Diabet tip 2 sau diabet non-insulino-dependent

Diabet tip 2 sau diabet non-insulino-dependent Diabet tip 2 sau diabet non-insulino-dependent

Ultima actualizare: 7 februarie 2022

diabet-tip-2

Diabetul de tip 2 este o afectiune care influenteaza felul in care organismul metabolizeaza zaharul (glucoza), o sursa esentiala de combustibil a organismului. Aceasta afectiune cronica (pe termen lung) provoaca o circulatie excesiva a zaharului in sange. In cele din urma, din cauza nivelului ridicat de zahar din sange, persoana afectata se confrunta cu probleme la nivelul sistemelor circulator, nervos si imunitar.

La persoanele cu diabet tip 2 exista in primul rand doua disfunctionalitati interdependente care provoaca afectiunea. Pancreasul nu produce suficienta insulina, hormonul care regleaza miscarea zaharului in celule, iar celulele raspund slab la eliberarea de insulina si absorb mai putin zahar.

In trecut, diabetul de tip 2 era cunoscut ca diabetul cu debut la adulti sau diabetul non-insulino-dependent. Cu toate acestea, atat diabetul de tip 1, cat si cel de tip 2 pot debuta atat in copilarie, cat si la varsta adulta. Cei mai predispusi la diabet tip 2 sunt adultii in varsta, insa din cauza numarului tot mai mare de copii obezi, cazurile de diabet tip 2 au crescut si in randul persoanelor mai tinere.

Nu exista vindecare pentru diabetul de tip 2, insa exista metode gestionare a afectiunii, cum ar fi pierderea in greutate, alimentatia sanatoasa si exercitiile fizice. Daca dieta si miscarea nu ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel sanatos, specialistii pot recomanda medicamente pentru diabet sau chiar insulinoterapie.


Diabet zaharat – informatii generale

Diabetul zaharat este o boala metabolica manifestata prin cresterea nivelului de zahar din sange. Pentru a tine glicemia sub control, organismul foloseste insulina, un hormon care transporta zaharul din sange in celule pentru a fi stocat sau folosit pentru energie. In caz de diabet zaharat, corpul fie nu produce suficienta insulina, fie nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Glicemia poate fi tinuta sub control cu ajutorul alimentatiei sanatoase, sportului, dar si al suplimentelor alimentare, cum ar fi Zuccarin, un produs care contine picolinat de crom si extract din frunze de dud alb care contribuie la mentinerea concentratiilor normale de glucoza din sange si la metabolismul normal al grasimilor, proteinelor si carbohidratilor.

Tipuri de diabet zaharat

Exista cateva tipuri diferite de diabet:

Diabet zaharat tip 1

Diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. In cazul acestui tip, sistemul imunitar ataca si distruge celulele din pancreas, organul care produce insulina. Specialistii nu au descoperit cauza acestei anomalii. Aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet sufera de acest tip de boala.

Diabet zaharat tip 2

Diabetul de tip 2 apare atunci cand organismul devine rezistent la insulina, iar zaharul se acumuleaza in sange.

Prediabet

Prediabetul apare atunci cand glicemia este peste limita normala, insa nu este suficient de mare incat medicul sa puna diagnosticul de diabet tip 2.

Diabet gestational

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii. Placenta secreta hormoni care pot duce la cresterea nivelului de zahar din sange. Acesti hormoni contribuie la dezvoltarea fatului, insa pot bloca in acelasi timp actiunea insulinei.

diabet-gestational

Cauzele si factorii de risc ai diabetului de tip 2

Insulina este un hormon natural produs si eliberat de pancreas in timp ce mancam. Insulina transporta glucoza din sange catre celulele din intregul organism, unde este folosita pentru a produce energie.

La persoanele cu diabet tip 2, corpul devine rezistent la insulina. Practic, organismul nu mai foloseste eficient insulina. Din aceasta cauza, pancreasul este nevoit sa produca si mai multa insulina. In timp, acest lucru poate deteriora celulele pancreasului. In cele din urma, pancreasul nu mai poate produce insulina deloc.

Daca pancreasul nu produce suficienta insulina sau daca organismul nu o foloseste eficient, glucoza se acumuleaza in sange, iar celulele corpului raman fara energie. Specialistii nu au descoperit inca motivul pentru care se produce acest sir de evenimente. Cauza poate fi disfunctia celulelor pancreasului.

Stilul de viata nesanatos este cel care declanseaza de obicei diabetul de tip 2. Exista insa si alti factori de risc, precum:

  • o predispozitie genetica de a dezvolta diabet tip 2 in familie
  • o predispozitie genetica la obezitate in familie, problema care poate creste riscul de rezistenta la insulina si diabet
  • varsta de 45 de ani sau mai mult

 

Cu toate ca diabetul de tip 2 este declansat definitiv de rezistenta la insulina, de obicei exista o combinatie de factori care cresc riscul ca aceasta rezistenta sa apara.

diabet-tip-2-cauze

Diabet tip 2 - factori de risc

Cu toate ca exista unii factori de risc pentru diabetul de tip 2 care nu pot fi controlati de pacient (cum ar fi varsta si genetica), la declansarea acestei afectiuni metabolice poate contribui si stilul de viata nesanatos, care poate cuprinde:

  • excesul de greutate
  • stilul de viata sedentar
  • consumul unei cantitati mari de alimente foarte procesate

 

Manifestari si simptome in diabetul tip 2

In diabetul de tip 2, organismul nu poate sa utilizeze eficient insulina pentru a aduce glucoza in celule. Din aceasta cauza, corpul este nevoit sa foloseasca surse alternative de energie, cum ar fi tesuturile, muschii si organele. In urma acestei reactii in lant pot aparea o multime de simptome.

Diabetul de tip 2 se poate dezvolta lent. La inceput, semnele pot fi usoare, cum ar fi:

  • foame constanta
  • sete excesiva
  • urinare frecventa
  • oboseala
  • lipsa de energie
  • vedere incetosata
  • durere, furnicaturi sau amorteala in maini sau picioare

 

Pe masura ce boala avanseaza, simptomele se agraveaza si pot provoca unele complicatii potential periculoase. Daca nivelul glicemiei se mentine ridicat pentru prea mult timp, pot aparea complicatii precum:

  • probleme oculare (retinopatie diabetica)
  • boli renale (nefropatie)
  • atac de cord sau accident vascular cerebral
  • senzatii de amorteala la nivelul extremitatilor (neuropatie)
  • infectii gingivale

 

Diagnosticul de diabet tip 2

Indiferent daca aveti sau nu prediabet, este important sa mergeti imediat la medic daca banuiti ca ati putea avea simptome de diabet. Specialistul poate descoperi o multime de informatii din analizele de sange. Printre testele de diagnosticare a diabetului tip 2 se numara:

Hemoglobina glicata (HB A1C)

Acest test verifica nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2-3 luni. Nu este nevoie sa nu mancati nimic inainte de acest test. Medicul poate trage concluziile pe baza rezultatelor.

diabet-tip-2-diagnostic

Testarea glicemiei a jeun

Acest test masoara nivelul glucozei din plasma. Pentru a face aceasta analiza este nevoie sa nu mancati cu 8 ore inainte.

Testul de toleranta la glucoza orala (TTGO)

In timpul acestui test, asistenta medicala va recolteaza sange de trei ori: inainte, la 1 ora dupa si la 2 ore dupa ce beti o bautura care contine glucoza. Rezultatele testelor indica felul in care reactioneaza organismul la glucoza inainte si dupa ingerarea bauturii.

Tratament pentru diabet tip 2

Diabetul de tip 2 poate fi tinut sub control si, in unele cazuri, inversat. In primul rand este esential sa va verificati nivelul glicemiei la anumite intervale stabilite de medic. Scopul acestor verificari este de a pastra glicemia la un interval sanatos.

Medicul va va explica cum sa recunoasteti simptomele timpurii ale hiper sau hipoglicemiei si ce masuri trebuie sa luati in fiecare situatie. In plus, este important sa aflati de la un dietetician ce alimente va pot ajuta sa tineti sub control glicemia si ce alimente ar putea provoca un dezechilibru.

Nu toate persoanele care au diabet tip 2 sunt nevoite sa-si administreze insulina. In schimb, cele care trebuie sa faca acest lucru este esential sa ia insulina conform instructiunilor. De asemenea, exista si alte medicamente pe baza de prescriptie medicala care pot fi recomandate, dar si suplimente alimentare, cum ar fi Vitalin Plus, un produs care ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos si la mentinerea in limite normale a glicemiei. Este un produs care contine cea mai cuprinzatoare formula de nutrienti pentru reducerea oboselii si extenuarii.

Medicamente pentru diabet tip 2

In unele cazuri, diabetul de tip 2 poate fi gestionat cu ajutorul unui stil de viata sanatos. Daca nu este posibil acest lucru, specialistul poate prescrie anumite medicamente, printre care:

  • metformina
  • sulfoniluree
  • tiazolidinediona
  • inhibitori de dipeptidil peptidaza-4 (DPP-4)
  • inhibitorii cotransportatorului de sodiu-glucoza-2 (SGLT2)

 

Medicamentele enumerate mai sus poate cauza reactii adverse. Daca tensiunea arteriala sau colesterolul nu sunt, de asemenea, la niveluri ideale, specialistul poate prescrie si medicamente care sa raspunda acestor nevoi.

Alimentatia pacientului cu diabet tip 2

Alimentatia recomandata persoanelor cu diabet tip 2 este aceeasi pe care ar trebui sa o urmeze aproape toata lumea. Practic, o persoana cu diabet tip 2 trebuie sa:

  • opteze pentru alimentele bogate in nutrienti si cu un continut scazut de calorii goale.
  • fie atenta la marimea portiilor si sa se opreasca din mancat cand este satula.
  • citeasca atent etichetele alimentelor pentru a vedea cat zahar sau carbohidrati contine o portie.

 

Ce alimente si bauturi trebuie consumate in cantitati limitate

Persoanele diagnosticate cu diabet tip 2 sau cele care doresc sa evite aceasta afectiune trebuie sa consume in cantitati cat mai mici anumite alimente si bauturi. Printre acestea se numara:

  • alimentele bogate in grasimi saturate sau trans (cum ar fi carnea rosie si produsele lactate bogate in grasimi)
  • produsele rafinate de patiserie
  • bauturile dulci (cum ar fi sucurile acidulate si unele sucuri de fructe)
  • carnea procesata (cum ar fi salamul)
  • margarina
  • gustarile care contin cantitati mari de zahar, foarte procesate (prajituri si unele tipuri de cereale pentru micul dejun)

diabet-tip-2-alimente-de-evitat

Alimente recomandate

Persoanele cu diabet tip 2 nu trebuie sa excluda total carbohidratii din alimentatie. Carbohidratii sanatosi pot asigura doza zilnica de energie. Printre alimentele care contin carbohidrati sanatosi se numara:

  • fructele intregi
  • leguminoasele, precum fasolea
  • cerealele integrale, cum ar fi ovazul sau quinoa
  • legume fara amidon (cum ar fi broccoli, morcovii si conopida)
  • cartofii dulci

diabet-tip-2-alimente-recomandate

De asemenea, nu trebuie sa evitati definitiv grasimile, ci mai degraba sa alegeti tipurile potrivite de grasimi, cum ar fi alimentele cu acizi grasi omega-3 sanatosi pentru inima:

  • somonul
  • tonul
  • codul
  • sardinele
  • macroul
  • halibutul negru
  • semintele de in

 

In plus, puteti opta pentru grasimi mononesaturate si polinesaturate sanatoase dintr-o serie de alimente, cum ar fi:

  • uleiurile, precum uleiul de masline
  • nucile, cum ar fi migdalele, nucile si nucile pecan
  • avocado

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193

https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes

https://www.healthline.com/health/diabetes

Farmacistul Catena va recomanda: