Despre polifagie – ce este si ce o determina?

Despre polifagie – ce este si ce o determina? Despre polifagie – ce este si ce o determina?

Ultima actualizare: 27 iulie 2023

Termenul de polifagie este folosit pentru a descrie cresterea inexplicabila a apetitului sau a unei senzatii excesive de foame. Persoanele care au aceasta stare nu vor ajunge usor la satietate si vor simti nevoia sa manance in exces. Aceasta conditie este unul dintre semnele care anunta debutul diabetului. De asemenea, puteti trece prin aceasta situatie si daca aveti alte probleme medicale, cum ar fi o stare depresie atipica sau hipertiroidism. Asadar, daca doriti sa descoperiti mai multe informatii despre polifagie, cauzele si factorii de risc, dar si despre simptomele si manifestarile acesteia, atunci acest articol va va raspunde la intrebari.


Polifagie – generalitati, descriere

Polifagia, cunoscuta si ca hiperfagie, este un termen medical care descrie senzatia de foame extrema si lipsa de satietate. Aceasta conditie reprezinta un simptom care indica aparitia a diverse probleme de sanatate. In momentul in care incepeti sa aveti polifagie, veti simti ca starea de foame nu dispare chiar daca mancati in exces.

Atunci cand se stabileste diagnosticul de polifagie, medicul va incerca sa afle care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie. Una dintre cele mai comune este diabetul necontrolat. In momentul in care consumati mai mult zahar sau glucoza, aceasta se acumuleaza in sange, iar apoi trece prin urina. Astfel, incepeti sa pierdeti din energia pe care o primeati inainte de la zahar. Prin urmare, veti simti o senzatie de foame continua si veti manca din ce in ce mai mult pentru a compensa pierderea glucozei.

Polifagie – cauze si factori de risc

Cauzele care pot duce la aparitia polifagiei sunt diverse. Aceasta este deseori asociata cu diabetul netratat sau nediagnosticat. Cand un pacient sufera de diabet, corpul sau nu produce suficienta insulina sau nu o foloseste in mod corespunzator. Fara cantitatea necesara de insulina, corpul nu poate folosi glucoza pentru energie. Astfel, aceasta situatie conduce la cresterea apetitului si la senzatia de foame extrema.

Pe langa diabet, puteti dezvolta polifagie si din cauza altor probleme medicale legate de disfunctii hormonale:

  • hipertiroidism sau boala Graves – in acest caz, tiroida elibereaza o cantitatea excesiva de hormoni tiroidieni. Aceasta joaca un rol esential in reglarea metabolismului, iar prin cresterea nivelului acestui hormon corpul va consuma caloriile mai rapid. Astfel, puteti experimenta o senzatie de foame accentuata, dar si pierdere in greutate.
  • insulinoma – aceasta este o tumora rara care formeaza celulele endocrine din pancreas. O astfel de situatie poate determina pancreasul sa elibereze insulina in exces, rezultand o scadere a nivelului glucozei din sange. Una dintre simptomele hipoglicemiei o reprezinta senzatia de foame accentuata, respectiv polifagie. In acest caz, corpul are nevoie de zahar pentru a aduce nivelul de glucoza inapoi la normal.
  • afectiuni psihologice – dintre cele mai comune cauze ce pot determina polifagie sunt stresul sau disfunctiunile legate de anxietate. In aceste situatii, corpul elibereaza o cantitate mai mare de cortizol care poate determina cresterea nivelului de zahar din sange si poate declansa starea de foame intensiva.
  • boli rare – sindromul Prader-Willi reprezinta o boala genetica rara, ce poate cauza polifagie. Acesta apare la copii in jurul varstei de 2 ani; din cauza acestei afectiuni, acestia vor lua considerabil in greutate. Sindromul Kleine-Levin este tot o conditie rara, dar una care va poate determina sa dormiti mai mult decat de obicei. Si in acest caz, puteti dezvolta polifagie.

Polifagie – simptome si manifestari

Manifestarea principala pentru polifagie este determinata de o stare continua de foame, indiferent de cantitatea de alimente pe care o mancati. In cazul in care nu urmati un antrenament solicitant din punct de vedere fizic sau nu aveti alte explicatii pentru care sa simtiti o asemenea senzatie de foame, atunci trebuie sa discutati cu medicul.

Alte simptome si manifestari ale acestei afectiuni depind de conditia medicala ce a determinat aparitia aparitia acestei afectiuni:

  • hipoglicemie – simptomele includ stare de ameteala, dureri de cap, incapacitate de concentrare, tremur, transpiratie, stare de iritabilitate;
  • hipertiroidism – simptomele pot fi stare de nervozitate, scadere in greutate, lipsa somnului, caderea parului;
  • stres – puteti experimenta simptome precum lipsa de energie, dureri inexplicabile in anumite zone ale corpului, insomnie, probleme stomacale, raceli frecvente;
  • diabet – simptomele pe care le puteti avea sunt urinare frecventa, sete excesiva, scadere in greutate inexplicabila, vedere incetosata, vindecare lenta a ranilor;
  • dezechilibru alimentar – o parte din simptomele ce pot indica existenta polifagiei sunt reprezentate de dorinta de a manca o cantitate mare de alimente intr-un timp scurt, lipsa de control asupra senzatiei de foame, consumul de alimente pana cand simtiti un disconfort stomacal.

Diagnosticul de polifagie

Diagnosticul de polifagie se stabileste in baza unor teste recomandate de medicul specialist. Acesta va analiza care sunt simptomele pe care le experimentati si perioada in care acestea au persistat. De asemenea, este posibil sa vi se adreseze intrebari despre dieta pe care o aveti.

Pentru a stabili diagnosticul corect, medicul poate recomanda urmatoarele tipuri de teste:

  • teste legate de functia endocrina, pentru a identifica eventuale probleme ale functionarii glandei tiroide;
  • teste de glicemie, pentru a depista diabetul sau alte afectiuni legate de dezechilibre determinate de niveluri anormale ale glucozei din sange;
  • alte teste pe care medicul le considera importante, pentru a elimina suspiciunea existentei unor alte afectiuni.

Tratament polifagie

Tratamentul pentru polifagie depinde de cauza care a condus la dezvoltarea acestei afectiuni. De obicei, aceasta dispare dupa ce afectiunea ce a dus la aparitia acesteia este si ea tratata.

De exemplu, daca polifagia a fost determinata de aparitia diabetului de tip 1, medicul va poate recomanda o dieta echilibrata care sa scada nivelul glucozei din sange si tratament cu insulina. In cazul in care aveti aceasta tulburare din cauza unor dezechilibre endocrine, medicul va poate recomanda un tratament antitiroidian, iodina radioactiva sau interventie chirurgicala.

In cazul in care medicatia pe care o urmati reprezinta cauza polifagiei, este important sa ii spuneti medicului simptomele pe care le aveti. Astfel, acesta va putea sa adapteze tratamentul pe care il urmati, astfel incat sa eliminati simptomele asociate acestei afectiuni.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24637-polyphagia-hyperphagia#:~:text=Polyphagia%20(hyperphagia)%20is%20a%20feeling,if%20you're%20experiencing%20polyphagia.

https://www.healthline.com/health/polyphagia#outlook

https://www.diabetes.co.uk/symptoms/polyphagia.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/polyphagia#treatment

https://mantracare.org/diabetes/symptoms/polyphagia/#Symptoms_of_Polyphagia_Increased_Appetite