
Arsura solara este o consecinta directa a expunerii la razele ultraviolete, mai ales la orele amiezii si fara a folosi crema de protectie. In functie de gradul de expunere, poate fi mai usoara sau mai severa, insa de fiecare data procesul de vindecare este marcat de descuamarea pielii. Mai exact, pielea se cojeste, iar explicatia pentru acest fenomen consta in faptul ca razele ultraviolete distrug celulele de la suprafata pielii iar organismul le inlatura si le inlocuieste cu celule noi. In aceasta etapa pielea este inca sensibila, asa ca trebuie evitata expunerea la soare fara protectie si folosirea de produse cosmetice iritante. De asemenea, pielea trebuie lasata sa se descuameze natural, fara a rupe cojile, fara a va scarpina si fara a folosi prosoape cu o textura usor abraziva.
Arsura solara este o problema specifica sezonului estival, pentru ca apare in urma expunerii prelungite la soare, mai ales in conditiile in care pielea nu este protejata. Se intampla frecvent la plaja, insa va puteti alege cu o arsura solara si atunci cand lucrati vara in gradina sau pur si simplu iesiti la o plimbare mai lunga prin oras la orele amiezii. Dupa ce simptomele neplacute cauzate de arsura solara se estompeaza, pielea in zona afectata incepe sa cojeasca, ceea ce pentru multi constituie un alt inconvenient, de aceasta data de natura estetica.
Pentru ca suntem in plin sezon cald, am decis sa vorbim in acest articol despre arsura solara, explicandu-va totodata de ce se cojeste pielea dupa un astfel de incident si dand-va cateva sfaturi despre cum trebuie sa procedati.
Cum recunoasteti o arsura solara
Este suficient sa va expuneti cel putin un sfert de ora in soare puternic fara niciun fel de protectie a pielii pentru a suferi o arsura solara, chiar daca simptomele nu apar imediat. Aceste este si motivul pentru care multe persoane petrec mult mai mult timp sub soarele puternic, lipsa simptomelor lasandu-le impresia ca sunt in siguranta, pentru ca in final sa se aleaga cu o arsura solara severa.
In timpul expunerii la soare, razele ultraviolete puternice declanseaza un proces inflamator la nivelul pielii, care va genera treptat simptome asociate cu arsura solara. Acestea pot aparea si la 4 ore dupa expunere, debutand cu modificarea aspectului pielii, care la inceput devine rosie pentru ca apoi sa se inchida la culoare devenind maronie. De asemenea, pielea este fierbinte si sensibila iar daca e vorba de o arsura solara mai puternica apare si usturimea. Ulterior, dupa cateva ore sau zile, pe pielea expusa excesiv la soare apar mici vezicule cu lichid, care se sparg. Evolutia simptomelor cauzate de arsura solara este lenta iar procesul de vindecare incepe dupa 3-8 zile. Evident, daca in aceasta perioada continua expunerea prelungita la soare arsura solara se agraveaza si se extinde.
Asadar, simpla inrosire a pielii dupa o expunere de cel putin un sfert de ora la razele ultraviolete este un prim semn de arsura solara si totodata un avertisment ca trebuie sa va protejati
Spray racoritor dupa plaja este o emulsie fin nebulizata, cu o textura usoara si absorbtie rapida care hidrateaza si calmeaza pielea supusa stresului oxidativ cauzat de radiatiile ultraviolete, mentinand-o astfel sanatoasa si elastica. Contine amidon de Tapioca, are absorbtie rapida si lasa pielea hidratata.
Tipuri de arsuri solare
La fel ca arsurile termice sau chimice, arsura solara se clasifica in functie de gradul de gravitate, iar pe baza acestui criteriu exista patru tipuri dupa cum urmeaza:
-
Arsura solara de gradul I – cea mai putin grava, cu afectarea usoara a stratului superficial al pielii. Se manifesta prin roseata si usturime usoara;
-
Arsura solara de gradul II – pielea devine lucioasa si usor inflamata, este sensibila si apar vezicule cu lichid;
-
Arsura solara de gradul III – culoarea pielii se modifica in maro inchis iar usturimea dispare;
-
Arsura solara de gradul IV – este cea mai grava, cu afectare profunda a tesutului cutanat, insa astfel de cazuri sunt foarte rare.

Legatura dintre arsura solara si pielea cojita
Descuamarea pielii este un semn ca arsura solara incepe sa se vindece, iar stratul superior de tesut cutanat afectat este inlocuit cu altul nou. In aceasta etapa, pielea formeaza niste coji pe care multi le considera inestetice si incearca sa le indeparteze, ceea ce e contraindicat, dupa cum vom arata putin mai tarziu.
Acest fenomen care insoteste arsura solara se explica prin faptul ca razele ultraviolete au distrus celulele ce formau stratul exterior al pielii iar organismul le elimina si le inlocuieste cu celule noi. Acestea formeaza nu nou strat sub cel afectat de arsura solara, care se desprinde treptat si cade sub forma acelor scuame, mai precis coji de piele moarta. In timpul acestui proces, pielea capata un aspect neuniform, cu zone mai inchise la culoare in care celulele moarte inca n-au fost indepartate si zone mai deschise, in care stratul afectat de arsura solara a fost inlocuit.
Cum sa procedati cand se cojeste pielea dupa o arsura solara
Dupa cum am aratat, descuamarea pielii este un proces normal dupa o arsura solara si oricat de neplacut din punct de vedere estetic vi s-ar parea acesta, este recomandat lasati organismul sa lucreze, fara a interveni. Iata cateva sfaturi utile de care e bine sa tineti cont daca va confruntati cu o astfel de situatie:
-
Nu trageti de coji – chiar daca exista pentru multi tentatia de a trage de fragmentele de piele desprinse pentru a le indeparta, este bine sa nu o faceti pentru ca puteti cauza mici leziuni ale tesutului sanatos, care vor ingreuna vindecarea;
-
Hidratati pielea – folositi creme hidratante special create pentru pielea afectata de arsura solara, intrucat o buna hidratare favorizeaza procesul de vindecare. Evitati insa cremele groase, care pot infunda porii, incetinind astfel regenerarea pielii;
-
Evitati expunerea la soare fara crema protectoare – pielea care a suferit o arsura solara trebuie lasata sa se refaca, fiind de preferat sa evitati expunerea la soare pana se vindeca. Atunci cand pielea se descuameaza, stratul nou format este inca sensibil, asa ca e necesar sa folositi o crema cu factor de protectie solara 50+ daca mai mergeti la plaja. Chiar daca folositi o astfel de crema, evitati intervalul orar 11.00 – 16.00, cand razele ultraviolete sunt foarte puternice;
-
Beti multa apa – la fel de importanta ca hidratarea locala este si hidratarea interna, pentru ca arsura solara poate cauza deshidratare usoara, aceasta si pe fondul transpiratiei abundente. Beti cel putin doi litri de apa pe zi, iar in acest mod ajutati si pielea sa se regenereze mai usor;
-
Nu va scarpinati si nu frecati pielea cu materiale abrazive – procesul de regenerare a pielii poate cauza si o usoara mancarime, dar e recomandat sa nu dati curs instinctului de a va scarpina pentru puteti irita si totodata puteti forta descuamarea acesteia. Din acelasi motiv e recomandat sa va stergeti dupa dus cu prosoape fine si sa indepartati apa prin tamponare, nu prin frecare;
-
Evitati folosirea de parfumuri sau deodorante – desi arsura solara pare vindecata, stratul cutanat este inca sensibil iar pana cand nu isi recapata aspectul uniform normal, e de evitat sa aplicati direct pe piele parfumuri sau deodorante, care pot avea un efect iritant.
Farmacistul Catena va recomanda: