Ceai de lamaie – beneficii, proprietati si contraindicatii

Ceai de lamaie – beneficii, proprietati si contraindicatii Ceai de lamaie – beneficii, proprietati si contraindicatii

Ultima actualizare: 7 iunie 2023

Lamaile sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. De secole, au fost folosite pentru beneficiile medicinale si de infrumusetare si s-a crezut candva ca protejeaza impotriva otravii. Astazi, lamaile sunt un ajutor la moda pentru pierderea in greutate, despre care se crede ca ne detoxifica organismul, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a sustine aceste afirmatii.

Farmacistii Catena recomanda Alevia, COMPLEX DE SLABIT CU CEAI VERDE SI LAMAIE care imbina proprietatile de slabire ale ceaiului verde cu cele ale lamaii. Alevia COMPLEX DE SLABIT CU CEAI VERDE SI LAMAIE ajuta la mentinerea greutatii corporale normale si la eliminarea excesului de tesut adipos, prin reglarea tranzitului intestinal si functionarea normala a glandelor sudoripare.

Cu toate acestea, stiinta moderna sustine multe alte beneficii pentru sanatate ale lamailor. Consumul de ceai de lamaie este o modalitate racoritoare de a obtine multe vitamine importante. Este usor de preparat, hidrateaza corpul si are un continut scazut de calorii si zahar.

In functie de preferintele personale, oamenii beau ceai de lamaie preparat numai din lamai proaspete, il combina cu alte ceaiuri sau adauga indulcitori precum mierea.

Informatii nutritionale

Sucul stors dintr-o lamaie proaspata contine:

  • Calorii: 10,3
  • Proteine: 0,16 grame
  • Carbohidrati: 3,2 grame
  • Fibre: 0,14 grame
  • Zahar: 1,2 grame

Sucul de lamaie este o sursa buna de:

  • vitamina C,
  • folat (acid folic),
  • potasiu,
  • luteina,
  • fosfor.

Lamaile contin, de asemenea, acid citric, un diuretic natural care poate sa reduca retentia de apa, sa sustina sanatatea tractului urinar si sa previna pietrele la rinichi. Un studiu a mai constatat ca acidul citric poate imbunatati absorbtia de catre organism a mineralelor precum calciul si fosforul.


Beneficiile potentiale pentru sanatate ale ceaiului de lamaie

Ceaiul de lamaie este o modalitate excelenta de a adauga o gama larga de vitamine si minerale in dieta, avand si avantajul ca are un continut scazut de zahar si calorii.

Daca in ceai se razuieste coaja lamailor bio, se adauga si limonenul din coaja. Acest antioxidant, care se gaseste in coaja fructelor, poate reduce riscul de cancer, diabet, osteoartrita si alte boli cronice.

1. Suport pentru sistemul imunitar

O lamaie poate oferi aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C, care contribuie la apararea sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor. Lamaile contin si flavonoide. Acesti antioxidanti lupta impotriva radicalilor liberi, au efecte antiinflamatorii si pot reduce riscul de boli ale creierului si alte afectiuni degenerative.

2. Proprietati anticancerigene

Lamaile sunt bogate in antioxidanti ce previn deteriorarea celulelor, deteriorare care provoaca boli cronice precum cancerul. Quercetina, unul dintre antioxidantii gasiti in lamai, inhiba cresterea celulelor canceroase in mai multe tipuri de cancer, inclusiv in cancerul ovarian, mamar, renal sau de prostata.

3. Risc redus de diabet

Lamaile contin un compus natural numit hesperidina, care poate scadea nivelul zaharului din sange, diminuand riscul de diabet. In plus, acidul citric din lamai incetineste conversia amidonului in zahar, ajutand la reducerea zaharului din sange si la gestionarea greutatii.

4. Ceaiul de lamaie poate stimula sanatatea mintala

Citricele pot ajuta la reducerea riscului de boli psihiatrice, cum ar fi in tratamentul tulburarilor de anxietate si al bolii Alzheimer. Aroma racoritoare a ceaiului de lamaie poate, de asemenea, imbunatati starea de spirit, reducand anxietatea.

5. Poate calma durerile in gat si tusea

Ceaiul de lamaie ajuta la ameliorarea simptomelor racelii si gripei. Ceaiul de lamaie va va ameliora durerea in gat si raceala. Ceaiul de lamaie contribuie la fluidizarea mucusului din gat. Sucul de lamaie si mierea, amestecate in apa calda, va pot calma gatul. Consumul de lamaie impreuna cu miere poate ajuta, de asemenea, la reducerea tusei si la imbunatatirea calitatii somnului.

6. Poate combate umflarea postoperatorie

Edemul este o afectiune postoperatorie frecventa, fiind cauzata de injectii, moartea celulor de grasime si acumularea sangelui necoagulat. Lichidele se acumuleaza in tesuturile corpului, provocand disconfort. Ceaiul de lamaie este adesea recomandat de medici pentru atenuarea edemului. In plus, ceaiul de lamaie poate sa elimine efectele toxice ale anesteziei si sa amelioreze durerea din timpul ciclului menstrual. In aceste privinte, cercetarile sunt insa limitate.

Incercati Naturalis ArtroSuport Colagen, cu aroma de lamaie care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Artrosuport Colagen este recomandat pentru pentru buna functionare a articulatiilor (sold, genunchi, glezna, coloana, umar, mana); in cazul suprasolicitarii mecanice a articulatiilor (munca fizica solicitanta, sport de performanta, obezitate); și pentru recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor.

7. Poate detoxifia organismul

Ceaiul de lamaie functioneaza ca un excelent detoxifiant, eliminand toxinele din organism. Toxinele care altfel se acumuleaza in ficat pot provoca diverse infectii. Acidul citric din ceaiul de lamaie poate reduce afectarea ficatului.

Riscuri potentiale ale ceaiului de lamaie

Ceaiul de lamaie este o bautura populara, obtinuta prin infuzarea cu apa fierbinte a sucului si cojii de lamai proaspete. Nu numai ca este delicioasa si racoritoare, dar ofera si o varietate de beneficii pentru sanatate. Continutul ridicat de vitamina C si antioxidanti gasiti in lamai a fost asociat cu imbunatatirea functiei imunitare, reducerea inflamatiei si sustinerea sanatatii inimii. In plus, aroma de citrice poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la stimularea metabolismului. Cu toate acestea, este important de retinut ca un consum excesiv de ceai de lamaie poate duce la efecte secundare, cum ar fi disconfort sau agravarea simptomelor anumitor afectiuni medicale.

1. Eroziunea dentara

Persoanele care consuma in mod regulat ceai de lamaie pot prezenta semne de eroziune a smaltului dentar. Lamaia poate fi un ucigas tacut pentru smaltul dintilor, facandu-va dintii susceptibili la durere acuta si sensibilitate la schimbarile bruste de temperatura, deoarece lamaia poate provoca eroziune la nivelul smaltului.

2. Arsuri la stomac

Consumul excesiv de ceai de lamaie poate modifica nivelul pH-ului stomacului si intestinului, provocand reflux de acid daca acidul din stomac se deplaseaza pana la esofag. Acest lucru poate provoca senzatie de arsura in piept si uneori varsaturi.

3. Deshidratare

In cazuri extreme, lamaia poate actiona ca diuretic, provocand nevoia frecventa de a urina si, implicit, deshidratarea organismului. De asemenea, ceaiul de lamaie nu este foarte eficient in restabilirea echilibrului fluidelor dupa deshidratarea indusa de efort.

4. Afte

Consumul de prea mult ceai de lamaie poate irita membranele mucoase, ducand la aparitia aftelor.

5. Nesigur pentru femeile care alapteaza

Si femeile care alapteaza ar trebui sa evite ceaiul de lamaie. Da, este revigorant – exact de ce are nevoie o proaspata mama epuizata. Dar cofeina din ceai se combina cu laptele matern si se transfera copilului, care din aceasta cauza poate deveni mai agitat sau iritabil.

6. Probleme cu stomacul

La unele persoane, consumul regulat de ceai de lamaie poate duce la tulburari gastrointestinale, provocand dureri de stomac, diaree, sindrom de colon iritabil si chiar ulcer.

Contraindicatii

Alte cateva efecte neasteptate sunt insomnia, anxietatea si sensibilitatea la cofeina, dar asta nu inseamna ca trebuie sa va abtineti de la sursa zilnica de relaxare. Tot ce trebuie sa faceti este sa consumati portii moderate. Nu beti mai mult de o ceasca pe zi si, daca este posibil, evitati sa o consumati la prima ora dimineata, cand stomacul este gol. Daca simtiti cumva sensibilitate dentara, durere de stomac sau greata, luati o pauza de la acest obicei, consultati-va medicul si discutati in detaliu despre beneficiile si efectele secundare ale ceaiului de lamaie.

Surse:

https://www.stylecraze.com/articles/unexpected-side-effects-of-lemon-tea/

https://www.webmd.com/diet/lemon-tea-is-it-good-for-you

https://www.sportskeeda.com/health-and-fitness/3-health-benefits-3-side-effects-lemon-tea

Farmacistul Catena va recomanda: