Glanda tiroida: functii, rol si afectiuni

Glanda tiroida: functii, rol si afectiuni Glanda tiroida: functii, rol si afectiuni

Ultima actualizare: 3 mai 2023

glanda-tiroida

Glanda tiroida, situata in partea anterioara a gatului, este o glanda endocrina esentiala pentru reglarea metabolismului si functionarea optima a sistemului endocrin al organismului. Prin productia si eliberarea hormonilor tiroidieni in sange, glanda tiroida influenteaza metabolismul bazal, dezvoltarea tesuturilor si organelor, precum si reglarea temperaturii corpului si a functiei inimii. Cu toate acestea, afectiunile glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul si hipotiroidismul, pot perturba functionarea normala a glandei, avand un impact semnificativ asupra sanatatii si starii de bine a unei persoane.

In cazul in care considerati ca aveti probleme cu glanda tiroida, este indicat sa consultati un medic specialist in vederea realizarii unor analize si controale pentru a determina cu exactitate problema cu care va confruntati. In continuare, v-am pregatit o serie de informatii utile in ceea ce priveste functiile, rolul si posibilele afectiuni ce pot aparea din cauza glandei tiroidei care nu functioneaza corespunzator.


Glanda tiroida – ce este si ce rol are

Situata in partea anterioara a gatului, in fata traheei si sub marul lui Adam, gland tiroida este o glanda endocrina inn forma de fluture. Ea are un rol esential in reglarea metabolismului si functionarea optima a sistemului endocrin al organismului uman.

Principala functie a glandei tiroide este de a produce si elibera hormonii tiroidieni - tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) - in sange. Acesti hormoni au un impact semnificativ asupra functionarii majoritatii celulelor din corp, influentand metabolismul bazal, care este rata la care organismul transforma hrana in energie. Hormonii tiroidieni regleaza metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor, avand un efect direct asupra producerii de energie si a functionarii organismului.

Glanda tiroida mai are un rol important in dezvoltarea si cresterea normala a tesuturilor si organelor, inclusiv in dezvoltarea creierului fatului in timpul sarcinii. De asemenea, glanda tiroida are un impact asupra reglarii temperaturii corpului, a functiei inimii si a sistemului nervos central.

Asadar, glanda tiroida are un rol crucial in reglarea metabolismului, dezvoltarea si cresterea normala si reglarea functiilor vitale ale organismului. Disfunctiile glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul si hipotiroidismul, pot afecta sanatatea si starea de bine a unei persoane si necesita diagnostic si tratament adecvate.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea glandei tiroide, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Thyrohelp. Acesta este un supliment alimentar care are in compozitie un amestec special de ingrediente - zinc, seleniu, vitamina D, extract de turmeric si L – tirozina, ingrediente cu un rol esential in controlul metabolismului si reglarea functiilor vitale ale organismului.

Care este rolul hormonilor tiroidieni

Hormonii tiroidieni, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), produsi de glanda tiroida, au un rol esential in reglarea metabolismului si functionarea optima a organismului. Acesti hormoni influenteaza activitatea metabolica a celulelor in intregul corp, afectand modul in care organismul transforma hrana in energie.

Hormonii tiroidieni au un rol important in reglarea metabolismului. Acesti hormoni sunt secretati de glanda tiroida si ajuta la mentinerea unei rate normale a metabolismului, ceea ce inseamna ca ajuta la transformarea alimentelor in energie. De asemenea, acestia sunt implicati si in procesele de crestere si dezvoltare, inclusiv in dezvoltarea sistemului nervos central, infuentand si ritmul cardiac, temperatura corpului, nivelul de energie si alte functii importante.

In cazul in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, poate aparea o afectiune numita hipotiroidism, care poate duce la o serie de simptome, cum ar fi oboseala, crestere in greutate si probleme de concentrare. Pe de alta parte, productia excesiva de hormoni tiroidieni poate cauza hipertiroidism, care poate duce la simptome precum pierdere in greutate, tremur, anxietate si insomnie.

Pentru o buna functionare a glandei tiroide, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Procor T. Acest produs este conceput special pentru sustinerea eficienta a functiei tiroidiene, avand rolul de a contribui la sinteza proteinelor si la metabolismul normal al macronutrientilor si al acizilor grasi. De asemenea, ajuta si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Glanda tiroida – functii in corp

Glanda tiroida joaca un rol crucial in functionarea organismului. Aceasta are mai multe functii importante in organism, printre care:

● Productia de hormoni tiroidieni (triiodotironina si tiroxina) care regleaza metabolismul, controland viteza cu care organismul proceseaza hrana si o transforma in energie.

● Reglarea cresterii si dezvoltarii, in special in cazul copiilor si adolescentilor.

● Reglarea temperaturii corpului, prin controlul cantitatii de energie eliberata in organism.

● Mentinerea functionarii normale a sistemului nervos central si periferic.

● Controlul nivelului de calciu din sange, prin implicarea in productia de hormoni paratiroidieni.

● Reglarea functiei cardiace si a tensiunii arteriale.

● Reglarea functiei digestive si a greutatii corporale.

● Reglarea functiei sistemului reproducator, inclusiv a fertilitatii si a libidoului.

Aceste functii sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, iar orice disfunctie a glandei tiroide poate duce la probleme semnificative de sanatate.

Afectiunile tiroidei

Iata cateva dintre cele mai comune afectiuni ale tiroidei:

Hipotiroidismul

Hipotiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, ceea ce duce la o scadere a nivelului acestor hormoni in organism. Simptomele hipotiroidismului pot varia, dar pot include oboseala, crestere in greutate, senzatia de frig, piele uscata, unghii fragile, constipatie, depresie si pierderea poftei de mancare. Tratamentul hipotiroidismului implica, de obicei, administrarea de hormoni tiroidieni sintetici inlocuitori pentru a compensa deficitul de hormoni tiroidieni din organism.

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul este o afectiune in care glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, ceea ce duce la un exces de hormoni in organism. Aici sunt incluse boala Bsedow-Graves, o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar stimuleaza excesiv glanda tiroida, noduli tiroidieni hiperactivi sau tumori tiroidiene, inflamatia glandei tiroidiene. Simptomele hipertiroidismului pot include pierdere in greutate, agitatie, anxietate, palpitatii, transpiratii excesive, insomnie, diaree, tremor, ochi bulbucati. Tratamentul hipertiroidismului poate implica administrarea de medicamente pentru a inhiba productia de hormoni tiroidieni, administrarea de medicamente pentru a bloca efectele hormonilor tiroidieni, terapia cu iod radioactiv pentru a reduce activitatea glandei tiroidiene sau, in unele cazuri, indepartarea chirurgicala a glandei tiroide.

Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni reprezinta cresteri anormale ale celulelor de la nivelul glandei tiroide. Acestia pot fi necancerosi sau cancerigeni. Cauzele exacte ale nodulilor tiroidieni nu sunt intotdeauna clare, dar pot include cresterea anormala a celulelor tiroidiene, inflamatie sau tumori. Nodulii tiroidieni pot fi asimptomatici si pot fi descoperiti in timpul unui examen fizic sau al unei investigatii imagistice efectuate pentru alte afectiuni. In unele cazuri, nodulii tiroidieni pot cauza simptome precum o umflatura palpabila in gat, dificultati la inghitire, durere in gat sau schimbari in voce. Tratamentul nodulilor tiroidieni depinde de tipul si dimensiunea nodulului, dar poate include monitorizare periodica, administrarea de hormoni tiroidieni, terapie cu iod radioactiv sau indepartarea chirurgicala a nodulului sau a intregii glande tiroide in cazul nodulilor maligni.

Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile tiroidei care afecteaza sanatatea. Daca aveti simptome sau preocupari legate de sanatatea glandei tiroidiene, este important sa consultati un medic endocrinolog pentru evaluare si diagnostic adecvate, precum si pentru stabilirea unui plan de tratament corespunzator.

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease

https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid-nodules/thyroid-gland-controls-bodys-metabolism-how-it-works-symptoms-hyperthyroi

https://www.healthline.com/health/common-thyroid-disorders#takeaway

 

Farmacistul Catena va recomanda: