Chistul sebaceu – cauze, manifestari si tratament

Chistul sebaceu – cauze, manifestari si tratament Chistul sebaceu – cauze, manifestari si tratament

Ultima actualizare: 26 septembrie 2023

chist-sebaceu

Chistul sebaceu nu este considerat o problema serioasa de sanatate, iar majoritatea pacientilor care ajung la medic din acest motiv o fac din considerente estetice sau pentru ca aparitia unei astfel de formatiuni le da motive de ingrijorare. Uneori, insa, chistul sebaceu poate provoca si disconfort sau o usoara durere, iar acestea sunt alte motive pentru care pacientii apeleaza la ajutor medical.

Pe de alta parte, aparitia unui chist sebaceu nu ar trebuie tratata nici cu indiferenta totala, pentru ca exista un anume risc – ce-i drept, destul de redus – ca acesta sa dea nastere unor complicatii si sa duca la dezvoltarea unor tumori canceroase, care trebuie de urgenta excizate pentru preveni raspandirea in corp a celulelor maligne.


Chist sebaceu – informatii generale

Chistul sebaceu este o formatiune care se dezvolta treptat sub piele, devenind vizibila sub forma unei excrescente circulare al carei diametru poate depasi in unele cazuri 5 centimetri. Cel mai adesea, apare pe spate, insa exista si posibilitatea ca un chist sebaceu sa se dezvolte pe scalp, pe fata, in zona urechilor, la baza nasului sau in zona inghinala.

In marea majoritate a cazurilor, chisturile sebacee sunt inofensive, reprezentand doar o acumulare de sebum sub piele. Se dezvolta lent, astfel ca, multa vreme, pot fi trecute usor cu vederea, insa, atunci cand incep sa creasca in dimensiuni si sa devina vizibile, genereaza motive de ingrijorare. Majoritatea celor care au o astfel de problema considera chistul sebaceu inestetic, iar in unele cazuri acesta poate provoca si disconfort, in functie de zona in care apare. Chiar si daca nu exista astfel de inconveniente, este recomandat ca aparitia unui chist sebaceu sa fie urmata de o vizita la dermatolog, iar ulterior chistul sebaceu sa fie monitorizat permanent pentru a depista eventualele modificari ale formei si aspectului sau, ce pot constitui semne ale unor complicatii.

Chist sebaceu – cauze si factori de risc

Cea mai frecventa cauza a aparitiei chisturilor sebacee o constituie blocarea glandelor sebacee, care secreta sebum pentru a hidrata si proteja pielea. Glanda astfel infundata continua sa secrete sebum, care se acumuleaza insa intr-o membrana sub forma unui mic sac. Astfel se formeaza chistul sebaceu, care se va dezvolta intr-un ritm mai lent sau mai rapid, in functie cantitatea de sebum secretata de glanda afectata. Chiar daca isi mareste volumul in timp, o astfel de formatiune nu creeaza in general probleme si se poate trai cu ea ani intregi, iar uneori poate chiar sa regreseze.

Cel mai adesea, glandele sebacee se infunda cu cheratina – o proteina fibroasa prezenta in structura pielii, a firelor de par si a unghiilor – dar exista si anumiti factori de risc ce pot favoriza blocarea acestora si aparitia chistului sebaceu.

Astfel, unele traumatisme sau iritarea frecventa a zonelor pielii sunt cel mai adesea factori determinanti pentru o astfel de problema. Spre exemplu, zonele in care parul este ras frecvent si cele supuse des frecarii sunt cele mai susceptibile pentru aparitia chisturilor sebacee. Astfel se explica faptul ca acestea apar preponderent pe spate – care este rezemat frecvent de spatarul scaunului – pe umeri – pe care se poarta geanta sau rucsacul – sau pe fata si scalp, in cazul barbatilor care se barbieresc sau se rad frecvent pe cap.

De asemenea, acneea si foliculita sunt alti factori de risc pentru chistul sebaceu, intrucat produc frecvent infundarea glandelor de la nivelul pielii.

Chist sebaceu – simptome si manifestari

In prima faza, chistul sebaceu se dezvolta asimptomatic, devenind vizibil sub forma unei mici umflaturi cutanate pe masura ce sebumul se acumuleaza. Aceasta umflatura poate varia de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru, avand o consistenta moale, fara a fi dureroasa sau a provoca vreun disconfort, in majoritatea cazurilor. Chistul sebaceu poate ramane asa ani intregi, insa in anumite situatii se poate inflama sau infecta.

In caz de inflamare, zona se poate umfla si se poate inrosi, aparand durerea si sensibilitatea sporita a pielii.

Aceleasi simptome sunt prezente si in caz de infectie, de aceasta data aparand si supuratia.

Diagnosticul de chist sebaceu

Fiind vorba de o problema comuna si cu un potential de pericol scazut, diagnosticarea chistului sebaceu nu ar trebui sa ridice probleme pentru niciun medic dermatolog. De cele mai multe ori, este necesara o examinare fizica a pacientului pentru ca medicul sa-si dea seama despre ce e vorba. Aceasta presupune examinarea vizuala, urmata de palparea formatiunii pentru a-i testa consistenta. Vizual, chistul sebaceu poate fi usor confundat cu lipomul, insa in cazul acestuia din urma este vorba de o acumulare de grasime sub piele, ceea ce face ca lipomul sa aiba o consistenta mai densa la palpare.

Daca medicul suspecteaza ca ar putea fi vorba de o problema mai serioasa decat un simplu chist sebaceu, poate recomanda efectuarea unor investigatii imagistice si a unor analize de laborator, pentru a stabili cu exactitate diagnosticul. Astfel prin intermediul unei ecografii sau a unei tomografii computerizate, poate fi examinat interiorul formatiunii, in timp ce analiza anatomopatologica a unor probe biologice recoltate de la pacient poate stabili daca este vorba de chist sebaceu sau o tumora cutanata.

chistul-sebaceu

Chist sebaceu – metode de tratament

Daca nu are dimensiuni foarte mari, nu provoaca durere sau disconfort si nici inconveniente de natura estetica, chistul sebaceu este cel mai bine sa fie „lasat in pace”, recomandandu-se doar monitorizarea sa pentru a observa din timp eventualele modificari. Asa cu spuneam, sunt sanse sa se resoarba sau sa ramana la aceeasi dimensiune redusa, care nu afecteaza calitatea vietii pacientului.

In cazul in care chistul sebaceu a atins o dimensiune ce nu mai poate fi neglijata sau este inestetic, se poate interveni pentru indepartarea acestuia. Cea mai sigura metoda care exclude totodata si reaparitia formatiunii este interventia chirurgicala, care presupune excizia chistului sebaceu. Procedura nu este deloc complicata si se realizeaza cu anestezie locala, presupunand eliminarea lichidului acumulat in chist, cat si a cavitatii in care acesta s-a dezvoltat.

In cazul in care chistul s-a infamat si a devenit dureros, se poate proceda la drenarea acestuia, adica la eliminarea lichidului. Aceasta metoda reduce dimensiunea chistului, insa nu garanteaza ca acesta nu va creste din nou.

O alta procedura de tratament sunt injectiile cu steroizi, care se administreaza cand chistul este inflamat, tot in scopul reducerii dimensiunii.

Chist sebaceu – complicatii si riscuri asociate

Atat timp cat nu se incearca stoarcerea sau spargerea sa ca si cum ar fi un simplu cos, chistul sebaceu da nastere rar unor complicatii, iar riscurile asociate sunt minime. Cea mai frecventa complicatie este infectarea chistului, care il transforma pe acesta in abces. In interior se acumuleaza puroi, iar presiunea creata de acesta risca sa rupa membrana in care s-a format chistul si astfel sa se extinda infectia.

In astfel de situatii, se impune tratament cu antibiotice si o interventie neintarziata, pentru eliminarea puroiului si a tesuturilor infectate. O astfel de interventie este mai complicata decat excizia chirurgicala a chistului, iar incizia poate lasa si cicatrici.

La polul opus, cea mai rara complicatie consta in transformarea chistului sebaceu dintr-o formatiune benigna, cu caracter inofensiv, in tumora maligna, cu potential cancerigen. Se poate intampla ca urmare a unei infectii netratate, a unor inflamatii repetate, a unor traumatisme sau leziuni, precum si a incercarilor de a rezolva pe „cont propriu” problema reprezentata de chistul sebaceu.

Acesta este un alt motiv pentru care aparitia unui astfel de chist trebuie sa constituie un motiv pentru o vizita la dermatolog, chiar daca pare o problema superficiala. De asemenea, la fel de importanta este tinerea permanenta sub observatie si anuntarea medicului imediat ce se constata modificari in aspectul sau dimensiunea chistului.