FSH: ce este si cand este indicata determinarea hormonului de stimulare foliculara

FSH: ce este si cand este indicata determinarea hormonului de stimulare foliculara FSH: ce este si cand este indicata determinarea hormonului de stimulare foliculara

Ultima actualizare: 8 decembrie 2022

test-FSH

Hormonul de stimulare foliculara – FSH – este unul dintre cei mai importanti hormoni din organismul uman, cu un rol esential in procesul reproductiv. In cazul femeilor, acest hormon are si functia de a controla ciclul menstrual si producerea de foliculi ovarieni; la barbati, FSH este implicat in producerea de sperma. La fel ca si hormonul luteinizat (LH), hormonul de stimulare foliculara – FSH – este extrem de important din punct de vedere al fertilitatii si al capacitatii de reproducere. Acest hormon, impreuna cu cel luteinizant, este o glicoproteina si este secretatat de hipofiza anterioara. Atunci cand sunt observate niveluri anormale ale FSH si ale LH, se poate ca aceste niveluri sa fie influentate negativ de catre anumite patologii ale hipotalamusului sau ale hipofizei. 


Ce reprezinta hormonul de stimulare foliculara?

La fel ca si LH (hormonul luteinizant), FSH face parte din familia formonilor gonadotropi. Daca nivelurile FSH si LH sunt mai mari, inseamna ca avem de-a face cu o productie deficitara a hormonilor sexuali. Astfel, poate sa fie vorba despre cauze precum sindromul Klinefelter, despre menopauza, sindromul testiculului feminizat, anorhidie, hipogonadism, castrare sau alcoolism. Trebuie mentionat si faptul ca FSH este implicat in sustinerea productiei de estrogen de la nivelul foliculului. Atunci cand valorile estrogenului cresc, glanda pituitara opreste producerea de FSH si incepe sa produca mai mult hormon luteinizat (LH). Odata crescuta productia de LH, ovocitul este eliberat din ovar si astfel are loc ovulatia.

De ce este necesar testul FSH?

Acest test, pentru determinarea FSH, este recomandat pentru observarea nivelurilor hormonului foliculostimulant din corp si pentru a identifica posibile cauze ale infertilitatii. In situatia in care rezultatele vor indica valori FSH anormale, acestea pot sa reprezinte un indiciu pentru eventuale dereglari hormonale sau pentru probleme la nivelul glandei pituitare, al ovarelor, al testiculelor sau al spermei.

Cand este indicata determinarea FSH?

Testarea pentru aflarea valorii FSH presupune prelevarea unei probe de sange, iar specialistii recomanda acest tip de investigatie in functie de varsta si sexul persoanei respective. In cazul persoanelor de sex feminin, testul FSH este indicat in situatia in care exista suspiciunea de probleme de fertilitate, daca menstruatia este neregulata sau daca exista anumite afectiuni la nivelul ovarelor sau al glandei pituitare. In cazul persoanelor de sex masculin, testul FSH este recomandat de catre medic pentru a putea evalua productia de spermatozoizi, eventualele disfunctii testiculare sau ale hipogonadismului. Testul FSH este util si in cazul copiilor, in situatia in care exista suspiciuni in legatura cu o eventuala pubertate precoce sau intarziata.

Cum va pregatiti pentru analiza FSH?

Inainte de efectuarea analizei FSH, pentru a evita posibilitatea ca rezultatele sa fie neconcludente, este important sa discutati cu medicul toate detaliile legate de medicamentele pe care le luati, inclusiv daca este vorba despre anticonceptionale, despre vitamine sau despre suplimente. Este obligatoriu sa informati medicul si daca utilizati un plasture anticonceptional sau un sterilet, pentru ca aceste dispozitive pot sa influenteze rezultatele valorilor FSH obtinute. Pe de alta parte, aceste valori pot sa fie influentate inclusiv de stres si de o grutate corporala prea mica. De asemenea, este esential sa informati medicul daca suferiti din cauza unor afectiuni precum bolile tiroidei, daca observati sangerari vaginale neobisnuite, dar si daca exista suspiciunea de chisturi ovariene sau de tumori hormonodependente.

FSH - valori normale

Atunci cand ne referim la valori FSH normale, trebuie sa avem in vedere varsta si sexul persoanei testate, precum si ciclul menstrual – in cazul femeilor.

Sexul persoanei testate

     Valorile de referinta

Femei - faza foliculara

       3.03 - 8.08 mUI/mL

Femei - faza ovulatorie

       2.55 - 16.69 mUI/mL

Femei - faza luteala

       1.38 - 5.47 mUI/mL

Femei - postmenopauza

       26.72 - 133.41 mUI/mL

Femei   < 1 an

        0.38 - 10.35 mUI/mL

Femei    1 – 9 ani

        0.42 - 5.45 mUI/mL

Femei    9 – 11 ani

        0.44 - 4.22 mUI/mL

Femei     > 11 ani

        3.03 - 8.08 mUI/mL

Barbati    < 1 an

         0.09 - 2.41 mUI/mL

Barbati    1 – 5 ani

           ≤ 0.91 mUI/mL

Barbati     5 – 10 ani

           ≤ 1.62 mUI/mL

Barbati       10 – 13 ani

             ≤ 3.91 mUI/mL

Barbati       13 – 19 ani

            0.78 - 5.1 mUI/mL

Barbati       > 19 ani

            0.95 - 11.95 mUI/mL

Ce inseamna un hormon FSH scazut?

In situatia in care in urma testarii se constata ca exista valori FSH scazute, exista posibilitatea ca persoana respectiva sa intampine anumite probleme de sanatate. De exemplu, poate sa fie vorba despre tumori ovariene, insuficienta ovariana, anorexie sau probleme existente la nivelul glandei pituitare. De asemenea, valori FSH scazute apar si pe fondul unei productii mai mici de lichid seminal si de spermatozoizi, precum si in caz de pubertate precoce.

Se poate ca la femei sa apara valori FSH scazute in urma testarii si daca sunt insarcinate, daca au slabit brusc sau daca sunt supraponderale. Valori FSH scazute apar si daca ovocitele nu mai sunt produse de catre ovare, precum si daca anumite zone ale creierului nu mai produc o cantitate normala de hormoni specifici.