Eczema numulara – cauze, factori de risc, simptome si tratament

Eczema numulara – cauze, factori de risc, simptome si tratament Eczema numulara – cauze, factori de risc, simptome si tratament

Ultima actualizare: 20 martie 2024

eczema

Eczema numulara este o afectiune dermatologica destul de rara, cunoscuta si sub denumirile de eczema discoida sau dermatita numulara. Incidenta la nivel mondial este de aproximativ 0,2%, iar din acest motiv despre eczema numulara se vorbeste mai putin, in comparatie cu alte dermatite mult mai frecvente.

Tocmai din acest considerent am ales eczema numulara ca subiect pentru materialul de fata, din care puteti afla toate informatiile relevante despre aceasta afectiune. Va vom prezenta caracteristicele generale, cauzele si factorii de risc, simptomele, metodele de diagnostic si tratament, precum si complicatiile pe care le poate genera eczema numulara.

Asadar, daca doriti sa aflati informatii complete despre aceasta problema dermatologica, va invitam sa parcurgeti randurile de mai jos.


Eczema numulara – informatii generale

Denumirea de eczema numulara face referire la forma circulara a eruptiilor care apar pe piele si care sunt asemanatoare ca dimensiune cu o moneda. Mai exact, denumirea provine de la cuvantul latinesc „nummus”, care inseamna „moneda”, si astfel este usor de intuit ca eczema numulara este o problema cutanata manifestata prin aparitia unor leziuni la nivelul pielii care au forma si dimensiunea unor monede.

Mai trebuie precizat ca eczema numulara face parte din categoria bolilor inflamatorii ale pielii, in cele mai multe cazuri avand manifestari recurente, care se amelioreaza si dispar odata cu trecerea timpului, mai ales daca este administrat tratament adecvat.

Se manifesta preponderent in cazul persoanelor trecute de 50 de ani si afecteaza in special barbatii. De asemenea, s-a mai constatat ca pacientii cu astm au o predispozitie mai mare pentru a dezvolta eczema numulara, insa cu toate acestea boala este considerata una rara, avand in vedere incidenta de aproximativ 0,2% in randul populatiei generale.

Important de retinut mai este si faptul ca eczema numulara nu face parte din categoria bolilor contagioase.

Benesio Strescalm este un supliment alimentar care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice. Ajuta la sustinerea starii de bine si reducerea stresului si a iritabilitatii, reduce oboseala si extenuarea, mentinand sanatatea starii psihice.

Eczema numulara – factori de risc si cauze

Dupa cum tocmai am precizat, barbatii, persoanele trecute de 50 de ani si pacientii care sufera de astm sunt categoriile cel mai des diagnosticate cu eczema numulara, astfel ca apartenenta la sexul masculin, varsta de peste 50 de ani si boala astmatica pot fi mentionate din start ca factori de risc.

Eczema numulara mai poate aparea la orice varsta si pe fond de stres, dar si ca urmare a fluctuatiilor de temperatura sau a expunerii indelungate la un mediu umed sau uscat.

Alti factori de risc sunt folosirea produselor cosmetice sau a unor substante care usuca ori irita pielea, precum si intepaturile de insecte si leziunile cutanate care se pot infecta.

In ceea ce priveste cauzele care genereaza eczema numulara, lucrurile nu sunt inca foarte clare, nefiind inca identificat mecanismul care declanseaza reactiile specifice.

Se cunosc insa cauzele care activeaza acest mecanism, iar acestea sunt urmatoarele:

  • alergiile – eczema numulara poate aparea pe fondul unei reactii alergice declansate de alergeni alimentari sau din mediul inconjurator;
  • infectiile cutanate – leziunile de la nivelul pielii permit patrunderea bacteriilor si a altor agenti patogeni care provoaca infectii ce pot fi insotite sau urmate de eczema numulara;
  • pielea uscata – expunerea la temperaturi extreme, aerul uscat, baile fierbinti sau folosirea anumitor produse cosmetice ori substante pot duce la uscarea pielii, care devine astfel mai vulnerabila si mai predispusa la aparitia unor dermatite precum eczema numulara.
  • abraziunea – purtarea unor haine din tesaturi aspre in contact direct cu pielea poate fi o alta cauza care sa duca la aparitia acestei afectiuni, din cauza iritatiilor pe care le provoaca.

Naturalis Strescontrol este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Ajuta la atenuarea tensiunilor nervoase usoare, sustine relaxarea, contribuie la ameliorarea simptomelor usoare de stres si sustine functionarea normala a sistemelor hepato-biliar si digestiv.

Eczema numulara – simptome si manifestari clinice

Elementul definitoriu pentru eczema numulara il constituie aparitia acelor pete despre care spuneam ca sunt asemanatoare unor monede. Mai exact, acestea au forma rotunda sau usor ovala, cu un diametru ce poate varia intre 1 si 10 centimetri. Initial, petele apar de obicei pe brate si pe picioare, dar se pot extinde si pe restul corpului, inclusiv in palme. Petele sunt de un rosu intens, iar pe suprafata lor apar vezicule cu lichid care se sparg usor, facand ca zonele respective sa fie permanent umede.

Aparitia acestor pete este insotita de mancarime sau de senzatia de arsura care se intensifica pe timpul noptii, cauzand deseori tulburari de somn. Pielea de la nivelul petelor se poate inrosi la randul sau, iar deseori se inflameaza.

Odata cu trecerea timpului petele devin mai intunecate, se usuca, iar pe suprafata lor se formeaza coji asemanatoare unor solzi. Totodata, mancarimea si senzatia de arsura se atenueaza treptat.

Cele mai multe forme de eczema numulara sunt cronice, asa ca astfel de episoade sunt recurente, repetandu-se in functie de influenta factorilor de risc enumerati anterior.

Benesio Magneziu B complex contine o combinatie de magneziu si complex de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), care contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos. Granulele orodispersabile ofera rapiditate si usurinta in administrare (nu necesita apa), produsul fiind total adaptat ritmului vietii moderne.

Eczema numulara – protocol de diagnostic

Stabilirea unui diagnostic de eczema numulara nu ar trebui sa-l puna in dificultate pe niciun medic dermatolog cu un minim de experienta, semnele specifice bolii fiind evidente. De obicei, este suficient examenul clinic pentru fixarea diagnosticului si doar in anumite situatii se recomanda investigatii suplimentare, cand exista suspiciuni cu privire la o alta cauza ce a generat eruptiile cutanate.

Pentru inceput, medicul dermatolog poarta o discutie cu pacientul, interesandu-se de simptomele pe care acesta le acuza, de perioada de manifestare, de istoricul medical si de alte detalii care il ajuta sa isi faca o prima imagine generala asupra cazului.

Urmeaza apoi examinarea fizica in cadrul carei medicul poate identifica usor eczema numulara datorita formei si aspectului eruptiilor cutanate. Rezultatele examinarii fizice si informatiile furnizate de pacient, coroborate cu istoricul sau medical, constituie de cele mai multe ori date suficiente pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului e eczema numulara. In cazul in care suspecteaza ca poate fi vorba de o reactie alergica, medicul solicita o testare alergologica iar in alte situatii poate recomanda investigatii suplimentare daca inflamatia este intensa ori raspandita pe o suprafata extinsa.

Eczema numulara – optiuni privind tratamentul

Tratamentul acestei afectiuni se axeaza pe reducerea inflamatiei si ameliorarea simptomelor care provoaca disconfort, avand totodata si scop preventiv. In primul rand, leziunile trebuie curatate cu solutii dezinfectante, pentru a impiedica infectarea acestora, iar pentru reducerea inflamatiei si a mancarimii se aplica geluri, unguente sau creme cu corticosteroizi.

In formele severe sau cand boala nu raspunde la tratamentul cu corticosteroizi, se apeleaza la terapia cu raze ultraviolete. Procedura se numeste fototerapie si se bazeaza pe expunerea zonelor afectate, la lumina ultravioleta de diferite intensitati. Razele ultraviolete au capacitatea de modula raspunsul sistemului imunitar si de a reduce astfel inflamatia, contribuind totodata la vindecarea pielii, fara ca petele specifice bolii sa lase urme.

Pana la vindecarea completa este recomandat ca pacientii sa evite curatarea zonelor afectate cu sapun, gel de dus sau alte produse cosmetice care contin substante ce pot amplifica inflamatia. De asemenea, este de evitat apa foarte fierbinte la dus, iar daca aerul din casa este prea uscat din cauza mijloacelor de incalzire, e bine sa folositi un umidificator de camera.

Pentru a grabi vindecarea si a preveni extinderea inflamatiei, se mai recomanda purtarea de haine largi, din materiale fine si moi, care nu irita pielea

Eczema numulara – complicatii si riscuri

Eczema numulara nu este considerata o afectiune grava si de aceea nu prezinta o predispozitie catre complicatii severe. Cel mai adesea, boala poate fi insotita de infectii ale petelor cutanate, infectii aparute ca urmare a scarpinatului compulsiv. Prin scarpinare se creeaza mici leziuni la nivelul pielii, care constituie o poarta de intrare pentru bacterii si alti agenti patogeni. Totodata, scarpinatul poate constitui o sursa de infectare, din cauza ca acesti agenti patogeni sunt prezenti deseori pe maini si sub unghii, iar in acest mod sunt „transferati” in zonele afectate de eczema numulara.

Mancarimea intensa si senzatia de arsura care se manifesta mai pregnant pe timpul noptii pot da insomnii, care genereaza la randul lor stres si oboseala. Pe termen lung, astfel de stari ajung sa afecteze si psihicul, ducand la anxietate sau chiar depresie.

De asemenea, leziunile specifice nu sunt tocmai placute la vedere, iar daca persista pe termen lung sau apar frecvent, ajung sa afecteze calitatea vietii pacientilor si sa le scada stima de sine. Acestia devin tot mai retrasi, evita sa mai apara in public si sa socializeze, iar in final se poate ajunge si pe aceasta cale la tulburari de anxietate si depresie.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Strescontrol x 20cpr.

    Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

      StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Valeriana ofera multiple beneficii: ajuta…

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…