Dezlipire de retina – simptome, cauze, tratament

Dezlipire de retina – simptome, cauze, tratament Dezlipire de retina – simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 10 mai 2023

dezlipire-de-retina

Dezlipirea de retina este o afectiune oftalmologica grava, care poate afecta persoanele de orice varsta si poate duce la pierderea partiala sau totala a vederii daca nu este tratata la timp. Simptomele dezlipirii de retina includ vedere incetosata, fulgere sau pete intunecate in campul vizual si trebuie sa fie tratate de un medic oftalmolog specializat in astfel de proceduri. Cauzele dezlipirii de retina pot fi multiple si pot include traume, afectiuni oculare precum diabetul sau miopia severa, sau in unele cazuri poate aparea spontan fara o cauza clara.

Tratamentul pentru dezlipirea de retina poate include fotocoagularea cu laser, vitrectomia sau introducerea unui gaz sau ulei special in interiorul ochiului, insa trebuie sa fie ales in functie de cauzele si gradul de dezlipire. Este important sa se acorde o atentie deosebita acestor probleme oftalmologice si sa se urmeze tratamentul recomandat de catre medicul oftalmolog, astfel incat sa se evite pierderea vederii si alte complicatii.

Pentru ca glicemia sa poata fi mentinuta in limite normale, farmacistii Catena recomanda GlucoSuport de la Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine zinc si crom, precum si extracte vegetale din dud alb, scortisoara si Gymnema Sylvestre. Datorita acestor substante, GlucoSuport contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor si la mentinerea unui nivel normal de glucoza in sange.


Ce inseamna dezlipire de retina

Dezlipirea de retina este o afectiune oftalmologica in care stratul de tesut sensibil la lumina de pe partea din spate a ochiului, numit retina, se desprinde partial sau complet de restul ochiului. Retina este un strat subtire de celule senzoriale care transforma lumina in semnale electrice pe care le trimite catre creier prin intermediul nervului optic, permitandu-ne sa vedem.

De obicei, dezlipirea de retina apare atunci cand gelul vascos din partea de jos a ochiului se contracta si trage retina, iar in unele cazuri, poate duce la ruperea sau fisurarea retinei. Desi dezlipirea de retina poate fi dureroasa, aceasta poate aparea si fara simptome initiale. Odata cu progresia, poate duce insa la pierderea vederii permanente.

In cazul in care va simtiti ochii uscati, deshidratati si obositi, farmacistii catena va recomanda sa folositi Assista Oftapic Intensive picaturi ochi. Aceasta solutie este sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila si izotona, avand in compozitie acid hyaluronic, Hamamelis si Ginkgo biloba. Protejeaza ochiul, stabilizand filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.

Dezlipire de retina – factori de risc si cauze

Dezlipirea de retina poate avea o varietate de cauze si factori de risc, inclusiv:

Varsta - Dezlipirea de retina este mai frecventa la persoanele in varsta, deoarece retina poate fi mai subtire si mai putin elastica.

Miopia - Persoanele cu miopie, viziunea incetosata la distanta, sunt mai predispuse la dezlipirea de retina.

Traumatism ocular - Orice lovitura puternica la nivelul ochiului poate cauza dezlipirea de retina.

Antecedente familiale - Daca aveti un istoric familial de dezlipire de retina, aveti un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

Interventii chirurgicale oculare anterioare - Persoanele care au suferit interventii chirurgicale oculare anterioare, cum ar fi cataracta, au un risc crescut de dezlipire de retina.

Boli oculare anterioare - Persoanele care sufera de afectiuni oculare anterioare, cum ar fi retinopatia diabetica, au un risc crescut de dezlipire de retina.

Stilul de viata - Fumatul si consumul excesiv de alcool pot creste riscul de dezlipire de retina.

Corpul vitros gelatinos - Corpul vitros poate deveni mai gelatinos si se poate contracta pe masura ce imbatraniti, ceea ce poate trage retina si duce la dezlipire.

Pentru a va ajuta sa va mentineti acuitatea vizuala si pentru a reduce riscul de boli oculare, farmaciatii Catena va recomanda sa folositi Naturalis VizualMax. Acest produs protejeaza ochii de stresul oxidativ si de lumina albastra daunatoare, contribuind la inlaturarea oboselii vizuale si facilitand adaptarea vederii la intuneric. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.

Dezlipire de retina – semne si simptome

Dezlipirea de retina poate provoca diferite simptome, in functie de cat de grava este afectiunea si de zona de pe retina care este afectata. Unele persoane pot sa nu aiba simptome initiale sau pot avea doar simptome usoare. Insa, semnele si simptomele care pot indica o dezlipire de retina pot include:

  • Vederea incetosata sau diminuata intr-unul sau ambii ochi;
  • Prezenta de pete intunecate sau fulgere de lumina in campul vizual;
  • Perceperea unor obiecte curgatoare sau flotante in campul vizual, numite "muste zburatoare";
  • Perceperea unui val de intuneric sau umbra in campul vizual;
  • O schimbare brusca si semnificativa a vederii sau o pierdere partiala sau totala a vederii intr-unul sau ambii ochi;
  • O senzatie de tractiune sau presiune in interiorul ochiului afectat;
  • Ochii pot fi sensibili la lumina sau pot fi inrositi.

 

Daca experimentati oricare dintre aceste simptome, este important sa consultati un medic oftalmolog cat mai curand posibil. Dezlipirea de retina este o urgenta medicala si daca nu este tratata in timp util, poate duce la pierderea permanenta a vederii.

Diagnosticul de dezlipire de retina

Diagnosticul de dezlipire de retina este stabilit de un medic oftalmolog prin examinarea ochilor cu ajutorul mai multor tehnici, inclusiv:

Examenul de fund de ochi - Medicul oftalmolog examineaza interiorul ochiului cu ajutorul unei lentile speciale si a unei surse de lumina pentru a detecta orice semn de dezlipire a retina.

Ecografia oculara - Aceasta este o tehnica care utilizeaza unde sonore pentru a crea o imagine a ochiului si a structurilor sale interne, permitand medicului sa identifice orice modificare a retina si sa determine daca exista o dezlipire a acesteia.

Tomografia cu coerenta optica (OCT) - Aceasta este o tehnica de imagistica non-invaziva care utilizeaza lumina infrarosie pentru a crea imagini detaliate ale retinei. Acest lucru poate ajuta medicul oftalmolog sa determine gradul de dezlipire a retina si sa stabileasca planul de tratament adecvat.

Examenul de vedere - Medicul oftalmolog poate evalua acuitatea vizuala a pacientului, capacitatea de a distinge culori si de a percepe contrastul pentru a stabili daca exista o afectare a vederii.

dezlipire-retina

Tratament dezlipire de retina

Tratamentul dezlipirii de retina depinde de gravitatea si localizarea problemei. In functie de cauza si severitatea dezlipirii de retina, tratamentul poate include una sau mai multe dintre urmatoarele optiuni:

Fotocoagulare cu laser - Aceasta este o procedura non-invaziva care utilizeaza un laser pentru a crea mici arsuri pe suprafata retinei, ceea ce ajuta la fixarea acesteia in pozitia corecta. Acest tratament este adesea folosit pentru a trata dezlipirile de retina mici si medii.

Vitrectomie - Acesta este un procedeu chirurgical in care se indeparteaza gelul vicios care umple interiorul ochiului (vitreos) si se inlocuieste cu o solutie salina. Daca exista o cauza subiacenta pentru dezlipirea de retina, cum ar fi diabetul, acesta poate fi tratat in acelasi timp cu vitrectomia. Acest tratament este mai adesea folosit pentru dezlipirile de retina mai severe.

Gaze sau ulei in interiorul ochiului - Uneori, medicul oftalmolog poate introduce un gaz sau ulei special in interiorul ochiului pentru a ajuta la fixarea retinei. Aceasta poate fi necesara pentru dezlipirile de retina mai severe.

Dezlipire de retina - complicatii

Dezlipirea de retina poate duce la diverse complicatii, iar acestea depind de gradul de dezlipire si de cauzele care au dus la aceasta problema oftalmologica.

Daca dezlipirea de retina nu este tratata la timp, aceasta poate duce la pierderea partiala sau totala a vederii. In plus, complicatiile tratamentelor folosite pentru a repara dezlipirea de retina pot include infectii oculare, dureri, inflamatie, cresterea presiunii intraoculare sau nevoia de interventii chirurgicale suplimentare.

In cazul vitrectomiei, de exemplu, poate aparea un risc crescut de dezvoltare a cataractei sau de afectare a nervului optic. De asemenea, in cazul in care dezlipirea de retina apare ca urmare a unor boli oculare precum diabetul, aceasta poate indica o afectare mai grava a ochiului si poate fi necesara o abordare mai complexa pentru tratarea afectiunii de baza si a altor complicatii asociate.

In general, este important sa se faca un diagnostic timpuriu si sa se urmeze tratamentul recomandat de medicul oftalmolog pentru a evita complicatiile si pentru a reduce riscul pierderii vederii. In plus, este important sa se faca controale oftalmologice regulate pentru a depista orice probleme oculare in stadii incipiente si pentru a preveni dezvoltarea complicatiilor.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10705-retinal-detachment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/retinal-detachment/symptoms-causes/syc-20351344

https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/retinal-detachment

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Glucosuport X 30 capsule

Naturalis Glucosuport X 30 capsule

  Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

Naturalis VizualMax X 30 capsule moi

  Naturalis VizualMax este un supliment alimentar…