In cazul fibromialgiei, durerea nu este permanenta si nici progresiva, insa, atunci cand apare, ingreuneaza sau chiar intrerupe activitatile obisnuite. Cititi articolul de mai jos pentru a afla ce este fibromialgia, care sunt factorii de risc, simptomele asociate cu aceasta afectiune, diagnosticul, tratamentul recomandat si remediile pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei.
Fibromialgia nu este o boala sau afectiune, ci un sindrom de durere cronica manifestata la nivelul muschilor si tesuturilor moi. Descoperita in 1980, fibromialgia nu este de natura inflamatorie sau reumatica, cu toate ca, la inceputuri, a fost considerata o afectiune reumatica bazata pe probleme psihice netratate, si este caracterizata mai exact prin puncte sensibile si dureroase la presiune.
Cauzele fibromialgiei
Cu toate ca exista mai multe ipoteze, pana in prezent, cauzele fibromialgiei nu sunt cunoscute cu exactitate. Se crede ca o cauza ar fi sensibilitatea crescuta si nivelul de toleranta la durere scazut al celulelor nervoase aflate in maduva spinarii si creier ca urmare a unor posibile modificari chimice. Pe de alta parte, se crede ca fibromialgia poate fi provocata de dezechilibrul unor hormoni, asa cum sunt cortizolul si somatotropul, hormonul cresterii, deoarece insuficienta acestora provoaca extenuare, dar si toleranta scazuta la durere.
Factorii de risc in cazul fibromialgiei
Fibromialgia este prezenta in special la femei, la persoanele cu probleme reumatice, la cele care prezinta o boala infectioasa, dar si la persoanele care se confrunta cu probleme psihice grave. De asemenea, gradul ridicat de stres, tulburarile de somn si depresiile constante pot conduce catre dezvoltarea acestui sindrom. De asemenea, si vremea rece sau umeda poate fi un factor declansator sau agravant al fibromialgiei.
Simptomele fibromialgiei
Cel mai important simptom este, cu siguranta, durerea resimtita in muschi, tendoane, ligamente. Insa, pe langa aceasta, o combinatie de alte semne indica prezenta fibromialgiei. Durerile de cap, extenuarea, cauzata fie de insomnie, fie de somnul slab calitativ, anxietatea, sindromul de colon iritabil, lipsa concentrarii si tulburarile de memorie pot fi alte simptome care indica fibromialgia. Manifestarile sunt diferite de la o persoana la alta. In cazuri mai rare, fibromialgia poate fi insotita de sindromul Raynaud, de furnicaturi si amorteli ale diferitelor parti ale corpului, de stari asemanatoare celor de gripa sau de mancarimi si probleme intestinale. De asemenea, rigiditatea matinala a articulatiilor care nu dureaza mai mult de o ora este un semn caracteristic acestui sindrom.
Un alt simptom comun doar fibromialgiei este prezenta unor puncte sensibile in anumite locatii ale corpului. Cand acestea sunt apasate la persoane care sunt santoase, senzatia resimitita va fi doar una de presiune. In cazul celor care sufera de fibromialgie, acestia vor simti durere.
Diagnosticul fibromialgiei
Fibromialgia este un sindrom destul de dificil de diagnosticat din cauza simptomelor care variaza considerabil sau care pot avea si alte cauze. Simptomele fibromialgiei pot asadar sa coincida cu cele ale hipotiroidismului sau ale afectiunilor autoimune, cum ar fi artitra reumatoida. Pentru a pune un diagnostic, medicul specialist trebuie sa constate existenta durerilor larg raspandite, ce dureaza trei luni sau mai mult, oboseala si probleme cu procesele de gandire (memoria si intelegerea).
Deoarece nu exista teste de laborator specifice sau radiologice, analizele se vor efectua pentru excluderea altor boli ce au un debut similar. Pentru a putea pune un diagnostic corect, medicul trebuie sa excluda existenta bolilor inflmatorii reumatice, cum ar fi poliartrita reumatoida, polimialgia, polimiozita, bolile endocrine, lupusul eritematos, neoplaziile sau infectiile.
Testele de sange pe care le veti efectua pot include factorul reumatoid, testele functiei tiroidiene, testul de peptida citricilina ciclica si rata de sedimentare a eritrocitelor.
Pentru a stabili daca suferiti de fibromialgie, doctorul dumneavoastra va analiza si acele puncte specifice din corp si reactia dumneavoastra la palparea lor. Daca prezentati durere la cel putin 11 din cele 18 puncte dureroase, este posibil sa suferiti de aceast sindrom. Punctele mai sus mentionate sunt dispuse simetric pe ambele parti ale corpului la nivelul: cervical inferior, trapez, supraspinos, occiputului, coasta doi anterior, lateral de cot, fesier, genunchi medial si sold lateral.
Tratamentul fibromialgiei
Din pacate, in momentul de fata nu exista un tratament care sa vindece fibromialgia. Dupa un consult de specialitate si extrem de amanuntit, se va incepe tratarea simptomelor si inlaturarea pe cat posibil a cauzelor. Cu alte cuvinte, se vor prescrie tratamente pentru fiecare afectiune in parte care compune anamneza. Asadar, nu exista pastile pentru fibromialgie, ci pentru diversele simptome pe care aceasta le poate provoca.
Remedii pentru ameliorarea simptomelor fibromialgiei
Relaxarea este extrem de importanta in prevenirea reaparitiei simptomelor, motiv pentru care ar trebui redus nivelul de stres si imbunatatita calitatea somnului. De asemenea, fizioterapia, reflexoterapia, acupunctura, electroacupunctura, masajul, fitoterapia si terapia cu temperaturi alternante pot ameliora simptomele.
Exercitiile fizice pot ameliora substantial multe simptome ale fibromialgiei, reducand astfel durerea. Este recomandat sa le efectuati de cel putin trei ori pe saptamana, pentru a va calma oboseala si depresia. Desigur, nu exagerati cu intensitatea acestora.
O schimbare de dieta ar putea de asemenea sa ajute. Aceasta solutie va varia de la persoana la persoana, asadar experimentati cu introducerea si excluderea din dieta a anumitor alimente pana cand va simtiti mai bine si observati modificari ale simptomelor. Anumite alimente precum aspartanul, rosiile si cafeina se pare ca agraveaza simptomele anumitor persoane, deci puteti incepe prin excluderea acestora din dieta dumneavoastra, cel putin pentru o perioada.
Masajul poate de asemenea sa ajute la ameliorarea durerii, conform unor practicanti. Acestia sustin ca tehnica este mai putin importanta, principiul de baza fiind aplicarea unei presiuni moderate in anumite puncte cheie ale corpului. Anumiti pacienti sustin ca si acupunctura poate ajuta.
Din pacate, multe persoane care sufera de fibromialgie vor suferi si din cauza unei depresii majore in momentul in care primesc diagnosticul si incep sa experimenteze durerea si oboseala cronica. Este cercetata si prezenta unor anomalii in chimia creierului, ce pot duce la depresii sau o sensibilitate crescuta la durere.
Gandirea pozitiva combinata cu meditatia si rugaciunea au un efect vindecator, studiile doctorului Andrew Newberg demonstrand ca prin rugaciune se pot regla atat procesele din organism, cat si structura afectata a constiintei. In cazul durerilor, se pot folosi analgezice si antidepresivele pentru oboseala.