Infectie urinara la copii: semne, cauze, diagnostic si tratament

Infectie urinara la copii: semne, cauze, diagnostic si tratament Infectie urinara la copii: semne, cauze, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Indiferent de sezon, cei mici se pot confrunta cu tot felul de virusi sau bacterii, mai ales in perioada lor de creștere, cand sistemul lor imunitar abia se formeaza. Si printre cele mai frecvente afectiuni se numara si infectia urinara la copii. Iar potrivit statisticilor, pana la varsta de 5 ani, un procent de 8% dintre fete si circa 2% dintre baieti ar putea sa treaca cel putin o data prin aceasta afectiune.

In unele cazuri, simptomele prin care se manifesta infectia urinara la copii se pot observa mai greu. Important este sa existe si sa se incurajeze un obicei prin care cel mic sa spuna ce simte, dar si o atentie sporita a adultului privind comportamentul zilnic al juniorului. Si asta pentru ca tratamentul este o modalitate de a evita transformarea unor astfel de probleme intr-o infectie mai complicata a rinichilor.


Infectia urinara la copii – cauze si factori de risc

Cand vorbim de infectia urinara la copii, aceasta apare cand bacteriile de pe piele sau din fecale patrund in tractul urinar, compus din:

  • rinichi – rol in filtrarea deseurilor din sange si in producerea urinei;
  • uretere – rol in transportul urinei din rinichi in vezica;
  • vezica urinara – rol in stocarea urinei;
  • uretra – rol in golirea urinei din vezica in afara corpului.

 

 

Atunci cand apare infectia urinara la copii, farmacistii Catena recomanda W Idelyn Urinal sirop. Prin continutul sau bogat in concentrat uscat din suc de merisor, o sursa excelenta de bioflavonoide, compusi fenolici si substante cu rol antioxidant, acesta ajuta la eliminarea bacteriilor patogene din tractul urinar si diminuarea riscul de reinstalare a infectiilor urinare. In plus, sustine dezvoltarea microflorei benefice si sprijina functionarea corecta a aparatului urinar, fiind indicat copiilor cu varsta mai mare de 1 an.

 

Cistita la copii este mai intalnita in randul fetelor decat in randul baietilor, luand in considerare ca uretra lor e mai scurta. De asemenea, bacteriile din anus pot ajunge mai usor in vagin si uretra, fapt ce favorizeaza infectia urinara la copii.

Trebuie stiut de oricine ca si micutii care manifesta unele probleme frecvente cu vezica urinara sau cu rinichii au o predispozitie la cistita.

Infectia urinara la copii – semne si manifestari

Atunci cand ne intrebam care sunt semnele si simptomele pentru infectia urinara la copii, iata ca acest raspuns este unul ce este in stransa legatura cu varsta celui mic.

Mai exact, cand este vorba de prichindei mai maricei, simptomele de cistita la copii sunt adesea mai clare. De regula, cand apare infectia urinara la copii, cei mici semnaleaza singuri o durere in zona abdomenului inferior, a spatelui sau in zona laterala. De asemenea, apare nevoia de a merge mai des la toaleta pentru a urina.

Un semn pe care il pot observa parintii cand este vorba de infectia urinara la copii este acela ca unii pot uda patul. Este posibil sa existe si unele picaturi de sange in urina – ce sunt vizibile chiar si pe lenjerie – sau o urina colorata roz.

Cand vine vorba de cei mai mici prichindei, cistita la copii se va semnala prin semnale mai generale. Simptomele date de infectia urinara la copii – mai ales cand vine vorba de sugari – se pot manifesta prin episoade de agitatie, apetit scazut, dar si temperatura.

Printre simptomele la care ne putem astepta cand vorbim de infectia urinara la copii sau cistita pot fi si:

  • urinari dureroase, cu senzatie de arsura;
  • urinari urgente, insa cu presiune slaba – doar cateva picaturi de urina;
  • urinari urat mirositoare;
  • urinari tulburi la culoare;
  • febra;
  • greata;
  • varsaturi;
  • diaree.

 

Cand este necesar consultul de specialitate?

Cand vorbim despre infectia urinara la copii, manifestarule afectiunii ar trebui sa dispara intr-un interval de o saptamana. Dar exista si cazuri de cistita la copii ale caror simptome se pot resimti chiar mai multe saptamani.

Dar daca simptomele celui mic nu vor trece la o faza de ameliorare dupa o perioada de circa 3-4 zile de la debutul unui tratament pentru infectia urinara la copii sau daca acestea cresc ca intensitate, se va recomanda o vizita imediata la medicul specialist.

Diagnosticul de cistita la copii

Cum se va pune diagnostic in infectia urinara la copii? Daca cel mic mic trece prin simptome specifice de cistita la copii, cel mai sigur specialistul va recomanda analiza unei probe de urina ce se va analiza la microscop, in laborator. Aceasta metoda va stabili daca exista sau nu germeni in urina, precum si tipul acelora, daca se descopera ceva. Dupa aceasta procedura, se va prescrie tratamentul adecvat pentru infectia urinara la copii

Daca se constata ca cel mic s-a confruntat des cu disconfortul dat de cistita, medicul pediatru ar putea recomanda o vizita la nefrolog, medic specialist in afectiuni ale rinichilor.

Tratament pentru infectia urinara la copii

Oricum s-ar manifesta, prin simptome mai ample sau mai reduse ca intensitate, infectia urinara la copii se va trata cu antibiotice, de regula. Iar schema de tratament se prescrie de doctor. Totodata, medicamentele ar urma sa fie luate timp de 7-10 zile.

In majoritatea cazurilor de cistita la copii, antibioticele se iau pe cale orală, dar acestea se pot administra intravenos cand vine vorba de:

  • copii sub 6 luni;
  • copii ce manifesta varsaturi;
  • copii care  de peste 39 grade Celsius;
  • copii cu infecție la rinichi.

 

In infectia urinara la copii, se va incerca ameliorarea episoadelor de febra și prin antiinflamatoare, si in acest caz administratie dupa o prescriptie medicala.

Este recomandata si o hidratare mai intensa care ar ajuta in procesul de eliminare a bacteriilor in infectia urinara la copii.

Complicatiile infectiei urinare la copii

Vorbim si despre riscul unor complicatii pe termen lung date cand apare infectia urinara la copii. Printre

acestea sunt hipertensiunea arteriala sau insuficienta renala. Dar trebuie stiut ca aceste cazuri sunt mai frecvente la pacientii care se confrunta cu leziuni renale congenitale.

Sfaturi pentru preventia cistitei la copii

Si daca am vorbit despre cum se poate trata cistita la copii, ar fi bine sa aflam cum putem sa evitam cu totul aceasta afectiune ce vine cu multe episoade de disconfort. Si cum este mai usor sa previi, decat sa tratezi, iata cateva sfaturi privind preventia in infectia urinara la copii?

In cazul bebelușilor, prima masura este legata de o schimbare mult mai frecventa a scutecele. Acest lucru va impiedica procesul de crestere a bacteriilor, deci si pericolul de cistita la copii.

Insa, pe masura ce micutul creste, setul de masuri obisnuite de igiena corporala pot sa previna disconfortul dat de infectia urinara la copii. Se poate evita cistita la copii prin incurajarea celor mici sa nu amane momentul de a merge la toaleta. Un alt exemplu este instruirea fetelor cu privire la stergerea in zona intima din fata spre spate, pentru a evita patrunderea bacteriilor din fecale in vagin sau tract urinar, cel mai frecvent mod de a favoriza infectia urinara la copii.

Este bine de stiut si ca lenjeria de corp din bumbac - nu nailon – ar ajuta la inbunatatirea circulatiei aerului si previne astfel cresterea bacteriilor, deci implicit si infectia urinara la copii.

Ajuta foarte mult si un consum regulat de lichide – cel mai bine ar fi bine sa obisnuiti pe cel mic sa bea apa. Acest lucru va ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, deci si a pericolului de a manifesta infectia urinara la copii.

Iar un pahar de apa in plus poate preveni si constipatia, o alta problema care apare des in cazul celor mici. De asemenea, un astfel de blocaj ar permite si dezvoltarea de bacterii in zona, deci ar putea favoriza aparitia unui episod de cistita la copii.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • -20%
    W Idelyn Urinal sirop x 150 ml

    Idelyn Urinal sirop X 150 ml

    Urinal® Sirop contine un ingredient activ important numit NutriCran™, Vaccinium macrocarpon – concentrat uscat din suc de merisor. Merisorul reprezinta o sursa bogata de bioflavonoide,…