre tractul digestiv sau secretia excesiva a hormonilor de stres in timpul unei competitii sau al unui antrenament. De asemenea, mai poate fi cauzat de lipsa hidratarii sau de consumul alimentelor bogate in fibre inainte de inceperea unui antrenament.

Diaree cronica

Diareea care dureaza mai mult de patru saptamani sau se manifesta regulat pe o perioada indelungata se numeste diaree cronica. In acest caz, colonoscopia sau sigmoidoscopia sunt utile pentru a determina daca pacientul sufera de o boala intestinala.

Ce cauze are diareea cronica?

Diareea cronica poate avea urmatoarele cauze:

·         infectii – unele infectii bateriene sau parazitare ale organismului pot persista si necesita ingrijiri speciale;

·         alergii si intolerante alimentare – alergiile la alimente precum soia, cereale, oua si fructe de mare pot provoca diaree cronica. De asemenea, intoleranta la lactoza, gluten sau fructoza poate declansa afectiunea. Totodata, alcoolii de zahar, cum ar fi sorbitolul, manitolul si xilitolul (se gasesc in bomboane si guma de mestecat) pot provoca diaree cronica;

·         stres;

·         afectiuni ale tractului digestiv – boala celiaca, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil si alte tulburari gastrointestinale, suprapopularea bacteriana a intestinului subtire, colita ulcerativa, malabsorbtia etc.;

·         cancer de colon sau cancer de pancreas;

·         radioterapie pentru tratarea cancerului – poate deteriora intestinal gros si, implicit, provoca diaree;

·         interventii chirurgicale abdominale – operațiile pe apendice, vezica biliara, intestin gros, ficat, pancreas, intestin subtire, splina sau stomac;

·         utilizarea pe termen lung a unor medicamente –  unele medicamente care sunt administrate mult timp pot provoca diaree cronica. Spre exemplu, antibioticele pot schimba flora intestinala si pot creste sansele infectarii cu Clostridium difficile;

·         consumul excesiv de laxative;

·         fumatul excesiv;

·         consumul excesiv de alcool;

·         tulburari endocrine – hipertiroidismul, diabetul zaharat, boala suprarenala sau sindromul Zollinger-Ellison;

·         formatiuni tumorale – sindromul carcinoid sau feocromocitomul (formatiune tumorala rara, localizata la nivelul glandei suprarenale, care cauzeaza productia de catecolamine).

Farmacistii Catena recomanda Hydrasmect, un dispozitiv medical cu actiune antidiareica ce are actiune dubla in diareea infectioasa, neinfectioasa si cronica. Acesta contine diosmectina care absoarbe toxinele si patogenii de la nivelul tubului digestiv si restabileste functionalitatea digestiva.

Semne si simptome care insotesc diareea

Principalul simptom al diareei este reprezentat de eliminarea a mai mult de trei scaune apoase sau de consistenta scazuta pe zi. Exista multe simptome care pot insoti aceasta afectiune. Este posibil ca pacientul sa resimta doar unul dintre acestea, mai multe sau chiar pe toate. Simptomele depind de cauza. Astfel, bolnavul se poate confrunta cu urmatoarele manifestari:

·         crampe abdominale;

·         balonare;

·         deshidratare (iritabilitate, stari de confuzie, dureri de cap, ameteli, piele uscata, urina inchisa la culoare, reducerea sau pierderea productiei de urina etc.);

·         ritm cardiac rapid;

·         greata si varsaturi;

·         febra (daca pacietul are peste 39°C, este necesara interventia unui medic);

·         frisoane;

·         pierdere in greutate;

·         sange, puroi sau grasime in materiile fecale;

·         pierderea controlului asupra evacuarilor intestinale.

Tratamentul care se impune in caz de diaree

Daca sunteti in cautarea unui tratament pentru diaree, lucrurile sunt cat se poate de simple. Majoritatea cazurilor sunt de scurta durata si raspund foarte bine ingrijirii la domiciliu. Cele mai bune remedii pentru diaree sunt urmatoarele: modificarea alimentatiei, aportul ridicat de lichide si administrarea unor medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Tratamentul pentru diaree necesita, de obicei, inlocuirea cat mai rapida a lichidelor pierdute. Acest lucru inseamna ca pacientul trebuie sa bea apa sau bauturi de inlocuire a electrolitilor, cum ar fi bauturile sportive.

Exista si cazuri in care afectiunea este cauzata de paraziti sau de o infectie bacteriana. In astfel de situatii, daca va doriti un tratament pentru diaree eficient si rapid, veti avea nevoie de antibiotice.

Administrarea probioticelor, cat mai curand posibil dupa declansarea diareei, poate ajuta la prevenirea reactiilor adverse la antibiotice. Mai exact, acestea introduc bacterii sanatoase in sistemul digestiv si, de asemenea, pot ajuta la prevenirea viitoarelor cazuri de diaree.

Daca afectiunea devine severa, pacientul va trebui sa fie internat in spital. In acest moment, orice tratament pentru diaree incercat acasa nu va mai da rezultate. Doar administrarea intravenoasa de fluide si investigatiile medicale il vor ajuta pe bolnav sa-si revina.

Diareea la adulți dispare, de obicei, singura. Atunci cand afectiunea persista, poate duce la deshidratare si, implicit, la consecinte conexe, cum ar fi insuficienta organelor, convulsii si chiar moarte.

Oricine poate avea diaree. Nu este un lucru neobisnuit ca un individ sa aiba diaree de cateva ori pe an. Frecventa afectiunii face ca diareea sa nu reprezinte o preocupare majora pentru pacienti. Cu toate acestea, diareea poate fi foarte periculoasa pentru anumite categorii de indivizi:

·         copii mici;

·         persoane in varsta;

·         persoane cu afectiuni medicale.

Pentru fiecare dintre aceste persoane, diareea poate provoca probleme suplimentare de sanatate.

Regim alimentar

Cand pacientul are diaree, recuperarea cat mai rapida a organismului sau depinde, intr-o mare masura, de alimentele pe care le consuma. Astfel, dieta BRAT (acronim din limba engleza pentru bananasriceapples, and toast) este cel mai bun regim alimentar pe care bolnavul il poate adopta pentru a se reface. Mai exact, este vorba despre combinatia banane – orez – mere coapte/sos de mere fierte – paine prajita, alimente care contribuie la intarirea scaunului. In categoria remedii pentru diaree intra si urmatoarele preparate:

·         supa clara de legume;

·         apa cu electroliti;

·         saruri de rehidratare;

·         cartofi (albi) fierti si decojiti;

·         oua fierte;

·         iaurt cu continut scazut de grasimi;

·         covrigi;

·         biscuiti;

·         paste simple;

·         branza de vaci;

·         carne de pui fiarta (fara pielita sau grasime) – doar dupa reducerea simptomelor.

In unele cazuri, probioticele ajuta digestia prin imbunatatirea echilibrului dintre bacteriile bune si rele din tranzitul intestinal. In alte cazuri, acestea pot irita si mai mult sistemul digestiv.

Pacientul afectat de diaree trebuie sa evite urmatoarele alimente:

·         lapte si produse lactate;

·         mancaruri picante sau grase;

·         prajeli;

·         citrice, ananas, cirese, prune, fructe de padure, smochine, coacaze si struguri;

·         ceapa;

·         porumb, mazare si naut;

·         legume crude;

·         broccoli, conopida, varza;

·         inghetata;

·         carne de porc si vitel;

·         sardine si somon;

·         alcool, cafea si bauturi carbogazoase;

·         indulcitori artificiali;

·         mancare procesata sau produse care contin aditivi alimentari;

·         preparate fierbinti sau reci.

diareea-tratament-medicamente

Tratament medicamentos pentru diaree

Nu putem vorbi despre tratament pentru diaree fara sa aducem in discutie importanta medicatiei.

Din pacate, medicamentele eliberate fara reteta si regimul alimentar nu sunt intotdeauna solutia pentru tratarea acestei afectiuni. Daca diareea este cauzata de o infectie sau de un parazit, va trebui sa mergeti la spital pentru a primi ajutor din partea unui medic specialist. Sub nicio forma sa nu utilizati, acasa, medicamente fara prescriptie medicala atunci aveti febra sau sange in scaun, chiar daca produsele respective au fost eficiente in cazul membrilor familiei sau prietenilor.

Cand diareea se intinde pe o perioada indelungata, medicul va prescrie un tratament in functie de cauza care a declansat afectiunea. Iata cateva optiuni de tratament pentru diaree:

·         antibiotic – medicul poate prescrie un antibiotic sau alte medicamente pentru a combate infectia sau parazitul care cauzeaza diareea;

·         medicatie pentru o afectiune preexistenta – diareea poate fi un semn al unor afectiuni medicale, precum sindromul intestinului iritabil, bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa). Odata identificata si tratata cauza diareei, scaunul va reveni treptat la normal.

Medicul va decide tratamentul pe baza urmatorilor factori:

·         severitatea diareei;

·         frecventa si consistenta scaunelor;

·         gradul starii de deshidratare;

·         starea de sanatate a pacientului;

·         istoricul medical al pacientului;

·         varsta pacientului;

·         capacitatea pacientului de a tolera anumire proceduri sau medicamente.

In timpul consultatiei, medicul va efectua un examen fizic si va lua in considerare istoricul medical atunci cand va determina cauza diareei. De asemenea, acesta poate solicita teste de laborator pentru examinarea probelor de urina si sange. Medicul mai poate solicita teste suplimentare pentru a determina cauza diareei si, eventual, posibilitatea existentei unor afectiuni inca nediagnosticate:

·         teste de alergologie pentru a determina daca este vorba despre o intoleranta alimentara sau alergie;

·         teste imagistice pentru a verifica inflamatia si anomaliile structurale ale intestinului;

·         o proba de scaun pentru a verifica daca exista bacterii, paraziti sau orice alt semn de boala;

·         o colonoscopie pentru a verifica intregul colon si a cauta semne de boala intestinala;

·         o sigmoidoscopie pentru a verifica rectul si colonul inferior pentru semne de boala intestinala.

Ce metode de preventie exista?

Desi exista o multime de remedii pentru diaree, cel mai bun tratament ramane preventia.

Pentru a preveni raspandirea infectiilor care cauzeaza afectiunea este necesar ca, in primul rand, sa pastrati intotdeauna standarde ridicate de igiena. Iata cateva recomandari:

·         spalati-va mainile cu apa calda si sapun dupa ce ati mers la toaleta;

·         curatati toaleta (manerul, colacul si closetul) cu dezinfectant periodic, dar si dupa fiecare criza de diaree;

·         spalati-va foarte bine pe maini inainte de a manca sau prepara mancarea;

·         spalati doarte bine suprafetele si ustensilele pe care le folositi pentru a gati;

·         evitati sa folositi la comun prosoapele sau tacamurile;

·         spalati separat imbracamintea murdara si lenjeria de pat, la cea mai ridicata temperatura posibila;

·         evitati sa va intoarceti la serviciu sau la scoala cel putin 48 de ore dupa ultimul episod de diaree;

·         evitati piscinele timp de doua saptamani dupa ultimul episod de diaree;

·         depozitati cu mare grija alimentele;

·         nu consumati produse expirate;

·         vaccinati-va copilul impotriva rotavirusului;

·         daca vizitati o tara in care standardele de igiena publica sunt scazute, ar trebui sa evitați: apa de la robinet, cuburile de gheata, inghetata, fructele de mare crude sau neprocesate corespunzator, alimentele care contin oua care nu au fost fierte (spre exemplu, maioneza), laptele nepasteurizat etc.

 

Referinte:

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/diarrhoea#preventing-diarrhoea

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4108-diarrhea

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes

https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/disease/chronic_diarrhea.html

https://www.healthline.com/health/diarrhea

https://www.verywellhealth.com/what-is-diarrhea-796828

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-diarrhea

https://www.webmd.com/digestive-disorders/diarrhea-causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

  Naturalis Rehidrafort aroma portocale este…