Ascaridioza = una dintre cele mai frecvente infectii cu viermi la oameni din intreaga lume, dar care se poate manifesta si la animale, ascaridioza este cauzata de viermii cilindrici Ascaris lumbricoides, mai cunoscuti sub numele de limbrici. Acesti paraziti folosesc corpul pe post de gazda in procesul lor de maturizare, de la nivelul de larve sau oua la viermi adulti, care pot avea o lungime mai mare de 30 de centimetri. Ascaridioza apare cel mai adesea la copiii din regiunile tropicale si subtropicale ale lumii – in special in zonele cu salubritate si igiena slabe.
Ascaridioza se poate manifesta:
La nivelul plamanilor – dupa ingerarea oualor microscopice ale parazitilor, acestea eclozeaza in intestinul subtire, iar larvele pot migra prin fluxul sangvin sau sistemul limfatic pana in plamani. In acest caz, se pot manifesta semne si simptome similare cu astmul sau pneumonia, inclusiv:
-
tuse persistenta;
-
dificultati de respiratie;
-
respiratie suieratoare.
Dupa ce au petrecut 10 pana la 14 zile in plamani, larvele calatoresc spre gat, moment in care ar putea fi observate in urma unor episoade de tuse.
La nivelul intestinelor – larvele se transforma in viermi adulti in intestinul subtire, unde pot trai pana cand mor. Printre simptomele usoare sau moderate pot fi:
-
dureri abdominale vagi;
-
greata;
-
varsaturi;
-
diaree sau scaune cu sange.
Este bine de stiut ca ascaridioza nu se transmite direct de la o persoana la alta. In schimb, se poate transmite prin contactul cu solul amestecat cu fecale umane sau de porc care contin ouale parazitilor sau prin apa infectata. Oamenii se mai pot infecta cu ascaridoza si prin consumul de porc sau de pui negatite suficient de mult, daca animalele sunt la randul lor infectate. La copiii mici, infectia poate aparea din pricina obiceiului de a baga degetele murdare in gura. Fructele sau legumele nespalate, cultivate in sol contaminat, pot transmite, de asemenea, ascaridioza.
De la ingerarea oualor de parazit si pana la depozitarea lor – poate dura aproximativ doua sau trei luni. Totodata, trebuie stiut si ca viermii pot trai in corp timp de un an sau doi.
Pentru a diagnostica ascaridioza, medicul va analiza simptomele si va stabili tipul de teste care trebuie facute: de la teste de scaun, pana la teste de sange, care ar putea fi repetate si dupa schema de tratament recomandat tot de specialist, pentru a urmari evolutia pacientului si daca infectia a fost stopata.
Cea mai buna metoda de prevenire a ascaridiozei este o buna igiena. Odata urmate aceste sfaturi se poate evita infectia cu paraziti. Inainte de a manipula alimentele, spalati intotdeauna mainile cu apa si sapun. Totodata, spalati bine fructele si legumele proaspete. De asemenea, cand calatoriti, este recomandata doar apa imbuteliata si alimentele crude.