Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter

Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu Campylobacter

Ultima actualizare: 18 iunie 2025

infectia-cu-campylobacter

Bacteria Campylobacter este cunoscuta drept un agent patogen de origine alimentara care se gaseste si in fecalele animalelor care poarta aceste bacterii. Pe langa pui si alte pasari de curte, Campylobacter se poate gasi in organismele bovinelor, porcilor, oilor, strutilor, crustaceelor, pisicilor si cainilor.

Cu toate ca exista si alte tulpini, Campylobacter jejuni este cea mai testata forma a acestui microorganism.

Este greu de determinat cate cazuri de infectii cu Campylobacter au exista de-a lungul vremii, deoarece multi oameni prefera sa nu mearga la medic decat daca semnele si simptomele sunt deosebit de grave. Cu toate acestea, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca infectia cu Campylobacter este una dintre cele patru cauze globale ale bolilor diareice. Este considerata cea mai frecventa cauza bacteriana a gastroenteritei la nivel mondial.

Cei mai multi oameni scapa de infectiile relativ usoare cu Campylobacter. Cu toate acestea, copiii mici, batranii si cei cu un sistem imunitar slabit sunt expusi unui risc mai mare de complicatii si chiar de deces.

Aceste riscuri sunt multiplicate in tarile in curs de dezvoltare cu standarde alimentare slabe si ingrijire medicala inadecvata, unde copiii sub 2 ani contracteaza frecvent aceasta infectie bacteriana si uneori mor ca urmare a acesteia. In tarile occidentale, aceste infectii sunt de obicei izolate si afecteaza doar cateva persoane in urma unei singure contaminari. Cu toate acestea, in tarile mai putin dezvoltate focarele mari sunt frecvente si adesea endemice - ceea ce inseamna ca exista anumite locuri in care infectiile cu Campylobacter apar in mod regulat.


Informatii generale despre infectia cu Campylobacter

Infectia cu Campylobacter este un tip de infectie a stomacului care apare din cauza bacteriilor Campylobacter. Cele mai multe cazuri apar de obicei in urma consumului de carne insuficient gatita, cum ar fi carnea de pui sau de vita sau a consumului de produse nespalate.

Infectia cu Campylobacter afecteaza intestinul subtire si provoaca o serie de simptome, cum ar fi:

Campylobacter – cai de transmitere / cauze / factori de risc

Infectia cu Campylobacter apare atunci cand o persoana intra in contact cu bacteriile Campylobacter. OMS noteaza ca bacteriile din aceasta specie sunt prezente in organismele multor animale, cum ar fi:

  • pasarile de curte
  • porcii
  • bovinele
  • oile
  • strutii
  • crustaceele

De asemenea, chiar si animalele de companie, cum ar fi pisicile si cainii, pot fi purtatoare ale acestor bacterii.

infectia-cu-campylobacter-transmitere

Principala cale de expunere este consumul de carne insuficient preparata. Cand un animal este sacrificat, bacteriile din fecale pot contamina carnea.

De asemenea, oamenii pot intra in contact cu bacteriile prin consumul de:

  • lapte crud sau nepasteurizat
  • apa si gheata contaminate
  • fructe si legume nespalate

Laptele se poate contamina atunci cand bacteriile Campylobacter sunt prezente in uger. Fructele si legumele se pot contamina daca intra in contact cu apa sau solul in care se gasesc fecale de animale.

In rare cazuri, infectarea se poate produce daca o persoana inoata intr-o apa contaminata. Lacurile si raurile pot fi contaminate cu fecale de animale.

Pentru a reduce riscul de infectare cu Campylobacter, pastrati igiena in bucatarie, urmand acesti pasi:

  • Gatiti bine toata carnea.
  • Spalati-va bine pe maini in mod regulat si inainte de a manca.
  • Spalati-va pe maini imediat dupa ce atingeti carnea cruda.
  • Folositi suporturi de taiat separate pentru carne si restul alimentelor.
  • Curatati intotdeauna bine ustensilele de gatit si mancat.
  • Evitati sa beti lapte nepasteurizat.
  • Daca banuiti ca apa sau laptele ar putea fi contaminate, fierbeti-le inainte de a le bea.

Simptomatologia infectiei cu Campylobacter

In mod normal, semnele si simptomele apar dupa 2-3 zile de la expunerea la aceste bacterii. Unii oameni nu prezinta deloc simptome. Cand acestea apar, insa, sunt sub forma de:

  • diaree, care uneori este insotita de sange
  • durere abdominala
  • crampe abdominale
  • febra, dureri de cap si dureri musculare, care sunt de obicei resimtite in primele 24 de ore de infectie
  • deshidratare, care poate provoca, de asemenea, ameteli, greata, dureri de cap, gura uscata, oboseala si oligurie (urinare rara)
  • senzatia constanta de defecare
  • varsaturi, care sunt rare

semne-simptome

Simptomele dureaza, de obicei, intre 3 si 6 zile.

Diareea poate provoca deshidratare, iar deshidratarea severa poate pune viata in pericol. De aceea, persoanele care dezvolta o infectie cu Campylobacter trebuie sa se hidrateze band multa apa si lichide care contin electroliti. In cazuri extreme, aceste persoane au nevoie de spitalizare pentru a primi fluide intravenoase.

Diagnosticul de Campylobacter

Medicul il va intreba pe pacient in primul rand daca a calatorit recent in afara tarii. De asemenea, ar putea intreba daca alti membri ai familiei pacientului au avut de curand anumite afectiuni. In acest fel, medicul poate afla daca persoana in cauza s-a expus riscului de infectie cu Campylobacter.

Proba de scaun (coprocultura) este metoda principala de diagnosticare a afectiunii. O mostra de scaun este trimisa la laborator pentru a fi identificate bacteriile care provoaca infectia. Scaunul ar putea fi, de asemenea, examinat la microscop. Prezenta globulelor rosii si albe din sange poate indica o infectie.

Tratament pentru infectia cu Campylobacter

Tratamentul are rolul de a aborda simptomele si de a rehidrata organismul afectat de diaree sau varsaturi.

Persoanele cu infectie cu Campylobacter ar trebui sa bea multe lichide pentru a le inlocui pe cele pe care le-au pierdut prin varsaturi sau diaree.

In general, tratamentul cu antibiotice nu este necesar decat daca o persoana este grav bolnava sau expusa riscului de imbolnavire severa. Aceste persoane sunt:

  • persoanele cu varsta peste 65 de ani
  • persoanelele insarcinate
  • persoanele cu sistemul imunitar slabit

tratament

Complicatiile infectiei cu Campylobacter

Fara tratament, unii oameni pot dezvolta complicatii ale infectiei cu Campylobacter, cum ar fi:

  • sindromul colonului iritabil
  • artrita
  • paralizie temporara

La persoanele cu un sistem imunitar slabit, bacteria se poate raspandi in fluxul sanguin, ceea ce poate pune viata in pericol.

Cu toate ca se intampla foarte rar, oamenii pot dezvolta sindromul Guillain-Barré. Aceasta este o afectiune in care sistemul imunitar ataca nervii, ducand la slabiciune musculara si, in unele cazuri, la paralizie care poate dura saptamani.

Specialistii estimeaza ca o infectie cu Campylobacter provoaca acest sindrom la aproximativ 1 din 1.000 de persoane si ca bacteriile Campylobacter ar putea fi responsabile pentru 40% din cazurile de sindrom Guillain-Barré.

Majoritatea oamenilor se recupereaza complet in urma acestui sindrom.

Sfaturi pentru preventie

Desi institutiile din sectorul alimentatiei publice reglementeaza produsele din carne, exista masuri preventive pe care oamenii le pot lua acasa pentru a preveni infectarea cu bacteriile Campylobacter din carne.

Caldura este singura metoda eficienta de a ucide bacteriile Campylobacter din alimente.

De obicei, oamenii contracteaza aceasta infectie bacteriana consumand carne cruda sau insuficient gatita. Prin urmare, ar trebui sa se asigure ca gatesc carnea pana cand aceasta atinge o temperatura interna sigura.

prevenire

Depozitarea si prepararea in siguranta a alimentelor

Oamenii ar trebui sa presupuna ca orice carne cruda este contaminata si sa o manipuleze cu grija. Pentru a ajuta la prevenirea unei infectii cu bacteria Campylobacter, este recomandat sa luati urmatoarele masuri:

  • Impachetati carnea in pungi de plastic la magazinul alimentar pentru a preveni scurgerea lichidelor pe alte alimente.
  • Refrigerati carnea imediat.
  • Spalati bine tocatoarele si suprafetele de preparare a alimentelor si imediat dupa utilizare pentru a evita contaminarea altor alimente.
  • Spalati bine produsele.
  • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa manevrarea carnii crude.
  • De asemenea, spalati-va pe maini dupa ce va jucati cu animalele de companie, dupa ce mergeti la toaleta si dupa ce atingeti scutecele folosite.

Care este perspectiva pe termen lung?

Pentru majoritatea oamenilor, simptomele ar trebui sa inceapa sa dispara in aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, infectia cu Campylobacter poate fi mai periculoasa pentru adultii in varsta si persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Dupa cum mentionam, rareori, unii oameni care se infecteaza cu bacteriile Campylobacter pot dezvolta sindromul Guillain-Barre. In cazul acestei afectiuni autoimune, sistemul imunitar al organismului ataca nervii. Poate aparea la cateva saptamani dupa infectia initiala si poate provoca paralizie temporara. Unii oameni pot dezvolta, de asemenea, artrita post-infectioasa, desi acest lucru este, de asemenea, rar. Se crede ca aceasta complicatie este cauzata de un raspuns imun. Artrita afecteaza de obicei genunchiul, dar poate fi migratoare si poate implica mai multe articulatii.

 

 

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/campylobacter-gastroenteritis

https://www.healthline.com/health/campylobacter-enteritis

https://draxe.com/health/campylobacter/