Simptome care indica prezenta parazitilor intestinali

Simptome care indica prezenta parazitilor intestinali Simptome care indica prezenta parazitilor intestinali

Ultima actualizare: 27 iulie 2022

paraziti-intestinali

Parazitii intestinali traiesc in intestine si, de obicei, sunt sub forma de protozoare (cum ar fi Giardia) sau viermi (cum ar fi oxiurii sau tenia). Acestia patrund in corp si folosesc intestinul drept adapost. Parazitii intestinali traiesc si se reproduc in intestine sau in alte zone ale corpului. Parazitii pot provoca sau nu simptome sau o infectie parazitara.

Infectiile parazitare se transmit foarte usor in randul persoanelor care traiesc in locuri aglomerate, precum gradinitele si scolile. De asemenea, copiii care traiesc in tarile aflate in curs de dezvoltare au, de obicei, anumite tipuri de paraziti intestinali. Riscul de a contracta paraziti intestinali e mai mare in zonele in care nivelul igienei este redus si consumul de apa nesigur.

Cei mai frecventi paraziti intestinali sunt giardia si oxiurii. Copiii care locuiesc in tarile in curs de dezvoltare, unde salubritatea si igiena sunt deficitare, sunt afectati si de alti paraziti intestinali. Printre acesti paraziti intestinali se numara Ascaris lumbricoides, Entamoeba histolytica si tenia.

 


Infestarea cu paraziti intestinali – generalitati

Infectiile cu paraziti intestinali sunt afectiuni cauzate de paraziti care infecteaza tractul gastro-intestinal al oamenilor si al animalelor. Astfel de paraziti pot trai si se pot multiplica oriunde in organism, insa majoritatea prefera peretii intestinali.

Parazitii se transmit prin ingestia de carne insuficient preparata, prin consumul de apa infectata si prin contactul cu materiile fecale.

Unele tipuri de viermi si protozoare sunt clasificate drept paraziti intestinali care provoaca infectii - cei care rezida in intestine. Aceste infectii pot afecta sau imbolnavi gazda (oameni sau animale). Daca este cauzata de viermi, infectia cu paraziti intestinali poarta denumirea de helmintiaza.

Exista metode eficiente de eliminare a viermilor intestinali. Printre acestea se numara NIKVORM, o formula complexa din plante cu traditie in medicina ayurvedica pentru proprietatile antihelmintice (oxiuri, tenie, limbrici), antiparazitare (giardia), antifungice (Candida albicans) si antibacteriene (Escherichia Coli, Helicobacter Pylori, Staphilococus Aureus).

Infestarea cu oxiuri

Cel mai frecvent simptom al infectiei cu oxiuri este mancarimea intensa care apare in jurul anusului. Aceste infectii sunt extrem de contagioase si pot fi prevenite doar prin spalarea pe maini si prin alte metode de igiena.

O infectie cu oxiuri, cunoscuta si sub numele de enterobiaza sau oxiuriaza, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de infectii cu viermi intestinali care apar la oameni, la nivel mondial. Oxiurii sunt viermi albi, ingusti si pot varia in marime de la 8 pana la 13 milimetri pentru femele si 2 pana la 5 milimetri pentru masculi.

Infestarea cu giardia

Giardioza este o infectie care apare la nivelul intestinului subtire si care este cauzata de un parazit microscopic numit Giardia lamblia. Giardioza se raspandeste prin contactul cu persoanele infectate. De asemenea, o persoana poate dezvolta giardioza daca mananca alimente contaminate sau daca bea apa contaminata. In plus, giardia poate fi contractata si de animalele de companie (caini, pisici).

paraziti-intestinali-giardia

Infestarea cu limbrici

Limbricii sunt arhicunoscuti in limbajul popular. In ciuda denumirii care poate starni amuzament, limbricii pot cauza adevarate neplaceri. Infectia cu limbrici poarta denumirea medicala de ascaridioza.

Ascaridioza este un tip de infectie cu viermi rotunzi. Acesti viermi sunt paraziti care folosesc corpul persoanei infectate drept gazda pentru a se maturiza de la nivelul de larve sau oua la cel de viermi adulti. Viermii adulti, care se reproduc, pot sa depaseasca lungimea de 30 de centimetri.

Cu toate ca este una dintre cele mai frecvente infectii cu viermi la oameni, ascaridioza este mai putin intalnita in tarile occidentale. Majoritatea persoanelor infectate dezvolta forme usoare, fara simptome. Cu toate acestea, o infectie mai puternica poate provoca simptome si complicatii grave.

Infestarea cu paraziti intestinali – simptome si manifestari

Parazitii pot trai in intestine ani de zile fara a provoca simptome. Cu toate acestea, multi oameni ajung sa dezvolte simptome provocate de paraziti intestinali, iar acestea apar sub forma de:

  • durere abdominala
  • gaze sau balonare
  • diaree
  • dureri de stomac sau sensibilitate la nivelul acestuia
  • dizenterie (o infectie intestinala care se manifesta prin scaune moi care contin sange si mucus)
  • senzatie de oboseala
  • pierdere in greutate
  • eruptie la nivelul pielii sau mancarime in jurul rectului sau al organelor genitale
  • prezenta unui vierme in scaun
  • greata sau varsaturi

paraziti-intestinali-simptome

Paraziti intestinali - modalitati de transmitere

Riscul de a contracta paraziti intestinali este mai mare:

  • daca locuiti sau vizitati o zona in care infectiile cu paraziti intestinali sunt frecvente
  • daca urmeaza sa calatoriti intr-o alta tara
  • in mediile cu igiena precara
  • daca nu pastrati o igiena corespunzatoare
  • in randul copiilor si batranilor
  • in cazul persoanelor care au un sistem imunitar slabit

Paraziti intestinali - sfaturi pentru preventie

Pentru a va feri de infectiile cu paraziti intestinali este esential sa pastrati o igiena buna. Mai exact, este recomandat sa:

  • Va spalati frecvent pe maini, mai ales dupa ce schimbati scutece, folositi toaleta si va jucati in afara casei.
  • Evitati, fierbeti sau filtrati apa potential contaminata.
  • Spalati lenjeria de pat in mod regulat.
  • Incercati sa nu inghiti apa atunci cand inotati in piscine, lacuri sau ape curgatoare.
  • Igienizati jucariile copiilor cu dezinfectant.
  • Trageti jaluzelele sau draperiile in dormitoare in timpul zilei, deoarece ouale de oxiuri sunt sensibile la lumina.

 

Referinte:

https://www.mountsinai.org/health-library/condition/intestinal-parasites

https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=815&language=English

https://www.sepsis.org/sepsisand/parasitic-infections/

Farmacistul Catena va recomanda:

BioVitality Nikvorm Sirop pentru eliminarea parazitilor intestinali X 60 ml

BioVitality Nikvorm Sirop pentru eliminarea parazitilor intestinali X 60 ml

NIKVORM este o formula complexa si unica din plante…