Ceai de lemn dulce – beneficii si utilizari

Ceai de lemn dulce – beneficii si utilizari Ceai de lemn dulce – beneficii si utilizari

Ultima actualizare: 17 iulie 2023

Poate ca stiti cel mai bine lemnul dulce ca aroma in dulciuri si bauturi, dar acest ingredient natural dulce are si o multime de beneficii pentru sanatatea noastra.

Lemnul dulce a fost folosit ca remediu pe baza de plante de mii de ani, in multe tari diferite de pe Glob. In medicina traditionala chineza, lemnul dulce este folosit alaturi de alte plante medicinale, pentru a le spori eficacitatea – de aceea, il veti gasi ca ingredient intr-o gama larga de remedii traditionale chinezesti.

In Ayurveda, sistemul traditional de vindecare aparut in India, lemnul dulce este folosit pentru a echilibra mintea si trupul si este folosit in multe formule ca planta de armonizare. Se crede ca poate calma mintea si hrani sistemul nervos parasimpatic.

Intre timp, in botanica occidentala, ceaiul de lemn dulce este folosit in mod traditional pentru a trata problemele digestive, pentru a calma tusea si raceala si pentru a sustine organele interne, cum ar fi ficatul si rinichii.

In plus, lemnul dulce este un indulcitor natural delicios, care are un gust de aproximativ 50 de ori mai dulce decat zaharul. Astfe, este minunat pentru orice amestec de ceai din plante, deoarece in plus sporeste beneficiile celorlalte ierburi din ceai. Acest ceai delicios are o aroma cu profil bogat, avand note dulci, sarate, amarui si acrisoare. Gustul nuantat ofera o experienta rafinata, in care fiecare inghititura de ceai este stratificata si aromata. Aflati chiar aici mai multe despre ceaiul din radacina de lemn dulce, plus beneficiile si efectele secundare ale acestuia.


Ce este ceaiul de radacina de lemn dulce?

Ceaiul din radacina de lemn dulce este facut din radacina plantei de lemn dulce, cunoscuta sub numele botanic Glycyrrhiza glabra. Se mai numeste si ceai de lemn dulce sau ceai de radacina dulce. Ceaiul are o aroma asemanatoare lemnului-dulce negru si are note de anason si menta.

Planta de lemn dulce este originara din Europa si Asia si a fost apreciata de egiptenii timpurii pentru aroma sa, precum si datorita presupuselor beneficii pentru sanatate. In functie de tulpina plantei si de metodele de productie, ceaiul de lemn dulce poate fi preparat din glicirizina si lemn dulce deglicirizinat (DGL).

Unele cercetari arata ca ceaiul din radacina de lemn dulce poate oferi beneficii pentru sanatatea umana, de la ameliorarea durerii in gat si pana la reducerea riscului de boli de inima. Desi planta poate oferi beneficii pentru sanatate, exista si unele riscuri asociate cu utilizarea ei pe termen lung. In continuare, vom aprofunda cercetarile din spatele beneficiilor si va vom arata la ce sa fiti atenti atunci cand beti acest ceai din plante.

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului din radacina de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce ajuta digestia

In mod traditional, ceaiul din radacina de lemn dulce a fost folosit pentru a ajuta la ameliorarea problemelor digestive si pentru a calma simptomele asociate cu greata si indigestia. Ceaiul are, de asemenea, efecte antispastice, care pot ajuta in caz de gaze si balonare. Cercetari recente arata ca pot exista unele beneficii pentru o digestie sanatoasa.

Ceaiul de lemn dulce sustine sanatatea pielii

Ceaiul din radacina de lemn dulce contine antioxidanti si compusi care se lauda cu proprietati antiinflamatorii. Consumul acestui ceai de plante poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi care cauzeaza stresul oxidativ si imbatranirea prematura.

Proprietatile antiinflamatoare si antimicrobiene ale lemnului dulce il fac un ingredient popular in produsele naturale de ingrijire a pielii, in special in cele concepute pentru a trata eczemele si acneea. Desi acestea sunt de obicei aplicate local, ceea ce mancam si bem poate avea un impact vizibil asupra pielii noastre, asa ca nu este rau sa adaugati lemn dulce in ceai.

Ceaiul de lemn dulce sustine sanatatea orala

Proprietatile antibacteriene si antimicrobiene ale ceaiului din radacina de lemn dulce pot oferi unele beneficii pentru sanatatea orala. Proprietatile antibacteriene ale lemnului dulce nu ajuta doar la combaterea microbilor care provoaca raceli si tuse, ci reduc si numarul de bacterii daunatoare prezente in gura, protejandu-va dintii de acumularea placii si a cariilor.

Un mic studiu publicat in Journal of Natural Products a investigat efectele radacinii de lemn dulce asupra bacteriilor care cauzeaza probleme de sanatate orala. Cercetatorii au descoperit ca radacina de lemn dulce contine flavonoide si cumarine care ajuta la combaterea bacteriilor care provoaca respiratia urat mirositoare si aftele.

Tratati raceala, tusea si infectiile cailor respiratorii superioare

O alta utilizare traditionala a ceaiului de lemn dulce este tratarea simptomelor racelii si a altor infectii ale cailor respiratorii superioare. Acest lucru se datoreaza partial proprietatilor sale antivirale si antibacteriene, care ajuta la combaterea microbilor care cauzeaza aceste boli.

Ceaiul din radacina de lemn dulce este unul dintre cele mai bune pentru consum cand aveti dureri in gat sau tuse. Ceaiul contine compusi care pot acoperi gatul cu un strat protector si pot ajuta la ameliorarea senzatiei de mancarime si durere din gat. Proprietatile antibacteriene ale radacinii de lemn dulce pot ajuta, de asemenea, sistemul imunitar sa elimine bacteriile care provoaca o infectie.

Un studiu publicat in Egyptian Journal of Cardiothoracic Anesthesia a examinat efectele ceaiului de radacina de lemn dulce asupra simptomelor durerii in gat, aparute dupa o interventie chirurgicala. Participantii erau persoane care fusesera intubate in timpul unei proceduri. Dupa indepartarea tubului de respiratie, participantii au exprimat simptome de durere in gat. Cercetatorii au descoperit ca in cazul pacientilor care au facut gargara cu ceai de radacina de lemn dulce, timp de 1 pana la 15 minute, inainte de operatie, au scazut semnificativ raportarile de durere in gat in urma procedurii.

Ceaiul de lemn dulce combate infectiile

Radacina de lemn dulce contine compusi care sunt in mod natural antivirali si antibacterieni, cum ar fi glicirizina si acid gliciretinic. Acestia va pot ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si infectiilor.

Ceaiul de lemn dulce sustine sanatatea ficatul si rinichilor

Ficatul si rinichii dumneavoastra joaca un rol vital in mentinerea corpului sanatos si ferit de toxine. Ceaiul de lemn dulce este adesea folosit pentru a sustine functia acestor organe esentiale, deoarece este plin de antioxidanti care ajuta la prevenirea inflamatiei.

Lemnul dulce ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului impotriva daunelor cauzate de alcool.

Ceaiul de lemn dulce reduce simptomele menopauzei

Bufeurile neplacute sunt unul dintre numeroasele simptome cauzate de hormoni, care merg mana in mana cu menopauza. Din fericire, consumul de ceai de lemn dulce poate fi de ajutor, deoarece lemnul dulce poate reduce durata si severitatea bufeurilor aproape la fel de eficient ca terapia de substitutie hormonala (HRT).

Ceai de lemn dulce – modalitati de preparare si consum

Reteta simpla de ceai din radacina de lemn dulce

Ingrediente:

  • 1 lingura de ceai de radacina de lemn dulce;
  • apa;
  • indulcitorul este optional.

Instructiuni de preparare

Dupa ce aduceti apa la punctul de fierbere, luati ibricul de pe foc si adaugati ceaiul din frunze (vrac).

Infuzati frunzele de ceai timp de 5 pana la 10 minute.

Scoateti frunzele si turnati infuzia intr-o ceasca. Adaugati indulcitor daca doriti si apoi puteti savura ceaiul!

Ceai de lemn dulce – contraindicatii

Nu uitati sa consultati un medic inainte de a utiliza radacina de lemn dulce ca remediu natural. Cand beti ceai de lemn dulce, alegeti intotdeauna amestecuri organice de frunze vrac, in detrimentul pliculetelor de ceai, deoarece pliculetele pot contine aditivi si nu infuzeaza complet aroma si nici frunzele.

Efectele secundare ale ceaiului din radacina de lemn dulce

Ceaiul din radacina de lemn dulce este sigur pentru consum atunci cand este folosit in cantitati moderate. Utilizarea pe termen lung sau consumul unor cantitati mari poate duce la reactii adverse grave.

Sarcina

Femeile insarcinate sau femeile care incearca sa ramana insarcinate ar trebui sa evite sa bea ceai de radacina de lemn dulce. Discutati intotdeauna cu un profesionist calificat in domeniul sanatatii, inainte de a lua suplimente pe baza de plante, in timpul sarcinii.

Interactiuni medicamentoase

Lemnul dulce poate interfera cu medicamentele care contin potasiu, afectand tensiunea arteriala. In plus, radacina poate provoca reactii negative atunci cand este combinata cu diluanti ai sangelui, medicamente pentru glandele suprarenale si terapii hormonale, inclusiv cu pilulele contraceptive. Acest ceai poate interfera, de asemenea, cu medicamentele care controleaza retentia de apa.

Niveluri scazute de potasiu

Consumul unei cantitati mari de ceai de lemn dulce poate duce la deficit de potasiu. Simptomele scaderii potasiului includ hipertensiune arteriala, oboseala, insuficienta cardiaca si batai neregulate ale inimii.

Surse:

https://nutratea.co.uk/the-health-benefits-of-liquorice-tea/

https://senchateabar.com/blogs/blog/licorice-root-tea