Informatii complete despre saptamana 33 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 33 de sarcina Informatii complete despre saptamana 33 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-33-sarcina

Acum, ca te afli in al treilea trimestru de sarcina, probabil ca incepi sa te gandesti la cum va arata viata ta dupa ce bebelusul isi va face aparitia. In acest stadiu se implinesc mai mult de sapte luni de cand simti efectele sarcinii. Ai observat ca au aparut multe modificari in viata ta si, cel mai probabil, te-ai confruntat cu anumite dureri si umflaturi inconfortabile in unele zone ale corpului. Mai sunt doar cateva saptamani pana la nastere, asa ca ar trebui sa stii care sunt semnele travaliului timpuriu si cand trebuie sa apelezi medicul.


Bebelusul tau in saptamana 33 de sarcina

In saptamana 33 de sarcina, bebelusul masoara peste 30,2 centimetri de la crestet pana la sezut si aproape 42,9 centimetri de la crestet pana la calcaie. In aceasta saptamana, bebelusul este de marimea unui ananas si cantareste aproape 2 kilograme.

Pot simti mai puternic loviturile bebelusului

Dupa cum spuneam, in aceasta saptamana, bebelusul poate avea o lungime cuprinsa intre 40 si 43 cm. In plus, ar putea creste cu inca aproape 3 centimetri in aceasta saptamana. De asemenea, cantareste 2 kilograme si poate acumula inca 230 de grame pe saptamana. Pana la marele eveniment, cel mic isi va dubla sau chiar isi va tripla greutatea.

Bebelusul a crescut spectaculos in interiorul uterului, iar, in urma acestui progres, nivelul lichidului amniotic in saptamana 33 de sarcina a scazut in mod semnificativ. Acesta este un motiv clar pentru care in aceste zile vei simti mai puternic unele dintre loviturile sale.

Cel mic poate sa faca diferenta intre zi si noapte

Daca ai putea privi in interiorul uterului, ai putea observa secvente impresionante. Mai precis, vei vedea ca micutul tau incepe sa se comporte din ce in ce mai mult ca un bebelus, stand cu ochii inchisi in timpul somnului si deschizandu-i in timp ce este treaz.

In plus, pentru ca peretii uterini au devenit tot mai subtiri in urma intinderii pielii, in uter patrunde mai multa lumina, iar acest lucru il ajuta pe bebelus sa faca diferenta intre noapte si zi.

Sistemul imunitar al fatului se dezvolta

Vesti extraordinare! Bebelusul tau a atins in acest moment o borna esentiala: are propriul sistem imunitar. Anticorpii sunt trimisi de la mama catre micut, pe masura ce el continua sa-si dezvolte sistemul imunitar fetal. Sistemul imunitar va fi vital pentru bebelus dupa nastere pentru ca va indeparta si anihila tot felul de germeni din mediul inconjurator.

Corpul tau in saptamana 33 de sarcina

Dupa cum ai aflat deja, sarcina poate provoca dureri la care nu te-ai asteptat, iar durerile costale poate fi una dintre ele. De asemenea, poti simti ca, din cauza acestor disconforturi noi sau in crestere, vei avea unele probleme de respiratie mai des.

Durerile costale

In timpul sarcinii, coastele se extind, uterul pune presiune pe piept, iar in urma acestor modificari corporale, bebelusul ar putea sa impinga sau sa te loveasca in coaste. Si astfel te poti confrunta cu dureri ocazionale sau chiar cu o inflamatie a cartilajului care conecteaza coastele cu sternul, afectiunea purtand denumirea de costocondrita.

sarcina-33

Probleme de respiratie

Aproximativ 62% dintre femeile insarcinate acuza ca au dispnee sau dificultati de respiratie. Sarcina si hormonii provoaca modificari la nivelul intregului corp, inclusiv al sistemului respirator. In al treilea trimestru, uterul care continua sa creasca ocupa atat de mult spatiu in abdomen incat preseaza pur si simplu diafragma si plamanii, iar acest lucru iti poate afecta respiratia.

Sfaturi pentru saptamana 33 de sarcina

La fel ca in cazul tuturor disconforturilor intalnite in al treilea trimestru, pentru a ameliora total durerile costale si dificultatile de respiratie, cel mai simplu este cateodata sa ai rabdare. Sa fii sigura ca te veti simti mai bine peste cateva saptamani dupa ce bebelusul se va naste.

Ameliorarea durerilor costale si a respiratiei dificile

Durerile costale si dificultatile de respiratie merg de cele mai multe ori mana in mana in al treilea trimestru. Iata cum poti face fata durerii si disconfortului:

- schimba pozitia in care stai in momentul in care apare disconfortul

- acorda o atentie deosebita pozitiei corporale (aseaza-ti palmele deasupra capului pentru a ridica presiunea pusa pe plex, astfel in cat sa patrunda cat mai mult aer in plamani)

- practica tehnici de respiratie pentru pregatirea pentru travaliu

- fa exercitii prenatale de stretching sau yoga pentru femei insarcinate

- fa pauze si odihneste-te in timpul zilei

- poarta haine confortabile si largi

Consuma cat mai mult calciu

Daca laptele iti lasa un gust acru in gura, exista o multime de modalitati prin care iti poti asigura aportul de calciu. De exemplu, poti pune lapte in piure sau supa, sau poti sa eviti laptele cu totul si sa consumi calciu din alte produse lactate.

Majoritatea produselor lactate contin calciu in cantitati mari, in special iaurtul. O cana de iaurt are aceeasi cantitate de calciu ca o cana de lapte sau branza.

De asemenea, unii oameni prefera sa-si ia calciul din sucul de fructe fortificat, cum ar fi cel de portocale, grapefruit, mere, afine si altele, sau laptele de soia si branza imbogatita cu calciu.

Cu toate acestea, trebuie sa retii ca daca renunti la lapte, nu renunti numai la calciu, ci si la prietena sa de nadejde, vitamina D. Iaurtul si branza ar putea fi surse bune de calciu, dar nu contin vitamina D.

Din fericire, poti sa-ti iei vitamina D extrem de usor. Tot ce trebuie sa faci este sa stai in lumina soarelui cateva minute pe zi. Corpul produce vitamina D ca raspuns la razele soarelui.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/pregnancy/33-weeks-pregnant

https://www.verywellfamily.com/33-weeks-pregnant-4159211

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-33.aspx