Eruptie dentara: manifestari si remedii eficiente

Eruptie dentara: manifestari si remedii eficiente Eruptie dentara: manifestari si remedii eficiente

Ultima actualizare: 6 februarie 2024

Aparitia primilor dinti la bebelusi reprezinta un semn clar de dezvoltare fireasca. Eruptia dentara este un proces natural, care aduce deseori un mix de emotii pentru parinti. Pe de-o parte veti fi entuziasmati de aparitia primilor dinti la bebelusi, dar pe de alta parte veti simti o neliniste, intrucat stiti foarte bine ca eruptia dentara poate fi insotita de manifestari diverse pentru copii. Chiar daca manifestarile pe care acestia le au atunci cand trec prin eruptie dentara pot fi greu de privit de catre parinti, acesta este un proces prin care cei mici trebuie neaparat sa treaca. Prin acest articol veti afla care sunt manifestarile si simptomele pe care cei mici le au atunci cand trec prin eruptie dentara, dar si remediile pe care le puteti folosi pentru a-i linisti pe cei mici pe parcursul acestei perioade dificile.

Farmacistii Catena recomanda Foramen Baby gel eruptii primii dintisori, un gel pe baza de extract natural de musetel, provitamina B5 si glicirizinat de amoniu, care ajuta la diminuarea durerii locale provocate de eruptia primilor dinti.


Varsta la care apar primii dintisori

Una dintre primele intrebari pe care parintii si le pun, mai ales cand au primul copil, este varsta la care apar primii dintisori. In general, primii dinti apar in jurul varstei de 6 luni. Mai concret, etapele in care apare eruptia dentara sunt urmatoarele:

  • Incisivul central superior: 8-12 luni
  • Incisivul lateral superior: 9-13 luni
  • Caninul superior: 16-22 luni
  • Primul molar superior: 13-19 luni
  • Al doilea molar superior: 25-33 luni
  • Al doilea molar inferior: 23-31 luni
  • Primul molar inferior: 14-18 luni
  • Caninul inferior: 17-23 luni
  • Incisivul lateral inferior: 10-16 luni
  • Incisivul central inferior: 6-10 luni

Pana la varsta de 3 ani, eruptia dentara ar trebui sa se finalizeze la copii si acestia sa aiba in jur de 20 de dinti primari. Cu toate acestea, este important sa retineti ca fiecare copil este unic si ca poate exista etape diferite in eruptia dentara. Asadar, in unele cazuri primii dinti pot aparea chiar de la varsta de 3 luni, in timp ce in cazul altora poate intarzia pana la varsta de 1 an.

Pentru calmarea disconfortului cauzat de eruptia dentara, farmacistii Catena recomanda jucaria pentru dentitie Adora, in forma de mar rosu, umpluta cu apa. Pentru a oferi o senzatie mai rapida de calmare, produsul poate fi tinut la frigider sau congelator, inainte de folosire.

Eruptie dentara – manifestari si simptome

Eruptia dentara poate fi dureroasa uneori, putand genera manifestari si simptome diverse. Printre cele mai comune manifestari pe care copiii le au cand incepe eruptia dentara se numara urmatoarele:

  • cantitate excesiva de saliva – cand incepe eruptia dentara, veti observa ca bebelusul incepe sa saliveze mai mult decat de obicei. Aceasta manifestare este des intalnita, deoarece procesul de aparitie a dintilor stimuleaza productia de saliva in exces.
  • inflamarea gingiilor si sensibilitate – gingiile din jurul dintilor care incep sa apara se vor inflama si vor deveni foarte sensibile. Aceste simptome sunt un raspuns normal al organismului atunci cand dintele trece prin gingie.
  • stare de iritabilitate – disconfortul creat de eruptia dentara il poate face pe cel mic sa fie iritat si mai nelinistit decat de obicei.
  • tendinta de a mesteca sau musca excesiv – presiunea pe care eruptia dentara o pune asupra gingiilor poate fi combatuta printr-o alta sursa de presiune. De aici, tendinta bebelusilor de a musca si a baga lucruri in gura.

Aceste simptome sunt in general usor de gestionat si nu aduc un stres foarte mare pentru parinti. Cu toate acestea, exista si situatii in care copiii pot avea diaree, senzatie accentuata de voma, iritatii pe corp, febra, tuse sau congestie. In cazul in care apar aceste manifestari, este important sa discutati cat mai rapid cu pediatrul.

Remedii de ajutor in eruptia dentara

Cand incepe eruptia dentara, veti dori sa faceti orice este posibil pentru a-l ajuta pe copil sa se simta mai bine si sa aiba mai putin disconfort. Desi este o perioada care va trece de la sine, exista cateva remedii pe care le puteti incerca.

  • Jucarii reci pentru dentitie

Il puteti ajuta pe bebelus sa se simta mai bine cand ii apar dinti daca ii oferiti o jucarie din silicon special, care a fost tinuta in prealabil la frigider. Temperatura scazuta a jucariei va ajuta la relaxarea gingiilor, reducand disconfortul cauzat de aparitia dintilor. Este important sa alegeti jucariile care sunt sigure pentru bebelusi si care au fost special concepute pentru acest scop. Acest tip de jucarii trebuie sa fie fabricate dintr-un material durabil si nu ar trebui sa fie inghetate, ci doar racite. In caz contrar, in loc sa ajute gingiile, o jucarie inghetata ar putea sa faca mai mult rau intrucat ar putea zgaria gingiile.

  • Masajul gingiilor

Printr-un masaj gentil al gingiilor veti ajuta copilul sa se simta mai bine daca se afla in punctul maxim de disconfort din cauza eruptiei dentare. In primul rand, trebuie sa va spalati pe maini si apoi sa masati gingiile bebelusului, direct cu degetul. O alta optiune ar fi sa folositi o lingurita rece, de dimensiuni reduse, cu care sa masati usor gingiile copilului, pentru cateva minute. Prin acest tip de presiune veti reduce temporar senzatia de disconfort.

Jucaria pentru dentitie Adora, in forma de inima, este fabricata dintr-un silicon moale pentru a nu leza gingiile sensibile ale micutului. Datorita texturilor diferite de pe suprafata ei, aceasta asigura un masaj delicat gingiilor inflamate, ajutand la calmarea durerii.

  • Lapte matern sub forma de cuburi de gheata

Intrucat la varsta la care incepe eruptia dentara bebelusul este inca alaptat, o solutie pentru a-l ajuta in timpul acestei perioade ar fi chiar laptele matern. In acest caz, il puteti congela sub forma de cuburi de gheata. Dupa ce s-au format cuburile, le puteti pisa sau marunti si apoi sa le oferiti bebelusului pentru a le mesteca. Astfel, inflamatia si iritatia de la nivelul gingiilor vor disparea. De asemenea, pentru a-l linisti pe cel mic, un remediu la indemana ar fi sa-l alaptati. Prin supt, presiunea pe care cei mici o simt asupra gingiilor se diminueaza si prin urmare vor incepe sa se linisteasca.

In concluzie, eruptia dentara este o perioada normala din dezvoltarea unui bebelus. Desi poate fi o perioada plina de provocari, atat pentru copii, cat si pentru parinti, eruptia dentara este un semn clar ca bebelusul creste in mod armonios. Din fericire, exista diverse remedii pe care le puteti incerca pentru a-l ajuta pe cel mic sa se simta mai bine. In cazul in care simptomele si manifestarile se complica, iar starea bebelusului se inrautateste, este recomandat sa discutati cat mai rapid cu pediatrul.

Surse:

https://www.munroesdental.com/patient-info/tooth-eruption-and-shedding/#:~:text=The%20first%20teeth%20to%20erupt,erupt%20from%2016%2D23%20months.

https://www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/eruption-charts

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11179-teething-teething-syndrome

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/Babys-First-Tooth-Facts-Parents-Should-Know.aspx

https://www.aboutkidsteeth.com/natural-teething-remedies/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/teething/art-20046378

https://www.webmd.com/parenting/baby/teething-symptoms-remedies

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: