Infectia urinara – cele mai frecvente greseli care conduc la recidive

Infectia urinara – cele mai frecvente greseli care conduc la recidive Infectia urinara – cele mai frecvente greseli care conduc la recidive

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Infectia urinara, cistita, este o afectiune des intalnita in special la femei.

In cursul vietii aproape jumatate din femei trec prin cel putin un episod cu disconfort, senzatie de arsura la urinare, o nevoie urgenta, intensa de a urina, urinare obisnuita a unor cantitati reduse de urina,  semn al unei infectii urinare.  

Ce e si mai neplacut este ca, in aproximativ 20-30% din cazuri, afectiunea recidiveaza. Netratate corect si complet, infectiile urinare repetate afecteaza calitatea vietii si se pot complica.

De ce apar infectiile urinare  si recidivele lor?

Cea mai frecventa cauza a infectiei tractului urinar este bacteria Escherichia Coli ( E.coli). Grupul bacteriilor E. coli este mare si extrem de divers.  Majoritatea tulpinilor de E. coli sunt inofensive, altele ne pot imbolnavi: unele pot provoca diaree, in timp ce altele provoaca infectii ale tractului urinar, boli respiratorii si alte boli.

E. coli care produce infectia urinara se numeste E. Coli uropatogena si ceea ce este rar  luat in considerare este ca aceasta este localizata  in mod normal in intestin.

Aceasta bacterie are  un comportament specific:

  • exista in flora intestinala normala fara a determina manifestari digestive.
  • in anumite situatii, care tin de gazda sau de mediu, se dezvolta in intestin  si capata niste factori specifici de virulenta. Asfel numarul  lor creste si devin predominante .
  • in cautarea unui mediu mai propice pot cobora din rect, colonizeaza zona perineala si urca apoi in vezica  (in special la femei, datorita uretrei scurte).
  • in vezica, daca depasesc mecanismele de aparare, pot declansa inflamatia.

 

Cum putem trata infectiile urinare

Cu cat sunt tratate mai repede primele simptome, cu atat sunt mai mari sansele ca inflamatia iminenta sa fie inabusita in faza de dezvoltare.

Uneori, in timpul unei infectii urinare  necomplicate, un tratament non antibiotic este suficient, alteori medicul considera necesar si administrarea de antibiotice. Rezistenta bacteriana in crestere necesita utilizarea rationala a antibioticelor de aceea este necesara gasirea unor noi abordari terapeutice.

Tratamentele non-antibiotice, ca de exemplu - extractele de plante (merisoare, hibiscus etc), vitamina C,

 D-manoza si combinatiile lor, au actiune la nivelul vezicii urinare.

Daca tratamentele actioneaza doar la nivel de vezica, atunci vindecarea e deseori incompleta, de scurta durata. Doar solutiile care vizeaza si intestinul sunt cu adevarat eficiente si pot preveni recidivele!

In prezent exista mucoprotectoarele (xyloglucan gelatina). Acestea actioneaza intestinal realizand un film protector care impiedica contactul E. Coli cu mucoasa intestinala, contact care este primul pas in proliferarea acestora si trecerea ulteriora la nivelul perineului/vaginului/vezicii si au drept efect reducerea numarului de germeni E.Coli din intestin.

O infectie necomplicata a tractului urinar poate fi tratata usor si, de obicei, se vindeca fara consecinte. Cu toate acestea, boala are o tendinta de recidivare. 

Cum putem preveni recidivele

Datorita localizarii intestinale a E.coli uropatogen, prevenirea cistitei si a recurentei trebuie sa contina masuri de reducere a numarului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, si a proliferarii E coli.

De aceea trebuie sa evitam urmatoarele greseli:

  • Prezenta  constipatiei.

O persoana constipata elimina un numar mult mai mare de germeni care colonizeaza apoi zona perineala si perianala de unde pot urca pe uretra in vezica urinara.

  • Purtarea  lenjeriei stramte si/ sau  sintetice

Acestea pot favoriza si ele, inmultirea germenilor din zona perineala.

  • Igiena prea intensa in zona perineala/genitala,

In special daca se face cu apa sub presiune (dus) care poate impinge germenii pe uretra, in sus, in vezica.

  • Prezenta unei flore dezechilibrate .

Exista studii care au demonstrat ca prezenta Lactobacililor (in special lactobacilus crispatus)  in numar mare in zona perineala, vaginala, perianala, poate reduce riscul recidivei cistitelor cu E.Coli.

Totodata, in scopul reducerii numarului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, si a proliferarii E coli, se pot administra mucoprotectoarele de tip xyloglucan gelatina. 

Xyloglucan gelatina este unul din cele 3 componente ale Utipro plus.  Acesta actioneaza mecanic in lumenul intestinal,  formand un film prin care  impiedica contactul agentilor patogeni cu mucoasa intestinala. Acest contact este primul pas in proliferarea acestora si trecerea ulterioara in tractul urinar. Mai multe detalii aici.

Celelalte 2 componente sunt propolis si hibiscus sabdariffa care actioneaza la nivelul vezicii urinare. Acestea produc acidifierea urinii si prin aceasta previn dezvoltarea bacteriilor la nivel urinar.

Astfel Utipro plus este un produs inovativ, cu actiune simultana in doua zone- in primul rand la nivel intestinal unde infectia urinara are originea si secundar in vezica urinara unde simptomele sunt vizibile.

 


Utipro plus este destinat controlului si prevenirii infectiilor tractului urinar produse de agenti patogeni, precum E. coli si alte bacterii gram (-), implicate in mod normal in generarea infectiilor tractului urinar.

Utipro plus se administreaza pe cale orala, de la aparitia primelor simptome de tulburari ale tractului urinar, cu scopul de a reduce proliferarea agentilor patogeni care poate degenera in infectii (2 capsule per zi timp de 5 zile).

Studiile au demonstrat imbunatatirea semnificativa a simptomatologiei dupa 5 zile de tratament si posibilitatea reducerii necesitatii administrarii antibioticelor.

In caz de recidive ale infectiilor, Utipro plus  este destinat si prevenirii unor noi episoade, in care proliferarea agentilor patogeni a cauzat repetarea infectarii tractului urinar. Se administreaza 1 capsula pe zi timp de cel putin 15 zile consecutive pe luna, pentru prevenirea recidivei (daca este necesar, produsul poate fi administrat in cicluri repetate).

Utipro plus este un dispozitiv medical marca CE, disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii referioare la efectele sau la posibilele efecte secundare, adresati-va medicului sau farmacistului si cititi prospectul din interiorul ambalajului. Mai multe informatii

 

Farmacistul Catena va recomanda: