Intepatura de viespe - cum s-o recunoasteti si cum sa actionati corect

Intepatura de viespe - cum s-o recunoasteti si cum sa actionati corect Intepatura de viespe - cum s-o recunoasteti si cum sa actionati corect

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Intepaturile de insecte, cum ar fi cele de viespe sau albina, devin foarte stresante in perioadele calduroase ale anului, atunci cand devin foarte active. In timp ce orice muscatura de insecta poate fi suparatoare, intepatura de viespe este una dintre cele mai dureroase. Aceasta situatie apare din cauza faptului ca viespile sunt agresive si va pot intepa de mai multe ori consecutiv.

Farmacistii Catena recomanda RepelX Spray anti-tantari de la Assista care are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari.

De asemenea, intepatura de viespe este foarte iritanta si poate deveni periculoasa atunci cand aveti o reactie alergica la aceasta intepatura. Pentru a preveni astfel de situatii, aveti nevoie sa stiti cum sa recunoasteti intepatura de viespe. In acest articol, veti afla detalii relevante despre modul in care se manifesta acest tip de intepatura si cum sa actionati corect atunci cand inevitabilul se intampla.


Cum sa recunoasteti intepatura de viespe?

De cele mai multe ori, este dificil sa faceti diferenta intre intepatura de viespe si cea de albina. Daca va inteapa o albina, aceasta isi va lasa acul in piele. Astfel, o veti recunoaste mai usor intrucat veti observa un punct negru in piele. Prin comparatie, o viespe isi pastreaza acul si poate sa intepe de mai multe ori.

Pentru a recunoaste o intepatura de viespe, puteti incepe prin a observa reactiile locale care pot aparea. In primul rand, veti simti o senzatie de arsura ascutita in locul intepaturii. Pe langa acest simptom initial, o intepatura de viespe poate produce si inflamatie, roseata sau mancarime.

Simptomele produse de intepatura de viespe pot deveni mai severe, producand reactii alergice ce pot la un moment dat sa va puna viata in pericol. Astfel, puteti sa recunoasteti o intepatura de viespe si daca experimentati una dintre urmatoarele tipuri de simptome severe:

  • Tuse;
  • senzatie de voma sau ameteala;
  • transpiratii;
  • anxietate;
  • probleme de respiratie sau stare de sufocare;
  • durere in piept;
  • lesin;
  • furnicaturi pe corp.

Atunci cand apar astfel de simptome dupa ce ati experimentat o intepatura de viespe, este recomandat sa va adresati unui medic specialist. Cu ajutorul acestuia veti identifica optiuni de tratament care va vor ajuta sa diminuati impactul acestor manifestari pentru sanatate.

Intepatura de viespe - cum actionati corect?

O intepatura de viespe poate fi tratata cu succes acasa atata timp cat simptomele sale sunt usoare. Pentru a trece cu usurinta peste disconfortul creat de o intepatura de viespe, puteti actiona astfel:

  • indepartati acul cat mai repede posibil - atunci cand aveti o intepatura de viespe si aceasta a lasat acul in piele, este important sa il indepartati pentru a diminua cat mai mult cantitatea de venin pe care acul o poate transmite in organism;
  • aplicati gheata sau o compresa cu apa rece pe locul in care aveti intepatura de viespe. Prin aplicarea unei comprese reci pentru 20 de minute la fiecare ora veti reduce umflatura provocata de intepatura de viespe si diminua mancarimea;
  • daca experimentati mancarime si umflatura la locul in care a avut loc intepatura de viespe, puteti lua un medicament antihistaminic;
  • atunci cand intepatura de viespe provoaca durere, puteti lua un medicament pe baza de ibuprofen;
  • spalati locul cu apa si sapun de cateva ori pe zi in urmatoarele zile pentru a preveni aparitia infectiilor la locul in care exista intepatura de viespe;
  • un unguent cu hidrocortizon poate ajuta sa reduca roseata, iritatia si umflatura la locul intepaturii.

In afara tratamentelor care pot fi aplicate acasa pentru intepatura de viespe, in functie de simptome pot fi necesare si tratamente medicamentoase. Astfel, daca experimentati simptome usoare, cum ar fi iritatii sau mancarimi pe corp, dar fara a provoca dificultati in respiratie, pot fi tratate cu un antihistaminic. Desi acest tratament poate fi la indemana si acasa, inainte de administrarea lui este recomandat sa discutati cu un medic specialist.

Gelul RepelX calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, pureci, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita combinatiei de uleiuri (Litsea cubeba, Menta, Neem, Cuisoare, Muscata, Wintergreen, Lemongrass) pe care le contine.  Totodata, gelul da o senzatie placuta de racorire pe zona de piele pe care se aplica.

Atunci cand simptomele devin mai severe si incepeti sa simtiti ca v-a crescut tensiunea sau aveti dificultati de respiratie de la o intepatura de viespe, veti avea nevoie de monitorizare atenta din partea medicului. Tocmai de aceea, in cazul simptomelor severe, este important sa nu asteptati prea mult de la declansarea acestora pana cand discutati cu un medic.

Un aspect important de retinut daca va doriti sa preveniti o intepatura de viespe este acela ca aceste insecte inteapa doar atunci cand sunt agitate. De asemenea, inflamatia si durerea dupa o astfel de intepatura sunt reactii foarte comune care nu trebuie sa va panicheze. Puteti preveni aceasta situatie daca folositi un repelent pentru acest tip de insecte si evitati sa purtati haine colorate sau sa folositi parfumuri intense sau produse pe piele sau par care au mirosuri puternice.

Intepatura de viespe poate fi foarte suparatoare si dureroasa, mai ales atunci cand sunteti intepati de mai multe ori. Cu toate acestea, majoritatea manifestarilor vor trece fara un tratament medicamentos. De asemenea, este important sa stiti cum sa identificati acest tip de intepatura si simptomele acesteia pentru a putea actiona rapid. Atunci cand simptomele se agraveaza, este recomandat sa va adresati imediat medicului si sa urmati instructiunile acestuia.

Surse:

https://www.healthline.com/health/wasp-sting#complications

https://www.webmd.com/first-aid/bee-and-wasp-stings-treatment

https://www.everydayhealth.com/bug-bites/wasp-stings/

https://www.insider.com/guides/health/wasp-sting

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/insect-stings

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista RepelX Gel intepaturi insecte x 30 ml

    Assista RepelX Gel intepaturi insecte X 30 ml

    RepelX gel calmeaza rapid mancarimea si iritatia pielii, cauzate de intepaturile de insecte (tantari, capuse, purici, plosnite, albine, viespi, bondari, tauni, furnici, paianjeni, acarieni), datorita…

  • Assista RepelX Spray impotriva insectelor x 100 ml

    Assista RepelX Spray impotriva insectelor X 100 ml

    RepelX Spray anti-tantari are efect repelent, pana la 8 ore, impotriva intepaturilor de tantari. Eficienta produsului RepelX Spray anti-tantari a fost testata si confirmata de INCDMI Cantacuzino…