Informatii importante despre iod – rol si suplimentare

Informatii importante despre iod – rol si suplimentare Informatii importante despre iod – rol si suplimentare

Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Dr. Alina Rusu, medic specialist endocrinolog, Clinica DigestMed

informatii-despre-iod

 

Iodul este materia prima folosita in productia de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida. Hormonii tiroidieni (si, deci, iodul) sunt esentiali pentru cresterea liniara (atat in viata uterina, cat si dupa nastere, pana la varsta la care atingem inaltimea finala), pentru dezvoltarea creierului la fat si nou-nascut. Asadar, deficitul de iod constituie o problema majora de sanatate publica la nivel mondial.


Simptome specifice deficitului de iod

Este bine stiut faptul ca solul si apa din tara noastra sunt deficitare in iod, aproximativ 90% din judetele Romaniei fiind considerate zone endemice (cu deficit de iod). Cu cat ne indepartam de mare, cu atat solul este mai sarac in iod. Prin introducerea sarii iodate in alimentatie, s-au redus semnificativ cazurile de deficit de iod (gusa endemica) la nivel mondial.

Deficitul de iod afecteaza cresterea si dezvoltarea adecvate ale creierului in timpul vietii intrauterine si la nou-nascut, fiind cea mai frecventa cauza de retard mintal ce poate fi prevenita. Neobservat si netratat cat mai devreme posibil, deficitul de iod (care duce la hipotiroidism la fat si nou-nascut) poate produce efecte ireversibile.

Gusa (marirea in volum a glandei tiroide) este cel mai vizibil efect al deficitului de iod (respectiv al hipotiroidismului), insa afectarea dezvoltarii neurocognitive la fat si la copilul nou-nascut este devastator, cretinismul fiind forma cea mai severa. Deficitul moderat sau sever de iod si, implicit, de hormoni tiroideni la femeia insarcinata creste riscul de avort spontan, duce la greutate mica a nou-nascutului la nastere si poate creste mortalitatea infantila. Nu se stie cu exactitate daca deficitul usor de iod al mamei determina aceleasi efecte negative asupra fatului.

Din fericire, gratie folosirii universale a sarii iodate, in zilele noastre, cazurile de hipotiroidism al nou-nascutului sunt mai rare, iar dozarea TSH-ului in primele zile de viata pentru toti nou-nascutii din tara noastra ajuta la diagnosticarea si tratarea cat mai devreme a acestor copii. La adulti, deficitul de iod duce, de asemenea, la cresterea in dimensiuni a glandei tiroide si la aparitia hipotiroidismului. Tot din cauza deficitului de iod pot aparea si noduli tiroidieni. Unii noduli tiroidieni secreta autonom hormoni tiroidieni, ceea ce duce la hipertiroidie.

Alimente bogate in iod

Algele marine contin o cantitate mare de iod, in general pestele si fructele de mare (codul, tonul, crevetii). De asemenea ouale, soia si laptele de soia contin iod.

La intrebarea „Sare cu sau fara iod?” raspunsul este categoric: cu iod. Sunt doar cateva situatii in care sfatuim evitarea sarii iodate: la persoanele cu hipertiroidie la debut sau severa, la cele care se pregatesc pentru tratament cu iod radioactiv pentru cancerul tiroidian sau la persoanele cu alergie la iod.

alimente-iod

 

Doza zilnica de iod necesara adultilor este de 150 mcg/zi, iar pentru copii variaza intre 50 mcg/zi de la nastere pana la 3 luni – si creste progresiv (60 mcg/zi pentru copiii de 4 pana la 12 luni, 70 mcg/zi pentru copiii de 1 pana la 3 ani, 110 mcg/zi pentru copiii de 7 pana la 10 ani, 130 mcg/zi pentru cei de 11 pana la 15 ani si 140 mcg/zi pentru cei pana la 18 ani). Necesarul de iod este mai crescut la femeile insarcinate si la cele care alapteaza, concentratia variind intre 200 si 290  mcg/zi.

In general, suplimentarea cu iod se face la femeia insarcinata sau care alapteaza, ori la copiii cu deficit de iod dovedit.

Urmarile excesului de iod

Excesul de iod poate agrava hipertiroidia (disfunctie tiroidiana cu efecte negative la nivelul tuturor functiilor organismului), poate determina hipotiroidie, gusa si/sau aparitia bolii autoimune tiroidiene. Este putin probabila intoxicatia cu iod din surse alimentare.

Hipertiroidia indusa de iod apare cel mai frecvent in urma tratamentului cu un medicament ce contine iod, folosit pentru tratarea unor probleme cardiologice. Hipertiroidia este caracterizata prin puls accelerat pana la aritmii (puls neregulat), transpiratii excesive, insomnie, scadere accentuata in greutate, tremor generalizat si afectare oculara (exoftalmie). Este o boala imprevizibila si de multe ori dificil de tratat.

Tinctura de iod – proprietati, utilizari, contraindicatii

Tinctura de iod este o solutie pe baza de iod si alcool, care se foloseste strict pentru uz extern (nu se bea, doar se aplica pe piele). Are proprietati antiseptice si de aceea se utilizeaza pentru dezinfectarea plagilor (de mici dimensiuni), zgarieturilor, in infectii bacteriene minore ale pielii. Este contraindicat consumul pe cale orala deoarece, in contact cu mucoasa bucala (gura) sau esofagiana, poate provoca iritatie pana la arsura. O parte din cantitatea de iod aplicata pe piele se poate absorbi (ajunge in sange) si, de aceea, se foloseste cu precautie (se recomanda evitarea sa) la persoanele care sufera de hipertiroidie (disfunctie tiroidiana caracterizata printr-o productie exagerata a hormonilor tiroidieni de catre glanda tiroida), la femeile gravide sau la cele care alapteaza (iodul poate sa ajunga in sangele fatului si sa determine hipotiroidie temporara, glanda tiroida a fatului nemaiputand produce suficienti hormoni tiroidieni).