Ce este vena porta si ce rol are?

Ce este vena porta si ce rol are? Ce este vena porta si ce rol are?

Ultima actualizare: 13 februarie 2024

Vena porta este o importanta vena a sistemului circulator al corpului uman. Este o vena mare care transporta sangele din intestine si alte organe abdominale, catre ficat, pentru a fi procesat si filtrat. Acest sange contine substante nutritive absorbite din tractul digestiv, dar si toxine sau alte substante care necesita filtrare si detoxifiere.


Ce este vena porta?

Vena porta este un vas de sange care asigura circulatia sangelui neoxigenat, de la organele digestive si splina, catre ficat. Este o vena cu diametru mare, formata prin fuziunea venei mezenterice superioare si a venei splenice.

Vena porta se imparte in doua parti distincte, fiecare ramura intrand in ficat de o parte si de alta.

Sangele venos din intestinele si organele abdominale este colectat de catre venele mezenterice superioare si inferioare, precum si de alte vene din zona abdominala. Aceste vene se unesc pentru a forma vena porta, care apoi transporta sangele catre ficat. In ficat, sangele este procesat si filtrat prin intermediul hepatocitelor (celulele hepatice), iar substantele nutritive sunt distribuite in sangele circulator general, in timp ce substantele toxice sau neutilizabile sunt metabolizate sau eliminate.

Benesio Hepafort este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Este important sa mentionam ca vena porta este o vena unica in corpul uman, deoarece transporta sangele catre un organ intern (ficat), inainte ca acesta sa ajunga in circulatia generala a sangelui. Acest fapt ii confera ficatului o importanta majora in procesul de detoxifiere si in metabolismul substantelor nutritive.

Vena porta – anatomie

Anatomia venei porte este esentiala pentru intelegerea modului in care aceasta functioneaza si a modului in care este implicata in diferite procese patologice. Iata o prezentare generala a anatomiei venei porte:

  • Originea si traseul

Vena porta este formata prin unirea a doua vene principale: vena splenica si vena mezenterica superioara. Vena splenica colecteaza sangele din splina, iar vena mezenterica superioara colecteaza sangele din intestine si alte organe abdominale. Aceste doua vene se unesc in spatele capului pancreasului pentru a forma vena porta, care apoi se indreapta spre ficat.

  • Structura si ramificatiile

Odata ce vena porta ajunge la ficat, ea se ramifica in interiorul organului intr-o retea complexa de canale si vene mai mici, numite venele portale hepatice. Aceste vene portale se ramifica in ficat si se termina in sinusoidalele hepatice, unde sangele este filtrat si procesat de celulele hepatice.

  • Functia si importanta

Vena porta transporta sangele bogat in substante nutritive, substante chimice si toxine absorbite din tractul digestiv catre ficat. Ficatul este un organ vital pentru metabolismul si detoxifierea acestor substante, iar venele portale hepatice permit ficatului sa efectueze aceste functii esentiale.

  • Interactiuni si conexiuni

Vena porta interactioneaza cu alte structuri anatomice in abdomen, cum ar fi artera hepatica, canalele biliare si alte vene abdominale. Aceste interactiuni sunt esentiale pentru circulatia sangelui si pentru functionarea corecta a ficatului si a sistemului digestiv.

Ce rol si ce functii are vena porta in organism?

Anatomia venei porte este complexa si esentiala pentru sanatatea si functionarea corecta a ficatului si a sistemului digestiv. Acesta intelegere este cruciala pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor asociate cu vena porta si pentru managementul adecvat al pacientilor cu probleme hepatice si gastrointestinale.

Sangele venos din intestinele si organele abdominale este colectat de catre venele mezenterice superioare si inferioare, precum si de alte vene din zona abdominala. Aceste vene se unesc pentru a forma vena porta, care apoi transporta sangele catre ficat. In ficat, sangele este procesat si filtrat prin intermediul hepatocitelor (celulele hepatice), iar substantele nutritive sunt distribuite in sangele circulator general, in timp ce substantele toxice sau neutilizabile sunt metabolizate sau eliminate.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu și anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia și asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante și de detoxifiere.

Este important sa mentionam ca vena porta este o vena unica in corpul uman, deoarece transporta sangele catre un organ intern (ficat) inainte ca acesta sa ajunga in circulatia generala a sangelui. Acest fapt ii confera ficatului o importanta majora in procesul de detoxifiere si in metabolismul substantelor nutritive.

Vena porta – afectiuni asociate

In anumite patologii care afecteaza in special ficatul, cresterea presiunii sanguine in vena porta duce la o serie de semne clinice cunoscute sub numele de hipertensiune portala. Acestea includ o crestere a dimensiunii splinei numita splenomegalie, o acumulare de lichid in abdomen numita ascita si dezvoltarea unei circulatii venoase superficiale anormal de vizibile in abdomen. Aparitia varicelor esofagiene, dilatarea venelor din acest organ, poate duce la hemoragii digestive majore.

Vena porta poate fi implicata intr-o serie de afectiuni si boli, unele dintre cele mai frecvente afectari asociate cu aceasta vena incluzand:

  • Hipertensiunea portala: aceasta este o afectiune in care presiunea in sistemul portal (vena porta si ramurile sale) este crescuta. Acest lucru poate duce la complicatii severe, cum ar fi sangerari din venele esofagiene sau varicele esofagiene, acumularea de lichid in abdomen (ascita) si alte probleme hepatice.
  • Tromboza de vena porta: tromboza de vena porta este formarea unui cheag de sange in interiorul venei porte. Acest lucru poate bloca fluxul sanguin normal, putand duce la hipertensiune portala si complicatii asociate.
  • Colangita sclerozanta primara (CSP): aceasta este o boala inflamatorie a cailor biliare, care poate afecta si vena porta si ficatul. In CSP, caile biliare devin inflamate, ingustate si cicatrizate, ceea ce poate duce la retentia bilei si la leziuni hepatice.
  • Ciroza hepatica: ciroza este o boala cronica a ficatului caracterizata prin deteriorarea tesutului hepatic si formarea de cicatrice. Aceasta poate duce la hipertensiunea portala si la alte complicatii asociate cu fluxul sanguin in zona ficatului.
  • Tromboza venelor splenice sau mezenterice: acestea sunt cheaguri de sange care se formeaza in venele splenice (splenoporta) sau mezenterice (mezenteroporta) si care pot afecta, de asemenea, circulatia sangelui in zona abdominala.
  • Cancer hepatic sau metastaze: tumorile hepatice primare sau metastazele de la alte organe pot afecta, de asemenea, vena porta si pot afecta circulatia sanguina la nivelul ficatului si in jurul acestuia.

Acesta este doar un rezumat al unora dintre afectiunile asociate cu vena porta. Diagnosticul si tratamentul acestor afectiuni necesita evaluare medicala si ingrijire specializata.

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

HepatoSuport Naturalis X 30 capsule

  Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort este un supliment alimentar…