Informatii complete despre saptamana 24 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 24 de sarcina Informatii complete despre saptamana 24 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-24-sarcina

Felicitari! Ai trecut cu bine de jumatatea acestui periplu minunat numit sarcina. Aceasta este o etapa importanta!

Ridica-te in picioare si sarbatoreste pentru ca acesta este si un moment in care tu si bebelusul treceti prin unele schimbari majore. De exemplu, in aceasta perioada, uterul va creste extrem de repede. Cel mai probabil, vei simti ca partea de sus a acestuia se afla la doar cativa centimetri de ombilic.

De asemenea, sarcina este extrem de vizibila in saptamana 24 si vei putea experimenta simptome noi.

In aceasta saptamana ar putea fi nevoie sa faci urmatoarea vizita prenatala si un test de screening al glucozei.


Bebelusul tau in saptamana 24 de sarcina

In ultima saptamana, fatul a luat in greutate aproape 120 grame astfel incat, dupa saptamana 24 de sarcina, va cantari aproximativ 630 grame. In plus, va masura aproape 30 cm de la crestet la calcaie, fiind de dimensiunea unui stiulete de porumb.

Fata bebelusului este formata

Te intrebi cum va arata bebelusul tau? Daca ai putea sa-ti filmezi fatul in saptamana 24 de sarcina, ti-ai putea da seama cum arata. Fata aceea frumoasa, desi inca mica, este aproape complet formata si “dotata” cu gene, sprancene si par.

Acumularea in greutate si rolul ei

Bebelusul creste repede, acumuland intre 80 si 170 de grame in fiecare saptamana. O parte din greutate este formata din grasime, extrem de importanta pentru ca netezeste ridurile. In plus, mentine caldura corpului si regleaza temperatura.

Apare surfactantul pulmonar

In saptamana 24 de sarcina, se formeaza ramurile plamanilor bebelusului, precum si celulele care produc surfactant, o substanta naturala care acopera micii saci de aer (numiti alveole pulmonare) din plamani, esentiali pentru respiratie. Cu toate ca exista o cantitate mica de surfactant in plamani, acestia sunt inca imaturi. De aceea, bebelusilor nascuti in aceasta etapa le este greu sa respire.

Urechi

Urechea interna a bebelusului – cea care controleaza auzul si echilibrul – se afla in plin proces de dezvoltare. In preajma acestei saptamani, fatul poate incepe sa reactioneze la sunete.

Pleoapele se apropie de forma finala

Pleoapele s-au alipit in jurul saptamanii 11 si au inceput sa se separe in timpul saptamanii 20 de sarcina. In saptamana 24 de sarcina, insa, pleoapele sunt separate si incep sa capete forma finala.

Fatul poate supravietui nasterii in aceasta saptamana

Bebelusii nascuti in saptamana 24 de sarcina pot supravietui, insa sunt extrem de fragili si prematuri. Acestia respira cu mare dificultate, au nevoie de ingrijiri medicale avansate si se confrunta cu multe probleme de sanatate. Intre 42% si 59% dintre copiii nascuti in aceasta saptamana supravietuiesc si pot merge acasa cu parintii lor.

Corpul tau in saptamana 24 de sarcina

Simptomele de sarcina pot continua si in saptamana 24 de sarcina. Printre acestea se numara:

- pofte alimentare

- crampe la picioare

- dureri

- congestie nazala

- contractiile Braxton Hicks

- probleme de memorie

- durerea de ligament rotund

Pe langa acestea, pot aparea si acumularea in greutate, semnele pe piele si arsurile gastroesofagiene.

Cat poti lua in greutate in aceasta perioada

Pana in acest moment ai acumulat, cel mai probabil, aproape 7 kilograme. Potrivit specialistilor, femeile insarcinate iau aproape 2,5 kilograme in primul trimestru si aproximativ o jumatate de kilogram pe saptamana dupa aceea.

Modificari ale aspectului pielii

In timpul celui de-al doilea trimestru, unele gravide dezvolta o linie inchisa la culoare pe abdomen, de la osul pubian pana la ombilic sau deasupra buricului. Aceasta dunga absolut normala poarta denumirea de linea nigra si este cauzata de modificarile hormonale.

sarcina-24

Linea nigra se estompeaza de obicei dupa cateva saptamani sau luni de la nastere, desi uneori poate persista mai mult timp.

Arsuri

In al doilea trimestru si pe tot parcursul celui de-al treilea trimestru te vei confrunta cu episoade de indigestie, reflux si arsuri. Acestea apar in urma cresterii uterului care impinge in stomac si care ocupa mai mult loc in abdomen. De asemenea, digestia incetineste in timpul sarcinii, iar, din aceasta cauza, mancarea ramane mai mult timp in stomac. Daca acidul stomacal care digera alimentele ajunge in esofag, acesta poate provoca arsuri.

Sindromul de tunel carpian

Si, ca si cum n-ar fi fost de ajuns, saptamana 24 de sarcina ar putea veni cu o alta problema. Daca simti ca iti amortesc incheieturile si degetele, motivul nu este entuziasmul ca esti insarcinata, ci sindromul de tunel carpian.

Din cauza umflaturilor specifice sarcinii, lichidele se acumuleaza in extremitatile inferioare in timpul zilei. Mai departe, acestea sunt redistribuite catre restul corpului, inclusiv catre maini, cand stai intinsa, punand presiune pe nervul care duce la incheietura. Acest lucru provoaca furnicaturi, amorteala sau o durere surda in degete, mana sau incheietura mainii.

Sfaturi pentru saptamana 24 de sarcina

In primul rand, e important sa-ti pastrezi o stare fizica si psihica sanatoasa. De aceea, mananca bine, ia-ti vitaminele, hidrateaza-te, fa exercitii fizice sigure si socializeaza.

Pregateste-te sa-ti testezi nivelul glucozei

Doctorul iti va testa glucoza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. Nivelul zaharului din sange poate arata daca ai diabet gestational, o afectiune temporara care trebuie tratata.

Tratarea arsurilor gastroesofagiene

Arsurile, indigestia si refluxul sunt simptome deranjante care pot fi ameliorate astfel:

- nu te intinde si nu te apleca in fata cel putin o ora dupa ce ai mancat

- evita alimentele picante, acide si grase

- mesteca bine mancarea

Exercitii Kegel

Saptamana 24 de sarcina este un moment bun sa incepi exercitiile Kegel. Acestea intaresc si tonifica muschii podelei pelvine din jurul vaginului si din zona perineala. Exercitiile Kegel pot, de asemenea, sa:

- previna scurgerea urinei in ultimele luni de sarcina si in perioada postpartum

- creasca circulatia sanguina catre perineu, lucru care trateaza si previne hemoroizii

- pregateasca muschii perineului pentru travaliu si nastere

- grabeasca procesul de vindecare dupa nastere

Pentru a localiza muschii pe care trebuie sa ii masezi in timpul exercitiilor, tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe muschii din jurul uretrei si vaginului. Acesti muschii opresc fluxul de urina in timpul urinarii.

Dupa ce ai descoperit acesti muschi, poti sa incepi miscarile. La inceput, incordeaza muschii pelvini timp de 3-5 secunde, relaxeaza-te si repeta de 10-20 de ori, de cel putin 3 ori pe zi. Asigura-te ca strangi si ridici fara sa-ti contractezi abdomenul sau sa-ti tii respiratia. Cu alte cuvinte, doar muschii pelvini trebuie sa lucreze. Incearca apoi sa mentii contractia timp de 10 secunde si repeta de mai multe ori.

 

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/24-weeks-pregnant-4159040

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-24.aspx

https://www.healthline.com/health/pregnancy/24-weeks-pregnant