Ciuperca piciorului - cauze si optiuni de tratament

Ciuperca piciorului - cauze si optiuni de tratament Ciuperca piciorului - cauze si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 10 martie 2023

ciuperca-picior

Daca ati observant ca pielea dintre degetele de la picioare si de pe talpi se exfoliaza este posibil sa va confruntati cu o infectie a pielii numita ciuperca piciorului. Cunoscuta si sub denumirile de ”tinea pedis” sau ”piciorul de atlet”, afectiunea este foarte frecventa. La nivel global, ciuperca piciorului afecteaza 15 din 100 persoane iar estimarile specialistilor arata ca 70% din populatia lumii poate dezvolta aceasta infectie undeva pe parcursul vietii.

Ciuperca piciorului este cauzata de un grup de fungi si poate afecta atat spatiile dintre degetele de la picioare (spatiile interdigitale), cat si pielea de pe talpi si calcaie. Infectia este foarte contagioasa, putand fi transmisa prin contat piele-piele sau folosirea la comun a lucrurilor personale (pantofi, unghiera, pila etc.).

Principalele simptome pentru ciuperca piciorului sunt descuamarea pielii, prurit intens (mancarime), senzatia de usturime sau arsura, precum si formarea veziculelor si crustelor pe zonele de piele afectata.

Ciuperca piciorului se vindeca cu tratament antifungic, topic (creme), medicamentos sau o combinatie intre cele doua. Tratamentul trebuie urmat intre doua si patru saptamana, in functie de severitatea infectiei.

In lipsa tratamentului sau daca acesta nu este urmat in mod corect, ciuperca piciorului poate deveni o afectiune cronica.

Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi ImunoSuport Ultra Naturalis. Acesta este un produs care contine o combinatie eficienta de vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic ImmunoSuport Ultra dispune de o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata sa utilizeze mai bine aportul de nutrienti.


Ce este ciuperca piciorului si cum se raspandeste?

Ciuperca piciorului este cea mai frecventa infectie dermatofitica. Fungii au nevoie de caldura si umiditate pentru a se inmulti. Incaltamintea si sosetele mentin picioare calde si umede, iar din acest motiv infectia apare la nivelul spatiilor dintre degetele de la picioare (spatiile interdigitale plantare), in special cele dintre degetele 4 si 5 (degetul mic).

Ciuperca piciorului este o infectie foarte contagiosa, ce se poate raspandi in doua moduri. Primul este prin contactul piele-piele, adica o persoana sanatoasa atinge direct pielea unei persoane care are aceasta infectie. Al doilea mod este prin contactul cu o suprafata infectata, adevarate focare fiind piscinele, saunele, dusurile si baile publice. De asemenea, ciuperca piciorului poate fi luata daca folositi incaltaminte, sosete si ustensile pentru pedichiura cu o persoana deja infectata.

Ciuperca piciorului – semne si simptome

Ciuperca piciorului afecteaza spatiile dintre degetele de la picioare si se caracterizeaza clinic prin urmatoarele semne si simptome:

  • Descuamarea pielii (pielea se exfoliaza, se cojeste);
  • Piele alba, moale, fisurata (crapata);
  • Eritem (inrosire a pielii);
  • Prurit (mancarime) intens, mai ales dupa ce pacientul se descalta de pantofi;
  • Senzatia de usturime sau arsura;
  • Miros neplacut;
  • Vezicule cu lichid in spatiile interdigitale, marginile talpilor sau bolta plantara (eruptie veziculo-buloasa);
  • Vezicule care se sparg si se acopera de cruste;
  • Edem (umflare) al degetelor;
  • Dificultati de mers;
  • Durere.

Daca va doriti ca pielea dumneavoastra sa fie mai moale si sa capete un aspect mai placut, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Assista crema cu uree 15%. Acest produs hidratant si emolient este ideal pentru persoanele a caror piele este uscata si/ sau crapata, datorita aportului de vitamine care tonifica pielea. Aceasta crema contine uree, ulei de migdale, ulei de avocado, panthenol si glicerina, este testata dermatologic si nu are in compozitie parabeni.

Ciuperca piciorului – forme ale infectie

Ciuperca piciorului prezinta trei forme clinice:

Forma hiperkeratozica – apare la nivelul talpilor, calcailor si marginile talpilor. Se manifesta prin piele care se ingroasa, devine tare, uscata si crapa. De cele mai multe ori semnele nu il deranjeaza pe pacient si acesta nu merge la medic pentru diagnostic si tratament adecvat.

Forma intertriginoasa – inflamatie/infectie la nivelul spatiilor dintre degetele de la picioare, in special degetele 3 si 4. Se prezinta clinic sub forma de piele descuamata (exfoliata). Poate aparea mancarimea si senzatia de arsura. De asemenea, pielea afectata poate avea un miros urat.

Forma dishidrotica (veziculoasa) – forma severa, in care vezicule cu lichid apar in spatiile interdigitale, pe lateralul talpilor sau pe bolta plantara. Alte simptome sunt eritemul (inrosire a pielii) si edem (umflare a pielii). Veziculele cu lichid se pot sparge si se formeaza cruste.

ciuperca piciorului

 Din ce cauza apare ciuperca piciorului?

Ciuperca piciorului este cauzata de un grup de dermatofiti (fungi), cei mai des intalniti fiind:

  • Trichophyton rubrum (T. rubrum);
  • Trichophyton interdigitale (Trichophyton mentagrophytes);
  • Epidermophyton floccosum.

 

Ciuperca piciorului – factori de risc

Cum 70% din populatia lumii va dezvolta ciuperca piciorului la un anumit moment in viata, putem spune ca oricine este expus riscului de infectie: femei si barbati, tineri sau varstnici. Un risc crescut exista insa pentru persoanele de peste 60 de ani, in special barbatii, dar si pentru ce care au un sistem imunitar scazut, sufera de diabet zaharat sau obezitate.

De asemenea, exista si o serie de factori favorizati in aparitia infectiei:

  • Purtarea de incaltaminte din cauciuc sau piele sintetica;
  • Purtarea sosetelor si ciorapilor;
  • Igiena necorespunzatoare a piciorelor;
  • Transpiratia excesiva a picioarelor (hiperhidroza).

 

Ciuperca piciorului – cum se pune diagnosticul?

Atunci cand observati semne specifice pentru ciuperca piciorului ar fi bine sa va adresati unui medic dermatolog. In stabilirea diagnosticul medicul va efectua in primul rand un examen fizic pentru a inspecta zona afectata. De multe ori acest examen fizic este suficient pentru a depista infectia.

Ciuperca piciorului poate fi diagnosticata si cu ajutorul urmatoarelor investigatii:

Testul cu hidroxi de potasiu (KOH) – este folosit pentru a confirma existenta infectiei. O solutie de hidroxid de potasiu dizolva celulele pielii, astfel incat doar celulele fungice sa fie vizibile.

Examen micologic microscopic – se recolteaza raclat epidermic (scuame sau coji) direct de la nivelul zonei afectate;

Examinare cu lampa Wood – investigatia este rapida si nedureroasa. Pielea este examinata cu ajutorul unei lampi cu raze ultraviolete. In lumina lampii pielea afectata isi va schimba culoarea.

Ciuperca piciorului - optiuni de tratament

Este gresit sa credem ca o forma superficiala de ciuperca piciorului va disparea de la sine. In lipsa tratamentului infectia se va agrava si se va extinde si catre alte parti ale corpului, cum sunt mainile (tinea manuum).

In marea majoritate a cazurilor tratamentul consta in aplicarea de solutii antifungice sub forma de creme, spray-uri, pulberi si geluri topice. Medicii recomanda produse ce contin azoli, alilamina, butenafina, ciclopirox sau tolnaftat. Tratamentul se aplica local, direct pe pielea afectata, o data sau de doua ori pe zi, timp de 2-4 saptamani, in functie de severitatea infectiei.

Daca infectia nu trece cu tratament topic se recomanda terapia cu medicamente antifungice administrate pe cale orala, precum fluconazol, terbinafina sau itraconazol. In unele cazuri tratamentul necesita combinarea celor doua tipuri de medicamente.

Urmati tratamentul pentru toata perioada recomandata de medic sau farmacist. In caz contrat infectia nu se va vindeca in totalitate si poate reveni si astfel va fi mai dificil de tratat.

Un alt factor important in vindecarea infectiei il reprezinta buna igiena a zonei afectate. De asemenea, picioarele trebuie sa fie mentiune tot timpul uscate.

Ciuperca piciorului – metode de preventie

Puteti preveni aparitia infectiei daca tineti cont de aceste sfaturi de ingrijire:

  • Picioarele trebuie sa fie tot timpul curate si uscate;
  • Curatati si uscati bine spatiile interdigitale;
  • Ingrijiti-va unghiile – taiati unghiile scurt si curatati-le;
  • Purtati papuci cand sunteti la plaja si folositi bai sau dusuri publice;
  • Purtati sandale sau papuci atunci cand este posibil;
  • Evitati sa purtati incaltaminte care va strange;
  • Schimbati des sosetele si incaltamintea daca transpirati.

Bibliografie

www.cdc.gov

www.msdmanuals.com

dermnetnz.org   

my.clevelandclinic.org

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

Assista Crema cu Uree 15% X 50 ml

Assista Crema cu UREE 15% este un produs hidratant…

3 la pret de 2
Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala…