Lista completa de alimente care sustin productia de melanina

Lista completa de alimente care sustin productia de melanina Lista completa de alimente care sustin productia de melanina

Ultima actualizare: 6 mai 2025

productia de melanina si incaruntirea

Melanina este substanta care determina pigmentarea pielii, parului si a ochilor fiecarui om. Pe scurt, cu cat mai multa melanina exista in corpul unei persoane, cu atat pielea, parul si ochii acesteia au o culoare mai inchisa. Asadar, daca aveti pielea mai alba sau mai maslinie, ochii caprui, verzi sau albastri, parul blond, roscat, saten, negru sau carunt – totul tine de malatonina. Mai bine spus, de cantitatea si tipul acesteia.

Productia de melanina are loc in interiorul unor celule specializate, numite melanocite. Acest proces este puternic influentat de genetica, insa si alti factori, precum nutritia, varsta, expunerea la soare sau poluarea, au o contributie importanta.


Cele trei tipuri de melanina

Sunt clasificate trei tipuri diferite de melanina. Doua dintre acestea sunt raspunzatoare de diferentele individuale aflate la vedere, pe cand unul are un rol cu totul special. Haideti sa vedem care sunt acestea:

Eumelanina

De fapt, exista doua tipuri de eumelanina: neagra si maro. Eumelanina este responsabila pentru culorile inchise ale pielii, ochilor si parului. Persoanele cu par castaniu sau negru au cantitati variabile de eumelanina maro si neagra. Atunci cand nu exista eumelanina neagra si o cantitate mica de eumelanina maro, rezulta nuantele de blond.

Feomelanina

Acest tip de melanina pigmenteaza buzele, mameloanele si alte parti rozalii ale corpului. Persoanele care au parti egale de eumelanina si feomelanina au parul roscat.

Neuromelanina

Asa cum ii sugereaza si numele, acest tip melamina este responsabil pentru culoarea neuronilor. Mai exact, a unor neuroni. Neuromelanina a fost si este in continuare studiata pe larg, nu s-a ajuns la un consens cu privire la functia sau chiar proprietatile sale. In prezent exista ipoteze, potrivit carora aceasta ar putea servi drept un biomarker pentru boala Parkinson. Asta deoarece celulele cerebrale cu cele mai ridicate niveluri de neuromelanina sunt deosebit de susceptibile la degenerare in cazul acestei afectiuni. Vorbim aici in special neuronii dopaminergici din substanta neagra, a caror pierdere conduce la simptomele motorii caracteristice maladiei. Spre deosebire de oameni, neuromelanina nu apare spontan la majoritatea animalelor, inclusiv la rozatoare, iar boala Parkinson este o afectiune exclusiv umana.

De ce este importanta melanina si cum influenteaza sanatatea pielii si a parului?

melanina si aspectul pielii

Melanina nu confera doar culoare. Ea joaca un rol esential in protejarea pielii si a parului de actiunea nociva a radiatiilor UV, precum si in reducerea stresului oxidativ si mentinerea sanatatii celulare. Odata cu inaintarea in varsta insa, nivelul de melanina scade. Primul semn evident al acestui declin e reprezentat de incaruntirea parului. Uscarea si fragilitatea lui sunt o alta consecinta, la fel ca si sensibilitatea crescuta a pielii si riscul mai mare de leziuni cutanate.

Tocmai de aceea, este importanta sustinerea productiei de melanina. Cum anume? Una dintre cele mai sigure si eficiente metode pe care le avem la dispozitie – mostenirea genetica nu poate fi schimbata – este alimentatia.

Alimente care ajuta productia de melanina

Consumul unor alimente bogate in vitamine, minerale si alte substante bioactive se dovedeste a fi de un real ajutor pentru mentinerea productiei de malanina. O dieta compusa preponderent din alimente cu un nivel ridicat de antioxidanti asigura premisele functionarii optime a celulelor din organism, inclusiv a melanocitelor. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si reduc inflamatia, doua procese care pot deteriora melanocitele, reducand sinteza de melanina.

Pentru un aport sporit de antioxidanti, includeti in meniul zilnic urmatoarele alimente:

Fructe de padure

Afinele, zmeura, coacazele si murele contin din abundenta flavonoide si vitamina C, despre care se stie ca au o putere antioxidanta redutabila.

Legumele cu frunze verzi

Spanacul, varza kale, frunzele de patrunjel, rucola si alte verdeturi sunt surse excelente de carotenoide, printre care cap de lista sunt luteina, zeaxantina si betacarotenul.

Ciocolata neagra

Minunatul desert, insa doar sortimentele cu un continut mare de cacao (de peste 70%), nu doar ca rasfata papilele gustative, dar este si un bun aliat al sanatatii. Beneficiile sale sunt datorate polifenolilor, substante cu efect antioxidant puternic.

Leguminoasele

Lintea si fasolea, mai cu seama cea neagra si rosie, sunt bune furnizoare de zinc si fier, minerale implicate in sinteza melaninei.

Aceste alimente, consumate in mod regulat, contribuie indirect la mentinerea unei productii constante de melanina.

Ce alimente asigura vitamina A si legatura lor cu melanina

alimente bogate in vitamina A

Vitamina A este un antioxidant liposolubil care joaca un rol crucial in sanatatea pielii. Ea participa la diferentierea celulara si sustine activitatea melanocitelor. De asemenea, poate contribui la protejarea pielii impotriva radiatiilor UV.

Printre cele mai accesibile alimente bogate in vitamina A se regasesc:

  • Morcovii si dovleacul
  • Cartofii dulci
  • Rosiile si produsele din rosii
  • Broccoli
  • Pestele gras (somon, macrou)

Alimente bogate in vitamina E, un alt aliat al melaninei

Vitamina E este un alt antioxidant important pentru sanatatea pielii, cu efecte dovedite in reducerea daunelor provocate de razele ultraviolete. Ea protejeaza lipidele celulare si poate sustine indirect activitatea melanocitelor.

Surse excelente de vitamina E sunt:

  • Nucile si semintele (in special migdalele si semintele de floarea-soarelui)
  • Uleiurile vegetale (uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui etc.)
  • Legumele cu frunze verzi
  • Gemenii de garu

Prin includerea acestor alimente in dieta zilnica, puteti ajuta organismul sa produca mai multa melanina.

Rolul vitaminelor B6, B9 si B12 in cresterea productiei de melanina

alimente bogate in B-uri

Este cunoscut faptul ca B-urile sunt importante pentru sanatatea si frumusetea parului. Vitamina B6, de pilda, declanseaza productia de enzime si reactii chimice care stimuleaza metabolismul proteinelor parului (keratina si melanina) din foliculii de par. Acidul folic (vitamina B9), pe de alta parte, promoveaza cresterea parului sanatos, contribuind, printre altele, la functionarea corecta a melanocitelor. Si vitamina B12 are o contributie esentiala in acest sens. De altfel, au fost raportate asocieri intre dificitul de vitamina B12 si riscul mai mare de incaruntire prematura, dar si de cadere a parului. Si acidul folic  .

Pentru a obtine cantitati apreciabile de vitamina B6, mizati mai ales pe urmatoarele alimente:

  • carne de pui sau curcan
  • arahide
  • boabe de soia
  • ciuperci
  • ovaz
  • banane

Pentru acid folic, sursele alimentare includ:

  • Legumele verzi: broccoli, spanac, varza de Bruxelles
  • Cerealele integrale
  • Citricele

Alimentele bogate in vitamina B12 care sustin melanina sunt:

  • Ouale
  • Lactatele
  • Carnea si organele (ficatul)

Ce alimente ar trebui consumate cu moderatie pentru a nu reduce melanina

Desi unele suplimente si produse naturale pot fi benefice, este important sa stiti ca anumite substante pot reduce productia de melanina. Ceaiul verde, alb sau negru, de exemplu, contine compusi care pot inhiba sinteza melaninei. La fel si turmericul, des folosit in suplimente si alimentatie.

Prin urmare, daca obiectivul dumneavoastra este sa sustineti productia de melanina, este recomandat sa consumati aceste produse cu moderatie si sa le combinati cu alimente care stimuleaza acest proces.

De retinut!

Chiar daca cercetarile privind metodele de crestere a productiei de melanina sunt inca in desfasurare, alimentatia ramane una dintre cele mai accesibile si sigure modalitati de a sprijini acest proces natural. Lista de alimente care stimuleaza sinteza de melanina include o varietate de fructe, legume, cereale integrale, oleaginoase si produse de origine animala, toate bogate in nutrienti esentiali.

Asadar, pentru a va mentine pielea sanatoasa si a va putea bucura de un par puternic si stralucitor – cu mai putine fire albe – includeti in dieta alimente care sustin activ productia de melanina. Alimentatia este cheia!

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/melanin-in-hair#b-6-and-b-12

https://www.verywellhealth.com/how-to-increase-melanin-5324768

https://toneop.care/blogs/food-rich-in-melanin-for-hair

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.0c12322#:~:text=Generally%2C%20melanin%20is%20classified%20into,precursors%20used%20in%20their%20biosynthesis.

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22615-melanin

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7079126/

https://academic.oup.com/brain/article/146/3/1040/7010570

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-b/