Morfologie fetala trimestrul 3 – informatii, intrebari si raspunsuri

Morfologie fetala trimestrul 3 – informatii, intrebari si raspunsuri Morfologie fetala trimestrul 3 – informatii, intrebari si raspunsuri

Ultima actualizare: 25 iulie 2023

Morfologia-fetala-trimestrul-3

In mod obisnuit, investigatia ecografica de morfologie fetala trimestrul 3 este ultima efectuata de catre viitoarea mamica, inainte de nastere. Spre deosebire de celelalte 2 investigatii esentiale pentru a se cunoaste starea fatului si stadiul de dezvoltare, acum viitoarea mamica are certificati parametrii in care decurge sarcina, respectiv daca fatul s-a dezvoltat sau nu corespunzator. Insa, rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 3 sunt vitale pentru a se putea determina, in esenta, si modul in care va avea loc nasterea, daca totul este conform parametrilor standard, si evaluarea bunastarii fetale. In perioada aceasta, fatul se dezvolta si creste semnificativ.

Importanta rezultatelor ecografiei de morfologie fetala trimestrul 3 se concretizeaza nu doar in vizualizarea morfologiei fatului, ci si in oferirea unui bilant cu privire la calea de nastere. Prin faptul ca investigatia de morfologie fetala trimestrul 3 intereseaza nu doar fatul, ci si structurile care sustin sarcina si care pot prezenta abateri de la normal, medicul va evalua care este riscul unei nasteri vaginale, daca se recomanda sau nu cezariana, in functie de anumite caracteristici atat ale structurilor implicate in sarcina, ci si ale fatului (greutate, pozitionare). Astfel, acest tip de morfologie fetala are un scop oarecum diferit de celelalte doua, pentru trimestrele 1 si 2.


Ce sunt morfologiile fetale?

Morfologiile fetale sunt investigatii imagistice (ecografii) realizate de medicul specialist si care au scopul de a monitoriza sarcina, cu tot ceea ce presupune aceasta: starea fatului, posibilitatea ca acesta sa sufere de anumite anomalii, afectiuni, modul in care se dezvolta si creste, respectiv daca aceste procese sunt in concordanta cu necesitatile varstei gestationale. Etimologia acestui cuvant provine din limba greaca si inseamna „forma”, iar morfologia este stiinta care se ocupa de studiul formei. Coreland rezultatele ecografice cu investigatiile suplimentare, medicul poate stabili daca totul este in regula, iar sarcina are o dinamica evolutiva normala sau nu.

De ce sunt importante morfologiile fetale pe perioada sarcinii?

Morfologiile fetale sunt deosebit de importante atat pentru fat, cat si pentru viitoarea mamica. Rezultatele ecografiei de morfologie fetala trimestrul 3, de exemplu sunt esentiale pentru a se putea identifica bunastarea fatului. Morfologiile fetale pentru trimestrele 1 si 2 sunt vitale mai ales pentru a se identifica daca fatul sufera sau nu de anumite patologii, daca prezinta riscul de malformatii genetice, congenitale, astfel incat, la nevoie si dupa posibilitate, sa se intervina in timp util prin tratamente si teste suplimentare. Diagnosticate in timp util, aceste malformatii si afectiuni pot pregati optim familia si echipa medicala pentru ceea ce ar putea urma.

De asemenea, exista posibilitatea de anomalii tardive, care sa se dezvolte de-a lungul celui de-al treilea trimestru de sarcina, putand fi indicate de ecografia de morfologie fetala trimestrul 3. Cu toate acestea, scopul fiecarei investigatii difera in functie de perioada gestationala, iar acesta este si motivul pentru care se recomanda ca morfologiile sa se efectueze in perioade specifice. Fiecare investigatie are importanta semnificativa pentru aprecierea starii fatului, a progresiei si evolutiei sarcinii, putandu-se identifica chiar patologii ale fatului care pun in pericol atat viata sa, cat si a mamei. Prin urmare, specialistii recomanda efectuarea tuturor celor 3 morfologii.

Morfologie fetala trimestrul 3 – informatii si detalii

Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 prezinta particularitati datorate faptului ca perioada aceasta este una in care organismul fatului creste progresiv si se maturizeaza, astfel incat, dupa nastere, sa isi poata sustine autonomia. Drept urmare, ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 devine relativ mai dificila decat morfologiile anterioare, deoarece exista o cantitate mult mai scazuta de lichid amniotic, fatul are o pozitie relativ fixa si densitatea osoasa este mult crescuta.

Specialistii recomanda ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 in intervalul 30-34 saptamani (in mod ideal, la 32 de saptamani de la gestatie), existand si posibilitatea ca aceasta sa nu fie si ultima inainte de nasterea fatului. Asa cum a fost mentionat, rezultatele livrate de ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 au alte finalitati decat cele realizate anterior, si includ:

  • Evaluarea bunastarii fatului: in acest trimestru, fatul are o dezvoltare accelerata si poate sa atinga o greutate de 3-4 kilograme de-a lungul unui singur trimestru. Drept urmare, nevoile sale sunt mult mai mari, iar privarea nutritiva, in special, se poate solda cu suferinta fetala.
  • Evaluarea parametrilor de morfologie fetala trimestrul 3: desi este mult ingreunata, ramane importanta din perspectiva faptului ca poate ajuta la diagnosticarea anomaliilor tardive ale fatului. Din considerente bioetice si reglementate legislativ, intreruperea sarcinii, la aceasta varsta gestationala, nu poate fi avuta in vedere, nici chiar in cazul unor malformatii grave. In schimb, poate pregati familia si cuplul pentru ceea ce urmeaza, precum si echipa pentru a asigura conditiile optime de nastere ale fatului.
  • Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 ofera informatii relevante si in ceea ce priveste eventuala cale de nastere a fatului. Se au in vedere caracteristici ecografice atat ale fatului, cat si ale structurilor care sustin sarcina (placenta, cantitatea de lichid amniotic, localizarea cordonului ombilical, prezenta de tumori la nivel genital si altele), asadar ale mamei, fiind luat in calcul riscul ca nasterea naturala sa fie impiedicata de anumite variabile observate.

Prin examenul de morfologie fetala trimestrul 3, se primesc informatii relevante privitoare la:

  • Date biometrice ale fatului, permitandu-se astfel estimarea greutatii fetale;
  • Examinarea miscarilor fetale, precum si pozitiei acestuia;
  • Aprecierea volumului de lichid amniotic;
  • Aprecierea pozitiei placentei;
  • Aprecierea gradului de maturizare si dezvoltare a fatului;
  • Aprecierea fluxurilor vasculare care asigura oxigenarea si nutritia fatului;
  • Investigatia cardiotocografica (cardiotocograma, test fetal non-stres, NST).

Astfel, rezultatele livrate de ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 sunt vitale indeosebi in ceea ce priveste starea actuala a fatului si bunastarea sa, respectiv calcularea prognosticului de nastere naturala sau prin operatie de cezariana. In functie de anumiti parametri, specialistul va poate recomanda abordarea unui alt mod de nastere, prezentandu-va si motivele luate in calcul.

Morfologie-fetala-trimestrul-3

Morfologie fetala trimestrul 3 – intrebari si raspunsuri

Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 este la fel de importanta precum celelalte. In cazul in care medicul suspecteaza anumite posibile complicatii, s-ar putea sa fie necesar ca, ulterior, sa mai faceti si alte investigatii imagistice pentru a monitoriza sarcina. Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 ofera date relevante atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru medic.

Cand se realizeaza ecografia de morfologie fetala trimestrul 3?

Specialistii recomanda ca investigatia de morfologie fetala trimestrul 3 sa se realizeze la 30-34 de saptamani de gestatie, in mod ideal in saptamana 32. Ulterior, in functie de rezultate, medicul specialist poate recomanda investigatii ecografice suplimentare, la intervale regulate, pentru ca sarcina sa fie monitorizata indeaproape. Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 este in mod obisnuit „ultima” din seria morfologiilor, dar asta nu inseamna ca nu puteti solicita si altele, in special in cazurile in care stiti ca pot exista potentiale riscuri si complicatii.

Ce anume se apreciaza prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 3?

Ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 ofera informatii relevante in ceea ce priveste:

  • Anatomia fatului, pozitia acestuia si gradul de maturizare si bunastare generala;
  • Miscarile fatului, frecventa respiratorie, frecventa cardiaca;
  • Dimensiunile fatului;
  • Fluxul de sange la nivel placentar;
  • Hemodinamica cerebrala si de la nivelul cordonului ombilical;
  • Dimensiunea cervicala a fatului;
  • Este aproximata si data nasterii.

Exista anomalii care pot fi depistate prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 3?

In mod obisnuit, nu, deoarece majoritatea au fost identificate in urma investigatiilor anterioare. Cu toate acestea, exista anomalii tardive care pot fi identificate, insa pozitia fatului, dar si alte caracteristici ale acestui trimestru, pot ingreuna depistarea patologiilor. Problemele cu placenta sunt printre cele mai frecvent identificate prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 3.

Investigatia de morfologie fetala trimestrul 3 poate indica si potentiale complicatii ale anumitor boli pe care viitoarea mamica le-a contracarat in timpul sarcinii (toxoplasmoza, de exemplu) si poate indica protocolul terapeutic eficient. Exista un oarecare risc ca ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 sa ridice riscul ca fatul sa sufere de anomalii intestinale, hidrocefalie.

De ce este importanta ecografia de morfologie fetala trimestrul 3?

Rezultatele oferite prin ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 sunt esentiale atat pentru fat, cat si pentru viitoarea mamica. De fapt, ecografia de morfologie fetala trimestrul 3 mai poarta si numele de ecografie morfologica placentara, deoarece intereseaza starea placentei, respectiv gradul de maturare al acesteia si cantitatea de lichid amniotic, sustinand evolutia sarcinii. Prin aceasta investigatie se certifica daca sarcina evolueaza in parametri optimi, respectiv care este modalitatea de nastere cea mai eficienta.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572062/

https://www.hey.nhs.uk/patient-leaflet/3rd-trimester-obstetric-ultrasound-scans-fetal-growth-assessment/

https://www.londonpregnancy.com/third-trimester-anomaly-scan/

https://www.carnegieimaging.com/blog/what-to-know-about-fetal-growth-restriction-in-the-third-trimester/

https://www.ultraheli.ee/en/3-trimestri-loote

https://jonesradiology.com.au/3rd-trimester-growth-ultrasound/

https://www.womensultrasoundspecialists.melbourne/third-trimester-ultrasound