Free T4 sau FT4 (Tiroxina libera) – indicatii si interpretari

Free T4 sau FT4 (Tiroxina libera) – indicatii si interpretari Free T4 sau FT4 (Tiroxina libera) – indicatii si interpretari

Ultima actualizare: 13 septembrie 2023

Daca aveti simptome care sugereaza o tulburare tiroidiana, medicul va incepe de obicei prin a solicita un test TSH, care masoara cantitatea de hormon de stimulare a tiroidei din sange. Daca nivelul de TSH este ridicat sau scazut, poate fi necesar sa faceti un test Free T4 pentru a identifica problema. Uneori, poate fi solicitat si un test de triiodotironina (FT3). Testul Free T4 masoara cantitatea de tiroxina libera din sangele dumneavoastra.


De ce este recomandata testarea?

Tiroida produce hormoni care sunt importanti pentru multe dintre functiile corpului. Modul in care functioneaza tiroida va afecteaza metabolismul, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura corpului. Metabolismul se refera la toate procesele fizice si chimice din organism, care convertesc sau folosesc energia pentru respiratie, circulatia sangelui, controlul temperaturii corpului, functia creierului si a nervilor si multe altele.

Exista doi hormoni principali produsi de tiroida. Acestia au T4 si T3, circula in sange si este important ca nivelurile lor sa ramana constant,e pentru a va mentine metabolismul in functiune si in echilibru.

Acest test are si alte denumiri?

Da, se mai numeste concentratie totala de T4, screening de tiroxina, concentratie de T4 liber, FT4.

Ce este testul Free T4?

Testul Free T4 masoara nivelul hormonului tiroxina (T4) din sangele dumneavoastra. Hormonul este produs de tiroida, o glanda in forma de fluture, situata la baza gatului, deasupra claviculei.

Glanda tiroida produce T4 ca raspuns la hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). TSH este produs de glanda pituitara din creier.

T4 se gaseste in organism sub 2 forme: T4 liber si T4 legat. T4 liber calatoreste in tesuturile corpului care folosesc T4. T4 legat se ataseaza de proteine care il impiedica sa patrunda in aceste tesuturi. Mai mult de 99% din T4 este legat. Deoarece T4 este transformat intr-un alt hormon tiroidian numit T3 (triiodotironina), T4 liber este hormonul mai important de masurat, deoarece eventualele modificari apar mai intai in T4.

T3 si T4 ajuta la controlul modului in care corpul dumneavostra stocheaza si foloseste energia pentru a-si desfasura activitatea (metabolismul). Hormonii tiroidieni controleaza si alte procese ale corpului, cum ar fi:

 • respiratia;
 • functia inimii;
 • functia sistemului nervos;
 • temperatura corpului,
 • nivelul colesterolului;
 • cresterea in greutate;
 • dezvoltarea creierului;
 • umiditatea pielii;
 • menstruatia.

Acest test ii poate arata medicului daca glanda tiroida este hiperactiva (hipertiroidism) sau subactiva (hipotiroidism).

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra de la Naturalis care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic. Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Pentru ce este folosit testul Free T4 sau tiroxina libera?

Un test T4 este utilizat pentru a verifica cat de bine functioneaza tiroida. De asemenea, este folosit pentru a ajuta la diagnosticarea si monitorizarea bolilor tiroidiene si a afectiunilor care va pot afecta tiroida, cum ar fi:

 • Hipotiroidism sau tiroida subactiva, care apare cand glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian pentru a satisface nevoile corpului.
 • Hipertiroidism sau tiroida hiperactiva, care apare cand glanda tiroida produce mai multi hormoni tiroidieni decat are nevoie corpul dumneavoastra.
 • Tulburari ale glandei pituitare, care este o glanda de la baza creierului si care produce TSH (hormon de stimulare a tiroidei). TSH controleaza cat de mult T4 produce glanda tiroida. Daca rezultatele unui test TSH nu sunt normale, un test T4 poate ajuta medicul sa-si dea seama daca problema are legatura cu tiroida sau glanda pituitara.

In anumite cazuri, un test T4 poate fi facut ca parte a unui grup de teste numit panou tiroidian. Un panou tiroidian include un test pentru TSH, precum si alte teste tiroidiene.

De ce aveti nevoie de un test de tiroxina?

Daca medicul considera ca ati putea avea o problema cu tiroida, este posibil sa aveti nevoie de un test T4. De obicei, se face mai intai un test de TSH. Daca rezultatele TSH nu sunt normale, se poate face un test T4 pentru a afla mai multe detalii.

Problemele tiroidiene tind sa fie ereditare, asa ca medicul va poate recomanda un test T4 daca vreun membru al familiei dumneavoastra a avut boala tiroidiana. Este posibil sa aveti nevoie si de un test T4 daca simptomele sugereaza ca ati putea avea prea mult sau prea putin hormon tiroidian.

Simptomele hipotiroidismului (prea putin hormon tiroidian) pot include:

 • crestere in greutate;
 • oboseala;
 • piele uscata;
 • par uscat, rarit;
 • sensibilitate la temperaturi scazute;
 • menstruatii dureroase ori neregulate sau probleme de fertilitate;
 • ritm cardiac lent;
 • depresie.

Simptomele hipertiroidismului (prea mult hormon tiroidian) pot include:

 • anxietate, nervozitate, iritabilitate;
 • scadere in greutate, chiar daca pofta de mancare poate creste;
 • tremur al mainilor, slabiciune musculara;
 • transpiratie sau sensibiltate la caldura;
 • aritmie (problema cu ritmul batailor inimii);
 • gusa (glanda tiroida marita);
 • tulburari de somn si oboseala.

Farmacistii Catena recomanda CardioVita de la Naturalis, un supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Ce se intampla in timpul unui test de tiroxina?

Un profesionist din domeniul sanatatii va preleva o proba de sange dintr-o vena a bratului dumneavostra folosind un ac mic. Dupa ce acul este introdus, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-o eprubeta sau flacon.

In ce consta pregatirea pentru testul FT4?

In cele mai multe cazuri, nu aveti nevoie de pregatire speciala pentru un test de sange pentru a masura tiroxina. Anumite medicamente si suplimente va pot afecta rezultatele testelor, asa ca spuneti-i medicului dumneavostra ce luati, dar nu intrerupeti administrarea fara a discuta cu acesta in prealabil.

Daca medicul a solicitat mai multe teste pentru proba dumneavostra de sange, este posibil sa fie necesar sa nu sa mancati sau sa beti cateva ore inainte de testare. Medicul va va anunta daca exista instructiuni speciale de urmat.

Exista riscuri pentru test?

Este posibil sa simtiti o usoara durere sau sa apara o vanataie in locul in care a fost introdus acul, dar majoritatea simptomelor dispar rapid.

Ce inseamna rezultatele?

Daca ati facut un test Free T4, rezultatele acestuia pot fi specificate ca „ Free T4”. Daca vi s-a facut un test T4 total, rezultatele pot fi precizate ca „indice Free T4 (FTI).” Pentru a va intelege pe deplin rezultatele, medicul va trebui adesea sa le compare cu rezultatele altor teste tiroidiene.

Rezultatele testelor pot varia in functie de varsta, sex, istoric de sanatate si alti factori. Rezultatele testelor pot fi diferite in functie de laborator. S-ar putea sa nu insemne ca aveti o problema. Rezultatele sunt date in micrograme per decilitru (mcg/dL). Intervalul normal pentru T4 total – atat liber, cat si legat – variaza in functie de laborator, dar intervalul obisnuit pentru T4 total la adulti variaza de la 5,4 pana la 11,5 mcg/dL.

T4 liber este de obicei masurat in 2 moduri:

T4 liber, cu intervale normale determinate de metoda de testare utilizata de laborator

Indicele Free T4 o formula care include T4 total si o masuratoare numita indice de legare a hormonilor tiroidieni. Intervalul normal pentru indicele T liber este cuprins intre 4,8 si 12,7 mcg/dL.

Daca rezultatele arata un T4 total ridicat sau un indice T4 liber ridicat, inseamna ca s-ar putea sa aveti hipertiroidism. Daca rezultatele arata un T4 total scazut sau un indice T4 liber scazut, este posibil sa aveti hipotiroidism.

Si alte afectiuni pot cauza insa niveluri de T4 ridicate sau scazute.

In general, rezultatele T4 care sunt mai mici decat cele normale pot fi un semn de:

 • hipotiroidism, care poate fi cauzat de boala Hashimoto sau de o alta afectiune care face ca tiroida sa produca prea putin T4;
 • tiroidita (inflamatie tiroidiana);
 • efecte secundare ale anumitor medicamente;
 • hipotiroidism congenital (o afectiune care afecteaza bebelusii inca de la nastere).

In general, rezultatele T4 care sunt mai mari decat cele normale pot fi un semn de:

 • hipertiroidism, care poate fi cauzat de boala Graves sau de o alta afectiune care face ca tiroida sa produca prea mult T4;
 • tiroidita (inflamatie tiroidiana);
 • gusa toxica (o tiroida marita cu zone care produc hormoni tiroidieni in plus);
 • nodul tiroidian toxic (un singur nodul pe tiroida care produce hormon tiroidian suplimentar);
 • prea mult iod in dieta dumneavostra;
 • o tumora necanceroasa in glanda pituitara.

Discutati cu medicul dumneavostra despre ce inseamna rezultatele testului Free T4.

Ce alte informatii este bine sa cunoasteti despre testul de tiroxina?

In cazuri rare, boala tiroidiana se poate dezvolta in timpul sarcinii. Hipertiroidismul si, mai rar, hipotiroidismul, se pot mentine si dupa nastere.

Daca dezvoltati o afectiune tiroidiana in timpul sarcinii, medicul va va monitoriza starea dupa nasterea copilului. De asemenea, daca aveti antecedente de boala tiroidiana, asigurati-va ca discutati cu medicul daca sunteti insarcinata sau intentionati sa ramaneti gravida.

Nou-nascutilor li se face de obicei un test Free T4 pentru a se detecta hipotiroidismul congenital.

 

Surse:

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=t4_free_and_bound_blood

https://www.thyroid.org/thyroid-function-tests/

https://medlineplus.gov/lab-tests/thyroxine-t4-test/

https://www.pathologytestsexplained.org.au/ptests.php?q=Free+T4+%28thyroxine%29

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis CardioVita X 30 capsule

Naturalis CardioVita X 30 capsule

  Naturalis CardioVita este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

  ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea…