Informatii complete despre saptamana 9 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 9 de sarcina Informatii complete despre saptamana 9 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Saptamana 9 de sarcina aduce noutati importante in dezvoltarea embrionului. Aceasta este, practic, ultima saptamana in care mai poate fi denumit embrion, usor, usor dezvoltandu-se catre stadiul de fetus, ba mai mult, acum incepe sa capete forma umana. In saptamana 9 de sarcina, marimea sa este cat cea a unei masline.

Cuprins:

Bebelusul tau in saptamana 9 de sarcina

Corpul tau in saptamana 9 de sarcina

Sfaturi pentru saptamana 9 de sarcina

Bebelusul tau in saptamana 9 de sarcina

In saptamana 9 de sarcina bebelusul masoara intre 24 - 31 mm si cantareste aproximativ 3 grame. Degetele de la maini si picioare se dezvolta si devin vizibile si incep sa-i apara primii muschi, ceea ce inseamna ca se poate misca usor, insa mamica nu va resimti deocamdata miscarile bebelusului. Zona capului se rotunjeste, deocamdata fiind inca mult mai mare in comparatie cu restul corpului si-i apar urechile. Pleoapele sunt deja formate, insa nu se vor deschide deocamdata, acestea fiind sub forma unei membrane cu rol de protectie a ochilor, iar retina bebelusului este deja pigmentata.

Organele esentiale, adica inima, ficatul, plamanii, rinichii si creierul, isi continua dezvoltarea, iar la o ecografie cu ultrasunete se pot auzi bataile inimii. Aceasta bate cu aproximativ 150-185 de batai pe minut in saptamana 9 de sarcina. Tot de acum va incepe la un nivel micro si dezvoltarea stomacului si a intestinelor.

Corpul tau in saptamana 9 de sarcina

In saptamana 9 de sarcina, corpul trece prin schimbari care, cel mai adesea, induc o stare de oboseala majora. Faptul ca nivelul hormonilor a crescut semnificativ, determina o scadere a zaharului din sange si a tensiunii arteriale, iar mama are nevoie de mult mai mult somn. Starile de greata matinala inca se resimt, placenta nefiind pe deplin construita, iar urinarile continua sa fie frecvente. Un simptom care incepe sa apara din saptamana 9 de sarcina este umflarea picoiarelor insotita de durere si senzatia de greutate.

Viitoarea mamica poate observa ca incepand cu saptamana 9 de sarcina hainele incep sa o stranga in zona taliei, iar sanii sa fie mai grei si in continuare durerosi. Femeile insarcinate care s-au confruntat cu lipsa poftei de mancare pana acum, vor incepe sa aiba apetit incepand cu saptamana 9 de sarcina, insa este valabila si reciproca, acest aspect fiind in stransa legatura cu organismul fiecarei femei.

Un alt aspect demn de mentionat care se petrece in saptamana 9 de sarcina este sangerarea mucoasei nazale, un simptom care nu trebuie sa sperie si care se poate trata cu ajutorul unui umidificator sau un vaporizator de camera.

Sfaturi pentru saptamana 9 de sarcina

Asemenea saptamanilor anterioare, si in saptaman 9 de sarcina trebuie sa ai grija la alimentatie. Raman in meniu fructele, legumele, lactatele si carnea ca fiind produse de baza, insa ar trebui evitat pestele care poate contine mercur in cantitati mari. Fructele de mare pot fi o optiune o data pe saptamana, insa evita sa consumi alimente picante, condimentate care-ti pot accentua starea de disconfort gastro-intestinal. In cazul aparitiei arsurilor gastrice, consulta medicul despre ce medicamente ai voie sa iei. Nu uita ca in sarcina automedicatia este interzisa complet. In plus, daca vei respecta principiul saptamanilor anterioare, cu portii mici si dese, s-ar putea sa reduci in mod natural pirozisul.

Un sfat important pe care poti sa incepi sa il aplici incepand cu saptamana 9 de sarcina este dormitul pe partea stanga care te asigura ca uterul u va apasa pe intestine si, in plus, va asigura un flux de sange constant pentru bebelusi.

De asemenea, continua cu sportul si orienteaza-te, pe langa genoflexiuni, si asupra unor optiuni ca yoga, pilates sau inot. Cremele de ingrijire, anticelulitice si antivergeturi, trebuie sa faca parte din rutina zilnica si evita in continuare sa te vopsesti.

Este posibil ca schimbarile de dispozitie sa fie din ce in ce mai dese si stresante, atat pentru tine, cat si pentru cei din jur, insa se vor mai ameliora incepand cu al doilea trimestru de sarcina.