Deshidratarea cauzata de afectiunile gastrointestinale – de ce este importanta rehidratarea

Deshidratarea cauzata de afectiunile gastrointestinale – de ce este importanta rehidratarea Deshidratarea cauzata de afectiunile gastrointestinale – de ce este importanta rehidratarea

Ultima actualizare: 18 iulie 2022

deshidratare-afectiuni-gastrointestinale

Organismul are nevoie de o anumita cantitate de lichide pentru a functiona corect. Corpul pierde in mod normal lichide pe tot parcursul zilei si, de aceea, este vital sa beti lichide pentru a indeplini acest aport si pentru a va feri de deshidratare. Deshidratarea apare in momentul in care nu beti suficiente lichide.

Oamenii se pot alege cu deshidratare usoara daca petrec mai mult timp in soare, insa acest lucru nu reprezinta o problema serioasa. Cu toate acestea, o deshidratare severa poate pune viata in pericol daca nu este tratata.

In schimb, cei cu anumite afectiuni gastrointestinale trebuie sa fie deosebit de preocupati de o eventuala deshidratare.

Ce afectiuni gastrointestinale pot cauza deshidratare?

Daca problema digestiva cauzeaza simptome precum diaree sau varsaturi (sau ambele), atunci sunteti expusi riscului de deshidratare. Printre afectiunile gastrointestinale care provoaca diaree se numara bolile inflamatorii intestinale si sindromul de intestin iritabil insotit de diaree.

De asemenea, conditiile care provoaca varsaturi pot cauza deshidratare. Bolile inflamatorii intestinale, in special boala Crohn, pot cauza varsaturi, iar gastropareza poate duce la greata si varsaturi. Daca aveti diaree si/sau varsaturi si nu puteti inlocui lichidele pierdute, va puteti alege cu simptome de deshidratare.

 


Rolul apei in organism

Apa face mult mai mult decat sa va potoleasca setea – ajuta corpul sa functioneze corect si mentine sanatatea. Aproape toate sistemele majore ale corpului au nevoie de apa pentru a functiona corect si pentru a supravietui. Ati fi surprinsi sa aflati cate poate face apa pentru a va hidrata organismul.

rolul-apei-in-organism

Iata doar cateva modalitati importante prin care apa ajuta corpul sa functioneze corect:

  • regleaza temperatura corporala
  • hidrateaza tesuturile ochilor, nasului si gurii
  • protejeaza organele si tesuturile
  • transporta nutrientii si oxigenul catre celule
  • lubrifiaza articulatiile
  • elimina reziduurile corporale, ajutand astfel rinichi si ficatul sa-si desfasoare activitatile
  • ajuta la dizolvarea mineralelor si a nutrientilor

In fiecare zi pierdem apa prin respiratie, transpiratie, urina si materii fecale, de aceea este important sa continuam sa bem apa pe tot parcursul zilei.

Ce este deshidratarea si care sunt factorii de risc?

Deshidratarea apare atunci cand pierdeti mai multe lichide decat consumati, iar organismul nu are suficienta apa pentru a-si indeplini functiile normale. Deshidratarea poate afecta orice persoana, insa aceasta problema este deosebit de periculoasa pentru copiii mici si adultii mai in varsta.

ce-este-deshidratarea

Cele mai frecvente cauze ale deshidratarii la copiii mici sunt diareea severa si varsaturile. In schimb, adultii in varsta au mai putina apa in organism si, in plus, pot suferi de anumite afectiuni, cum ar fi toxiinfectiile alimentare, care sunt specifice sezonului estival, sau pot lua medicamente care cresc riscul de deshidratare. In aceasta categorie intra chiar si bolile minore, cum ar fi infectiile pulmonare sau urinare. Deshidratarea poate aparea, de asemenea, la orice persoana, indiferent de grupa de varsta, daca nu consuma suficienta apa atunci cand este foarte cald – si mai ales daca face exercitii fizice intense.

Pentru un aport bun de minerale care ajuta la evitarea deshidratarii, puteti incerca Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D, un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine calciu, magneziu, zinc si vitamina D, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

Cum se manifesta deshidratarea in bolile gastrointestinale?

Simptome de deshidratare usoara sau moderata

Daca va confruntati cu deshidratare usoara sau moderata, puteti avea urmatoarele simptome:

  • senzatie de sete
  • gura uscata
  • urina de culoare mai inchisa
  • dureri de cap
  • urinare mai putin frecventa
  • crampe musculare

Simptome de deshidratare severa

Daca aveti deshidratare severa, este posibil sa aveti semnele de mai sus, plus urmatoarele simptome:

  • stare de iritabilitate
  • piele uscata
  • batai cardiace rapide
  • stare de confuzie
  • ameteala
  • pierderea cunostintei
  • urina foarte inchisa la culoare
  • respiratie rapida

Deshidratare cauzata de afectiuni gastrointestinale? Ce trebuie sa faceti pentru rehidratarea organismului?

Deshidratarea trebuie tratata prin completarea nivelului de lichide din organism. Pentru a face acest lucru trebuie sa beti cantitati importante de lichide, cum ar fi apa, apa cu gheata sau celebrele bauturi pentru sportivi. Unii pacienti care se confrunta cu simptome de deshidratare mai accentuata ar putea avea nevoie de lichide administrate intravenos pentru a se rehidrata. In plus, persoanele deshidratate ar trebui sa evite bauturile care contin cofeina, ceai negru sau verde si sucurile bogate in zahar.

De asemenea, afectiunile care provoaca deshidratare ar trebui tratate cu medicamente adecvate, recomandate de medic. Printre acestea, se pot numara antidiareicele, antiemeticele (medicamente care stopeaza varsaturile) si medicamentele care reduc febra.

Cum puteti evita deshidratarea in bolile gastrointestinale?

Cel mai important este sa evitati deshidratarea. Daca va confruntati cu diaree sau varsaturi (sau cu ambele), ar trebui sa incepeti sa beti lichide de indata ce puteti face acest lucru. De asemenea, este recomandat sa beti suficiente lichide in fiecare zi, astfel incat sa fiti pregatiti pentru orice neplacere cauzata de deshidratare.

Daca deshidratarea este provocata de o problema gastrointestinala, recomandarea este sa discutati cu un medic pentru a va gestiona simptomele gastrointestinale si pentru a preveni episoadele viitoare.

Simptomele de deshidratare usoara sau moderata pot fi ameliorate, in cele mai multe cazuri, acasa. Cu toate acestea, este esential sa urmati recomandarile medicului pentru a preveni agravarea deshidratarii.

De asemenea, pentru o cat mai buna reechilibrare hidroelectrolitica, puteti urma aceste sfaturi:

Beti apa

Beti apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea sau epuizarea excesiva. Monitorizati culoarea urinei pentru a afla cat de hidratati sunteti. Cu cat culoarea este mai transparenta, cu atat este mai bine.

Reechilibrare hidroelectrolitica cu ajutorul alimentelor hidratante

Aproximativ 80% din apa provine din lichide, in timp ce 20% din alimente. Pentru a evita deshidratarea, consumati legume si fructe care hidrateaza in mod natural. Alimentele cu un continut mare de apa sunt telina, castravetii, capsunele si pepenele verde.

deshidratare-alimente-recomandate

Saruri minerale

Sarurile minerale, cum ar fi sodiul, potasiul si magneziul, sunt vitale pentru functionarea buna a nervilor si muschilor. In plus, regleaza tensiunea arteriala si, mai ales, contribuie la rehidratare. Unele astfel de bauturi sunt bogate in mod natural in electroliti, in timp ce altele contin formule speciale care asigura un nivel adecvat de electroliti. Printre cele mai eficiente saruri minerale se numara Naturalis Rehidrafort aroma portocale, un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide.

Evitati alcoolul si cofeina cand petreceti timp in aer liber

Cu toate ca poate fi extrem de tentant sa va delectati cu un cocktail rece ca gheata atunci cand stati la plaja, acesta nu va fi la fel de racoritor pentru tractul digestiv. Asta pentru ca alcoolul provoca o si mai mare deshidratare. La fel ca alcoolul, cofeina elimina apa din organism. Evitati pe cat posibil atat cafeaua, cat si alcoolul, in timpul zilelor caniculare.

Apelati la creativitate pentru a va reechilibra hidroelectrolitic

Pentru unii, apa potabila nu este foarte tentanta. Aceste persoane pot adauga aroma apei pe care o beau, folosind fructe si plante aromatice, pentru a evita deshidratarea.

Evitati „orele de varf” din timpul zilelor calduroase

Evitati orele la care temperaturile si razele UV ating cote maxime, cum ar fi intre 11:00 si 16:00.

 

Referinte:

https://digestivehealth.ws/avoid-dehydration/

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/water-essential-to-your-body

https://gastrogirl.com/dehydration-gi-conditions/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D X 20 comprimate efervescente

Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D X 20 comprimate efervescente

  Calciu Magneziu Zinc Plus Vitamina D Naturalis…

3 la pret de 2
Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

  Naturalis Rehidrafort aroma portocale este…